Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

imparfait

Polki we Francji odezwijcie sie

Polecane posty

Gość Monis36
Ja mieszkam w departamencie 61 jezli moge wiedziec to ile czasu mieszkasz we francji i jak znasz ten jezyk.

Gość susii
hej monis pisalam do ciebie w grudniu przed przyjazdem tutaj troche to trawlo zanim ponownie sie odezwalam :) co do francuskiego to jest dobrze jak sie mieszka w wiekszym miescie albo kolo wiekszego miasta, tu gdzie mieszkam ( 53 ) bezskutecznie szukalismy jakiegos kursu i nic, na szczescie grupa anglikow zorganizowala jakis kurs i chodze z nimi, niestety oni znaja juz francuski wiec nie jest to kurs od podstaw i tylko 13 spotkan po 2h mieszkam z Francuzami i duzo ucze sie sama-jakos daje rade moze pozniej bedzie jeszcze jakis kurs- mam taka nadzieje pozdrawiam

Monis my jestesmy we Francji 4lata,co do jezyka to jak przyjechalismy nie umielismy nic,teraz znam jezyk na dosc dobrym poziomie,tak mi sie wydaje,rozumiem praktycznie wszystko tak samo potrafie bez problemu sie porozumiec.Nie uczylam sie na zadnych kursach jedynie telewizja francuska i rozmowa i jeszcze raz rozmowa z francuzami to bardzo duzo mi dalo.A Ty ile jestes we Francji

Gość Monis36
Czesc dziewczyny.Bardzo dzikuje ze odezwalyscie sie:) Zaczne od tego:We francji jestem 17 miesiecy wraz z dziecmi,a moj maz od 4 lat(pracuje na kontrakcie).Zostalismy tu z powodu mojej coreczki,gdyz jest ciezko chora i podjeto tu jej leczenie.Mosze z przykroscia przyznac ze w polsce nie dawano jej zadnych szans. Jezyk znam srednio:tak jak Wy duzo rozumiem i dobrze sie porozumiewam,gorzej jest z czytaniem i pisanie.To co umiem,nauczylam sie tak jak Wy sama w czasie rozmow z francuzami,tylko ze w czasie pobytu w szpitalach z moja coreczka.Miesiac temu dostalismy mieszkanie;z czego sie bardzo :) i chcialam sie jeszcze podszkolic z wziazku z czym zaczelam szukac jakis kursow.W naszym miescie znalazlam dwie bezplatne szkolki ale tak jak pisalam wczesniej jest brak miejsc,a pierwszenstwo maja nie europejczycy :/ No coz nie pozostalo mi nic innego jak powrot do francuskiej telewizji,radia i troszeczke z internetu.Jeszcze mam taka szanse ,ze ucze duzo sie od dzieci gdyz chodza od poczatku naszego pobytu, do francuskich szkol. Pozdrawiam bardzo serdecznie :)

Gość susiiii
hej Monis mam nadzieje ze z Twoja mala jest juz lepiej Ja dzieci nie mam, choc w czerwcu skoncze 32 Zaluje ze u mnie w okolicy nie ma dobrego kursu od podstaw bo to bardzo wazne, jedna babka zaproponowala nam kurs dla mnie i za 30h chciala 1980euro :D:D no pogielo ja totalnie ok trzymajcie sie potem cos skrobne

Gość susiiii
ps piszecie o telewizji francusej no coz ja najchetniej wieczorem ogladam filmy z polskim lektorem ;) ( na kompie )

Hej Sussi a Ty ile jestes we Francji i w jakim regionie a i pracujesz?A to niezle chciala z Ciebie zedrzec hehehehe.Wiesz a dowiadywalas sie o kurs w chambre de commerce?Wiem,ze tam tez sa takie kursy i moze taniej i dostajesz jakis papier o ukonczeniu kursu a to duzo.

Gość sissiii
hej mieszkam w 53 wlasnie przed chwila rozmawial ze znajomym i mowil ze od 15kw jest kurs w czerwonym krzyzu 5h, 5 dni w tyg, ( 30km ode mnie ) moj facet m tam dzis zadzwonic co do pracy to jeszcze nie pracuje, gdy tu jechalam to mialam pracowac u mojego faceta on ma firme rodzinna, wszyscy tu pracuja no ale jakos dla mnie nie moze miejsca wyskrobac :o mowi ze mam poczekac az sie naucze jezyka, jestem z nim w biurze codziennie i sa tu rzeczu ktore moge robic bez znajomosci jezyka, no ale jak nie to nie,on wie ze musi mi znalezc prace bo ja mam gdzie wrocic, przeciez nie moge tu siedziec nie pracujac.

Gość sissiii
ps no tyle ta babka chciala, widzialam to na wlasne oczy napisane bylo 30h za prawie 2tys

Gość susii
hej moze wiecie czy jest tu w sklepach majonez podobny w smaku do "naszych" Winiar, znam tylko dwa firmy bénédicta sa ok ale maja taki intensywny smak ze w salatce bede czula tylko to :o

Gość Monis36
hej Susii. Ja majonez kupuje w Cerrfur na sloiku nie ma marki ,aleto jast najtanszy i moim zdaniem najbardziej podobny do naszego Winiary.Na sloiku zolta etykietka z napisem MAYO i 1 w czerwonym kuleczkuUwiez mi sprawdzilam duzo francuskich mojonezow i zaden mi nie podchodzil jak ten.A co sadzicie o ich ogorkach konserwowych? dla mnie:/. Pozdrawiam ardzo serdecznie :)

Gość Veraaa
Najlepszy majonez kupowałam w LIDL-u .Nie w słoiku tylko w zoltym plastykowym opakowaniu.Pycha!

Gość susii
hej dziewczyny dzieki za odp :) co do majonezu to zrobilam go sama wyszedl super, wczoraj szykowalam urodzinowa kolacje dla mojego S wszystkim wszystko smakowalo :) co do ogorkow to jezeli chodzi ci o korniszony to sa ok, pozdrawiam ps dzis jest super pogoda :)

Gość susii
ps wczoraj tez kupilam majonez w Lidlu bo moj zuzylam, patrzylam na ten w plastikowej butelce ale kupilam w sloiku, dalo sie go zjesc za miesiac bede w Pl to zrobie duze spozywcze zakupy

Gość MONIS36
2 miesiace nikt tu nie zagladal Katastrofa

Gość Monis36
CISZA!PUSTAKA!SZOK!

Gość Monis36
Czesc Gosia.Jak tam lekcje francuskiego.Ja dostalam sie na darmowy kurs,ale w czasie wakacji mam wolne gdyz jestem Europejka .Troszke sie wkurzylam bo Araowie maja wieksze szanse edukacji niz my,ale taka tu polityka oni musza skonczyc kurs i jak najszybciej isc do pracy.A ja moge chodzic ile chce ale nie w wakacje.Pozdrawiam Dzieki ze sie wkocu odezwalas. )

Hej Ja nie chodze na lekcje francuskiego.Ja nauczylam sie jezyka filmow,a najwiecej z rozmow z francuzami :) Ale to dziwne jest,ze arabowie moga a ludzie z europy nie :( Wogole dla mnie Ci ludzie maja dziwne przywileje.

Gość susii
cisza pustka szok bo nikt nie pisal wiec milczalam :p terazc siedze w Szwajcarii, do Fr jade na 3tyg i koncze z tym krajem i moim raczej juz bylym francuzem co do kursow fran to porazka, jesli sie nie mieszka w duzym miescie to ciezko cokolwiek znalezc pozdrawiam

Gość Monis36
Niestety arabowie pochodza z biednych krajow i musza jak najszybciej podjac prace bo jak wiesz troche skrucono im swiadczenia socjalne,a my pochodzimy z krajow UE i mozemy prwatnie sie uczyc francuskiego :( idiotyzm.Ja zdecydowalam sie na ten kurs ze wzgledu na pisownie i porypana gramatyke.Rozmawiam nawet niezle,ale gorzej bylo z czytaniem i pisaniem.Ale juz jest nie zle.A zrreszta mam troche odmiany. SISI ,ale z ciebie golabek :) super ze masz mozliwosc fruwania :),ale takie sa przywileje mlodosci.

Monis nie wiedzialam,ze arabom ukrocili swiadczenia.Wiesz nie to,ze jestem rasistka,ale bardzo dobrze zrobili.Bo tak naprawde to oni przzdzaja tutaj,dzici robia i zyja z zasilkow na koszt panstwa,a jeszcze wszyscy sie ich boja. Sisi powodzenia w nowym kraju :)

Gość Monis36
Zgadzam sie z toba .Co prawda znam pare arabek i sa w pozadku(oczywiscie z widzenia) ale ja wole ich omijac z daleka.Onimajatu konfortowe warunki a na dodatek rozbijaj sie takimi furami zeczlowiekowi zal serce sciska .

Wiesz dokladnie.Ja mialam okazje pomagac rozdawac jedzenie w restauracji serca i wiesz pozniej patrze a Ci biedni ludzie takimi furami smigaj,ze szok.Tak samo moj brat mieszka wbloku HLM i tam prawie sami arabowie,nikt znich niepracuje,a mnie chyba nigdy na takie wozy stac. A najgorsze,ze czlowiek przyjechal tu do pracy i mial problemy z karta sejour,a oni na dzien dobry maja wszystko i wszystko im se nalezy.Nie wiem,ale moim zdaniem powinni cos z nimi zrobic,jesli nie pracuje to powinni im wszystko poucinac. A Ty gzie mieszkasz

Gość Monis36
W departamencie L'ORNE 61 od 6 miesiecy w bloku HLM,ale nie narzekam mimo ze jest tu mieszanka:arabowie, turcy i francuzi.Ale ten blok jest ok bo jest dozorca windy bo jest 13 pieter ,ale na osiedlu sa takie bloki 4 pietrowei,gdzie mieszkaja sami arabowie no to ja omijam je z daleka.co prawda nic do nich nie mam ale::::::::::::::: A tak wogule nie mam tu zbyt znajomych,wszyscy z widzenia w windzie.Utrzymuje kontakt z 3 rodzinami francuzkimi i 2 polskimi no i oczywiscie koledzy meza z pracy,ale oni juz sa daleko i raz w miesiacu nas odwiedzaja.Ja nie pracuje,tylko maz, a to z tego powodu ze mamy creczke 4 latka i jest niepelnosprawna i to dla jej leczenia postanowilismy zostac we francji.W Pl nie dano jej najmniejszych szans.Ta wiec maz zaczol sie tu rozgladac i jak tylko nadzyla sie okaja to przyjechalam tu z dziecmi.poczatkowo mialo to byc chwilowe leczenie,ale kidy lekarze zobaczyli ze sa postepy to nie byli zachwyceni powrotem do Polski,gyz tam nikt by mi nie zapewnil takiej opieki medycznej jaka tu ma.Tak tym sposobem zostalismy cala rodzina i zaczelismy od nowa.

Monis super,ze postepy widac w leczeniu coreczki i zycze Wam wszystkiego dobrego.To prawda,ze tutaj jest bardzo dobra opieka medyczna,nie porownania do Polski,taie zycie niestety. Wiesz ja tez mieszkam w HLM ale to jest rezydencja domkow i nie m tutaj arabow.Wiesz moze i sa pozadni arabowie,ale ja z tego co widze to lepiej nie wchodzic im w droge jesli chce sie miec spokoj. Ja tez na razie nie pracuje,ale we wrzesniu mlodszy syn idzie do przedszkola i chce pojsc do pracy.Ja mieszkam w 46 (lot)

Gość Gosia - Lille
Witam wszystkie Polki mieszkające we Francji. Czy jest tu ktoś z departamentu Nord? Ja mieszkam w Lille, do którego przyjeżdżałam regularnie od 5 lat, tym razem zamierzam tu zostac z moim mężczyzną.