Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pole obowiązkowe...

przestałam wierzyć w boga...

Polecane posty

Gość juh
Ok. Całe życie wierze w Boga i jego sprawczą moc itd... Dlaczego musze wierzyc że istnieje szatan , moim zdaniem całe zło wynika z działania człowieka . Wiem dualizm itd... Nie wierze że to szatan kieruje złymi uczynkami tylko człowiek ma wolną wole i dokonuje wyborów .

Gość Jaaap
eeeeeeeee - I bardzo ci dziekuje, ze chociaz ty mnie zrozumialas :)

Gość Jaaap
Pole obowiazkowe - przez ten etap juz przechodzilam...

Gość eeeeeeeeeeeeeeee
juh w takim razie stawiasz poniekad czlowieka przeciw bogu a to szatan ma byc jego przeciwnikiem, czlowiek jest na tym polu "rozdarty", to znaczy ma wolna wole wyboru pomiedzy dobrem (ktorego symbolem jest bog) a zlem (zrodlo w szatanie) i takiegoz postepowania

Gość sierotka marysia.
a eeeeeeeeeeee jest nasza wyrocznia i pokazuje co jest madre a co glupie! przestan mentorzyc i wszystkich poprawiac i sei czepiac

Gość eeeeeeeeeeeeeeee
jaaaap - ciesze sie. sama jestem ateistka (wychowana w katolickiej rodzinie), ale szanuje rozumna wiare

Gość juh
masz racje dla mnie to człowiek dokonuje wyboru a nie szatan . To odemnie zależy czy dzisiaj np. wyskocze z okna " czy nie .

Gość eeeeeeeeeeeeeeee
sierotka - nie jestem wyrocznia, nie pokazuje co madre a co glupie, tylko zwracam uwage na: a. wyrazenie wlasnej opinii, b. poprawianie, jesli ktos wypowiada sie na tematy o ktorych niewiele wie (co mnie do kur... doprowadza) mam wrazenie, twoja agresywna (ironiczna? sarkastyczna?) wypowiedz to tylko ucieczka i odwrocenie pileczki z braku argumentow

Gość Jaaap
eeeeeeeeee - i o to chodzi - szacunek

Gość eeeeeeeeeeeeeeee
juh - no tak, slusznie. chodzi po prostu o przeciwstawna sile do boga, ktora nie moze byc czlowiek (chocby z tego powodu, ze zostal przez niego stworzony, na swoj obraz itd.)

Gość eeeeeeeeeeeeeeee
poza tym uwazam, ze akurat kwestia dobra/zla itd. jest zbyt relatywna do jednoznacznego okreslenia, a tym bardziej przez jedna osobe :)

Gość sierotka marysia.
do eeee a skad Ty wiesz ile wiedza ludzie, ktorzy siue tu wypowiadaja??? i dlaczego uwazasz, ze wiesz wiecej i znasz ta jedyna prawde?? Jestes jakims autorytetem w tej dziedzinie??? na str.3 bardzo wyraznie napisalas do jednej wypowiedzi "i to jest madre" dajac innym do zrozumienia, ze to, co mowia lub w co wierza, jest glupie

Gość juh
to dlaczego każdy klecha każe mi wierzyć w szatana , takie myślenie doprowadza mnie do szału . Ja wierze w Boga , ale wierze że mam wpływ na swoje życie i moje np. złe uczynki wynikaja z moich dziłan nie działeń innej siły tylko mojej decyzji -mojej wyłącznie .

Gość eeeeeeeeeeeeeeee
"i to jest madre" - to bylo wyrazenie opinii, chyba nie musze za kazdym razem dodawac "moim zdaniem", zebys zrozumiala :) skad Ty wiesz ile wiedza ludzie, ktorzy siue tu wypowiadaja - jesli widze zdanie w rodzaju trawa jest niebieska, to moj stan wiedzy pozwala stwierdzic pomylke. prosze, wyprowadz mnie z bledu, jesli sie myle, i daj jakis argument, ze jednak masz pojecie o dzieciach dlaczego uwazasz, ze wiesz wiecej i znasz ta jedyna prawde - pokaz mi, gdzie stwierdzilam swoja wyzszosc nad kimkolwiek Jestes jakims autorytetem w tej dziedzinie - zalezy dla kogo. autorytetem nie jest sie dlatego, ze sie jest :D

Gość eeeeeeeeeeeeeeee
"to dlaczego każdy klecha każe mi wierzyć w szatana " - ło matko, az tak zle jest? nie masz "wierzyc w" tylko uznac istnienie w/w jako sily przeciwstawnej bogu to tak samo jak satanista ktory wierzy w szatana, a nie uznaje istnienia boga - idiotyczne :) jesli pokaze ci kwadrat o wymiarach np. 10x10 cm i zapytam "czy ten kwadrat jest wiekszy" to przeciez mi nie odpowiesz, dopoki nie zobaczysz drugiego, porownawczego kwadratu, nieprawdaz? :)

Gość eeeeeeeeeeeeeeee
poganka - merci :). czy masz cos wspolnego z poganstwem czy tez neopoganstwem?

Gość juh
" nie emasz "wierzyc w" tylko uznac istnienie w/w jako sily przeciwstawnej bogu "---dlaczego mam uznać ? Werze że kieruje uczynkami sama , przecierz Bog nie będzie rozliczał szatana za złe czyny tylko mnie ! W odniesieniu do Kwadrata - to ja wezme linike --- bez obrazy , nie musze mieć nic przeciwstawnego -- albo logicznie pomyśle czy to jest 10 x10cm.

Gość eeeeeeeeeeeeeeee
kwadrat - nie chodzi o jego wymiar, tylko o pytanie. no, dobra, inaczej: to jest O. czy O jest mniejsze?

Gość eeeeeeeeeeeeeeee
* w sensie koleczko, "oooooo"

Gość eeeeeeeeeeeeeeee
acha - kwadratU (wybacz, takie mam skrzywienie)

Gość juh
jak dla mnie są takie same

Gość juh
widze że chcesz mi to wyjaśnić " łopatologicznie " -- niech będzie .

Gość eeeeeeeeeeeeeeee
he, he, chodziło o to jedno O "to jest O. czy jest ono mniejsze?"

Gość eeeeeeeeeeeeeeee
wiesz, czasem najlepsza jest lopatologia :) i to bez wzgledu na inteligencje czlowieka

Gość sierotka marysia.
na podstawie jednego mojego zdania, ktore nie bylo stricte o dzieciach ale ogolnie o naturze czlowieka, stwierdzilas, ze nie mam pojecia o dzieciach :-/ i to jest wlasnie zenujace i swiadczy tylko o Tobie, bo pojecie o dzieciach mam i to duze! od 30 lat jestem cenionym psychiatra dzieciecym, wiec dziecinko zastanow sie zanim nastepnym razem palniesz jakas glupote. A jezeli nadal twierdzisz, ze sie nie wymadrzasz i nie poprawiasz innych w sposob mentorski i zuchwaly zarazem to prosze przeczytaj topik od poczatku. Troche pokory

poganie mnie interesujá jak na razie.ja wierze w nature,Boginie Matke.niestety czlowiek odchodzi od natury,zabija stworzenia ktore maja takie same prawo by tu byc.zabija by zaspokoic proznosc nie glod.:classic_cool: zreszta lubie czasem wejsc w trans tzw.szamanski,by dotknac tego drugiego wymiaru,wejsc w kontakt z duchami przyrody:)

ludzie na tym polega dyskusja.kazdy ma swoje zdanie,ale dzieki dyskusji -madrej-stajemy sie madrzejsi czasem.:) ka\zdy ma prawo wyrazac swe poglady,toc to nie Korea Pln.

Gość juh
dawaj co z tym szatanem - bo odbiegasz od tematu ( chłopcze/ dziewczyno) ) - zgadzam sie co do łopatologi jednak twoje zawiłe pisanie nie zawsze jest dla mnie zrozumiałe , i nie chodzi o inteligencje ale o sposób myślenia i wyrażania myśli .

przestalas wierzyc w Boga a Bog nie przestal Cie przez to kochac i nadal wierzy w Ciebie.