Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomozcie blagam

czy skaza bialkowa czy alergia czy cos innego????

Polecane posty

Gość pomozcie blagam

ja wlasnie robie dochodzenie co dolega mojej corci.ma taka duza plame czerwona przy uchu obok policzka ta plama sklada sie z malutkich jakby krostek ktore raz bieleja a raz sa czerwone.plama byla mniejsza po miesiacu zrobila sie wieksza i tak juz utrzymuje sie ze 2-3 miesiace.lekarz nie wie co to dokladnie.ja juz nie mam pojecia co jesc chyba zostaje mi chleb i woda.moze ktos mial podobne objawy i powie mi co to moze byc i czym to leczyc.a od kilku dni pojawily sie dodatkowo krostki na brodzie i skora zrobila sie taka sucha no i rowniez raz sa czerwienszea raz bieleja.pomozcie blagam

Gość pomozcie blagam
zapomnialam dodac ze corcia ma 5 miesiecy a ja karmie ja oczywiscie piersia.nikt mi nie chce pomoc??????doswiadczone mamy prosze wypowiedzcie sie

Hej Ja rowniez mam ten sam problem i moja coreczka ma 4i pol miesiaca i to egzema czyli Atopowe Zapalenie Skóry ma juz takie plamy na policzkach bordzie 2 miesiace. Dieta eleiminacyjna nie przynosła zadnych rezultatów tylko mala zle przybrala na wadze. Dieta nic Ci nie da bo wiele czynników sklada sie na AZS tzn alergenów. Moj lekarz leczy mala jak narazie to ze srednia skutecznoscia ale cos w tym kierunku robi w koncu znajdzie lek ktory jej pomoze. Musisz znalesc dobrego lekarza. Pozdrówka

pewnie ci nie pomogę ale jak przeczytałam co napisałas to przypomniało mi sie ze miałam podobnie zaczeło sie jak Marysia miała 3tyg lekarz powiedział skaza miała tylko własnie taką plamke na buzi i pare krostek stosowałam diety maści raz było lepiej raz gorzej po pół roku jeszcze czasami jej wyskakiwała ta plama na buzi a ja przestałam stosowac diety maści poprostu nic jak miała około 10m-cy wszystko mineło teraz ma 2latka i nadal spokuj je wszystko plama na policzku znikneła ocztwiscie nie doradzam ci abys przestała stosowac leczenie poprostu w moim przypadku ta dziwna plamka i krostki znikneły

Gość pomozcie blagam
dzieki po wazych wypowiedziach czuje sie lepiej bo wlasnie -moze to zabrzmi egoistycznie-ale chodzilo mi o to co moge jesc,jak widac niby nie musze samego chleba i wody,czasami to juz plakac mi sie chce bo na co nie spojrze to raczej nie powinnam tego jesc.ja tez smarowalam jak na razie linomagiem,hydrokortyzonem ale w ogole nie widze zaleznosci ani od masci ani od pokarmow ktore zjem.to najbardziej jest zalamujace ze nie wiem co mojego skarba uczula i boje sie ze np cos sobie zjem smacznego a pozniej ona to odchoruje.zalamka jesc czy nie jesc o to jest pytanie!!!!!!!!!!!!!!!!

mieszkam w Islandii i tu chodze do dobrego lekarza jakiegos Holendra z pochodzenia i on mowi zeby jesc wszystko bo udowodniono w wielu testach ze dziecko karmione piersia i matki ktora wszystko je i dziecko karmione piersia matki ktora jest na diecie eleminacyjnej ich dzieci maja czerwone suche plamy na policzkach które utrzymuja sie dlugotrwale . I AZS nie jest wynikiem tego co matka spozywa bo na to sklada sie wiele czynnikow i AZS trzeba leczyc my dostalysmy Hydrokortyzon !% raz dziennie cienka warstwa na czerwone plamki krem witaminiowy tłlusty AD i essex 2 razy dziennie pomaga. Ta ostatnia masc jest po to rzeby te czerwone plamki nie powracaly a z egzemy dziecko wyrazta do 2 3 roku zycia.

A to ze Ci sie chce plakac jak patrzysz i nic nie jesz to przerabialam prawie 2 miesiace tylko skutkiem tego było tob ze Milenka za mało przybrala na wadze i wogle miala since pod oczkami.Postaraj sie powoli wszyustko jesc tylkko powoli.

Gość pomozcie blagam
naprawde serdecznie dziekuje ze chce sie wam wchodzic pewnie ktorys raz na ten sam temat.ale mam jeszcze pytanie czy moge jesc takie rzeczy jak ketchup,przyprawy,smazone mieso,ciastka(bez czekolady) oczywiscie nie w ogromnych ilosciach?????????

ja staram sie jesc mał ketchupu natomiast przyprawy jak najbardziej i ciastko jakies do kawy rowniez jem. Tu mowia ze mozna jesc czekolade tylko z umiarem tak samo trzeba jescnabial i to koniecznie dla dobra dzidzi.

Aha i mieso smazone pewnie przeciez dzidxia ma juz 5 miesiecy to wiele juz mozesz jesc bo dziecko juz kolek przeciez nie ma.

Gość pomozcie blagam
o rany czasami to nie wiadomo kogo sluchac.lekarka mi mowila zero nabialu nawet margaryne zamiast masla jem no ale nie da sie unikac np jajka czy to do miesa czy do czegokolwiek.jak pomysle o kanapkach z wedlina sama bez ogorka itp to..... juz sama nie wiem faktycznie jesc te jogurty,twarogi,ser zolty????? sa mamy ktore widzialy zaleznosc jak jadly i nie jadly nabialu????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a moze najwazniejsze pytanie bo krostki moze i znikna ale czy jak dziecko ma skaze bialkowa albo AZS to czy jak ja bede jadla prawie wszystko to nie zrobie mojemu dziecku krzywdy na przyszlosc??tzn czy nie uszkodze mu ukladu pokarmowego watraby itd????????

Gość pomozcie blagam
moja niunia to tylko do 1 miesiaca miala kolki ktore o dziwo byly raz rano raz po poludniu a raz w nocy.tak szczerze to corcia czuje sie raczej dobrze jest usmiechnieta tylko dopomina kwekoleniem sie noszenia na rekach bawienia jak kazde dziecko. tylko ta plama i te krostyyyyyyyyyyy

mnie tez kazali wtedy weliminowac nabiał i wiele innych pokarmów jadłam gotowanego kurczaka i warzywa zero słodyczy i nic to nie dała jak mała miała 4,5m-ca to juz prawie pokarmu nie miałam i ok 5 m-cz przeszła na butelke gdybym teraz była taka mądra to bym ją dalej karmiła i jadła normalnie oczywiscie nie czekolady czy smozone potrawy w duzych ilościach ale wsztstko umiarkowanie mnie kazali tez przecierac małej buzie naparem z kory dębu

Wiesz ja tak samo pytalam Polska lekarke co robic to powiedziala zebym przeszla na diete eliminacyjna lub na nutramigen a w Islandii lekarze mowia zeby koniecznie karmic piersia i jesc wszystko bo to co ja jem to nie ma wplywu na to ze mala ma plamki i prawda p o2 miesiacach diety zadnego rezultatu wiec jem wszystko i slucham tutejszych lekarzy a zdania sa strasznie rozbiezne no ale

Gość pomozcie blagam
czyli mam sie odzywiac normalnie i smarowac skorke corci masciami w zadnym wypadku nie stosowac rygorystycznych diet. dobrze zrozumialam kochane mamy????????????????//

Pomozcie - po pierwsze wyluzuj. Serio serio. Ja tak sie miotalam wiele miesiecy i nic dobrego z tego nie wyniklo. Pierwsza i podstawowa sprawa - nie zabijesz dziecka przez to ze zjesz odrobine czegos, co mu nawet szkodzi. Wiec nie doprowadzaj sie do histerii. Druga sprawa - nie wpadaj ze skrajnosci w skrajnosc wszystko albo nic. Jedz spokojnie wszystkie jarzyny, owoce, wedliny, mieso. Zamiast mleka- sojowy odpowiednik. Skoro mala ma tylko jedna czerwona plamke na twarzy, a Ty nie jesz nabialu i tak, tzn ze nie jest to raczej reakcja na nabial (no bo go nie jesz) i nie jest to reakcja silna (jedna plamka). Zacznij wprowadzanie nabbialu od serka bialego/ jogurtu, zjedz jedna kanapke, poczekaj kilka dni (najlepiej tydzien) obserwujac maluszka, czy cos sie zmienia. Jak nie - w nastepnym tygodniu jedz odrobine serka/jogurtu codziennie i obserwuj dalej. wazne - nie dodawaj nic innego \"podejrzanego\" do diety bo nie bedziesz wiedziala co szkodzi \"jakby co\". O czekoladzie itp agaw juz pisala. Plamke smaruj diproase masc (w aptece bez recepty) albo wazelina. U nas pomoglo. Na pewno jedzenie chleba i wody nikomu nie pomoze, ani Tobie, ani maluszkowi!

postaraj sie powoli znowu wprowadzac normalne produkty i oczywiscie jesc wszystko bo co bedzie dlaej z waga dzidzi no i z twoim zdrowiem

dziewczyny mają racje broń boze nie przestawaj czsem karmic piersią jak ja moje biedne dziecko musiało potem jesc to ohydne mleko nutramigen sam zapach mnie odrzucał powadzenia mam nadzieje ze twojej dzidzi z czasem to po prostu samo zniknie powodzenia

Kasia - nas tez nutramigen wykanczal...Witaj w klubie...Teraz Maly ma 2 latka, jets na mleku sojowym, troszke lepiej, ale i tak trzeba sie nagimnastykowac z jadlospisem, niestety

Gość cococo
polska lekarka powiedziala zebym przeszzla na nutramigen ja jednak powiedzialam ze nie ma mowy bo to mleko sztuczne przeciez tak krzycza zeby karmic piersia

Gość cococo
nutramigen smierdzi strasznie beznadziejne mleko na szczescie nie przestalam karmic synka

cococo - sa sytuacje, kiedy przejscie na mleko sztuczne jest korzystne dla zdrowia dziecka.nutramigen to straszny syf, ale trzeba to traktowac jako lekarstwo...

Gość pomozcie blagam
nie no ja przestac karmic nie mam zamiaru,bo widac jak zdrowe jest mleko matki dla mojego dziecka.od malego kreca sie przy nas chore osobe-przeziebione a ona nawet kataru nie miala.

karm i jedz wszustko ja tak robie i lecze mala na AZS i jej pomaga to leczenie. Dzis bylysmy na wizycie kontrolnej z buzka malej i juz jest lepiej a jem nabial i wogle wszystko po troszku. Widze ze wszystkie mamy narzekają na mleko nutramigen niezle bo mi lekarka proponowala przejsc na to mleko jesli dieta eliminacyjna zawiedzie. Dobrze ze jednak posłuchalam innego specjalisty i rowniez nie przestalam karmic bo Milenka raczej na nutramigen by nie przeszla po 4 miesiacach słodkiego mleczka

Moja Milenka tez nie raz przebywala z osobami przeziebionymi bo to ja chora to maz a to kolezanki corka jednak ani razu nawet katarku nie miala odpukac

Aga - przeszlaby, przeszla, Mieszkowi jakos nie widac zeby robilo to roznice, to tylko dla mnie ten smrod byl nie do zniesienia...No i nie da sie tego swinstwa dodac do zadnej zupki, czy budyniu, czy czegokolwiek innego, bo wszystko potem smierdzi. A najgorzej, ze zanim wyjechalismy z Polski, to byl na bebilonie pepti, ktory jako mniej rozdromniony hydrolizat smierdzial mniej, a tu pepti w ogole nie daja, tylko od razu nutramigen. I po 4 mcach na nutramigenie okazalo sie ze na pepti tez zaczal reagowac :(

takie maluszki szybko sie przyzwyczajają bo nie znają jeszcze za wiele smaków moja to piła az jej sie uszy trzęsły a ja nawet nie mogłam tego wąchać

Gość pomozcie blagam
no i troche mi pomoglyscie,uspokoilam sie ze nie bede musiala sobie wszystkiego odmawiac bo niby jestem chuda jak patyk ale bardzo lubie jesc roznosci ktoras napisala zeby pojedyncze skladniki probowac i obserwowac czy sa objawy ale najgorsze ze to wlasnie jest najtrudniejsze bo wydaje mi sie ze czasami te nastepstwa sa na drugi dzien a czasami po kilku dniach i badz madry kiedy co od czego.dostalam namiary na podobno madrego dermatologa pediatre alergologa w jednym we srode mamy wizyte moze wymysli cos sensownego zobaczymy. pozdrawiam serdecznie wszystkie troskliwe mamusie