Gość aparatka z większym stażem Napisano Czerwiec 29, 2007 ja mam płytkę, ale są też takie przezroczyste nakładki na same zęby - obejmują same zęby i są niewidoczne praktycznie. z płytki widać tylo drucik z przodu. konieczne jest noszenie tego aby zęby się nie rozeszły spowrotem tak jak były - zeby wada nie wróciła. napisałam stronę wcześniej jak kazali mi nosić, myslę, że jakoś to przeżyję;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aparatka z większym stażem Napisano Czerwiec 29, 2007 ja mam dokładnie coś takiego ja na zdjęciu pierwszym z lewej, tylko jasnoróżowe, nakładka to to środkowe zdjęcie http://www.ortodonta.com.pl/informacje_pacjent/index.php?p=aparaty-retencyjne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Afra Napisano Czerwiec 29, 2007 Aparatko.. I jak sądzisz... Czy chłopcy w moim wieku będą na to zwracać uwagę? Serio się martwię i to przede wszystkim dlatego, ze teraz staram się o jednego chłopaka.. I wychodzi mi coraz lepiej, ale jak to legnie w gruzach przez aparat?! :(:(:(:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Afra Napisano Czerwiec 29, 2007 Ludzie ja mam 13 lat i tak: lekką wadę zgryzu (tzn. tylnie i przednie są na jednym poziomie), jednego "kła".. dwa zęby wyrwane (piątki) i takie tam.. i zastanawiam się ile ja to "gówienko" bedę nosiła!! :/ Pomocy! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dziubdziub 0 Napisano Czerwiec 29, 2007 Afra - nic się nie bój :) W końcu aparat to żadna ujma. Tez zastanawiałam się jak będe wyglądać, i jak będą mnie odbierali inni - np. w perspektywie szukania pracy, ale uznałam, że aparat i tak nie będzie wyglądał gorzej niż krzywe zęby. A jeżeli chłopakowi będzie to przeszkadzać - jak dla mnie może spadać na drzewo. Przynajmniej już na początku okaże się jaki jest naprawdę. Mam jednak nadzieję, że wszystko się dobrze skończy. Zresztą możesz założyć sobie aparat kosmetyczny, którego prawie nie widać :) Jestem pewna, ze facet nie będzie miał nic przeciwko - zwłaszcza, że już po leczeniu będziesz miała najpiękniejszy uśmiech jaki kiedykolwiek widział :) Trzymaj się i powodzenia :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dziubdziub 0 Napisano Czerwiec 29, 2007 Sory, nie doczytalam, że to już jutro i że aparat masz już na pewno wybrany metalowy czy kosmetyczny :) A co do okresu leczenia, na pewno powinnaś zapytać orto - z doświadczenia ci powie ile mniej więcej zajmie wszystko. Oczywiście wszystkiego nie da się przewidzieć, każde zęby inaczej reagują, ale przynajmniej orientacyjnie będziesz wiedziała. aparat w całowaniu ani w niczym innym nie przeszkadza, naprawdę... :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość strachliwa Napisano Czerwiec 29, 2007 Dziękuje za odpowiedzi:)myślę, że sie zdecyduje...tylko najpierw muszę zebrać fundusze:)), bo widzę, że sporo to kosztuje (1400 rozumiem, że to za jeden łuk). Czyli muszę mieś ok 3000..uuu....a to ponad moje 3 wypłatki:))Jakos dam rade...zrezygnuje z wakacji, bo chciałabym już mieć proste ząbki. Tylko martwię się o to, ę do września następnego roku mi nie zdejmą, a nie chciałabym iść do ołtarza z aparatem:((( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Don Doggy Napisano Czerwiec 29, 2007 dziubdziub ja zakładałem na ul kosińkiego 29 tel 0618334200 a mieszkam blisko tej ulicy. może na Św. Jerzego mają drugą pszychodnię ale fajnie że jesteś z poznania :) może kiedyś się spotkamy hehe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mamondo 0 Napisano Czerwiec 29, 2007 no wiec dzis o 11.40 wyszłam z gabinetu z żelaznym uśmiechem ;d;d haha nareszcie :) mam jeszcze taki drut na podniebieniu ktory ma za zadanie sciagnac moje trojki na swoje miejsce :) i on mi najabrdziej przeszkadza... poza tym ten drut wystajacy z pierscienia :/ ale daje na to wosk i jakos idzie.. za chwie zbieram sie na to ognisko :) ne bede nic jesc raczej hehe pozdrawiam:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magdazet Napisano Czerwiec 29, 2007 Mam aparat od prawie tygodnia(brakuje mi 1 dnia:P) a jadłam już kukurydzę z kolby nawet i powiem wam, że da się zjeść:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Luizka 85 Napisano Czerwiec 30, 2007 Witam 3 dni temu byłam u orto i powiedziała mi ,ze mam dosc powazna wade, górne dwójki mam poza łukiem tzn.są wypchniete do tył i górne trójki sa n ieco wyzej,stwierdziła,ze przez 2 misiace musze nosic jakas szyne na żuchwe ktora na szczescie moge wyciagac do jedzenia i do mycia ząbków pozniej hyrax i dopiero aparat na gore i na dół masakra to wszystko potrwa pewnie z 3 lata a na leczenie wydam fortune:( czy ktos z was nosił tą szyna na żuchwe jakie ona ma zadanie i czy bardzo przeszkadza np. w mowieniu???Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Don doggy Napisano Czerwiec 30, 2007 dziubdziub sorry za pomyłkę ja chodzę do stom-med na kosinie ale i tak fajnie było by się spotkać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kati89 Napisano Czerwiec 30, 2007 pomalutkuuu zbliżam się do poniedziałku,czyli do dnia w którym założą mi aparacik(na gore)!z jednej strony juz nie mogę sie doczekac a z drugiej strasznie sie boje!!:( nie wiem czy okaze sie ze trzeba usunąc te dwie czworki czy nie,No i co wtedy jak trzeba będzie usunąć to założenie aparau przesunie sie na kolejną wizyte???Mam pytanko jak długo trzymała Wam się ta separacja ja mam już 5 dni i nie wiem czy to dobrze :\na szczeście zabki juz mnie tak nie bolą:)A no i co potem po założeniu jakie pasty,szczoteczki,itp.??a czy szczoteczka elektryczna będzie dobra wiem ze sa specjalne końcówki wymienne takie do aparatu no ale nie wiem czy warto w to inwestowac?!z gory dzieki!pozdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kati89 Napisano Czerwiec 30, 2007 pomalutkuuu zbliżam się do poniedziałku,czyli do dnia w którym założą mi aparacik(na gore)!z jednej strony juz nie mogę sie doczekac a z drugiej strasznie sie boje!!:( nie wiem czy okaze sie ze trzeba usunąc te dwie czworki czy nie,No i co wtedy jak trzeba będzie usunąć to założenie aparau przesunie sie na kolejną wizyte???Mam pytanko jak długo trzymała Wam się ta separacja ja mam już 5 dni i nie wiem czy to dobrze :\na szczeście zabki juz mnie tak nie bolą:)A no i co potem po założeniu jakie pasty,szczoteczki,itp.??a czy szczoteczka elektryczna będzie dobra wiem ze sa specjalne końcówki wymienne takie do aparatu no ale nie wiem czy warto w to inwestowac?!z gory dzieki!pozdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dela -aparatka xD Napisano Czerwiec 30, 2007 ja nosze aparat od ponad tygodnia i juz praktycznie go nie czuje ;) tylko tyle ze nie moge gryzc nic twardego.. ;P Moim zdaniem lepiej miec aparat na zebach i pozniej sliczny usmiech niz krzywe zeby. Warto przecierpiec. Ja juz czekam z niecierpliwoscia na efekty ^^ pozdrawiam wszystkie aparatki i aparaciarzy hehe ;* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mykas 0 Napisano Czerwiec 30, 2007 Aparatko z wiekszym stazem - Gratuluje wytrwalosci - teraz to juz z gorki :) - tylko ta plytka retencyjna wyglada troszke jak zdejmowany aparat prawda? aaa kiedys taki nosilam - tzn zalecane mialam nosic a nie nosilam :) (ehh... ten bunt nastolatki) i teraz czekam mnie staly :) a zeby nie bylo to takie proste to jeszcze musze zalozyc szyne przed aparatem :) pozdrawiam :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magdazet Napisano Czerwiec 30, 2007 jupi!!!!!!! Mija tydzień od założenia aparatu, tak jak koleżanka powyżej mam rocznicę:P no, O.K. nic mnie nie boli, nie seplenię, jem wszystko, bez wyjątków, pastę dostałam od mojej dentystki kosztowała 17 zł, ale najpierw dostałam próbkę...wolę sensodyne, bo się bardziej pieni(:)) , no ale cóż, robię tak, że używam najpierw tej od dentystki, a później sensodyne:D aha mam aparat tylko na górny łuk:)) pozdrawiam wszystkie koleżanki po fachu:] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mykas 0 Napisano Czerwiec 30, 2007 Luizka 85 -ja bede miec zakladana szyne nie wiem czy taka jak ty :) Moja bedzie przyklejona do 4,5,6 specjalnym klejem posrodku bedzie sruba ktora bedzie trzeba przekrecac regularnie - to dopiero bedzie gimnastyka :) czas noszenia - ok 4 m-ce a pozniej nie wiem jak orto odklei ta szyne uuff az sie boje - chociaz jeszcze nie zalozylam :) pozdr... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magdazet Napisano Czerwiec 30, 2007 nawet nie wiecie, jak ja się cieszę, że poza wyrwaniem 2 górnych piątek nie musiałam mieć żadnych szyn...ufffffff;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Afra Napisano Czerwiec 30, 2007 Elo wszyskim! Już mam ten cholerny aparat. Dziwnię się w nim czuję :) Ale wszystko ok, nic mnie nie boli. Czuję trochę nacisk, ale to mnie raczej cieszy niż martwi... Następną wizytę mam dopiero we wrześniu. :D Ehh... Dziex wszystkim za pocieszenie! Już trochę mi przeszło z tą paniką, ale ten chłopak dalej mnie nie widział w aparacie... Ale cóż, pozastała muzyka która nie zwraca uwagi na mój wygląd :D PoZdrO! Jak ktoś jest chętny do pogadania, to niech po prostu odpisze :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Luizka 85 Napisano Lipiec 1, 2007 Mykas-moja szyna bedzie chyba troszku inna bo bede mogla ja wyciagac nie bedzie przyklejona jedyny plus i tylko na 2 mies.Z tego co pamietam jak orto mi mowila to ma ona cofnac zuchwe do tył.....ahhhhh zzawsze pod górke:( ale poradzimy sobie.....Przeraża mnie tylko ten hyrax to jest cos co rozszerza szczeke mial ktos moze to cudenko?:)jak sie z tym żyje?pozdrowionka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Afra Napisano Lipiec 1, 2007 Kto z Was załozył dopiero co aparat? (tydzień, dzień... :]) To możemy razem czekać na zdjęcie! Bo widzę, ze są tu osoby już "bardziej doświadczone". A więc ja właśnie jestem po mojej pierwszej nocy z aparacikiem. Narazie tylko górny, potem na dolny. Ktoś jest w podobnej sytuacji? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aparatka z większym stażem Napisano Lipiec 1, 2007 mój chopak stwierdził, że powinnam sobie zmienić nick na Aparatka już bez aparatu, heh :) Mykas --> wklejałam na górze tej stronki link do aparatów retencyjnych, ja mam taki jak aparat zdejmowany dla dzieci, ale te plastikowe (znaczy jakaś masa termoutwardzalna to jest) przezroczyste teraz są popularnijesze bo mniej widoczne i mniej uciążliwe, tyle że ja mam z tyłu jeszcze nie dosuniętę zęby - 7 do 6 i 8 go 7 a ten aparat jest odlewany żeby idealnie obejmował ząbki i nie daje szans na ich przemieszczenie, więc dla mnie lepszy będzie ten na płytce :) hyraxy to tu sporo osób miało lub jeszcze ma, więc pewnie się wypowiedzą :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kati89 Napisano Lipiec 1, 2007 Afra ja w sumie jestem w podobnej sytuacji jutro zakładam aparat tylko tez na razie na gore!(a za miesiac na dol)juz nie moge sie doczekac efektów!ale nadal nie wiem jakie preparaty mam stosować ,pasty i szczoteczki należy takie specjalne czy jak?a jakie najlepsze gumeczki zeby aparat nie był az tak widoczny.. białe??pozdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kati89 Napisano Lipiec 1, 2007 a jak mam separatorki juz 6 dzien i wszystkie dobrze sie trzymaja to chyba nie znaczy nic dobrego?!?o jaaaaaa ale ja panikuje:) a co bedzie jutro!!?!.hmm... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dziubdziub 0 Napisano Lipiec 1, 2007 Kati - moje separatorki trzymały się mocno cały tydzień i to wystarczyło. Ba, na dół wcale ich nie miałam i jakoś się udało (mam bardzo stłoczone zęby więc nie było tak hop). Więc spoko, każdy po prostu reaguje inaczej. Co do gumek, ja na początek wzięłam jakieś srebrne czy coś - te niewidoczne w każdym razie. I po pewnym czasie zrobiły się brzydkie bo się siłą rzeczy odbarwiły. Więc lepiej chyba wziąć od razu jakiś ładny kolorek. Może i aparat wtedy bardziej widać, ale za to jak się spojrzy na wesołe gumeczki, to od razu się człowiek chce szeroko uśmiechnąć :) Chociaż te bezbarwne faktycznie wydają się mniejsze, cały aparat mniej się rzuca w oczy, i dlatego wzięłam je żeby się rpzyzwyczaić najpierw do widoku metalu. Don doggy - czyli jednak inna orto. A świat jest taki mały że pewnie zdarzy nam się nie raz minąć gdzieś na ulicy :) (Tylko 3 dni mi zostały do wyjazdu, hurrraaaaaa!!!!!) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magdazet Napisano Lipiec 1, 2007 ja mam aparat tydzień i 1 dzień, mam ligaturki w kolorze kości słoniowej, ale to moja orto mi takie dala na pierwszyraz i aparatu tak strasznie nie widać. Następna wizyta już 20.07, wybieram kolor turkusowy, ale to nic pewnego, bo waham się miedzy turkusem, fioletem, a zielenią trawy:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Sathis Napisano Lipiec 2, 2007 zycze ci zeby Twoja orto miala wybrany kolor- u mnie na przyklad turkusu nie maja :D a na dodatek w tym miesiacu zamiast ligaturek mam druciki- niby male i niewidoczne ale ja chcialam niebieskie gumki :D teraz sie modle do 24.07. bo to metalowe strasznie zabki meczy :D ja chce jesc :D nurofen i jazda- o tym ze na dzialanie tabletek przeciwbolowych trzeba niestety poczekac swiadczy godzina o ktorej tu pisze :D nice moze teraz sie jakos uda zasnac. zabki sie teraz intensywnie prostuja- chwala doktorkowi ze lukow mi nie wymienil- powiedzial ze to gwarantowane samobojstwo by bylo jakby podkrecil bihelix plus metalowe druciki plus jeszcze nowe luki :) te 2 pierwsze opcje to juz i tak wystarczajacy bol :D buzki dla metalowych, porcelanowych, krysztalowych, plastikowych itp ryjkow :D wpadnijcie czasem tez tu: www.aparatkowo.phorum.pl chetnie Was ugoszcze :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zlosnica85 Napisano Lipiec 2, 2007 afra możemy razem czekać na zdjęcie aparatu :-) Ja swój noszę dopiero 3 tygodnie (chociaż wcześniej miałam wiele innych przygód ze swoimi ząbkami :-)) a mam wieeelką wadę... a najfajniejsze jest to że jak ktoś mnie widzi na ulicy to w życiu by nie powiedział że jest mi potrzebny aparat ortodontyczny :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Sathis Napisano Lipiec 2, 2007 hah a ja po przebudzeniu do listy nieprzyjemnosci chcialabym dolozyc jeszcze kolejny striping wszystkich zabkow na gorze i dole :D a co niech sie wyzale :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach