Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
*Dora*

ZAKŁADAM STAŁY APARAT ORTODONTYCZNY - KTO JESZCZE?

Polecane posty

SUNSHINE23, tylko wróć do mnie :P

Witam! Właśnie wróciłam od orto. Tym razem trafiłam świetnie. Lekarz okazał się bardzo kompetentny i życzliwy. Okazało się, ze mam problem ze szczęką, żuchwa mi spada czy coś i mogą się jakieś torebki na więżidłach zetrzeć i trzeba najpierw wysunąć żuchwę do przodu i górne zęby też wysunąc. W zwiazku z tym, ze mam już swój wiek (28 lat) zaproponował mi wstępnie noszenie na początek takiego aparatu jakby wyciąganego, który muszę nosić jmin. 20 godz dziennie, który spowoduje, że szczęki będa się zaciskać tylko w odpowiedni sposób i wyciągną żuchwe i wysuną te zęby. To ma potrwac ok. 6 do 9 mcy, potem zaś aparat stały. W poniedziałek dowiem się szczegółów. Aparat \"wyciągany\" to 900 zł, koszt miesięczny wizyt to 50 zł, obojętnie jak często będe przychodzić. Potem aparat stały 1500 metal na jeden łuk. I wtedy wizyty na tych samych zasadach 100 zł miesięcznie, wszystkie bajery typu woski gumki itd gratis. No i dogodne godziny przyjęc, co dla mnie ejst bardzo wążne. Łączny czas od 2,5 roku do 3 lat. Co Wy na to. Teraz czekam na wyliczenia - będą w poniedziałek - i od razu będę robić nowy wycisk na ten \"wyciągany\" aparat. Napiszcie co o tym myślicie, proszę.

zapomniałam dodać, ze chyba nie będę musiała nic usuwać, ten lekarz jest przeciwnikiem usuwania. W ogóle to on ma specjalizacje jeszcze z ortopedii i stomatologii. Nareszcie dobrze trafiłam:)

Oczytwiście kilka zębów do wyleczenia mimo, ze moja dentystka twierdziła tydzien temu, ż etylko jeden:(Ale mogę to robić w czasie noszenia tego aparatu:) Ale się cieszę, jak dobrze pójdzie to za 2 tyg będę miała ten sciągany:)

Przepis na tiramisu wysłany :) Za ściąganie szwów nic nie płaciłam, więc pewnie się nie płaci w ogóle.

Czesc dziewczatka. Cala dawaj swoja fotke a MMJ prosze o przepis oczywiscie. Dora dostalam twoje fotki - ale z ciebie laska!!! Nescafe mysle ze trafilas na profesjonaliste i mozesz mu zaufac. Ja za swoj ruchomy ktory teraz nosze mam zaplacic ok 500 zl (3500 koron czeskich) tylko place na raty ile chce i kiedy chce i mam w ta cene wliczone wizyty za cale leczenie. A jak nosilam stały za wizyty placilam 50 zl albo 80 kiedy zmieniali mi łuk.

Sunshine - a co ma smierdzielek do dyskoteki? Ciagle nie kumam... Cala -masz sliczne biale zabki. A jak nie podoba CI sie dyskoteka, to okresle to inaczej: masz w paszczy San Fransisco! :D :D

Nescafe -gratuluje owocnych poszukiwan ortodonty. Ja sie mocno zastanawiam,czy na te niepasujace szczeki tez nei powinnam miec najpierw ruchomego aparatu (bo teraz to mi sie na maksa rozjezdzaja), a dopiero potem ruchomych... Ale trudno, niech sie dzieje wola...orto.

No ja gdybym tego nie zrobiła to za 5 lat tarłabym kością o kośc..bolałoby, czyli co, mówicie że możan mu zaufać i poddać się leczeniu?

Na tak jak myślałam bede musiala poczekac na zrobienie tego torciku do wyjazdu do rodzicow bo sama nie mam pozadnego piekarnika. albo po prostu przesle ten przepis mamie i poprosze zeby mi kiedys zrobila taka pysznosc jak do niej przyjade :) A wiecie mi moj łuk podniebienny nie przeszkadzal prawie w ogóle. Gorzej mam teraz z tym ruchomym bo troche niewyraznie mowie choc juz coraz bardziej do iego sie przyzwyczajam, az do tego stopnia ze w niedziele kiedy bylismy z mezem na deskach pojezdzic zostawilam go w barze. Jedliśmy pierogi i wyciagnelam go, a ze nie wzielam ze soba pudelka polozylam go pod czapke na stole. A potem czapka na glowe i zapomnialam. skapnelam sie dopiero po zjechaniu z gory kiedy czekalam przy wyciagu. Na szczescie maz pobiegl po niego i jeszcze lezal na stole. taka ze mnie roztrzepana baba. chyba bym sie poryczala jakby zginal.

jakieś foty?/ doi mnie do mnie:P ale żeście isę rozpisały, nie mogę normalnie:P jutro impa i zaprosił mnie chłopak, 3majcie kciuki paa:*

ski myslisz po calowaniu co? czy o to mamy trzymac kciuki? Pamietaj co ci radzilysmy!

Nescafe - tu na forum udzielal sie jeden ortodonta i mowil, ze do wad uzywa sie raczej aparatow ruchomych (czyli tych wyjmowanych), a do drobniejszych rzeczy i dla efektu kosmetycznego aparatow stalych. Mi sie nie zgadzaja szczeki, dolna jest za waska i mam tylozgryz. Mysle, ze dla dobra stawow przydalby sie aparat ruchomy na noc, ktory by mi ustawial szczeke i trzymal stway w jednej konkretnej pozycji. A z aparatem stalym na gorze mam jeszcze wieksze cyrki,zeby zgrac te szczeki... Ale moze sie to troszke zmieni jak dostane aparat staly na dolny luk...

no ja tez mam tyłozgryz i tyłoszczęki, no i jeszcze te wiązania jakies nie bardzo, że coś wypada...dlatego mam ten aparat ruchomy mieć najpierw. Widzisz, a ja zawsze myślałam, z estały na wszytsko najlepszy:)

Nescafe - ja mam problem z jednym stawem i w ogole nie wiem jak zlozyc szczeki, nic nie pasuje, nie mam punktu podparcia... Kiedys mialam na to aparat ruchomy i byl genialny, bo unieruchamial obie szczeki i zatrzymywal mi jezyk,ktorym wypychalam przod. Tylko leczenie zostalo przerwane (no i czesto efekty po aparatach ruchomych nie sa trwale!) i wada wrocila. Nesca z jakiego miasta jest Twoj orto?

Jestem z Wrocławia.Mój lekarz podobno szkolił się w Stanach. nie wiem czy to dobrze, ale mi jego metody leczenia i podejscie do pacjenta bardzo podeszło. A Ty skąd jesteś?

Z Poznania,ale teraz jestem w Irlandii... Z tego, co napisalas, to ja odnioslam o Twoim orto naprawde dobre wrazenie. Zwariuje jak mi orto nie zacznie czegos robic z dolem... Teraz mam aparat na gorzei jeszcze bardziej mi sie zgryz nie zgadza i dolna szczeka jeszcze bardziej sie cofa... Ale podobno czesto sa wskazania,zeby najpierw na gore aparat zakladac.

Cala, I\'m back. Bylam na cmentarzu jeszcze again. mam pierwsza fotke aparatU!! z głupawą miną i takie średnie ale jest... chce kto?

Sunshine to ja poprosze o zdjecie :) Nescafe czy ten aparat który będziesz nosiła to twin block ??

Kociulinda, \"ładne białe ząbki\"? Na pewno o mnie mówisz? :P

\"San Fransisco\"... Podoba mi się :D

kamyk, poszlo... to na dwojkach urocze to jest nadmiar kleju- paskudne:/ a to miedzy jedynkami nie wiem chyba ślina:P

SUNSHINE23 👄 Tęskniłam... ;) No wysyłaj wysyłaj obowiązkowo :)

a tak powaznie to te jedynki byly jedna na drugiej i tak dziwnie teraz wygladaja jak sie prostuja, jakby cos tam bylo, a nie ma..:)

fajnie wygląda ten aparacik :) ale albo ja jestem ślepa albo mój monitor nawala bo nie widze nic pomiedzy jedynkami ani kleju na dwojkach :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się