Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

enamorada

Archeolodzy znaleźli szczątki Jezusa?

Polecane posty

Gość do belaizy
przepraszam, nie znam sie, a czyzm sie rozni chrzescijanka ewangieliczna od nieewangielicznej

Gość do belaizy
ewangEliczna oczywiscie

Gość bardzo ciekawe
po czym / na jakiej podstawie/ stwierdzą, że to był autentycznie Jezus - po 2000 lat DNA?

Dla mnie podstawa wiary jest Biblia i wierze, ze to co jest w Biblii zapisane jest prawda a nie w to co powiedza ludzie, np Papiez, Sobor Watykanski, czy tez cialo kierownicze z Brooklinu (w przypadku swiadkow Jehowy). Jesli moj pastor chce mi powiedziec ze powinnam zrobic lub wierzyc w cos czego nie ma w Biblii, np modlic sie do pasagu nie zrobie tego nawet mimo tego, ze moj Pastor ma u mnie bardzo duzy autorytet, musialby mi udowodnic biblijnie, ze ma racje. to chyba tak w najkrotszym skrocie jesli chcesz wiecej moge z Toba pogadac na gg lub tlenie lub napisac Ci maila, bo zaraz nas okrzycza, ze ten topik jest na inny temat :)

Gość Uwaga dla wszystkich
No, to proponuję zawody - Belaiza kontra prace: "Nieznane życie Jezusa", "Krew z krwi Jezusa","Leksykon biblijnych pomyłek" "Czy Biblia kłamie?"(to pierwsze z brzegu przykłady). Udanych zmagań życzę.

:D ja sie wysciguje na stadionie :D nie biore udzialu w zawodach, ktore nic z zadnej ze stron nie dadza. Ja jestem secem za Jezusem, wiec mnie zaden naukowy talent nie przekona. A i ja nie przekonam zadnego naukowego talentu, nie mam mocy nauczania, moze to uczynic tylko Duch Sw, wiare otrzymuje sie z Bozej laski a nie z powodu ludzkiej madrosci

{ świadectwa byłych ksiezy } Musiałbym znać takiego księdza by był on dla mnie wiarygodnym źródłem. :o

Gość spalonaJAKrak
Hej polecam wszystkim ksiazke SWIETY GRAAL SWIETA KREW. NAPRAWDE WARTO!!! Zajmujaca lektura. To jedna z ksiazek ktore posluzyly DANOWI BROWNOWI DO PLAGIATU zatytulowanego Kod Leonarda Da Vinci

a ja polecam wszystkim ksiazke pt. \"Biblia\" ta ksiazka tez posluzyla Danowi Brownowi do plagiatu zatytuowanego \"Kod Leonarda Da Vinci\" warto znac wszystkie zrodla.

Kamelia czytałaś \"Więcej niż cieśla\"? jestem ciekawa Langbein Walter-Jörg Leksykon pomyłek Nowego Testamentu \"Czy Jezus został ochrzczony? Jeśli tak, to przez kogo? Gdzie miało miejsce kazanie na Górze? Czy Jezus pragnął służyć, czy też być obsługiwanym? Czy chciał sprawować sądy? Czy miał zamiar zburzyć Świątynię? W jaki sposób naprawdę Jezus i jego uczniowie świętowali Ostatnią Wieczerzę? Kiedy naprawę umarł Jezus? Prawda znajduje się w Nowym Testamencie. Trzeba ją tylko uwolnić od jakże powszechnych przekłamań. Dopiero wówczas przekonamy się, co naprawdę mówi Biblia. Judasz nie był zdrajcą. Józef nie był cieślą. Jezus nie odbył podróży do Galilei. W Nowym Testamencie nie ma słowa o Trzech Królach. Te odważne stwierdzenia przeczą powszechnej wiedzy o fundamentach Pisma Świętego. Nie tylko oceniając osobę Judasza Iskarioty, którego imię od stuleci jest synonimem niewierności i kłamstwa, od dwóch tysięcy lat popełniamy poważny błąd. Nowy Testament zawiera wiele sprzecznych informacji na temat życia, działalności i wypowiedzi Jezusa. Autor, teolog, autor Leksykonu biblijnych pomyłek, na podstawie starannej analizy tekstu Biblii ujawnia nowotestamentowe pomyłki: nieścisłości, sprzeczne wersje wydarzeń, a nawet ewidentne fałszerstwa. Ewangelie mówią o rzeczach boskich, są jednak dziełem ludzi: autorów, tłumaczy i interpretatorów, którzy niejednokrotnie popełniali błędy, nie umieli, a czasem nie chcieli przedstawić wydarzeń zgodnie z ich rzeczywistym przebiegiem.\"

Gość do belaizy
a jaki masz stosunek do Ewangelii Judasza?

wprawdzie temat tego topiku jest inny ale prosze bardzo Czy przeczytales juz 4 Ewangelie? Jesli tak to po lekturze Ewangelii Judasza bedziesz wiedziec dlaczego ta ostatnia jest odrzucana przez kosciol i nie weszla w sklad ksiag umieszczonych w Biblii. Dziwnym mi sie wydaje, ze osoba, ktora popelnila samobojstwo tuz po zmartwychwstaniu Jezusa napisalaby taki tekst (kiedy ?) Czesto ludzie robia sensacje i zamieszanie np Dan Brown swoja ksiazka, potem slyszalam, ze smial sie, ze napisal fikcyjna ksiazke a na podstawie, ktorej tylu chrzescijan zwatpilo (jakiej byli wiary), film o wykopaliskach, czy w koncu Ewangelia Judasza. Kiedy zaczynalam studia musialam na poczatku przejsc przez kilka nudnych przedmiotow, ktore wydaje mi sie nic nie wnosily. Jednakze, jesli nie zdobedziesz podstaw nie bedziesz mogl, mogla wyrobic sobie nalezytego zdania o przedmiocie, I tak w tym przypadku podstawa jest bibilia. Nie wyrobisz sobie nalezytego zdania o Bogu, o chrzescijansctwie jesli nie zaczerpniesz ze zrodla.

Gość Uwaga dla wszystkich
Widzisz - ci co kwestionują Biblię znają ją bardzo dobrze tylko nie krępuje ich dogmat. Mała różnica a wiele z niej wynika.

Langbein Walter-Jörg to przecież teolog :) trudną o właściwszą osobę do badania tych pism. Belaiza to tylko pisma nie wyrocznia, samobójstwo? tak pisze w ew, Mateusza i to jest wątpliwe :) \"lepiej byłoby zeby taki człowiek się nie narodził\" czy on to pisał? raczej nie bo nikt z tych ludzi pisać nie umiał oprócz Judasza, czy ktoś kto to pisaznał prawdę o Judaszu? tez raczej nie

Gość Autor tekstu Bogdan Motyl
Święty Hieronim ze Strydonu, (pisarz chrześcijański, Ojciec Kościoła: ok.340-420), nie krył oburzenia, że w chrześcijaństwie nie ma miejsca na nic nowego, gdyż wcześniej wszystko powiedzieli już poganie i barbarzyńcy: „Pereant qui ante nos nostra dixerunt!" - (Niech przepadną ci, którzy uwagi nasze wypowiedzieli już przed nami!). I to jest wystarczający powód, dla którego Hieronim, święty chrześcijański, życzy wszystkiego najgorszego tym, którzy na setki i tysiące lat przed Chrystusem, wypowiadali teorie, które później zostały powielone przez chrześcijaństwo. Było kilkadziesiąt ewangelii, z których tylko cztery uznano za „objawione", m.in. z powodu czterech stron świata, tyluż głównych wiatrów wiejących na ziemi i czterech rodzajów cherubinów. Ewangelie kanoniczne zawierają tyle sprzeczności, że przypisywanie ich „boskiemu natchnieniu", może być obraźliwe dla Stwórcy, a wręcz kompromitujące. Szaleństwo w łonie Kościoła będące wynikiem ustalenia, które teksty należy uznać za „święte", trwało wiele wieków. Ścierały się różne prądy i kierunki, frakcje i odłamy wewnątrz Kościoła, które zwalczały się, nie mogąc dojść do porozumienia. Sobór nicejski (325r.) miał m.in. rozstrzygnąć, które z kilkudziesięciu ewangelii należy uznać za prawowite. Ponieważ zażarte dyskusje nie przynosiły rezultatów, a zebrani biskupi chcieli uniknąć zarzutu samowoli w tak ważnej sprawie, przeto zwrócono się do Boga, aby z pomocą Ducha świętego, wskazał jakimś widocznym znakiem te spośród ksiąg, które należy uznać za objawione. Złożono na ołtarzu miejscowego kościoła wszystkie konkurencyjne teksty, a patriarcha zamknął drzwi świątyni na wszystkie spusty, zabierając klucz ze sobą. Całą noc zgromadzeni modlili się i śpiewali nabożne pieśni. Nazajutrz, kiedy otwarto drzwi świątyni, na stopniach ołtarza leżała część pism, a na ołtarzu pozostało 27 tekstów, które dzisiaj wchodzą w kanon Nowego Testamentu: cztery ewangelie, 21 listów apostolskich, Apokalipsa i Dzieje Apostolskie. Na tymże soborze odnotowano cud. Podczas jego trwania, zmarło dwóch biskupów: Chryzantus i Myzoniusz. Po podpisaniu przez pozostałych uczestników soboru końcowych postanowień, tekst „porozumienia" zaniesiono na groby obu zmarłych i pozostawiono razem z odezwą do nich, niczym do żyjących. Na drugi dzień znaleziono w tym samym miejscu ich odpowiedź: „My, Chryzantus i Myzoniusz, zgadzamy się we wszystkimi ojcami, zebranymi na pierwszy, ekumeniczny sobór nicejski i chociaż oddzieleni od ciała, podpisujemy dokument własnoręcznie". Niech ewangelie nie chełpią się cudem zmartwychwstania Łazarza, bo coś podobnego miało miejsce także w Polsce, chociaż cud miał wyższy wymiar niż w Nicei. Zdarzenie to dotyczy biskupa Stanisława (ok.. 1030 — 1079), zdrajcy, przez którego knowania, król Bolesława Śmiały (ok. 1040 — 1081) musiał uciekać z kraju. Według jednej z legend dotyczących zdrajcy-biskupa, król Bolesław Śmiały wezwał tego „świętego" przed sąd, oskarżając o nieprawne posiadanie wsi, Piotrowin, którą rzekomo nabył od nieżyjącego już od trzech lat jej właściciela. Ponieważ wieś była kupiona bez świadków i brak było stosownych dokumentów potwierdzających transakcję, św. Stanisław zobowiązał się postawić przed sądem zmarłego właściciela. Biskup spędził na modlitwach trzy dni i tyleż nocy i świadek faktycznie, zmartwychwstał, stawił się przed sądem, poświadczył co trzeba i wrócił do... grobu.

lepiej ze taki czlowiek sie narodzil Malutka masz zbawienie w zasiegu reki m, in dzieki temu, ze narodzil sie zdrajca. Zmartwychwstania zdarzaja sie dzis tez :D

Belaiza a to coś nowego:) to nie ja:) i przepraszam za niedokładny cytat: Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził. Mt 26:24 Tak mówi testament boga? czy nie tak nazywacie biblię??

dla tego czlowieka lepiej by bylo a dla ciebie lepiej, ze byl

to wg Ciebie i na ten moment:)a w ostatecznym rozrachunku nie wiemy :) według apokryfu Judasz nie był zdrajcą tylko przyjacielem Jezusa i wypęłniał jego wolę, według apokryfu Judasz będzie pogardzany przez apostołów, ale zostanie w ostateczności postawiony ponad nimi: \"będziesz przeklęty przez pokolenia, ale przyjdziesz, żeby nad nimi panować\"

\"Będziecie równi sobie\". nikt nie jest wyższy od drugiego. jak widać ta ewangelia nie ma Bozego pochodzenia i tylko diabeł dyskretnie wrzuca tam swoje conieco by oszukać ludzi.

{ Nie wyrobisz sobie nalezytego zdania o Bogu, o chrzescijansctwie jesli nie zaczerpniesz ze zrodla. } Bez komentarza, aby nie obrazić uczuć. :o