Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

enamorada

Archeolodzy znaleźli szczątki Jezusa?

Polecane posty

\"Każda wiara, która pomaga ludziom ma sens i obojętnie czy jest to wiara w Boga, w ludzi, w samego siebie, w duchy czy cokolwiek innego\" tylko dlaczego ktos narzuca sila wiare w te bajki innym? nie mowiac juz o tym, ze wierzy w swoja wiare za pomoca moich podatkow...

Owszem, kazdy ma prawo do wlasnych przekonan religijnych nawet niezgodnych z prawda, jesli mu to w czymkolwiek pomaga i nie szkodzi innym. Kazdy ma wlasna wizje Boga, szkoda tylko, ze czasem ta wizja jest narzucana innym, np. przez panstwo :O

durnota ludzka nie zna granic - wydaje mi sie, ze to Ty z gory znasz odpowiedz, a nie my :P Poza tym ludzie, co Wy z tym Kodem da Vinci tak poglupieliscie, przeciez to byla beletrystyka :O

\"durnota ludzka nie zna granic\" poczytaj sobie do poduszki podreczniki do historii z zakresu podstawowki bo masz braki. moze sie dowiesz jak 1000 lat temu chrzesciajnstwo (zreszta nie tylko) rozprawialo sie z tymi, ktorzy wierzyli w to co chcieli. \"zostałam wychowana w tej wierze i w tej wierze umrę\" - no to pogratulowac. innymi slowy Twoja wiara zalezy od miejsca, gdzie sie urodzilas, a nie od tego w co wierzysz.

Durnota - nie mam wyrobionego zdania. Gdybym miala, to by mnie ta sprawa nie zainteresowala.

Durnota - jesli to wlasnie wywnioskowalas z moich wypowiedzi to znaczy, ze nie umiesz czytac ze zrozumieniem :P

Gość freesia-xyz
Może znaleźli, może nie znaleźli; jeśli znaleźli, to w moim życiu nic to nie zmieni, bo jestem ateistką-moim zdaniem Jezus kiedyś żył, owszem, ale był takim człowiekiem jak każdy z nas i już, nie Synem Bożym. Czytam jego słowa, szanuję je, podziwiam tę mądrość.

To jedna z moich wypowiedzi: \"Trzeba rozwazyc wszystko na spokojnie bez opowiadania sie z gory po jednej ze stron. Najbardziej wiarygodna bedzie krytyka naukowa. Bede ja sledzic z zainteresowaniem.\"

Dlaczego odkrycia naukowe niezgodne z tym, co napisane w Biblii wzbudzaja taka nienawisc? Ludzie, Biblia to jest ksiega religijna a nie naukowa :O

Durnota - idz sie wyplacz do mamusi, a jak nie umiesz brac udzialu w dyskusji, to nie bierz.

Moze dlatego, ze konferencja bedzie dopiero w pn? A moze dlatego, ze to jednak malo wiarygodne?

Durnota - tak, wlasnie na tym polega dyskusja, a Ty tylko pisalas o tym jak to mam wszystko z gory zaplanowane :P Ale dobra, potem dalas sprostowanie, ze nie chodzilo o mnie, wiec cofam.

Papierowe, no wlasnie, jak na razie to nic nie wiadomo. To chyba dosyc trudne ustalic tozsamosc grobu sprzed 2000 lat. Trzeba byc sceptycznym. Z drugiej jednak strony w ogole by mnie takie odkrycie nie zdziwilo, ciekawa jestem tylko jakby zareagowali chrzescijanie. Chociaz chyba zeby zareagowali to dowody musialy by byc bezsprzeczne, a nie wiem czy takowe da sie uzyskac.

Papierowe - dokladnie, calun oczywiscie tez nie musi przedstawiac Jezusa, ale mysle, ze takie porownanie byloby ciekawe. Imie Jezus bylo popularne w tamtych czasach, oczywiscie Jezus nosil normalne, zydowskie imie, jego rodzina takze miala normalne, popularne w tamtych czasach imiona. Mysle jednak, ze oni biora pod uwage wiecej faktow, badaja ewangelie, zrodla historyczne pozostale z tamtych czasow i w ogole wszystko co sie da, a o czym my nawet nie mamy pojecia. Dlatego najlepiej sluchac co inni wiarygodni i neutralnie naukowcy powiedza na ten temat i jaka bedzie krytyka w powaznych pismach naukowych.

Nozyczka, nie chcę cię martwić, ale wiek całunu Turyńskiego został oszacowany metodą węgla aktywnego na XIII-XIV wiek, jeśli dobrze pamiętam. Nici z badań DNA :D

:D wzruszyłaś mnie - 90% relikwii pochodzi z późnego średniowiecza, pozostałe są późniejsze. Duużo późniejsze :) Włócznia, którą jakoby przebito bok Jezusa pochodzi z XII w, jest chyba najstarszą znaną relikwią. Władze kościelne z reguły nie wydają zgody na badanie pozostałych - to źle wpływa na wizerunek Kościoła. Idę spać :)

Tzn. sama włócznia jest datowana na V-VII w., a poszczególne jej składowe pochodzą z kolejnych wieków, aż do XII w. Oddajmy cesarzowi co cesarskie :) Co nic w sprawie nie zmienia... Dobranoc!

Dla mnie relikwie to kwestia umowna, ważne jest, że wiara rzeczywiście czyni cuda, relikwia to tylko pretekst. Kościół może sobie być tak zakłamany i pełen hipokryzji jak tylko chce. Ważne, że Bóg jest prawdziwy :) Jak to mówił mój znajomy - nie musisz być dobrym katolikiem, wystarczy, że będziesz dobrym człowiekiem.

Uważam ze to jednak za mało danych by w ogóle wyrobić sobie jakiekolwiek zdanie. No i czemu film reżyseruje spec od fikcji. Pachnie to jednak jakąś manipulacją.

Wiatjcie! No wlasnie ten rezyser troche jest podejrzany... ale nie mozna na razie chyba nic powiedziec.

Jakie szczatki?? Ludzie opamietajcie sie:O Musieli by miec jego DNA z przed dwoch tysiecy lat!!!! Narobia afery ci naukowcy feeeeee

Jezus zyje!!!!!!! Zmartwychwstał!!!!! A całun to taka sama lipa!!!!

Gość krewetowe party
Niejednokrotnie sugerowano już, że Jezus pojął za żonę Marię Magdalenę i miał z nią syna.

Tak naukowcy sugeruja ,a w żywej ksiedze Biblii nie ma ani słowa. Ale cóż nie każdy wierzy.

W kazdym wierzacym człowieku. Jest z nami zawsze. W swoim Duchu Świetym:D

Gość krewetkowe party
aja a może po prostu tę informację w Biblii pominięto ? Uznano za nieistotną, co nie znaczy, że jest nieprawdziwa