Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

enamorada

Archeolodzy znaleźli szczątki Jezusa?

Polecane posty

Gość niektórzy to mają sieczkę
ciemniaku? Jestem ateistką a Biblią interesuję z punktu widzenia filologa plus trochę zainteresowania religioznawstwem. Najłatwiej zacząć na najbardziej znajomym podwórku. Mam gdzieś opinię kościoła na temat książki święty graal, święta krew, tylko nie kupuję z wybałuszonymi oczami każdej sensacyjnej bzdury tylko dlatego, że mi się kościół nie podoba. Książka jest bzdurna i tyle, chociaż czyta się fajnie.

Gość Giordano krzyczl to
plonac na stosie, Galileusz pozniej podobno wypowiadal to na łozu smierci (google)

Gość wierzaca w Boga
szkoda że oprócz poprawienia błędów nie potrafisz na ten temat nic innego powiedzieć tutaj nie piszesze się dyktanda ale chodzi o co innego

Gość do wierzącej
a nie uwazasz , ze grzechem jest pisanie Jezus i Matka Boska z malej litery?

Gość do Papierowe
alez prosze bardzo . I tak Cie lubię

czy to chodzi, ze ja cos takiego napisalam? nie ja mowie, ze sa ludzie, ktorzy bezkrytycznie przyjmuja wszelkie nauki nie dociekajac, nie badajac, nie drazac a szkoda, bo traca cos cennego

Chwała Jezusowi:),ktory żyje!!!! Dobranoc:)

Gość wirzaca w Boga
myśle że pan Bóg wybaczy mi te błędy oetograficzne bo tego nawet w biblii nie ma że za błędy ortograficzne jest jakaś kara znowu jakas twoja nowa interpretacja.

aja poprostu nie ma dzis czasu na wiecej :) Papierowe nozaczki fajne masz hobby :)

wiesz u Aji krucho z czasem. :( ale moze wplacisz jeden procent ze swojego podatku na fundacje pomagajaca dzieciom z mozgowym porazeniem dzieciecym. poczytaj stopke Aji no chyba, ze znalazlas inne miejsce gdzie chcesz te pianiazki ulokowac. Szkoda je oddac panstwu, bo przeznacza je na budowe kolejnej swiatyni

:) szkoda darowac te pieniadze panstwu, ktore zozrzuca je na lewo i prawo w czasie gdy tak wielu ludziom zle sie dzieje a tu jest link gdzie mozesz swoje piekne skarby sprzedac strasznie lubie ta stronke http://wylegarnia.com/index.php Ja studiuje wlasnie prproctwa odnosnie Izraela i szczeka mi opada na to jak dokladne i skuteczne jest Slowo Boze.

Gość niewiarygodne a jednak
To rzeczywiście grób Jezusa? Historyczne odkrycie czy kolejna sensacja? Zdobywca Oscara za melodramat "Titanic", James Cameron oficjalnie ogłosił, że odnalazł w Jerozolimie grób Jezusa. Dowody, które przedstawił, niewielu jednak przekonują. James Cameron i współpracujący z nim izraelski archeolog i filmowiec twierdzą, że dowodem, iż odkryli prawdziwy grób Chrystusa, są inskrypcje na liczących sobie 2000 lat sarkofagach - Jezus syn Józefa, Maria, Józef, Maria Magdalena, Juda syn Jezusa i Mateusz. Ponadto chcą przedstawić badania DNA. Ma z nich wynikać, że Jezus i Maria Magdalena nie byli ze sobą spokrewnieni. A to - według twórców filmu "Zaginiony Grób Jezusa" - ma być dowodem na to, że byli małżeństwem, skoro pochowano ich razem. Do tego dochodzą obliczenia statystyczne. Prawdopodobieństwo takiej właśnie kombinacji imion jak na sarkofagu wynosi jeden do kilku milionów - przekonuje Cameron. Zdaniem sceptyków, to zwykły przypadek; takie imiona były w Biblii bardzo popularne. Ich zdaniem przedstawione dowody to jedynie poszlaki. Jedno jest pewne, burza po emisji filmu na pewno wybuchnie. Premiera obrazu w kanale Discovery w najbliższa niedzielę. http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news ... usa,876112 Cytuje ten artykuł ponieważ denerwuje mnie chroniczna chęć chrześcijan na nie sprawdzania czy to może być prawda. Np potraktować to jako zagadkę zrobić analizy, badania, szukać innych dowodów na miejscu, lub badać dokumenty ? (czytałem komentarze do artykułu sama chrześcijańska nienawiść dlatego tak piszę) Dlaczego wierzący zawsze zwalczają prawdę i ukrywają co się da? A jak są dowody pierwsza reakcja: ABSOLUTNIE JE NIE BADAĆ! Sorry ale sam Chrystus mówił "Prawda was wyzwoli" a ja nie znoszę hipokryzji jeżeli chrześcijaństwo to kłamstwo to sam Chrystus by chciał ujawniać prawdę (No chyba że Ci ludzie uważają że Chrystus uwielbia: kłamstwo, fałsz, niedomówienie, ukrywania dowodów, negowania rzeczywistości, uświadamiania prawdy historycznej, samokrytykę, podważania swojego światopoglądu, negowania logiki, i są przeciwni ewolucji świadomości itp...

W czasie swym, w czasie swym Czynisz wszystko doskonale w czasie swym Panie, pragne widziec to Jak wciąz działa Twoja moc, Jak wypelniasz Słowo swe , W czasie swym W czasie swym, w czasie swym Czynisz wszystko doskonale W czasie swym Panie , dzis powierzam Ci Moje plany, wszystkie dni Byś mnie uzył ,jak sam chcesz W czasie swym lalalalallala Sercem Kocham Jezusa:)

Chrzescijanska nienawisc? tu sie nie zgadzam, jesli ktos jest chrzescijaninem to to uczucie jest mu obce. Fanatyczna nienawisc osob podajacych sie za chrzescijan brzmi troche lepiej. To chyby normalne, ze jesli osoby bedace malzenstwem sa pochowane w jednym grobie to maja inne DNa a ich dzieci beda mialy takie same. No nie wiem przegapilam te lekcje na biologii albo jeszcze tego nie uczyli w moich czasach. Cala prawda, ktora Chrystus chcial ujawnic jest ujawniona mozesz ja przeczytac biorac do reki ksiazke pt Biblia, goraco polecam. Jeszce z dwa lata i nikt nie bedzie pamietal ksiazki Kod Leonarda, jeszcze z 3 i nikt nie bedzie pamietal o tym filmie za rok znow ktos wyskoczy z jakas rewelacja, ludzie pobawia sie nia rok, dwa moze 3. Dla mnie wazne jest co moge zrobic teraz: uchwycic sie mocno Jezusa, dotknac jego szaty i byc z nim na wieki.

Profesor Thomas Arnold – autor trzytomowej „Historii Rzymu”, powiedział: „Od wielu lat badam historię innych czasów i oceniam świadectwa tych, którzy o nich pisali i nie znam żadnego faktu w historii ludzkości, który byłby udowodniony przez lepszy i pełniejszy materiał dowodowy wszelkiego rodzaju – zrozumiały dla uczciwego badacza – niż ten wielki znak, który dał nam Bóg, że Chrystus umarł i powstał z martwych.”

Ewangelie – rzetelny dokument historyczny Wiedzę na temat zmartwychwstania Jezusa czerpiemy głównie z Nowego Testamentu. Dlatego też wielu krytyków XIX i XX w. atakowało jego rzetelność i autentyczność. Jednak pod koniec XIX w. odkrycia archeologiczne tą rzetelność i autentyczność potwierdziły. Istnieje ponad 24 000 rękopisów Nowego Testamentu, potwierdzających jego autentyczność i niezmieniony przez tysiąclecia kształt. Znaczenie tej ilości rękopisów jest jeszcze większe, gdy uświadomimy sobie, ze drugie miejsce pod względem ilości rękopisów, w całej historii, zajmuje „Iliada” Homera, która posiada 643 przetrwałe do naszych czasów rękopisy. Według archeologa biblijnego Williama Albright’a, księgi Nowego Testamentu zostały napisane przed 80 r. n.e. i nie istnieje żadna solidna podstawa datowania jakichkolwiek ksiąg Nowego Testamentu po tej dacie. Ewangelie były więc pisane przez pierwszych (w dwóch przypadkach (Ew. Jana i Mateusza), bez wątpliwości, naocznych) świadków. Odstęp czasu od śmierci i zmartwychwstania Jezusa, do spisania Ewangelii, jest tak krótki, że nie pozwala on na zniekształcenie, zmianę opisywanych wydarzeń, czy osnucie legendą osoby Jezusa – a szczególnie tak rzucających się w oczy faktów jak Jego śmierć, czy pusty grób – świadectwo zmartwychwstania. Wydarzenia z życia Jezusa zawarte w Ewangeliach spisane były w czasie, gdy prawdopodobnie żyło jeszcze wielu ludzi pamiętających Jezusa, jego słowa, czyny, a szczególnie jego śmierć i następujące po niej wydarzenia. Dlatego też trudno byłoby wcisnąć im jakieś przekłamanie. Ewangeliści zgodnie twierdzą, że Jezus z Nazaretu zmarł męczeńską śmiercią na krzyżu, po trzech dniach zmartwychwstał i przez 40 dni ukazywał się swoim uczniom. Autorzy Ewangelii spełniają wszystkie kryteria, jakie powinien mieć wiarygodny świadek i ich świadectwo uznane zostałoby za wiarygodne w każdym sądzie.

{ Pewnego razu wyszedł diabeł na spacer z przyjacielem. Nagle zobaczył przed sobą człowieka, który pochylony nad ziemią usiłował coś zbierać. - Czego szuka ten człowiek? - zapytał diabła przyjaciel. - Okruchów Prawdy - odpowiedział diabeł. - I nie niepokoi cię to? - znów zapytał przyjaciel. - Ani trochę - odpowiedział diabeł. - Pozwolę mu zrobić z tego wierzenie religijne. Wierzenie religijne jest jak drogowskaz wskazujący drogę do Prawdy. Ludzie, którzy upierają się, aby pozostawać przy drogowskazie, doznają przeszkody w postępowaniu ku Prawdzie, gdyż mają fałszywe uczucie, że już ją posiadają. } DeMello 🖐️

Myre, ty cytujesz diabła, ja Boga Wszechmogącego:)...kogo słuchać wybór należy do każdego z was:)

{ Starożytna legenda chrześcijańska: Kiedy Syn Boży został przybity do krzyża i oddał ducha, zstąpił prosto z krzyża do piekła i uwolnił wszystkich grzeszników, którzy cierpieli tam męki. I diabeł zasmucił się i płakał, gdyż myślał, że nie będzie już miał więcej grzeszników w piekle. Wtedy powiedział Bóg: - Nie płacz, będę musiał ci wysłać wszystkich tych świętych ludzi, którzy mają upodobanie w samoświadomości swej dobroci i we własnym przekonaniu o potępieniu grzeszników. I piekło znowu się napełni na całe pokolenia, aż przyjdę powtórnie. } Autor ten sam. ;)

Kamelia pisłam już kiedyś, doszukujesz się czarnego kota w ciemnym pokoju podczas gdy kotek po dachach hasa;) Myrevin trafiony ;)

legendy i baśnie to nie to co żywe Słowa Boga objawionego w Chrystusie Jezusie Panu naszym, które zmieniają ludzkie serca napełniając bożą mocą do świętego pięknego życia. Gdybyście tak jak cytujecie ksiązki filozofów cytowali Boze mądrości...głębia waszego poznania zaczęła by wzrastac wprost proporcjonalnie do czasu poświęconego Bozym Słowom.

de Mello jest DIABŁEM?! no, Kamelia, sięgnęłaś szczytów chrześcijaństwa :) Gratuluję pokory, miłości bliźniego, braku chęci osądzania innych /gdyż jak zapewne pamiętasz odbierasz w ten sposób pracę panu Bogu/ i zdrowego rozsądku na koniec. Sceny szaleństwa preferuję w wydaniu Ofelii, pozostałe sowy i córki piekarza niech wieszczą bez mojego udziału :)

Czego szuka ten człowiek? - zapytał diabła przyjaciel. - Okruchów Prawdy - odpowiedział diabeł. - I nie niepokoi cię to? - znów zapytał przyjaciel. - Ani trochę - odpowiedział diabeł. - Pozwolę mu zrobić z tego wierzenie religijne. Wierzenie religijne jest jak drogowskaz wskazujący drogę do Prawdy. Ludzie, którzy upierają się, aby pozostawać przy drogowskazie, doznają przeszkody w postępowaniu ku Prawdzie, gdyż mają fałszywe uczucie, że już ją posiadają. to mówi diabeł w opowiastce...cytował diabła:):):) hahahha

znałam ks. Twardowskiego - był cudownym, mądrym człowiekiem i takim samym "diabłem" jak de Mello. Nie uznałabyś go za chrześciajnina :)