Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yasminelle

Yasminelle

Polecane posty

czesc.mam pytanie do doswiadczonych:8 miesiecy bralam yasminelle-teraz zrobilam miesieczna przerwe-i chce znowu,od poczatku zaczac brac pigułki.czy taka przerwa nie zaszkodzi mojemu organizmowi?

Gość Genie
Jess xD Zabezpieczasz sie przez caly czas brania antybiotyku + 7 dni. bazylia* Przerwa powinna trwac minimum 3 miesiace,zeby oragnizm doszedl do siebie.Inaczej robisz hustawke hormonalna organizmowi.Raz bierzesz raz nie.ak odstawiasz tablletki to organizm na nowo musi przystosowac sie do naturalnego cyklu,a Ty raptem to przerywasz i na nowo bierzesz tabletki.Dlatego przerwa od tabletek musi trwac dluzej.

Gość skejcik
nie iwem czy w ogole byl sens roienie przerwy po tak krotkim czasie i to przerwa tylko na miesiac? tez dziwnie... ja bralam tabletki ponad 2 lata i zrobilam sobie roczna prerwe. teraz znowu biore. oczywiscie ze takie przerwy nie przejda bez echa bo organizm znajduje sie w nowej sytuacji i znowu sie rozregulowuje...

Witam, Kobietki. Mam pytanie do młodej położnej - czy jeśli zaczynając pierwszy blister Yasminelle, okres dostałam w nocy [w nocy tylko bardzo lekkie krwawienie, które było obfite dopiero w dzień] wezmę 1. tabletkę o 18, to zalicza się to jeszcze jako 1. dzień cyklu? Pytam, bo biorę już 3. blister, a w dniu kiedy brałam pierwszą tabletkę z 3. blistra uprawiałam seks [bez dodatkowego zabezpieczenia] i boję się, bo w ulotce wyczytałam, że gdy się bierze 1. tabletkę w 2-5 dniu cyklu trzeba stosować dodatkowe zabazpieczenie.. z góry dziękuję za odpowiedź

dziekuje za odpowiedzi.w sumie zgadzam sie z Wami,zrobilam przerwe bo po pierwsze nie mialam recept na nastepne opakowania(zapomnialam isc do lekarza :o ),po drugie chcialam zrobic dluzsza ta przerwe(ok 4 miesiecy).ale okazalo sie ze dostalam prace i raczej wpadki z ciaza nie chce(jedna dziecko mam).pozdrawiam.papa

Gość Jagna24
Witam, Ja yasminelle zaczęłam brać ponad tydzień temu, ale tabletki biorę od pięciu lat z małą 5miesięczną przerwą. Jeśli chodzi o problem miki88(nie jestem położną ale długo już biorę pigułki i może pomogę ;P), to jeśli dostałaś okres w nocy, a tabletkę wzięłaś po południu to wszystko gra. Nadal to ta sama doba i o to chodzi. Mi się zdarzało zapominać o tabletce i nadal nie jestem mamą ;P. Ja natomiast mam pytanie co do tego czy po tych tabletkach można schudnąć? Przez ostatni rok brałam Diane35 (brrr nie polecam, utyłam okropnie). Pozdrawiam dziołszki :)

Gość ana1313
zapomnialam wziac ostatnia tabletke z blistra.powinnam ja wziac w niedziele.w sobote nad ranem o godzinie 4 kochalam sie bez prezerwatywy,to bylo prawie tydzien po ost.tabletce.mialam jeszcze lekkie krwawienie..co prawda chlopak nie skonczyl we mnie,ale mimo wszystko.czy mimo zapomnienia tej ost,tabletki mialam jakas ochrone?nie mialam pod reka ginekologa i wyczytalam w necie,ze zamiast postinoru mozna wziac zwikszona ilosc tabletek anty ktore sie uzywa,wzielam 4 w przeciagu 24 h. bylam u gina i powiedzial,ze ryzyko jest nikle,ale mimo wszystko mam obawy.czy zdarzylo sei wam cos takiego?

Jagna24 Jak tu wielokrotnie juz pisano,tabletki nie sa kaloryczne wiec tkanka tluszczowa przez nie sie nie zwieksza.Moga wzmagac apetyt wiec jak nad nim nie panujesz to zaczniesz tyc,ale moga tez zmniejszac apetyt wiec sila rzeczy mniej jesz.Pozatym moga dzialac moczopednie wiec pozbywasz sie wody z organizmu ktora swoje tez wazy,a mozesz tez mimo wszystko ta wode zatrzymywac i wtedy waga idzie do gory.Wtedy trzeba sie wspomoc czyms moczopednym.Np.aqua femin,ale tylko wtedy gdy rzeczywscie problem z \'chomikowaniem\' wody wystapuje.

Gość misiaka78
hej wczoraj juz nie wzielam 4 tabletki, nogi dalej pobolewaja czy pieka, moze sie pospieszylam, ale nie dam rady sie katowac, do tego jestem zagranica i nie mam kogo sie poradzic:( w koncu i tak pojde tu do lekarza, moze dowiem sie czegos nowego.Wiem ze jest tu dostepna Loette najlzejsza tabletka II generacji czyli bezpieczniejsza pod wzgledem zakrzepicy, tylko nie wiem jak to sie bedzie miec do moich policystycznych jajnikow.

ana1313 ---- kilka tabletek anty zamiast prostinoru? Bzdura,ktora bardziej szkodzi niz 'pomaga'.Jak sie obawiasz czy mozesz byc w ciazy zrob poprostu test.A jezeli kochalas sie tydzien po tej zapomnianej tabletce to do zaplodnienia raczej nie doszlo,jezeli rozpoczelas nowy blister w odpowiednim czasie.Jezeli zapomnialas ost.tabletki to robisz przerwe dzien wczesniej .

Gość misiaka78
niestety po 3 tabletce stwierdzilam ze nie dam rady i nie wzielam juz kolejnej:( nogi dalej mnie pobolewaja, lydki szczegolnie. Pojde tutaj do lekarza i tak w koncu. A jak to jest jesli ma sie policystyczne jajniki, ostatnio jak lekarz robil mi usg to nie bylo cyst a pomimo to trzeba brac, zeby zapobiegac powstawaniu jesli nie chce sie na razie zachodzic w ciaze? to juz moje 3 tabletki i po prostu nic mi nie pasi:( po rivegidonie mialam bole glowy, po novynette zawroty glowy, stany lekowe, ciagle infekcje a teraz po 3 tabletkach yasminelle bole nog. Juz mam awersje do tabletek. Nie wiem czy w koncu trafie na te wlasciwe i do tego zeby mi nie pogorszyly stanu zyl:(

Gość Jagna24
Młoda położno, doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że tabletki same w sobie nie są "tuczące" jak, powiedzmy, landrynki. Jednak moje doświadczenia z diane35 są takie, że mimo stosowania diety 1200kcl i dość intensywnych ćwiczeń (3xtyg. przez godzinę, intensywna jazda na rowerze treningowym) w ciągu roku przytyłam 8kilo. Dlatego wybacz, ale mam w nosie wszelkie dane medyczne na temat zatrzymywania, tudzież oddawania wody z organizmu. Zapewniam, że to co mam na brzuchu, udach i biodrach wodą nie jest. (A szkoda...) Jak wspominałam, przed diane brałam tabletki 4lata (cilest, a później jeasmine) i nic mi się nigdzie nie zatrzymywało, a apetyt był w normie. Moja waga do czasu stosowania diane również była prawidłowa. Dlatego żywo interesuję się działaniem yasminelle w kontekście przyrostu\ubytku masy tłuszczowej w organizmie kobiety. Będę niewymownie wdzięczna za podzielenie się doświadczeniem innych konsumentek tego leku. Serdecznie pozdrawiam :-)

Jagna24 ----- wystarczylo to raz napisac.... Mozesz miec w nosie,ale prawda jest,ze przez same tabletki tkanka tluszczowa sie nie zwieksza.Skoro masz PCO to do tego moze chodzisz kwestia metabolizmu.Ja biorac yasminelle co miesiac stracilam 1kg ale to byla czysta woda,nic wiecej.I pamietaj,ze tkanka miesniowa wazy wiecej niz tkanka tluszczowa.

Gość Genie
Jagna24 Najlatwiej wine jest zrzucic na tabletki,a najlepiej sie nimi odchudzac.A ile tabletki antykoncepcyjne maja kalorii skoro tak zwiekszaja tkanke tluszczowa?Tluszcz przeciez z czegos musi powstac.Powstaje od hormonow plciowych?Gdyby tak bylo to kazda z nas bylaby otyla.Biorac yasmin i yasminelle moja waga szla do gory tylko w polowie cyklu,jak wiadomo wtedy zaczyna zbierac sie woda.Aqua femin ten problem rozwiazal.

Jagna24 ---- piszesz,ze nie interesuje Cie kwestia zatrzymywania wody.Coz,radze jednak zaczac sie tym interesowac.W czasie jednego cyklu,moze sie jej zebrac do 4kg.I jezeli w pore nie zaaregujesz to w nastepnym cyklu dojda nastepne kg, a jej sie wcale nie jest tal latwo sie pozbyc.Mierzylas sobie kiedys poziom wody i taknki tluszczowej w oragnizmie? Nie odnosisz czasem wraznie ,ze Twoj brzuch,uda i biodra to galareta? Woda wlasnie tam sie najbardziej \'lubi\' gromadzic.

Gość ewelinaaaaaa
czesc dziewczyny. Mam pytanie odnosnie badan w trakcie brania yasminelle , poniewaz biore prawie od roku i zastanawiam sie czy mam poprosic lekarza o wypisanie skierowania na proby watrobowe i ukl.krzepniecia. Z tego co wiem lekarze niechetnie wypisuja a czy te badania robi sie z pobranej krwi? I I jeszcze jedno pytanie czy nalezy robic przerwe w braniu tabletek?Jesli tak to czy ta przerwa wynosi 3 miesiace i czy w niczym mi nie zaszkodzi? Ta metoda antykoncepcji bardzo mi odpowiada i skutkami ubocznymi sa tylko nadmierna placzliwosc i spadek libido a chcialalabym zeby libido mi wrocilo chocby na jakis czas. Dziekuje za informacje z gory.

Biorę yasminelle juz jakies pol roku ale niestety nie jestem zadowolona;/ Wlosy wypadaja mi garsciami! mialam geste wlosy, grupy kok a teraz jakies sianko cieniutkie;/ pozatym od dwoch tygodni caly czas mam plamienia, nie robilam przerwy miedzy blistrami bo mialam wesele i nie chcialam sie meczyc, wiem ze moglo wystapic plamienie ale nie takie ktoro trwa ponad dwa ygodnie. justo ide zmienic tabletki, bo te niedosc ze drogie to jescze mi szkodza:(

Witam serdecznie panie:D Własnie kończę brać 2 opakowanie yasminelle i NIE JEST TAK DOBRZE więc od samego początku miałam krwawienia (pierwszy miesiac) brak apetytu bo co kolwiek zjem to chce mi sie wymiotowac;/ (az do teraz) zawsze moglam jesc jesc i jeszcze raz jesc a teraz na nic nie mam ochoty;/ he nie jestem gruba bo mam 174cm 59kg ;P zawsze miałam gładką buzie teraz mam niestety trądzik:( Chyba tez spadłam na wadze jedyny plus ze powiekszył mi sie biust:) no ale boli... wiec nie wiem czy nie zrezygnowac z tych tabletek i nie powrocic do HARMONET bardzo korzystnie działały na moj organizm tylko tyle ze zmniejszały ochote na sex;/ Jak tak działa moj organizm na yasminelle to czy wogole te tabletki sa skuteczne w moim przypadku? Koleżanka miła podobne obiawy ponoć poprawiło jej się po 3 opakowaniu. Moj chłopak juz ma dosc jak mu narzekam ze cały czas mi niedobrze:( ( od 2 miesiecy) Pozdrawiam wszystkie serdecznie i czekam na jakas odpowiedz:)

jakie moge zrobic badania zeby sprawdzic czy nic zlego sie nie dzieje w moim organizmie od YAsminelle ? niedlugo bede zaczynac 5 opakowanie to chyba czas chociaz troche sie skontrolowac prawda ? POMIJAJAC fakt ze wlosy mi wypadaja garsciami :(:(:( to chce chociaz wiedziec czy na cos innego zle nie wplywaja Y. :))

Raz na pol roku nalezy skontrolowac uklad krzepniecia,proby watrobowe.Jak wlosy wypadaja to mozna sprawdzic morfologie czy nie ma anemi, i poziom TSH.anemia i tarczyca niewiele maja wspolnego z tabletkami, ale trzeba wykluczyc tez inne przyczyny,zeby moc w 100% zwalic to na tabletki ;-)Raz na rok obowiazkowo cytologia i USG piersi --- powinno sie wykonywac bez wzgledu czy sie bierze tabletki czy nie,ale przy antykoncepcji hormonalnej szczegolnie wazne sa te badania. Ktos pytal o przerwe.Przy niskoskladnikowych tabletkach odchodzi sie juz od robienia przerw w braniu miedzy innymi dlatego,ze organizm drugi raz moze nie zaakceptowac tabletek.Przy dobrych wynikach badan i ogolnym samopoczuciu nie ma takiej koniecznosci.

Gość ana1313
zapomnialam wziac ostatnia tabletke z blistra.powinnam ja wziac w niedziele.w sobote nad ranem o godzinie 4 kochalam sie bez prezerwatywy,to bylo prawie tydzien po ost.tabletce.mialam jeszcze lekkie krwawienie..co prawda chlopak nie skonczyl we mnie,ale mimo wszystko.czy mimo zapomnienia tej ost,tabletki mialam jakas ochrone?nie mialam pod reka ginekologa i wyczytalam w necie,ze zamiast postinoru mozna wziac zwikszona ilosc tabletek anty ktore sie uzywa,wzielam 4 w przeciagu 24 h. bylam u gina i powiedzial,ze ryzyko jest nikle,ale mimo wszystko mam obawy.czy zdarzylo sei wam cos takiego?

Gość bocobybylogdyby
Podczas brania Yasminelle i Yasminu teoretycznie włosy nie powinny wypadać, cera się poprawić i nie gromadzic się woda. W pratykce jest zupełnie inaczej. Wypadanie wlosow może miec inne przyczyny: stres, złe odzywianie się, mało snu. Ja radziłabym się zaopatrzyć w jakis multiwitaminowy prepart, np centrum i cynk organiczny. Polecam tez bardzo szampon wzmacniajacy vichy - enetgetic. A mdlości, plamienia i inne skutki uboczne... cóż niektóre kobiety potrzebują większą dawke hormonów zeby czuć się dobrze. Ja osobiscie uważam Yasmin i Yasminelle jako ogólny niewypał. Są to tabletki drogie, przereklamowane i najbardziej niebezpieczne dla ukladu krażenia. Miałam "przyjemnosc" brac Yasmin ale szybko podziekowałam.

Gość Genie
ana1313 Ile razy bedziesz zadawala to samo pytanie? Na poprzedniej stronie dostalas odpowiedz,mozesz sie do niej ustosunkowac?Boisz sie ciazy? Zrob test.

Gość Jess xD
ja mam takie pytanie odnośnie stosowania innych zabezpieczeń, a mianowicie jestem w trakcie kuracji antybiotykowej(zinnat). I antybiotyki biore teraz akurat jak mam przerwe pomiedzy blistrami. I moje pytanie jest takie czy jak skoncze brac antybiotyki jeszcze w przerwie(mam koniec przerwy w sobote) i wezme tabletke z nastepnego blistra to działanie tabletki bedzie dalej osłabione czy już wszystko bedie normalnie. A jak osłabione to ile powinnam stosować inen srodki ?? Tydzien? Prosze o odpowiedz.

Gość Jess xD
ile trzeba stosowac inne metody zabeczpieczania po skonczeniu kuracji antybiotykowej ?? A czy Zinnat osłabia działanie tabletek ?

na cytologii juz byłam czekam na wyniki :) teraz podejme sie tej morfologii prób watrobowych i kontrolii układu krzepnięcia a co to za badania sa po tym wzgedem robione ? :> (jestem wielgachna panikara przy pobieraniu krwi itp dlatego tak wypytuje :D :D ) :)) no jeszcze usg piersi by sie przydalo ale nie wiem czy to troche u mojego gin. nie przesadne bo to jest jakies USG DOPLERA i kosztuje 70 zl ;/ a jak bada mnie tak recznie to nie ma powodow to zrobienia takich badan ale pewnie w najblizszym czasie postaram sie o nie :)

hej zrobilam dzis test wyszedl wynik negatywny.. ale wciaz jest mi nie dobrze.. nie iwme czy moge wierzyc testowi i nie wiem co mam teraz robic bo jest mi nie dobrze juz od jakis 2 tyg

Gość Maryl
Mam pytanie do mlodej położnej-dwa cykle temu miałam wirusówkę i wymiotowałam w ciągu 3 godzin od połknięcia pigułki.Po ok.6 godzinach wzięłam pigułkę i następną tego samego dnia o normalnej porze.Czyli tej doby dwie sztuki.Nie miałam zapasowego opakowania tabletek i w ostatnim cyklu kupiłam wcześniej pigułki i wzięłam jedną sztukę z tego nowego ,żeby utrzymać 21 dni brania.I mam pytanie czy teraz mogę skończyć opakowanie -jest 20 dzień,ale z w/w problemu mam tylko tyle tabletek,czy znowu dokupić nowe opakowanie i wziąść jedną tabl. z niego? A jeśli może być 20 dni to ile zrobić dni przerwy do nowego opakowania?6 czy 7?dziękuję...

Jess xD --- zabezpieczasz sie dodatkowo przez wszystkie dni brania antyb. plus 7 dni. Isabelle_000 --- zwykle pobranie krwi.USG piersi jest zalecane raz na rok.Czasami recznie nie wymaca sie guza.Tym bardziej jak bierzesz tabletki,ktore jak wiadomo zwiekszaja ryzko zachorowania na raka piersi.Zreszta takie sa zalecenia min.zdrowia.PO 20 r.z USG piersi raz na rok. ah --- jak to nie wiesz co robic? Idz do lekarza.Mdlosci nie wystepuja tylko w ciazy. Maryl ---- konczysz opakowanie po 20 tabletkach i robisz 7 dni przerwy.Lub bierzesz dwa blistry pod rzad.

Gość Maryl
Dziękuję bardzo!!!pozdrawiam.