Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yasminelle

Yasminelle

Polecane posty

AgniechaG-- Nie masz sie czym przejmować.Yasminelle jak i wiele innych tabletek,które wszystkie mają ten sam kolor to tabletki jednofazowe,czyli każda ma ten sam skład.Możesz brać którą chcesz,od obojętnie której strony.Nawet można brać jednego dnia jedną z jednego rzędu,następnego dnia z innego.Nie robi to różnicy.Strzałki i oznaczenie dni tygodnia są po to,aby nam ułatwic branie i aby się wiedziało,czy jakiejś tabletki sie nie pominęło.Więć bierz od rzędu z jakiego zaczęłaś,a potem bierz z któregoś kolejnego rzędu.

Gość sandrulka
moze ktos mi powiedziec ile bedzie trwało to krawaienie poza tygodniem przerwy?zblizam sie do końcówki pierwszego blistra i dalej mam krawawienie...

Kinia0 -- Tabletki są bardzo popularną metodą antykoncepcji,są bardzo skuteczne.Maja bardzo niski wskaźnik Pearla.Im niższy,tym większa skuteczność.Tabletki hamują owulację,więc nie masz jajeczkowania.Oprócz tego tak zagęszczają śluz w szyjce macicy,że plemniki nie mogą się przez niego przedostać.Przy braniu tabletek anty następują też zmiany w macicy,następuje \"ścienienie\" jej błony śluzowej,co uniemożliwia zagnieżdżenie się tam komórki.Ale tabletki aby zachowały swe działanie antykoncepcyjne musisz brać regularnie,co dzień i pamiętać,aby się nie spóźniać z ich braniem.Tolerancja ze spóźnieniem to 12 godzin maksymalnie.Ale lepiej czasowo aż tak nie zapominać brania.Godzina,dwie różnicy w braniu nie wpływają na jej skuteczność.Jeśli wystąpią u Ciebie biegunki ostre lub wymioty w ciągu 4 godzin od wzięcia tabletki wtedy należy wziaść kolejną.Bo tabletka wchłania się 3,4 godziny.Masz o tym wszystko w ulotce tabletek.Gdy bierzesz antybiotyki musisz uważać,bo wiele z nich ma wpływ na skuteczność tabletek.Nie wszystkie antybiotyki,ale wiele tak.W ulotce masz napisane jakie,w necie są też listy z nazwami antybiotykow które obniżają skuteczność tabletek.Przerwę 7 dniową między tabletkami możesz kiedyś skrócić,np do 4,5,6 dni,a nie 7miu.Robi się tak,gdy chce się zmienić dzień wystąpienia krwawienia z odstawienia.To masz też w ulotce.Ale przerwy 7 dni nigdy nie należy wydłużać.Albo 7 dn albo krócej.Możesz też wziąść 2 blistry pod rząd bez robienia 7 dniowej przerwyWtedy nie masz krwawienia po piwerwszym blistrze.Można tak zrobic gdy masz egzaminy,wyjazd,impreze jakąś lub z jakichś przyczyn nie chcesz mieć w danym miesiącu krwawienia.Jeśli toś zaczyna brać tabletki i weźmie przy pierwszym braniu lub przy drugim miesiącu brania 2 pod rząd,mogą (ale nie muszą) wystąpić plamienia,bo to początki brania.Ale gdy pobierze się te kilka miesięcy i zechce się wziąść 2 blistry pod rzad,wtedy będzie ok i nie będzie krwawienia po pierwszym blistrze.

Gość totototo
Witam. Powiedzcie dziewczyny czy musze przerwac stosowanie Y.kiedy po godz. od zazycia mam strasne dusznosci i klucie w mostku? Boje sie troche ze cos z krazeniem moze sie dziac zlego..Dodam ze tydzien temu robilam bardania krwi, i mam mala anemie..Czy tabletki mogly ja wywolac..?Oprocz tych dusznosci nie mam innych objawow..Ach no i pogorszenie stanu cery..A Y. wlasnie lekarka zapisala mi na poprawnie stanu skory:(

Witajcie :) Mi spadlo libido :( ,waga idzie do gory .Ja chyba rezygnuje z tych tabletek . steysi >>> Moj brzuch jest naciagniety woda ,skora taka dziwna ,wiecej cwicze nie znika nic a nic .Miałam nadzieje ze to zejdzie ale cos mi sie zdaje ze raczej nie :(

Gość totototo
Witam. Powiedzcie dziewczyny czy musze przerwac stosowanie Y.kiedy po godz. od zazycia mam strasne dusznosci i klucie w mostku? Boje sie troche ze cos z krazeniem moze sie dziac zlego..Dodam ze tydzien temu robilam bardania krwi, i mam mala anemie..Czy tabletki mogly ja wywolac..?Oprocz tych dusznosci nie mam innych objawow..Ach no i pogorszenie stanu cery..A Y. wlasnie lekarka zapisala mi na poprawnie stanu skory

effinka--- Waga idzie do góry.Gdzieś pisałaś o ile pamiętam,ze chcesz przytyć jeszcze kilo,dwa.Albo mi się pomyliło.Ale pisałaś też,że jesz więcej.Może dlatego.Mój brzuch jest też odstający,pełny,nabrzmiały.Reszta chuda,szczupła-tyłek,uda,nogi,biodra,a ten brzuch taki większy.Wkurza mnie to.Nie moge na niego patrzeć.Jem mało nadal,ale oprócz małego śnaidania potem tak o 16,17 np 2 łyżki kaszy gryczanej z warzywami i jabłko lub 3 kotlety sojowe tylko z wody bez panierki i samażenia i jogurt loght.Tak sobie zmieniam.To i tak jest malutko jak na dzień.Nie jem obiadów,żadnych słodyczy,zero sosów,pizz,alkoholu.Kupiłam płyty dvd z aerobikiem i jedną fat burning - typowo na spalanie tłuszczu.Na razie ćwiczę przy fat burnin,co dzień po 50 minut,bo tyle trwa płyta.Albo jak dam radę to 2 razy pod rząd płytę puszczam i ćwiczę 2 razy po 50 minut.Potem jeszcze raz wieczorem.# razy w tygodniu biegam też na biezni w domu.Ćwiczę ten fat burning od tygodnia.A brzuch taki sam.Ja piję też dużo ziół i wody mineralnej niegazowanej co dzień.Ale ten brzuch to tragedia.Cały czas napompowany.Ja zmieniam z powrotem na Yasmine.Jak pisałam wcześniej,a nie wiem czy czytałaś,przy trzecim blistrze Yasminelle które biorę obecnie przy 13tej tabletce dostałam dużego plamienia,a od 14tej już normalnego krwawienia,które trwa do dziś a dziś 17 tabletka.Więc zmieniam.

Gość keria
Wiesz nie były to jakies bardzo ostre, po prostu bolał mnie brzuch i za pierwszym razem miałam ze 3-4 wypróżnienia, ale wzięłam drugą tabletkę. Po trzech godzinach miałam luźne wypróżnienie, ale nie była to biegunka. Tak samo za drugim razem innego dnia, miałam jedno luźne wypróżnienie więc chyba jestem zabezpieczona?

Gość młoda położna
Steysi --- prosze Cie nie pisz takich opowiadan,tylko bardziej konkretnie bo ja polowy z tego co piszesz nie moge ogarnac.Nie mam pojecia dlaczego twoja ginekolog tak sobie wymyslila zmiane,moze ma w tym swoje racje....Jak mi by tak ginekolog powiedzial to na pewno poszlabym do drugiego bo dla mnie to troche glupie.Natomiast ma racje w tym zeby nie brac yasmin bez przerwy.Mnie tez tak kiedys tlumaczono,ze jak krwawienie pojawilo sie wczesniej to tzreba zrobic przerwe przed zamiana albo zaczac brac nowe opakowanie w 1 dniu okresu.Czyli wychodzi na to ze po ysaminelle musisz zrobic przerwe.Na drugie pytanie nikt nie jest w stanie Ci odpowiedziec.

Cześć Dziewczynki:) Kilka dni mnie tu nie było i ..szok effinka chcę zrezygnować Steysi źle się czuje:( nie spodziewałam sie takich zmian. A ja ma jeszcze dwie tabletki z pierwszego blistra, i powiem tak :cera nadal ok ,włoski ok plamień 0 ale ..doły niemiłosierne.. choć kiedys miałam depresję i nie wiem czy takie doły to zapowiedz kolejnej czy tabletki mieszają mi w głowie Poki co daję im jeszcze troche czasu,w koncu to pierwszy blister. A tak apropos to czy czytałyście dlaczego Yasmin zostały wycofane Z USA? a moze macie jekiegoś ciekawego linka? Pozdrawiam gorąco:)

Gość erhjnweluganrweihj
Czesc :) pewnie to pytanie pojawilo sie wiele razy na tym forum ale nie mialam czasu zeby calego przegladac. No więc od lipca biorę Yasminelle i wszystko bylo ok do wczoraj, kiedy to dostalam strasznych plamień. Jestem w połowie bilistra więc to nie okres. Ale słyszałam że plamienia występują tylko do 3 miesięcy brania tabletek i nie wiem co sie dzieje. Mam 17 lat i ostatnio brałam antybiotyk ale myślę ze nie mialo to az takiego wpływu :/ Pomożcie mi bo nie wiem co sie dzieje :/

Gość erhjnweluganrweihj
Czesc :) pewnie to pytanie pojawilo sie wiele razy na tym forum ale nie mialam czasu zeby calego przegladac. No więc od lipca biorę Yasminelle i wszystko bylo ok do wczoraj, kiedy to dostalam strasznych plamień. Jestem w połowie bilistra więc to nie okres. Ale słyszałam że plamienia występują tylko do 3 miesięcy brania tabletek i nie wiem co sie dzieje. Mam 17 lat i ostatnio brałam antybiotyk ale myślę ze nie mialo to az takiego wpływu :/ Pomożcie mi bo nie wiem co sie dzieje :/

Ja zmieniałam z Yasmine na Yasminelle.Pierwsz dwa blistry ok ,żadnych plamień.A przy trezcim blistrze od 13 tabletki mocne plamienie,a od 14 tej już krwawienie,które trwa do dziś (dziś 17 tabletka).Nie wiem czy u mnie to kaprys organizmu i akurat przy 3im blistrze krwawienie jak okres(nie plamienie) czy są dla mnie za słabe i nie trzymają mi cyklu.Ty bieresz od lipca.To już pół roku i nagle masz plamienia.Nie wiem czy antybiotyk może mieć na to wpływ.Jeśli nie,to może sie okazać,że są dla Ciebie za słabe i nie trzymaja właśnie cyklu i tzreba będzie zmienic.Ale poczekaj następny blister i zobaczysz,czy sytuacja się powtórzy.Mimo plamień jesteś nadal zabezpieczona.

Gość keria
dziewczyny, ja ez biorę yasminelle. Własnie jestem w ciagu przerwy i czekam na krwawienie. Pierwszy blister - wszystko ok, superowo. Drugi blister tez ok, ale w drugim tyg, moze był to początek trzeciego miałam minimalne plamienie, Trwało niecąły dzień. Co moze oznaczac tkaie plamienie? Prosze o odpowiedz bo sie denerwuje. A i co znacza cieżka biegunka? Bo ja w czasie brania drugiego blistra miałam dwie sytuacje z biegunkami. bolał mnie brzuch i miałam bardzo luźne wypróżnenia, po 3ech godz od zazycia tabletki.

keria-- Jeśli około 2,3 tygodnia brania tabletek z drugiego blista pojawilo sie plamienie może to byc objaw przestawiania się dalej organizmu i reakcji na hormony.Bierz dalej tabletki.Co do biegunek to niedobrze.Jeśli wystąpią wymioty lub ostra biegunka w ciągu 3-4 godzin od wzięcia tabletki wtedy należy wziąść kolejną.Ty miałaś biegunki 3 godziny po wzięciu tabletki.to nie wiem czy zdążyła się wchłonąć,bo wchłania sie 3-4 godziny.Więc na dwoje babka wróżyła.O ile to były naprawde biegunki ostre.

mloda polozna -- Mam do Ciebie znowu pytania.Dzwoniłam do mojej gin w poniedziałek.Wytłumaczyłam jej swoją sytuację.Ta mi mówiła,że jak mam już normalnie okres,to żebym przerwała branie tabletek.Tzn jak do niej dzwoniłam w poniedziałek,to w niedzielę dzień wcześniej brałam 14 tabletkę.Więc ona mówi,żebym w poniedziałek już tej 15 nie brała,zrobiła 7 dni przerwy i od 8ego dnia nowy blister.Czyli żebym brała 14 (tyle ile wzięłam do niedzieli włącznie),a potem przerwa.I później żebym po 7 dniowej przerwie brała nowy blister i do połowy cyklu zabezpieczała się jakoś dodatkowo.Ja jej mówię,że tak nie chcę.Nie mogła mi powiedzieć,żebym poczekała jeszcze blister i zobaczyła co się dzieje?Nie wiem.Ja jej mówię,że tak nie chcę. jak ona mówiła,ze po 14stu tabletkach przerwa.I mówię jej,że chcę zmienić na Yasmine z powrotem.To sie zgodziła.Ale następny problem wyniknął,gdy jej powiedziałam,że chce zmienic bez przerwy 7 dniowej,tzn ostatnia Yasminelle i bez 7 dni przerwy Yasmine.Ona,że tak się z zasady nie robi.Dziwne znowu to.Sama czytałam,że można,gdy zmienia się ze słabszych na mocniejsz trochę- czyli z Yasminelle na Yasmine.Sama mi pisalaś kiedyś,że mogę zrobic przerwe 7 dni lub nie muszę,gdy zmieniałam w październiku z Yasmine na Yasminelle.Z mocniejszych na słabsze.Tłumaczyłaś,ze to jednofazowe wszystkie,więc to obojętne.Więc nie wiem skąd jej pogląd? \"Stara szkoła\"?Czy ta sytuacja z przerwą lub bez przy zmianie nie dotyczy tego,gdy nagle dostanie się krwawienie?Ale pewnei to nie ma nic do rzeczy. Więc jak wg Ciebie mam zrobić?Zrobić przerwę 7 dni zmieniając na Yasmine czy nie?Nie chciałam robić przerwy,bo by mi krwawienie wypadło na święta.Ale dostałam tego krwawienia przy 14tej tabletce 3ego blistra i teraz sama nie wiem.Wiec moje pyatnie brzmi - robić przerwę czy od razu po ostatniej Yasminelle brać Yasmine?Chodzi mi o efekt antykoncepcyjny,żeby było ok i nic sie nie pozmieniało i nie zmniejszyło skuteczności. I drugie pyatnie-czy jeśli teraz mam krwawienie,a ostatnia tabletka Yasminelle w niedzielę i jeśli zrobię przerwę 7 dni przed zmainą na Yasmine to czy pojawi mi się plamienie lub krwawienie czy już nie?A jeśli nie zrobię przerwy przy zmianie to czy mogę już w trakcie brania Yasmine dostać znowu krwawienia lub chociaż plamienia?

keria -- To dobrze,że gdy miałas tyle razy wypróżnienia wzięłaś kolejną tabletkę.Bo 3,4 wypróżnienia jakie miałaś,to już dużo.Jeśli to jest jednorazowe i stolec jest luźny to sądzę,że nie trzeba brać kolejnej tabletki.

Gość akka22
młoda położna ---------- mam pytanie do ciebie bo widze że się orientujesz w temacie :-) Jestem w trakcie 7-mego opakowania Yasminelle i pani ginekolog zaproponowała mi zrobienie przerwy żeby zobaczyc jak moj organiz na to zareaguje. Jeszcze nie dodjęłam decyzji po którym opakowaniu zrobię przerwę ale mam w związku z tym pytanie. Jeśli np po 8 opakoaniu bedę chciał zrobić przerwę to ile dni wcześniej mam sie zabezpieczać?? Bo wiem że podczas 7-dniowej przerwy jestem zabezpieczona pod warunkiem że zacznę nowy bilister w 8 dni. A jesli nie wezmę? Jeśli no będzie stosunek ostatniego dnia (21) brania tabletki a potem nie wezmę nowego opakoeania to czy jest możliwość ciąż? Mam nadzieję że zrozumiesz o co chodzi bo chyba trochę zakręciłam :-)

mloda polozna -- Dziękuję,napisałam dużo,bo chciałam żeby wszystko było jasne.Może troche poplątałam :-) Czyli mam robić przerwę po Yasminelle zanim zaczne brac Yasmine.Czyli gdybym tego krwawienia w czasie 3ego blistra nie dostała,to mogłabym zmienić wtedy bez przerwy?I jeśli zrobię przerwę,to mimo,ze mam krwawienie,ostatnia tabletka Yasminelle w niedziele,więc jest możliwość wystąpienia krwawienia lub plamienia jeszcze raz w tej 7 dniowej przerwie.Albo nawet później gdy już zacznę brać Yasmine.Cóż,muszę czekać,zobaczymy co sobie mój organizm wymyśli.

steysi >>>Nie obawiasz sie o swoje zdrowie ,takimi zmianami .Czytałam bardzo dokładnie Twoje posty i wiesz ja nie wiem czy mozna tak samemu o tym decydować .Moze lepeij skonsultowac to z lekarzem .Moze te plamienia maja własniei jakiś zwizek z tym twoimi dietami a raczej głodówkami . mloda polozna >>> Ja tez jestem ciekawa jak sie ma siostra czy juz wszytsko jest dobrze :)

Gość totototo
czesc dziewczyny. wczoraj dzwonilam do gin. bo dostalam dusznosci i klucia w klatce piersiowej ,poza tym bolala mnie strasznie glowa. GINEKOLOG KAZALA NATYCHMIAST ODSTAWIC!!! Uwazajcie jak bedziecie mialy podobne problemy..

Gość młoda położna
akka22 ---- nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym zabezpieczaniem.W momencie jak bierzesz tabletki nie musisz sie zabezpieczac....Jezeli nie chcesz brac nastepnego opakownia to zabepieczasz sie juz po ostatniej tabletce.Wczesniej nie ma sensu.Czyli 21 bierzesz tabletke a od 22 wybierasz inna metode antykoncepcji jezeli po 7 dniowej przerwie nie chcesz brac tabletek. Steysi-- effinka ma duzo racji,powiedzialas lekarce o tych drakonskich dietach?Bo to naprawde nie jest bez znaczenia.Pozatym nie kazala Ci nie zrobic zadnej morfologii,prob watrobowych i ukladu krzepniecia?To byloby bardzo wskazane. Siostra ma sie dobrze.Skrzep sie rozpuscil.Ma dozywotni zakaz brania do ust tabletek antykoncepcyjnych.

Gość akka22
Młoda połozna------- dziękuje właśnie o to mi chodziło ;-)

mloda polozna i effinka-- Ale czytałam na innych forach jak dziewczyny pisały,że jak im tabletki nie pasowały,to zmieniały np po 3,4 miesiącach brania.A ja jeśli zmieniam z powrotem na Yasmine to nie przechodzę na inny progestagen,a na ten sam,czyli drospirenon,bo i Yasmine i Yasminelle go mają.Nawet tyle samo bo po 3 mg.Różnica jest w etynyloestradiolu - Yasmine 0,03 mg,Yasminelle 0,02 mg.Nie mam aż tak drakońskiej diety.Żoładem mi się skurczył i mniej też potzrebuje.Jem śniadanie,potem za pare godzin np jabłko i jogurt,potem 0k 16-30,17 np 3 łyżki kaszy z warzywami.W ciągu dnia też szklankę mleka,nieraz zamiast kaszy pierś z kurczaka z wody.Jem na śnaidanie chleb razowy,chudą wędlinę,pomidora,ogórka,sałate,rzodkiewkę,serek wiejski,itd.Ja jem mówiłam,że chcę zmienić z powrotem na Yasmine.Zgodziła się.Yasmine brałam wcześniej 14 miesięcy.Myślałam też o tym,żeby wziąść jeszcze blister Yasminelle kolejny i zobaczyć co się będzie działo.Ale miałam po drugim blistrze tragicznie bolesne i duże,obfite krwawienie i boję się kolejnego.Poza tym ten brzuch ciągle napompowany.Wszędzie szczupła,a brzuch dziwny.Może u mnie jak u Ciebie effinka wodę zatrzymują.Nie wiem.Effinka,a Ty myślisz o zmianie?

mloda polozna -- O badaniach mi nic gin nie mówiła.Ale będę u siebie w mieście w nowym roku i jej mówiłam,że przyjdę,to wtdy jej powiem o badaniach.

Gość Genie
Ja bylam u ginekologa w poniedzialek.Dostalam plamien w 3 blistrze i teraz w 4 tez wystepuja od czasu do czasu, tylko ze silniejsze.Lekarz powiedzial,ze sa dla mnie za slabe wiec wracam z powrotem do yasmin i tez powiedzial ,ze w takim wypadku trzeba zropoczac branie yasmin po 7 dniowej przerwie.Gdybym nie mialam tych plamien to moglabym rozpoczac branie ysamin bez robienia przerwy.I dal mi skierowanie na komplet badan krwi.

steysi >>>Ja nie mysle o zmianie tabletek tylko o rezygnacji.A Tobie radze zrobic badania i osobiscie skonsultować to z lekarzem .Przyczepiłam sie do tej diety bo kiedyś pisałaś o tym ze jesz duzo mniej kalori niz 1500 to pewno a to jest bardzo mało i organizm moze sie buntować w dodatku przyjmujesz te wszystkie wspomagacze moze ona tez maja swoj udził w tym co sie dzieje .Sumlementy maja tez swoje skutki uboczne .Na diecie mozna być 5 miesiecy i stososwac te wszytskie spalacze ale wkoncu trzeba zaczą normalny tryb dostarczania pożywienia dla ogranizmu .Te plamienia moga być spowodowane własnie tym zamieszaniem ,za mało kalori a za duzo tych sumlemencików.Ja jak byłam na diecie 1000kalori to jak dostałam raz miesiaczke to takie plamiania trwały pozniej przez 3 tygodnie a było to spowodowane własnie takim kąbinowanie i oszukiwaniem ogranizmu ,oczywiscie nie brałam tabletek wtedy . Pozdrawiam serdecznie:)

steysi>>>> 3 łyżki kaszy z warzywami to chyba troszke mało jest dla tak wysokiej osoby ,była tu mowa kiedyś o dietetyku to fajna sprwa naprawde polecam taka wizyte u mnie kosztuje 70 zł .Dieta jest dostosowana do Ciebei do trybu zycia twojego ,to sa osoby ktore napawde maja wiedze na temat jak jesći co jest jak liczyć weglowaodany ,białka , tłuszcze,mozesz wtedy zjesc obaidek wiekszy i ogranizm nie szaleje lecz normalnie pracuje.

effinka-- Ale pzry Yasmine też jadłam i nie miałam plamień,krwawień w tarkcie brania.Co do jedzenia,to tyle ile jem starcza mi,nie chodzę głodna.Oprócz tego siedze co dzień w domu,nie pracuje na razie więc mam w sumie siedzący tryb życia.Jedyny ruch,to wycieczka na zakupy,chodzenie po sklepie.I duży \"ruch\" bo biegam na bieżni i ćwiczę fat burning 2 razy na dzien z płytą.Do południa 50 minut z płytą i pod wieczór też 50 min z płytą.Przedtem jeszcze chodziłam na spacery za narzeczonym,ale teraz zimno,śnieg,a jemu też się nie chce,bo po pracy zmęczony.Zobaczymy co będzie przy Yasmine gdy zacznę brać.Mam nadzieję,ze ok tak jak było gdy kiedyś brałam- tzn od sierpnia tamtego roku do października tego.Ale Ty chcesz w ogóle odstawić?Może inne będą lepsze.