Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

enamorada

Archeolodzy znaleźli szczątki Jezusa?

Polecane posty

Myrevin, a jakie znaczenie ma tutaj narodowość? A naprawdę niejednemu psu Burek na imię. Jak żyłam pośród żydów, to na samym początku dziwiłam się, że wołają się po nazwiskach, ale jak tu wołać po imieniu jak dosłownie prawie wszystkie dzieci nazywają się tak samo! A co do tych sarkofagów, to nie wydaje Wam się, że to conajmniej dziwne, że ubogiego cieślę z rodziną stać było na osobne pochowanie w sarkofagach?

--> strzyga_ Wyluzuj. Rzopatrujemy to w ten sposób że hipotetycznie ma to być grób Jezusa. A więc narodowośc by cos jednak potwierdzała. W sposób naciągny ale..

Myrevin, szczerze, to pierwsze słyszę. Ograniczenia były, zresztą nie zawsze powody były głupie. Wiedzialam też, że zakazane było posiadanie przekładów uważanych za kacerskie, heretyckie. Ale żeby katolicy karali za posiadanie Biblii w oryginale, kanonicznej łacińskiej albo w przekładzie katolickim - to nie. Coś bliższego?

Gość z tego co pamiętam
całun turyński ma DNA człowieka, który był nim owinięty, ciekawe czy uda się porównać oba dna

Ananke dokładnie tak jak pisze Myrevin, w VI wieku jakis synod debatował nad tym czy kobieta ma duszę. Nie wiem czy pamietają Twoi dziadkowie od kiedy po polsku mozna ja czytać.

z tego co pamietam , to kośćiół nie zgadza się na badania całunu i może byc problem z porównaniem :)

Ananke to była wiedza tajemna zakazana dla świeckich, już Ci pisałam w 1226 roku bodajże umieszczono ja na indeksie ksiąg zakazanych.

maalutka - konstytucja Benedykta XIV z 1753 znosi ograniczenia w dostępie do Pisma. Całun natomiast najprawdopodobniej jest fałszerstwem znacznie młodszym niż Jezus, o parę ładnych stuleci.

Dostęp do Pisma ograniczał Pius IV od roku 1564. Zakazywano korzystać z niekatolickich wydań i na czytanie należało mieć zgodę duchownego. Ale bez przesady. Wcześniej zakazywano spotkań, na których czytano Biblię uznanych za niekatolickie. Na indeksie były przekłady niezgodne z nauczaniem kościoła, ale przecież nie wszystkie.

Ananke to była wiedza tajemna zakazana dla świeckich, już Ci pisałam w 1226 roku bodajże umieszczono ja na indeksie ksiąg zakazanych.

Gość Quen Maya
To prawda, palono na stosie, nie tylko za posiadanie blibli, nawet za przejscie kobiety w pobliżu kościoła:( i tym podobne głupstwa.Nie znam religii która by tak odczłowieczała ludzi. Wszystkie wasze opowieści są tylko baśniami, którym nie potraficie nadać nawet pozorów prawdopodobieństwa, chociaż doskonale wiadomo, że przerabialiście trzy, cztery, a nawet więcej razy tekst waszej ewangelii, aby wykręcić się od stawianych wam zarzutów i oskarżeń (...) To wszystko wydobyliśmy przeciwko wam z waszych pism i nie posłużyliśmy się żadnym innym świadectwem: sami bowiem wpadacie we własne sidła " Celsus, II w. n.e. Biblia to "księga wywrotowa", księga rzeczy „niebywałych, niedozwolonych, wywróconych do góry nogami (...) księga destrukcyjna, złorzecząca królom i błogosławiąca ubogim i słabym, księga ujmująca się za wszystkimi ludźmi pomniejszymi, plująca w twarz panom, księga podburzająca i wichrzycielska, podająca w wątpliwość wszystko, co miało być w swoim uzasadnieniu bezsprzecznie pewne — w pierwszym rzędzie własne istnienie". Franz Fuhmann, pisarz "Jak na ironię, to co dziś wydaje się najbardziej zagrażać religii, to nie nauka, lecz robota najwierniejszych egzegetów chrześcijaństwa" Peter de Rosa Źródło www.racjonalista.pl/kk.php/d,69

Gość Quen Maya
To prawda, palono na stosie, nie tylko za posiadanie blibli, nawet za przejscie kobiety w pobliżu kościoła:( i tym podobne głupstwa.Nie znam religii która by tak odczłowieczała ludzi. Wszystkie wasze opowieści są tylko baśniami, którym nie potraficie nadać nawet pozorów prawdopodobieństwa, chociaż doskonale wiadomo, że przerabialiście trzy, cztery, a nawet więcej razy tekst waszej ewangelii, aby wykręcić się od stawianych wam zarzutów i oskarżeń (...) To wszystko wydobyliśmy przeciwko wam z waszych pism i nie posłużyliśmy się żadnym innym świadectwem: sami bowiem wpadacie we własne sidła " Celsus, II w. n.e. Biblia to "księga wywrotowa", księga rzeczy „niebywałych, niedozwolonych, wywróconych do góry nogami (...) księga destrukcyjna, złorzecząca królom i błogosławiąca ubogim i słabym, księga ujmująca się za wszystkimi ludźmi pomniejszymi, plująca w twarz panom, księga podburzająca i wichrzycielska, podająca w wątpliwość wszystko, co miało być w swoim uzasadnieniu bezsprzecznie pewne — w pierwszym rzędzie własne istnienie". Franz Fuhmann, pisarz "Jak na ironię, to co dziś wydaje się najbardziej zagrażać religii, to nie nauka, lecz robota najwierniejszych egzegetów chrześcijaństwa" Peter de Rosa Źródło www.racjonalista.pl/kk.php/d,69

A, znalazłam to. Synod w Narbonne, 1229. No, ale trzeba wziąć pod uwagę szerszy kontekst, o którym już pisałam. Tłumaczenie waldensów, rozwój ruchów heretyckich i protestanckich. Ja tam niewierząca jestem i kościoła wybielać strasznie nie zamierzam, ale nie wszystko jest czarne albo białe.

Maalutka zauważ w końcu, że to wiek XXI. Nie głębokie średniowiecze. Synody ustalały co chciały bo to im było do dzierżenia władzy potrzebne. A debata o duszy kobiety nie ma wpływu na hipotetyczne szczątki Chrystusa. Nikt, nigdy tego na 100% nie wyjaśni, wiary chrześcijańskiej to nie obali.

Kanadyjscy filmowcy nie są pierwszymi, którzy podchwytują ten temat. Do wielu niczym nie popartych teorii, przekonywał już wcześniej Dan Brown w powieści \"Kod Leonarda da Vinci\". Film w reżyserii Rona Howarda z Tomem Hanksem i Audrey Tatou w rolach głównych kosztował 125 mln dol. i - choć przez historyków traktowany jest jak zlepek idiotyzmów niepopartych żadną rzetelną wiedzą - już po trzech miesiącach od premiery przyniósł jego twórcom 217 mln dol. Wiele wskazuje na to, że kanadyjski reżyser także liczy przede wszystkim na popularność i pieniądze. Kolejny stek piramidalnych bzdur, nastawionych na szybki zysk, niewolników mamony. Prawie 2000 lat palenia, prześladowania i prób zniszczenia Biblii, nie doprowadziło ani do jej unicestwienia, ani do upadku chrześcijaństwa, więc i Brown, i Cameron tego nie dokonają swoimi głupimi pomysłami,fantazjowaniem i mamieniem niewierzacych by powiększać grono podobnych sobie. cameron, spec od fantazji, to mówi samo za siebie

\"Niebo i ziemia przeminą ale słaowa moje nie przeminą, ale trwać będą na wieki\" czyli wszystko co w Biblii zawarte, nie umrze, nie przeterminuje się nie straci na wartości...nigdy i bezzsprzecznie. Bo tak jest wola Boga, który świat trzyma w swoich dłoniach i nic nie jest w stanie zaprzeczyć Bozemu słowu, żadna fantazja, zaden wymysł i bajka. W Piśmie już dawno Pan powiedział , ze będą w czasach ostatecznych próby zmierzające od dyskedytacjii Biblii i jej tresci, ale nikt tego nie dokona. \"Słowo Pana trwa na wieki\" Bogu niech będą dzięki:):):) Bo tam zawarte są Słowa które dają zycie:), tam jest napisane o tym co było i co ma sie stać:) tam Bóg ogłasza swoją wolę dla ludzi:) tam jest zaproszenie dla ciebie, abys mógł żyć wiecznie:) czytaj i żyj:) Nie wierz w bajki, które zabijają duszę ale czerp ze źródła zycia a wtedy zamieszkasz w Domu Boga po wszystkie dni:):):) uwierz...a Bóg da ci wieczność:)

marzenia o nieśmiertelności..są dziś w zasięgu twojej dłoni:) \"Kto we Mnie wierzy nie umrze na wieki\"JEZUS \"Kto we mnie wierzy choćby i umarł żyć będzie\" JEZUS On powstał z martwych i daje nieśmiertelność tym którzy mu ufają:):):):):):):) On pokonał śmierć:):):)

Gość obserwator terrarium
... przez chwilę wołała tak niczym obłąkana na brzegu rzeki, po czym z krzykiem rzuciła się w spieniony nurt. Nikt nie żałował... :D :classic_cool:

Witaj Kamelio :) Owszem, Kod byl dowolnym fantazjowaniem z uzyciem elementow historii, jednak o tym nowym odkryciu nic jescze nie wiemy... Z drugiej strony, dzis powinna byc konferencja prasowa, a na onecie czy w gazecie nic nie ma na ten temat... wiec obawiam sie, ze to tez moze byc tylko tania sensacja.

załowac będzie później ten...kto straci swoją duszę przez niedowiarstwo swoje, lub przez religię zwana \"moja własna mądrość\", \"moje filozofie\"

Kamelio, czyli inaczej mowiac ludzie nie moga samodzielnie myslec, maja tylko sluchac Biblii?

Cóż się nie zrobi aby tylko zasiać zwątpienie w sercach iumysłach niedowiarków.Nikt nie zmusza aby wierzyć w Jezusa ,ale już mądry faryzeusz powiedział żydom iż jeśli ta sprawa pochodzi od ludzi to rozwieje się jak kurz na wietrze a jeśli od Boga to żeby uważali iż z samym Bogiem mogą walczyć. (zobacz dzieje Apostolskie)I tak walczą ponad dwa tysiące lat a efekt?

Kamelio, Biblia nie jest jedyna ksiega religijna znana od wiekow i majaca wiele milionow wyznawcow. Inne rownie stare religie, maja sie rownie dobrze, pomijajac fakt, ze chrzesciajanstwo przetrwalo, bo niestety przez wieki bylo przymusowe.

Obawiam się, Kamelio, że niektórzy z nich wyciągają z Biblii dość fanatyczne i niezbyt chrześcijańskie wnioski :O

\"Komu brak mądrosci niech prosi Boga, a On obdaruje tego, który pragnie\" Biblię trzeba czytać prosząc Autora, bym mógł dobrze odebrać to co Autor na prawdę napisał:)