Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kirus

Czy podniesienie pensji lekarzy doprowadziloby do upadku korupcji i lapowkarstwa

Polecane posty

czy tez raczej do wzrostu chciwosci i podniesienia stawek lapowek ???

nie moze by to zmniejszyło ale nie wyeliminowało dasz komus palec, to zechce ręke w miare jedzenia rosnie apetyt

Gość a weżcie
lekarze nigdy nie oducza się brania łapówek, według nich to im wynagradza trud 6 letnich studiów

Gość bo kazdy chce miec wiecej
niz ma, jesli moze. Do ilu podniesc? To kwestia etyki, nie zarobków.

Ja zdecydowanie stwierdzam że łapówki by były wyższe:O.Oczywiście niektórzy mogliby zrezygnować ale to by była marna część tych biorących łapówki:O.Przyczyna jest taka że to są zwykle psychopaci więc zarobki nie mają na tego wpływu:O.Tak samo jak bogactwo na kleptomanów:O.

Gość tylko prywatna sluzba zdrowia
płace przy kasie nie do koperty!!!!!! to jest to!

Gość kirusie kochany
;) cham zawsze chamem zostanie,wykształcenie słomy z butów nie wyciągnie :o jeśli przysięgę Hipokratesa składają to co to ma do pieniędzy,nie bardzo rozumiem,to zawód szczególny,z powołania winien być,a reszta niech spierdala :P 6 lat studiów nie jest kluczem :P :D

Gość LOLa Lu
gdyby lekarze mieli wieksze zarobki, mniej godzin pracy (zamiast pracy na pelen etat i nocnych dyzurow), lepsze warunki w szpiatalach i nieco mniej chorych opd swja opieka, to sytuacja wygladalaby lepiej. A dlaczego? bo zawod lekarza jest wyjatkowo obciazajacy, bardzo lawto moze prowadzic do wypalenia, dlatego powienien miec w tygodniu wieceje wolnego, by moc odpoczac, odreagowac psychicznie (zwlaszcza lekarze z istrych dyzurow, karatek, ale tez inni, ktorzy na co dzien stykaja sie z nieszczesciem ludzkim). W dodatku lekarzy sie nie szanuje, nie maja praktycznie zadnych przywilejow np w urzedach. Polacy maja wobec nich postawe roszczeniowa: Pani mi zrobi to/tamto, bo mi sie NALEZY, bo ja podatki place! ludzie nie rozumieja, ze lekarza pracuja ponad sily, za marne pieniadze, w ciezkich warunkach, biora dodatkowe prace i dyzury i nikt nie dba o ich stan psychiczny, fizyczny. Wiec biora lapowki, bo przynjamniej w ten sposob rekompensuja sobie niskie zarobki i zle traktowanie. Sytuacje rozwiazalaby prywatyzacja sluzby zdrowia, ale do tego prawicowy komuch Kaczysnki nie dopusci. Aaha, nie mowie tu o lekarzach-sukinsynach, ktorzy sa pazerni i wyciagaja lape po pieniadze, bo takie odpady moga sie zdarzyc w kazdym zawodzie.

Gość LoLa Lu
zeby chociaz zarabiali tyle ile ja wyciągam przy trasie E7 to by korumcji nie bylo.

Gość PELEN ETEAT
a moze pelny etat? oto jest pytanie

Gość LOLa Lu
przestancie pierdolic o powolaniu, gdyby kazdy lekarz mial pracowac tylko z powolania i dla idei, to by z glodu pozdychali! zawod jak kazdy inny, tyle, ze bardziej odpoqwiedzialny, wyamagajacy i obciazajacy niz bycie np sprzataczka!!

Gość dziwne ale nie znam
biednego lekarza.

Gość LOLa Lu
pelen, pelny, wydaje mi sie, ze obie formy sa poprawne

Gość LOLa Lu
zalezy, co dla ciebie oznacza bieda. przestancie myslec schematycznie, bycie lekarzem to naprawde ciezki kawalek chleba, za ktory dostaje sie marne pieniadze. Skoro jestescie wszyscy tak madrzy, to dlaczego zadne z was, atakujacych lekarzy, nie pracuje w tym zawodzie?

Łapówkarstwa nie wyeliminujemy, zawsze bedą ci, którzy biorą, ale i ci, którzy dac chca, muszą nawet, bo wychodzą z załozenia, ze tak trzeba. W kazdym zawodzie sa ludzie, którym zawsze bedze mało pieniedzy i zrobia wszystko, zeby miec ich wiecej, w medycynie takze. To, ze jakis zawód wykonuje sie z powołania nie oznacza, ze nie powinno sie za niego otrzymywac godziwej zapłaty.I to nie tylko ze wzgledu na długosc i stopień trudnosci studiów, ale takze , a moze przede wszystkim dlatego, ze lekarz bierze codziennie odpowiedzialnosc za zdrowie i zycie ludzi.Musi być zdrowy, wyspany i ciagle sie dokształcac, a to wszystko kosztuje.Nie mam pojecia,m ile w tej chwili dokładnie moze zarobic lekarz na specjalizacji, wiem , ze zdecydowanie mniej zarabiaja moi znajomi w moim wieku, którzy pracuja w szpitalach, niz ja w swojej lecznicy, a zajmuje sie \"tylko\" zwierzętami. Jesli lekarz nie bedzie sie m usiał zastanawiac, czy pensji wystarczy mu na rachunki, jedzenie na miesiac i -dajmy na to,rate kredytu na samochód, a moze nawet na wakacje raz w roku, pokusa siegniecia po koperte bedzie mniejsza. Podniesienie pensji nie wyeliminowałoby korupcji, chociaz ufam , ze mogłoby ja zmniejszyc.

Gość ktos tu jest durny
ale nie pokaze palcem:(

anyzówka prywatyzacja plus umowa z NFZ -przykład Krakowaski Ujastek:o niczego to nie zmienia, tam tez szykowac koperte nalezy, albo jestes pacjentem którejs-tam-kategorii. Zmiana mentalności lekarzy i pacjentów, ale to jest awykonalne.

@ a weżcie 6 lat studiów? a specjalizacje to co? z d**y się nie biorą - to jest tyle samo nauki, co studia jak nie więcej. lekarz po studiach to jest goły i wesoły z dyplomem :O dlatego JA wybrałam zupełnie inną działkę ;)

arava - porownaj sobie lekarza z policjantem. robi dokladnie to samo, ale nie dosc ze ratuje cudze zycie to jeszcze czesto naraza przy tym swoje. policjanci dostaja nieporownywalne mniejsze pensje i strajkuja przy tym nieporownywalnie rzadziej. jest jakis zawod w ktorym nie trzeba sie doksztalcac? czy tylko lekarz musi sie zastanawiac, \"czy pensji wystarczy mu na rachunki, jedzenie na miesiac i -dajmy na to,rate kredytu na samochód\" itd, itp. moze gdyby nie kupowal sobie najnowszego BMW, albo apartamentu 120m2 to nie mialby az takich zmartwien, hm? dwa zawdody - policjant i adwokat. ta sama branza, te same wytyczne - stac na strazy prawa. jak widac po ocenach opinii publicznej zarobki nie maja nic wspolnego z jakoscia pracy. lekarze, prawnicy, policjanci. wszyscy oni maja swoje przysiegi do wypelnienia, ale jakos wychodzi im to z roznym skutkiem.

ludzie, jak bedzie prywatna sluzba zdrowia, bedziecie bulic wlasne pieniadze za leczenie, to docenicie lekarzy. Teraz cale popeerelowskie pokolenie ma mentalnosc \"bo-mnie-sie-nalezy\", w dodatku skazona zawiscia i podejrzliwoscia. W calym cywilizowanym swiecie lekarz jest zawodem, tak jak prawnik inzynier, tylko u nas haruja jak woly, w zlych warunkach i maja z tego nedzne pensje i nagonke spoleczna, spowodowana przez pary skurwieli, ktorzy sie polasili na kase.

bmw ???? mowimy o lekarzach a nie o dresach ;) :classic_cool: a swoja droga uwazam ze jest k00ltura lapowek, i wyzsze wynagrodzenie podniesie wysokosc lapowek ... niestety

sadze, ze bardziej restrykcyjne przepisy antykorupcyjne moga okazac sie skuteczne, ale tylko w polaczeniu z zagwarantowaniem godziwego wynagrodzenia (swoja droga konstytucja UE definiuje \"godziwe wynagrodzenie\", co nijak ma sie do polskcih plac). Lekarz to praca niezwykle odpowiedzialna, pomyslka moze kosztowac ludzkie zycie, a ci ludzie pracuja niewyspani, przemeczeni, wypaleni, o brak im pieniedzy na godziwe zycie, odpoczynek i jeszcze utrzymanie rodziny.

lola - wkrecac to my, ale nie nas. jezeli jeszcze nie spotkalas z proba wymuszenia lapowki przez lekarza z NZOZu, to albo jeszcze w prywatnej przychodni nie bylas, albo nie zrozumialas co \"Pan doktor\" mial na mysli. jezeli pokolenie \"bo mnie sie nalezy\" istnieje, to zaliczaja sie do niego rowniez lekarze. co do skladek - bardzo chetnie nie placilbym skladek na sluzbe zdrowia i leczyl sie wlasnym zakresie za zaoszczedzone w ten sposob pieniadze, tylko powiedz teraz millionom emerytow i rencistow - ze z dnia na dzien stracili prawo do korzystania z bezplatnych uslug sluzby zdrowia, bo byla reforma i ludzie pracujacy nie musza juz zadnych skladek placic...a jak dobrze wiemy to ludzie pracujacy i to ludzie pracujacy w branzy prywatnej utrzymuja dzisiejszych emerytow i rencistow...

lesne mruczenie, korzystam z uslug panstwowej sluzby zdrowia, i mam w wiekszosci bardzo pozytywne doswiadczenia. Zarowno jako pacjentka szpiatala, jak i przychodni. Nikt nie probowal wymusic na mnie lapowek, a ci, ktorzy to robia, to po prostu swinie. POwtarzam, swieni moga byc w kazdtm zawodzie, wiec nie przypinajmu etykietki lekarzom. Po drugie, owszem, cale pokolenie przejawia postawe roszczeniowa, tyle, ze w przypadku lekarzy, jest ona nieco bardziej uzasadniona, nie uwazasz? Wine za obecny stan ponosi ustroj, ktory spaczyl ludizom psychike oraz obecna, nieudolna wladza, ktora nie umie i nie chce nic zrobic z tego konsekwencjami.

Gość polakpolakowinierownygłupotą
życze wam z całego serca żebyście sie kiedys przekonali o tym jakim narodem jesteście.wiecznych zazdrosników, chciwych ludzi i bandą kretynów. w kazdym cywilizowanym kraju normalnym jest to ze ktos kto wiecej pracy wlozyl w swoje umiejetnosci i jego zawod wymaga wiekszej odpowiedzialnosci dostaje wiecej pieniedzy. i to jest normalne!!!! nienormalna jest natomiast pensja fryzjerki w polsce rowna pensji lekarki rowniez w polsce. dawajcie sie nabierac na te idiotyczne bzdury. na to ze w momencie kiedy politycy zawalaja i w szpitalach umieraja chorzy to robi sie nagonke na jednego lekarza z mswia na ktorego niestety ale nie ma dowodow ze cokolwiek zchrzanil(oprocz lapowek) nie tylko lekarze biora.bierze kazdy w tym kraju. kazdy kto ma cos do powiedzenia. ja tam dbam o to zeby jak cos mi sie stanie mial mnie kto leczyc i nie byl to lekarz z ukrainy albo z chin w polskim szpitalu. weźcie udział w likwidowaniu kompleksów narodowych które uwidaczniacie na tym forum. żenujące sa wypowiedzi ludzi którzy są młodzi i byli u lekarza 2 razy w zyciu a wymyslaja glupoty jakby leczyli sie i znali przynajmniej 10 lekarzy. pomyslcie najpierw. nie dajcie sie oglupic. zauwazccie co wybucha w tym kraju jak ukazuje sie nagle polityków nicnierobienie!afera! kolejna afera o ktorej za tydzien nikt nie bedzie wiedzial a w gazecie ukaze sie sprostowanie ze sledztwo umorzono

Gość Przeczytałam
"Apetyt rośnie w miare jedzenia". Większe pensje, to większe łatowki.