Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aja33

PORAżENIE MóZGOWE- POTRZEBNA POMOC !!!!

Polecane posty

Dzisiaj w szkole Alicja miała bal! Było super. Tańczyli do 19-tej. Dobrej Nocy! Grzesio , nasz kochany Grzesio był z nami:D

Gość niezorientowana i zawstydzona
Moje pytanie moze wydac sie dziwne, ale nigdy nie mialam stycznosci z dzieckiem chorym na porazenie mozgowe wiec nie wiem. Czy taka dziewczynka w wieku 10-14 lat potrafi czytac? liczyc? pisac? Na ile jest samodzielna? Nie chodzi, ale jest szansa, ze przy wytrwalej rehabilitacji bedzie kiedys chodzila?

Witam i juz odpowiadam. Więć wszystko zalezy od stopnia porazenia. Są dzieci takie jak Alicja i takie jak \"roślinki\":( TO w jakim stanie Ala jest teraz zawdzięczamy cięzkiej pracy, bardzo ciezkiej. I tak potrafi czytać i liczyć na miarę swoich mozliwości, bo np. na prawe oko prawie nie widzi:( Duże litery składa. Liczby do 10-ciu ldodaje na palcach , a resztę na kalkulatorze z wielkimi cyferkami. Uwielbia śpiewać i ma dobra pamięc. Juz zaczyna powoli i z oporami , krzywo , ale zaczyna pisac sama(tak pisze po śladzie) , potrafi sie podpisac. A nie potrafiła ręki otworzyć! Tyle, ogromnie duzo daje rehabilitacja. I owszem Alicja ma szansę stanąc na nogi. Jak ją prowadze pod ręce to juz idzie:D Miłego Dnia!

Gość do góryyyyy

Gość opa

Gość oppa
Miłego Dnia:)

Gość do góryyyyy

Gość opa

Gość oppa
dobranoc

Gość na nowej stronie
Dla Ali 🌻 i jej dzielnej mamy 🌻 🌻

Gość mkm1984
Aja33 jakie ćwiczenia wykonujesz w domu z Alicją i jakie wykonywałas jak była mała?

Gość pod-nosze
Nawet nie potrafie sobie wyobrazic ile sily i cierpliwosci trzeba miec, aby codziennie zajmowac sie dnia chorym dzieckiem. Ile sily, aby patrzec na cierpienie wlasnego dziecka i nie zalamac sie. Ile cierpliwosci, aby nie zdenerwowac sie gdy po raz kolejny uczy sie dziecko najprostszej czynnosci a ono zapomina, nie potrafi. Podziwiam mame Ali. Naprawe jest niesamowita.

Witam i dziękuję za miłe i ciepłe słowa:) Mkm jesli o cwiczenia chodzi to ja te najprostsze. Kupiłam wałek , o średnicy 40 cm i materac składany na trzy. Siadam z Alicją na tym wałku ( ona ma problem z utrzymaniem równowagi choc na koniu potrafi sie utrzymac sama) musi podnosic ręce do góry i na boki, ale zanm to zrobi sama to trzeba jej pomagac i namęczyć sie zanim sie rozluzni całkowicie. Ma przykurcze. Leżac na materacu bierzemy sie za odwiedzenie nóg,podnoszenie ich i zginanie tak zebypotrafiła sama to zrobić. Staram sie jak mogę , a mała cięzko pracuje. I jezdzimy jeszcze raz w tygodniu do osrodka rehabilitacji. tam ćwiczy ze specjalistą. Nie można tego zaprzestac , bo wtedy cała praca na marne pójdzie. A tak powoli efekty widac. Musi jeszcze piłkę łapac w dwie dłonie , co dla niej nie jest proste, ale daje radę. I wyjazdy na turnusy 3, 4 razy w roku jak są pieniążki. Zycze miłego Dnia . U nas sypie od rana snieg:D

jak była mała to ćwiczenia były podobne, ale Alicja była stroną bierną, teraz juz czynną:D

Gość mkm1984
Mi brakuje trzeciej ręki żeby zabawiac w tym momencie dzieciątko, czas leci do przodu,a efekty są marne , ja jestem kilka razy na rehabilitacji w tygodniu u fizjoterapeuty , tam zabawiam Skarbka zeby nie płakał, jest mi przykro ze nie mam tych trzech rąk :/ a jak dawałas sobie rade z kąpaniem Alicji?

Mkm nos do góry. alicja jako maluch darła sie okropnie przy ćwiczeniach. Bedzie dobrze. A kąpiel uwielbia od małego. Kłade ja w wannie i tyle , wody tyle zeby nie wleciało do buzi i noska. Dobranoc:)

Gość podnoszeee
dzien dobry 🖐️

Witam :) ja zaliczyłam dzisiaj szkołę. Trzeci semestr leci:) Zmęczona bardzo jestem. Pozdrawiam wszystkich ciepło:)

Gość do góryyyyy

Dzień Dobry:) Nasze osiedle zasypało. Dosłownie. Ja wczoraj w szkole znowu byłam i nie miałam siły tu zajrzec. Alicja juz w szkole , a ja kolejną wizytę u dentysty mam brrr. Cały weekend Nasz Grzesio sie opiekował Alą a ja sie pilnie uczyłam:D Miłego Dnia życzymy:)

Gość a ja podniose
dla Ali 🌻 i Jej mamy 🌻

Gość mkm1984
Cześć kobietki :) Mamy wspaniałą cudnie zimową zime hihi bajkowo

Gość do góryyyyy

Gość oppa

Dzień Dobry:) Zima na całego i ...znowu sypie okropnie. No cóż mamy luty. Ja dzisiaj załatwiałam kolejną ortezę dla Ali- tym razem na rękę, lewą. Musi mieć na nadgarstek i palce, bo straszny przykurcz ma. ale będzie dobrze:D Dodam jeszcze, ze ma nowego rehabilitanta w szkole i jest bardzo zadowolona, bo uwielbia ćwiczyć:) Pozdrawiamy ciepło.

Gość zmarzlinnka
Nie wiem czy to nie wscibstwo, ale kim jest ten pomocny Grzesio? Nie czytalam tematu od poczatku, sporadycznie tu zagladam. Pozdrawiam

Gość mkm1984
Aja33 ile godzin dziennie cwiczysz z Alicją i ile ćwiczyłas jak miała ok 1,5- 2 latka ?

Nie jest , to tajemnicą:) Grzesio to mężczyzna, który nas pokochał. Moją córeczkę. Ja jestem od czterech lat sama , a Grzesia poznałyśmy w maju i mam nadzieję, ze juz zostanie z nami. Mamy takie plany. On jest kawalerem , a ja czekam na rozwód. Rodzony ojciec Ali ma ja w nosie , delikatnie mówiąc:( Razem bedzie nam łatwiej, juz jest:) Mkm ćwiczymy 45 minut. Inaczej można przeforsować. Jak była mała to pół godziny, bo płakała. Mam nowość , Alicja spi w ortezach!!!! Dzięki Bogu. Miłego wieczoru:)

Gość zmarzlinnka
Super, ze spotkalas kogos, kto was obie pokochal :) Naprawde super :)