Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gabrysia55

Klub pan po 50-60-tce...

Polecane posty

Kochana belvo,podaj nam przepisy! Bedzie cos innego w moim domu. Gabrysiu,nie jest smutno,ale posmiac sie mozna zawsze.Dobre! Skorzystam tez z innych przepisow.Sama50,dzieki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dobre kobietki
Szukam przepisu na zur wigilijny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ok podam na razie avocado z saladka z kraba bo juz musze leciec do pracy: Mieso z kraba albo homara (ugotowane w wodzie)( moze byc z puszki albo moze tez byc imitacja ) nac z pietruszki, cebulka szalotka,( ok 5 cebulek) szczypiorek, koperek, oliwa, musztarda, 3zoltka ugotowane na twardo. Zoltka pokruszyc z pokrojonymi skladnikami aby utworzyla sie drobno pokrojona salatka z kraba. Avocado przekroic na pol i wyrzucic pestke. Wyciac polowe miazszu avocada, i pokroic drobno. Dodac do salatki. W dziurki przekrojonych avocado nalozyc salatke, przyozdobic galazka zielonego e Voila!! Je sie lyzeczka wraz z reszta miazszu avocado...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie gotuje zuru ,ale w zapiskach mojej babci znalazlam przepis.Nie wiem,czy o taki zur Ci chodzi? 3-4 kromki chleba razowego,5 grzybkow suszonych,1/3 zakwasu,1 lyzka oleju,1 cebula,lisc laurowy,ziele angielskie,sol i pieprz. Do 5 szklanek wody wlozyc pokrojony w kostke chleb,dodac pokrojona w plastry cebule i gotowac kilkanascie minut.Zakwasic,dodac pokruszone ziele angielskie,lisc laurowy i pieprz.Zurek przyprawic do smaku.Podawac z jajem ugotowanym na twardo lub z ziemniakami. belvo,chetnie skorzystam z Twoich propozycji.Mam nadzieje,ze mi wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czy robilyscie karpia z pieczarkami? Przepis wyprobowany. Skladniki:1kg karpia,15dkg pieczarek,1cebula,4dkg masla,1/2 cytryny,1 lyzeczka zielonej pietruszki,1 lyzka maki,1 szklanka smietany,szczypta pieprzu. Oczyszczonego karpia pokrajac w rowne dzwona i nasolic.udusic posiekana cebule w masle,dodac poszatkowane pieczarki,smazyc kilka minut.Nastepnie wlac rosol albo wode.Zmieszac smietane z maka,dodac sok cytrynowy,pieprz,wlac do pieczarek.Wlozyc karpia.Sos nie moze byc gesty,w trakcie gotowania troche zgestnieje.Gtowac 15-20min.Wylozyc rybe na polmisek.Polac sosem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Od jakiegoś czasu jestem fanką zupy rybnej, chociaż bardzo się przed nią broniłam. Nie przepadam po prostu za gotowaną rybą. Ale kiedyś bedąc w restauracji znajomi zamówili właśnie zupę rybną i jedli z takim apetytem, że i mnie się zachciało. Wyciągnęłam z netu kilka przepisów i stworzyłam coś pośredniego. I okazało się rzeczywiscie smakuje wybornie. I też chyba niedługo taką zupę zrobię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Melduje sie !!!! No, no ida SWIETA............. Drzewka przystrojone!!!!!!! Szykujemy jedzonko...... Dziewczynki, az nabralam apetytu, takie przysmaki szykujecie. Zupa migdalowa, to cos nowego....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Już jest ze 40 potraw!! Bardzo mnie niektóre zainteresowały,bo ich nie znam zupełnie a już mi smakują! Dlatego w wolnej chwili podzielcie się przepisami,proszę... Gabrysiu,jak sie robi miodową piramidę; Saro5 podaj proszę przepis sosu szczawiowego; Belva,jak sie robi rybę nadziewaną orzechami? Dziękuję już Samej50 za grzybki w cieście a Belvie za awokado z sałatką! Sara5 zapewniam Cię,że nie tylko nazwa jest interesująca moich smażonych pierożków....hihihi Przepis na życzenie podam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja też chętnie skorzystałabym z przepisu na te pierożki. Trzeba wprowadzać coś nowego bo dobrze jest wszystko urozmaicać. Nasze dziewczyny to gospodynie że hohoho. Może Gabrysia jako nasza gspodyni wybierze z tego mnóstwa propozycji wymaganą ilość i ustali oficjalne menu? Każda chciałaby się czymś pochwalić ale musimy ograniczyć nasze zapędy. Dobrze Terko, ze się pojawiłaś bo coś rzadko u nas ostatnio bywasz ale wiadomo okres teraz jest gorący i czasu mało. Moze i reszta dziewcząt się odnajdzie. Najważniejsze, że ciągle się spotykamy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kochane to jest ryba panierowana orzechami ( nie nadziewana) Jest to moj wlasny wymysl... :-) Bierzemy oczyszczona rybe i odfiletowana bez skory ( a moze byc wlasciwie ze skorka, dlaczego nie?) Suszymy ja dokladnie i otaczamy w jajku wymieszanym z lyzka musztardy i sola a potem w mace wymieszanej pol na pol ze zmielonymi orzechami... Smazymy na rumiano za duzej ilosci oliwy i servujemy na lisciach rukoli lub innej salaty. Mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeszcze carpaccio z tunczyka. To jest moja ulubiona przystawka: Bardzo swiezego surowego tunczyka pokroic ostrym nozem na malenke kawaleczki ( okolo 4mm) Raczej nie mielic w maszynce.. Surowy swiezy ogorek pokroic na takie same kawalki i dodac do tunczyka. Sol, pieprz , sosik sojowy. Wymieszac delikatnie i ulozyc w foremki wielkosci malej filizanki do kawy. Przycisnac lekko aby utworzyly sie babki i wylozyc na talezyki ( kazdej osobie z osobna). Serwowac z wasabi, surowym imbirem albo chrzanem. Mozna polac na koncu sokiem z cytryny. To jest takie cos ala sushi ale bardziej dostosowane do europejkiego podniebienia. Mozna to podac tylko z sokiem cytrynowym jezeli nie macie wasabi czy imbiru.Sekret polega na super swiezym tunczyku... Az zglodnialam ide do domu cos zjesc Pa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
...........C I P K I.......... Ciasto: 2 szklanki mąki, 1łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka soli, 1 całe jajko, 2 łyżki stołowe masła, 2 łyżki oleju, 2 łyżki octu (lub spirytusu) mieszam razem i dodaję wody tyle( ok 1/2 szklanki), żeby było miękkie ciasto. Wałkuję, wykrawam krążki i nakładam farsz ze słodkiej kapusty. Farsz: około 1/2 główki kapusty poszatkowac jak najdrobniej, sparzyc i na gorącym oleju podsmażyc, dodac posiekanej , przyrumienionej cebulki i doprawic solą i pieprzem. Smażyc w oleju (jak pączki). Cały dowcip polega na tym, że kiedy niezbyt mocno zlepi się brzegi pierożkow, to zaczynaja się otwierac i...wtedy wyglądają nieprzyzwoicie :)) Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witajcie. W nocy już śniły mi się nasze wspaniałości! Cztery mendle dorzucę swoje 3 grosze do Twojego farszu kapuscianego, dodaj do niego ugotowane na twardo i drobniutko posiekane jajka, oczywiście musisz sypnąć trochę więcej pieprzu. Powinno Ci smakować, to zupełnie zmieni smak tego farszu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czesc dziewczyny! Dziekuje za wspaniale przepisy .Wczoraj dalyscie popis.Kochane,stoly beda sie uginac od naszego\"jadla\".Juz menu ustalone.Wigilijnych potraw moze byc 12,bo tylu bylo apostolow.Ale na naszej wirtualnej wieczerzy bedzie ich wiecej.Oczywiscie,musi byc nieparzysta liczba dan.Im wiecej,tym lepiej,bo obfitszy bedzie nadchodzacy rok.Pisze juz przepis na piramide.Nie przemeczajcie sie w domach.Zdazycie na czas. Sama50,dobrze,ze jestes.Robi sie natychmiast cieplutko. Cztery mendle,nie moge doczekac sie,kiedy zrobie "CIPKI". Terka50,dotarlas! Cieszymy sie bardzo,ze jestes z nami. Coperto,daj sobie troche wytchnienia.Najwazniejsze,ze machasz do nas.Zapraszamy dziewczyny!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapomnialam wymienic belve! Kochana,dziekuje Ci z calego serca za Twoje przepisy.Carpaccio takze bedzie w moim domu. Saro,czekamy na twoj przepis na sos szczawiowy. Cztery mendle,coperto,terka50 !! Napiszcie pare zdan o swoich strojach. Pozdrawiam wszystkie dziewczyny.Hej,hej,gdzie bywacie? Wreszcie zabioram sie za przepis!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Potrzebne skladniki:1 szklanka miodu,1 szklanka mocnego naparu kawy,4 jajka,25dag cukru,5 dag masla,1/2 kg maki,2 lyzeczki proszku do pieczenia,przyprawa do piernikow,platki migdalowe,polewa do ciasta. Zoltka oddzielic od bialek,utrzec i ubic z cukrem, Miod roztopic z maslem i przyprawa do piernika, dodac zaparzona mocna kawe, polaczyc z zoltkami utartymi z cukrem na puszysta mase, ciagle ucierajac,dodawac po 1lyzeczce przesiana make,,wymieszana z proszkiem do pieczenia, polaczyc ciasto z ubita piana z bialek, przelozyc do natluszczonej formy, piec ok.50 minut,w temperaturze 180\"C wystawic,lekko ostudzic 1/sposob: posmarowac polewa do ciasta,posypac platkami migdalowymi/ mozna je przedtem sparzyc na patelni/,albo wiorkami skorki pomaranczowej lub cytrynowej, placek pokroic w/g uznania,na prostokaty,kwadraty,trojkaty i ulozyc z tych kawalkow piramide. 2/sposob: z ciasta wyciac okregi lub inne ksztalty,ustawic piramide i cienka struzka polewy polac piramide,posypac platkami lub wiorkami. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzien dobry... to mi przypomina sekacz...\'Oj jakie ja mam wspomnienia z tym sekaczem... Moja ukochana mamusia ktora umarla rowno rok temu ...uwielbiala sekacza. Zawsze jak szlismy z jakas wizyta swiateczna do rodziny.. zamawiala go specjalnie w cukierni i niosla tryumfalnie w gosci... A gospodarze \"balwany\" nie poznawali sie na tym cudzie cukierniczym i stawiali go gdzies tam na parapecie i tyle go widzielismy. Nawet nie dali sprobowac... Ech moja mama byla bardzo zawiedziona taka ignorancja... ale na druga wizyte znowu zamawiala sekacza... Pozdrawiam i ide sie polozyc bo chyba sie przeziebilam :-(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To obowiązkowo kuruj się Belvo abyś była w formie. Utkwiło mi w pamięci jak jeszcze za młodych lat byłam w Sejnach w prawdziwej wytwórni sękacza, ten zresztą miał jeszcze inny smak niż te kupowane w cukierniach i wtedy zresztą nie myślało się ile jaj zużyto do jego upieczenia. Zresztą czy moze mi ktoś powiedzieć jak wygląda cholesterol abym go unikała? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej! sa moje dziewczyny! belvo,nie mozesz byc chora! Rob jakies mikstury i zdrowiej. Podaje przepis na sos szczawiowy:---skladniki:1 posiekana szalotka, 1/2 szklanki bialego wina,15dag szczawiu /np,mrozonego,/,1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rybnego,2 lyzki gestej smietany,sol ,pieprz. Szalotke poddus w winie.Dodaj rozmrozony i odsaczony szczaw.Wlej bulion,dodaj smietane,wymieszaj.Dus sos10min.Zmiksuj na gladka mase.Dopraw do smaku sola i pieprzem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sama50,nigdy nie przywiazuje uwagi do choresterolu.A moze jednak powinnam? Mialam gdzies wspanialy artykul,tabelke-wykaz ,co nalezy jesc i czego nalezy wystrzegac sie.Moze wpadnie mi w rece.? A moze jednak dziewczyny beda bardziej kompetentne? belvo,nie poddawaj sie! Moze i masz racje,ze powodem Twojej choroby jest stress.Masz tyle przed soba? Choroba atakuje wlasnie wtedy,gdy masz nawal pracy albo wazne wydarzenie rodzinne,o ktorym co nocach myslisz.Nie daj sie smutkowi,bo zly nastroj ma wplyw na umysl,ale tez i na cialo. Zadbaj o to,by twoj dom byl rzesiscie oswietlony.Wymien zarowki na mocniejsze niz te,ktorych uzywasz latem.niech swieca one w zastepstwie slonca.poprawi Ci sie humor i przestaniesz lapac roznego rodzaju infekcje. natychmiast pij herbatke malinowa i lipowa.Rozgrzewaja!Pomoga Ci: Aspiryna,Rutinoscorbin,Coldrex,Nurefon,Polipiryna S, Gripp-heel,Oscillococcinium,Antygripin,Gripex. Czy cos masz z tych lekow w domu? Zazyj jedno chociaz i lez!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do belvy
do goracej herbaty,wcisnij sok z 1 cytryny,1 lyzke miodu i 1 wiekszy kieliszek wodki.Wypij to szybko,poki goraca herbata i do lozka,Wypocisz sie ,Zmien pizamki i powtorz miksture.Jutro zdrowa!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gabrysiu mnie po prostu chodzi o to, ze nikt nie zna wyglądu cholesterolu, nie widać czy siedzi na jedzonku czy nie. A jak nie wiadomo jak wygląda to jak mam się g wystrzegać, może on nie istnieje? Żarty a bok , nigdy się tym nie przejmowałam na ogół jem to na co mam ochotę, widocznie organizm tego potrzebuje. Ale dzięki za troskę. Dziewczyny nie przemęczajcie się tak i nie szalejcie, zdrowie ma się tylko jedno, nawet jak czegoś się nie zdąży to świat się nie zawali. A najważnejsze jest zdrowie i dobry nastrój.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czas po wieczerzy uplywal na spiewaniu koled.Z ponad 200 polskich koled najczesciej spiewano popularne \"W zlobie lezy\",\"Bog sie rodzi\",\"Lulajze Jezuniu\",w ktorej motywy wplotl Frydery Chopin w jedno ze swoich najpiekniejszych dziel--\"Scherzo h-moll\",\"Przybiezeli do Betlejem\".I wiele innych,takze pieknych. Mam prosbe! Czy mozecie przytoczyc slowa koled? A moze podacie strone z tekstami koled ,a moze muzyczne wykonanie? Dziekuje!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sama50! Niestety,choresterol jest bardzo niebezpieczny! Te okropne niektore chorobstwa biora sie z jego lekcewazenia.Jestem pewna,ze wiele z nas ma duzo wiadomosci o nim.Moze powinnam jednak przywiazywac wage do niego? Nie ma z nim zartow.To wiem!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×