Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anita27

cukrzyca ciazowa-jaka dieta .pomocy

Polecane posty

witam was kobitki. prosze powiedzcie mi jaka trzeba stosowac diete przy cukrzycy ciazowej. bylam dzis u lekarza i nic mi konkretnego nie powiedzial tylko nastraszyl co moze stac sie z dzidzia po porodzie. jestem przerazona.czy to naprawde jest tak straszne jak on mi opisywal?

Gość JAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Cześć, a co Ci powiedział lekarz. Na początek potrzebny Ci pikolinian chromu, ale niedostępny w Polsce i w Unii Europejskiej, tylko w USA (nie będę pisać dlaczego niedostępny w Polsce, bo mnie to wkurza). A poza tym nie martw się, wszystko będzie dobrze na 100%, to że się będziesz martwić i stresować może tylko zaszkodzić.

Cześć!!! Nie martw się bo nerwy tez wpływaja na poziom cukru we krwi...Ja również podczas ciąży miałam cukrzyce ciążową. Z przychodni wypożyczono mi glukometr do pomiaru cukru godzine po głównych posiłkach. No i oczywiście dieta. Ale z tą dieta to też różnie bywało. Czasem po tych samych posiłkach miałam inny poziom cukru. zależało to od pory dnia. W moim przypadku zabójstwem był nabiał spożywany rano.Pod pojęciem nabiał mam na myśli mleko 0% i jogurty naturalne bez cukru. Nie można za bardzo jeść rzeczy smażonych najlepiej gotowane lub duszone. Można jeść drób, jajka, ciemne pieczywo dużo warzyw, chudą wędlinkę.Uważaj na owoce...Ja pamietam jadłam grejfruty, zbijają one trochę cukier. Żadnych soków...tylko woda niegazowana. No i najważniejsza zasada jeść co 3 godziny ale mniej. Jak znajde gdzieś moje zapiski z diety to ja chcesz to Ci napiszę dokładnie co jadłam.Tylko musisz pamietac że w Twoim przypadku poziom cukru po poszczególnych posiłkach może być inny niż u mnie. Pozdrawiam Głowa do góry Będzie dobrze

Masz już glikometr??? No wiec tak... Dieta eliminująca węglowodany.Czyli,zero słodyczy,ciasteczek,piałego pieczywa.Owoce sporadycznie-np.1 jabłko dziennie.Ja jadłam sporo arbuzów i nie skakał po nich cukier.Podobno niektórym bardzo skacze cukier po nabiale-więc uwazaj. Powinnaś dostać o diabetologa -dietę eliminacyjną i tam bys miała wszystkie wratości napisane i co ile ma cukru. I nie zamartwiaj sie,będzie ok.W 99% przypadków jest ok.Tylko my mamy świrujemy:)Bo się boimy:)Uwazaj tylko,żeby normy nie przekraczały 200 na glukometrze i będzie ok. Ja wiem,że musi być niżej,no ale 200 to juz maks.Po posiłku mówię oczywiście.

Tak to już jest z lekarzami, że nie każdemu zależy na tym żeby pomóc, tacy którzy się naprawdę starają są nieliczni. Jeśli chodzi o jakąkolwiek dietę to niestety nie ma diety cud, dobrej dla każdego, każdy organizm jest inny, tak jak nie ma dwóch takich samych osób. Dietę trzeba dobrać konkretnie do Ciebie... to co innym pomaga Tobie może szkodzić, a to co innym szkodzi może pomóc...

Gość upupupup
może udaj sie do diabetologa tam dostaniesz wyczerpujące informacje niech Cie lekarz nie straszy odpowiednia dieta jest tu podstawą i daje efekty nie przejmuj się, bo będzie oki ;)

dzieki dziewczyny. kurcze wlasnie nie wiem co z tym moim lekarzem.chodzilam do niego przez 7 miesiecy i bylam zadowolona a dzis krzyczal na mnie jakby to byla moja wina.nawet mi nie powiedzial jakiego typu to jest cukrzyca tzn czy wysoka czy niska.kompletnie nic. a tak poza rtym to ja robilam te badania dzien po swietach w ktorych obrzarlam sie ciastem i roznymi slodkosciami,wiec wydaje mi sie ze powinnam te badanie wykonac powtornie dla upewnienia.ale jak mu to powiedzialam to mnie wysmial. jestem normalnie w szoku. a powiedzcie mi jeszcze czy ta cukrzyca objawia sie jakos specjalnie czy tylko wychodzi przy wynikach???

Cukrzycą ciążową określa się nietolerancję węglowodanów, która wystąpiła gdy rozpoczęła się ciąża lub została w tym okresie rozpoznana. Wynki badań krwi dają obraz z danej chwili, nie z dłuższego okresu. Po 2h mogłaś mieć już zupełnie inne wyniki. W którym tygodniu ciąży jestes?

jaaaaaaaa-> ALE JA CZYTALAM ZE CUKRZYCA CIAZOWA POJAWIA SIE WLASNIE MNEJ WIECEJ PO 25 TC. no a ja wlasnie mialam prawidlowe wyniki do tej pory.a nie mialo to wplywu wlasnie dzien wczesniej to ciasto i inne slodycze???

To były wyniki krwi tak? Daj mi chwilke, zadzwonie do swojej znajomej lekarki, myślę, że ona będzie wiedziała na ten temat dużo więcej, a jestem pewna, że to jest lekarz, który faktycznie pomaga wszystkim ze wszystkich sił.

tak to bylo badanie glukozy na czczo.krwi.wypilam 50 mg glukozy i po godzinie mialam pobierana krew.i chcialam zaznaczyc ze zawsze moje wyniki byly ksiazkowe.i ni jem ani tak slodyczy no oprocz tych swiat ani smazonego ,nie pije slodkich napoi.i nie obrzeram sie.owszem jestem troche przy kosci a do tej pory przxez 7 miesiecy przytylam tylko 6 kilo.to kurcze czym to cholerstwo jest spowodowane.wiem ze hormoiny no ale mimo wszysto dziwi mnie to. a i z gory ci dziekuje za poswiecenie.

Gość
jakbym widziała siebie ,tez panikowałam bedzie dobrze nie denerwuj sie u mnie wyszło to na jaw w 34 tyg. wtedy myslałam ze to tylko mnie dotknęło ale obserwuje ze to coraz czesciej sie niestety spotyka sok z grejfrutów obniza cukier musisz unikac smazonych i słodkich jedzonek dostaniesz glukometr i poobserwujesz po czym cukier masz zbyt wysoki i czego musisz sie wystzregac u mnie nie trzeba było tego leczyc farmakologicznie wystarczyła dietka pozdrawiam sprobuj sie uspokoic

Więc tak, rozmawiałam z jej córką, ktora akurat mnie leczyła i wiem, że jest świetna w tym co się zajmuje, bo wielu ludziom razem z mamą pomogł. Ona mówi że jeżeli to jest GDM czyli cukrzyca ciężarnych jest to sygnał, że u Ciebie rozwija się cukrzyca typu II. Mówi, że póki co powinnaś się zgłosić do Regionalnego Ośrodka Diabetologiczno-Położniczego i że powinni Ci tam zrobić test doustny, czyli to co prawdopodobnie miałaś robione, jeśli miałaś 140mg% to jest prawidłowe, ale skoro lekarz Ci nagadł znaczy, ż nie było. A jeśli był nieprawidłowy to powini zrobić Ci drugi test przy 75 g glukozy, znaczy jeśli był między 140 a 180, a powyżej 180 już dawno powinnien lekarz był Ci skierować do tej przychodni o któej pisałam wyżej. Zasady postępowania leczniczego zależą od rodzaju cukrzycy, ale naczelnym celem jest utrzymywanie optymalnego poziomu cukru w surowicy krwi i niedopuszczanie do zbyt dużych wahań poziomu glikemii. Powiedziały, że same też chciayby później z Tobą porozmawiać i pytała czy jesteś z daleka, ale nie wiem.

Gość
ciąże powikłane cukrzyca prowadza ginekolodzy -diabetolodzy

Czy lekarz dał Ci skierowanie do Ośrodka Diabetologiczno-Położniczego?

Gość upupupup
wyślę Ci zaraz maila

no wlasnie pierwsze badanie robilam przy 50 mg glukozy i jak odbieralam wynik to pani z laboratorium powiedziala mi ze musze przyjsc zrobic powtorne badania przy 75mg glukozy.wiec poszlam dzis do lekarza powiedzialam mu o tym a on zaczol sie smiac i powiedzial ze to jest zbedne.wiec dlatego podejrzewam ze te badania nie sa odpowiednio wiarygodne bo nie byly wykonane do konca. juto pojde i zrobie sobie prywatnie a jego skierowanie na to badanie mam gdzies skoro nawet mi go nie dal. jestem z lubina woj,dolnoslaskie kolo legnicy.

Ok, to nie jest tak daleko... Zobacz prosze jakie miałaś wyniki i napisz albo na forum albo na maila jak chcesz...

tak dostalam to skierowanie di tego osrodka ale z tego co wiem i co mi powiedzial to bede musiala sporo sobie odczekac zanim sie tam dostane.

Nie no, przecież to jest chore... Czekać... No ale tak to teraz jest... Jaki był ten wynik?

Gość
anita bada sie albo po 50 albo po 75 gr tak i siak ja bym nie popwtarzała tego jutro udaj sie do speca najpierw nie obciazaj sie glukoza zbednie skoro juz jej nie tolerujesz spokojnie zaufaj mi bedzie wszystko ok wiem co pisze wiem jak sie martwisz ale.....niepotrzebnie na bank we wrocku jest poradnia ginekologiczno diabetologiczna złap jakiegos doktorka stamtad

Gość
w takim razie spróbuj prywatnie

cha cha wlasnie o to chodzi ze moj kochany lekarzyk zabral mi moje wyniki ,bo ja wlasnie chcialam je wziac spowrotem a on powiedzial ze sa mi zbedne o czym chyba ja powinnam zadecydowac,no ale z tego co pamietam to tam bylo norma od 5, cos do 8, cos a ja mialam 10 ,,cos powyzej.no nie cale 11.

net-ar jeśli wynik jest miedzy 140 a 180 w tej poradni i tak zrobia ten test po 75

Gość
z pewnoscia powtórzą ale mam na mysli to, aby nie szprycowała sie ta glukoza tak dzien po dniu masz glukometr anita?

Przecież jej ten fantastyczny lekarz nawet o tym nie powiedział!