Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

imparfait

Polki we Francji odezwijcie sie

Polecane posty

Gość zuuuuusssskka
NO wlasnei maz w Marsylii pracuje, bylam tam, podobalo mi sie , ale iwdzialam ze na obrzezach miasta gdzie mieszkania sa tanie, w blokowiskach mieszkaja kolorowi, a to nie bardzo by mi odpowiadalo, jeszcze nei podjelam decyzji o przeprowadzce, bo slyszalam rozne opinei ze wcale nei bedzie tak latwo, maz sie martwi ze ja sobie nei poradze, bo mam zbyt wygorowane ambicje, wiesz chodzi o to ze bede narzekac na byle jaka prace, a ukonczylam studia, wiem ze bez znajomosci ejzyka bedzie trudno, troche z dziecmi mnei uspokoilas, ciagle sie zastanawiam co robic, bo takie rozstania z mezem mnie doluja a wy w jkaich zawodach pracujecie? Bedziecie dlugo we Francji?

Gość PLFR
Witam, przepraszam ze tak dlugo sie nie odzywalam, ale wlasciwie to jestem w trakcie zdawania na aplikacje i calymi dniami jeszcze sie douczam. Zgadzam sie ze nie bedzie tak latwo jak w Polsce, ale jezyka w kilka miesiecy sie nauczysz na pewno. Mam kolezanke amerykanke ktora zjechala do Francji z dwojka malych dzieci, w 6 miesiecy mogla bez problemu sie porozumiec i zyje jej sie teraz swietnie. Co do zawodow, to mozna znalesc dobra prace, mam kolezanke ktora skonczyla studia w Polsce, a dzisiaj jest zastepca dyrektora w Ibisie (hotel), inna pracuje w human resources, ja koncze prawo... w zaleznosci od poziomu jezyka francuskiego i angielskiego bedziesz mogla znalesc fajna prace (moze nie natychmiast, ale znajdziesz). Mysle ze to zalezy przede wszystkim od tego jakie studia i w jakim zawodzie chcialabys pracowac. Zgadzam sie ze trudno jest w zwiazku na odleglosc, zastanow sie czy nie warto sprobowac, np przyjechac tu na wakacje na kilka miesiecy, zobaczyc czy ci sie podoba czy dajesz rade i zdecydowac po takim tescie. Znam tez osoby ktore przyjechaly i nie potrafily sobie tutaj ulozyc zycia, wiec mysle ze trzeba sprobowac...

Gość zuuuuusssskka
super ze piszesz, bardzo mi pomagasz bo jednak zupelnie inaczej slucha sie rad osob ktore przebywaja za granica Z tego co piszesz to studiujesz tak? Jak wyglada sytuacja ze studiami? czy one sa darmowe? Ja ukonczylam studia pedagogoiczne, najgorszy jest ten brak znajomosci jezyka, ale zabiore sie za to, jesli wpadneisz tu an forum to pisz jakie masz spostrzezenia , dzieki

brydzia678 - jestes tam jeszcze? Mieszkam nie tak daleko od ciebie - w Montauban...

brydzia678 - jestes tam jeszcze? Mieszkam nie tak daleko od ciebie - w Montauban...

Gość czy to temat o butach
czy o polkach we francji?...

Gość pasdutout
Nauczyc sie francuskiego w 6 miesiecy?:O Nierealne chyba, ze mowimy o zwyklej komunikacji w codziennych sprawach.

Gość do laski
czy to temat o butach o co ci chodzi? Czy to taki problem odpowiadac jak ci sie nie podoba to zjezdzaj

Gość amele.
witam wszystkich ;) mam takie małe pytanie, wszędzie się mówi, że kobiety we francji to piękne, szczupłe i zadbane damy i że francuzi bardzo to cenią. a co z tymi puszystymi, ważącymi więcej (mam na myśli ponad prawidłowy wskaźnik BMI). czy takie kobiety chodzą ulicami francji ? czy często są spotykane ? no i którycj jest więcej ? bardzo proszę o odpowiedź, gdyż potrzebuję takich danych do swojej pracy mgr. pozdrawiam, Amele.

Gość dzzaaa
niekoniecznei s aszczuple

Gość amele
a czy ktoś jeszcze może się wypowiedzieć ? jakie są kobiety we francji ? czy to tylko mit i stereotyp o szczupłych i zgrabnych paniach o rozmiarze S ? wiem, wiem, te pytania może są śmieszne, ale potrzebuję danych do pracy nt. otyłości kobiet w Europie.

Gość Francuzki wcale nie sa takie
piekne, i nie szscuple tylko raczej chude; moda na chudosc zaczyna wszystkim sie przejadac i widac coraz wiecej dziewczyn normalnych a wrecz puszystych. Francuzom wcale sie tak te ich "piekne" Francuzki nie podobaja dlatego coraz wiecej wiaze sie z obcokrajowcami...

Gość azzerrrrrra
no wlasnei te starsze kobietki sa szczuple, duzo sportu uprawiaja a mlode to roznie, wogole strasznie duzo obcokrajowcow

Gość amele
a więc można powiedzieć, że rozmiar XL we Francji już nikogo nie dziwi ? bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Gość do amele
amele. wspolczuje pracy magisterskiej bo jesli dane o Francuzkach zbierasz na kafeteriii... poczytaj badania socjologiczne na ten temat ( najlepiej francuskie) to sie dowiesz ...

Gość amele
spokojnie, czytałam ;) tu na kafeterii chcę poznać wasze opinie.

Gość sensess
Kiedy przyjechalam pierwszy raz do Paryza, to doznalam szoku. Ja rowniez zylam mitem, ze Francuzki sa takie piekne, eleganckie, zadbane, tak wiec jechalam tam z lekkim poczuciem nizszosci. Co sie okazalo? Zgadza sie tylko jedno, wiekszosc Francuzek jest bardzo szczupla, czy wrecz chuda, ale nie wiem czy to sie im liczy na plus, bo nie maja one w ogole kobiecych ksztaltow. Do tego czesto w ogole sie nie maluja i wygladaja po prostu niezbyt ladnie, bo nie maja zbyt pieknych twarzy. Okazalo sie rowniez, ze Polki sa wrecz rozchwytywane i wszysytkie moje znajome, lacznie ze mna nie mogly sie odgonic od Francuzow, zachwyconych nasza uroda. Polka, ktora w Polsce uchodzi za przecietna kobiete, we Francji bedzie uwazana za bardzo ladna. Roznica miedzy Francuzka a Polka jest taka, ze ta pierwsza jest zawsze bardzo pewna siebie, nawet jesli nie zachwyca uroda, a Polka, mimo iz jest ladna, ma kupe kompleksow.

Gość doamele
do amele ale to nie jest z w zaden sposob podejscie naukowe ani miarodajne co ci po kilku opiniach Fracnuzek na polskim forum , gdzie wiekszosc kobiet nie mieszka we Francji... albo znajdz fora Polek we Francji, albo typowo francuskie i tam zadaj dobrze skontruowane pytania oblejesz :P

Gość amele
proszę dać spokój złośliwościom, pytam na kafeterii (moze to mało ambitne ze akurat tutaj) ale chcę poznać różne opinie i mieć na ten problem spojrzenie z kilku perspektyw, np z perspektywy polek które były we francji i coś widziały, jeśli komuś mój post wydaje się dziwny, proszę sobie darować uwagi. pytania chyba można zadawać w końcu od tego jest forum.

Gość do amele
tylko ze ja mieszkam we fr od kilkunastu lat i stad wiem jak glupie jest twoje pytanie i jakie beznadziejne rezultaty zbierzesz

Gość amele
więc podziel się swoją wiedzą, a swoimi 'mądrościami' ;)

Gość do amele
a wyksztalcenie mam na dodatek naukowe :P

Gość llooytrew
sie nie dziwie ze w Polsce tylu magistrow, skoro tematy na kafe zbieraja :D

Gość llpp
Polacy są jednym z najszczuplejszych narodów w Unii Europejskiej. Jak wynika ze statystyk opublikowanych w Brukseli, Polska należy do wąskiego grona krajów, których mieszkańcy zachowują właściwe proporcje ciała. Najszczuplejsi są Włosi i Francuzi; Polacy wraz z Austriakami są tuż za nimi. Tak pisze w raporcie Komisja Europejska, która badała indeks masy ciała mieszkańców Unii. Dane wskazują, że jeszcze tylko dwa narody - Holendrzy i Słowacy utrzymują przeciętną wagę w zdrowych granicach. W pozostałych 19 krajach średni indeks masy ciała przekracza 25 punktów, co jest równe z nadwagą. Najwięcej ważą Maltańczycy, Grecy i Finowie oraz mieszkańcy Luksemburga i Węgier. Choć dane są bezwzględne - Europejczycy nie widzą problemu. Tylko co trzeci mieszkaniec Unii przyznaje się do nadwagi; jeszcze mniej uprawia intensywne ćwiczenia fizyczne. Brukseli nie podoba się taka sytuacja i dlatego w przyszłym roku Komisja rozpoczyna oficjalny program odchudzania Europejczyków.

Gość ezeaaaaa
dziwne jest ze Francuzi sa szczupli bo przeciez bagietki sa tuczace i alkohol

Gość PLFR
jestem :) ktos sie oburzyl ze w 6 miesiecy jezyka nie mozna sie nauczyc... ja przyjechalam do Francji nie mowiac wogole po francusku, w 6 miesiecy mowilam swietnie a po roku zaczelam studiowac prawo... dodam ze nie jestem jakims "wybitnym umyslem" czy cos, przecietnie zdolna. Wiec mozna sie nauczyc jesli sie chce. Co do studiow we Francji, to sa one faktycznie darmowe, no prawie, poniewaz na poczatku roku placi sie wpisowe (okolo 450 euro plus okolo 150 euro ubezpieczenia). Natomiast bardzo latwo jest dostac stypendium socjalne (trzeba spelnic kryteria finansowe, natomiast jesli rodzice nie zarabiaja kokosow to stypendium dziecko dostanie). Stypendia zwalniaja z placenia wpisowego i wynosza okolo 350 - 500 euro miesiecznie. Na studia kazdy moze sie zapisac, nie ma egzaminow wstepnych, natomiast poziom jest dosyc wysoki i selekcja robi sie na pierwszym roku (na prawie okolo 25% zalicza pierwszy rok). Z tym ze wydaje mi sie ze Francuzi oblewaja poniewaz nie staraja sie specjalnie :p. Nie znam ani jednego obcokrajowca ktory zaczal studia i oblal pierwszy rok. Dodam jeszcze ze mozesz starac sie o rozpoznanie twojego dyplomu z Polski we Francji (w bardzo wielu zawodach jest to mozliwe). Naogol tylko potwierdzaja ze masz dane kwalifikacje, chociaz czasami trzeba zdac jakis dodatkowy egzamin lub zrobic kilka miesiecy praktyk. Ciesze sie ze moge ci pomoc, nie wahaj sie pytac jesli masz jakies pytanka

Gość PLFR
Dodam jeszcze, w zwiasku z dyskusjami na temat piekna i elegancji francuzek... smiac mi sie chce kiedy slysze komentarze na ten temat... we Francji tak jak w kazdym innym kraju sa piekni i eleganccy ludzie (wystarczy zajrzec do Louis Vuitton na champs elysees) i sa kobiety ktore pracuja w fabrykach mieszkaja w biednych dzielnicach, i te beda mniej dbac o siebie, beda grubsze, gorzej ubrane... dokladnie tak jak w Polsce.

Gość zuuuuusssskka
dzieki PLFR, to dosc pocieszajace co piszesz, najforzej z jezykiem, ale mma jeszcze czas by sie podszkolic a ty studiujesz dzinenie, Czy zaocznie? Pracujesz? ja beda kilka razy we Francji tez zauwazylam ze Francuski sa rozne, rodowite sa raczej szczupe, co mnei zadziwia bo jednak jest vta tradycja jedzenia bagietek, dlugich kolacji , pozno wiecozrem, ja zawsze po przyjedzcie wazylam wiecej, nie umiem tak jesc

Gość PLFR
Ja wlasciwie skonczylam studia (dzienne) i teraz zdaje na aplikacje i jak wszystko dobrze pojdzie to od stycznia zaczynam formacje profesionalna :) Co do jedzenia, to faktycznie jedza inaczej, ale np bagietki nie jedza duzo, kawaleczek do obiadu czy do kolacji, na sniadanie naogol platki i kawe, na obiad raczej jakas salatke i to lekka, no i na kolacje jedza prawdziwe cieple danie. Szczerze wam powiem ze dziewczyny zadko zajadaja sie croissant'ami :) Co do jezyka, to faktycznie nie jest najlatwiejszy, duzo trzeba sie uczyc, ale mozna spokojnie sie nauczyc. Istnieja we Francji czkoly jezykowe wlasnie dla obcokrajowcow, warto sie zapisac, jest to okazja zeby poznac innych w tej samej sytuacji a zwlaszcza zmusza cie to do uzywania francuskiego (ja poznalam moje dwie najlepsze kolezanki wlasnie w takiej szkole);

Gość zuuuuusssskka
a masz namiary an takei szkoly jezykowe? trzeba za to duzo placic?