Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość liluśka

angina ropna ---jak leczyc

Polecane posty

Ale Wy ludzie macie problemy. Jestem po studiach medycznych i tak jeśli już dopadła kogoś angina ropna owszem można wspomagać się kocim pazurem ale TRZEBA wziąć antybiotyk żeby wybić paciorkowce. Koci pazur jest bardzo skuteczny jako środek który łykamy żeby wzmocnić układ immunologiczny itd. Powoduje on szybszą produkcję limfocytów, dzięki którym organizm sam może zwalczać patogeny. Ja mam przewlekłe zapalenie gardła, nie chciałam usunąć migdałków i na anginy chorowałam praktycznie non stop. Zaczęłam profilaktycznie łykać koci pazur i od 2lat nie była u lekarza jak tylko coś mnie lekko brało to zwiększałam jego dawki ale ostatnio przestałam to łykać i właśnie siedzę z anginą ropną, nic nie jem prawie, wymiotuje itd. Oczywiście, że udałam się po antybiotyk bo ona szybko zwalczy infekcję ale ważne jest żeby po chorobie łykać różne wspomagacze i witaminki. Tak samo jest w naszym organizmie coś takiego jak glutation. Jest to białko, które obecnie badają naukowcy i prawdopodobnie gdyby dało się zwiększyć poziom tego białka nie było by cukrzycy, przeziębień, nowotworów itd. a prostym sposobem na jego zwiekszenie moze nie az do skali cudownego leku na wszystkie choroby ale bardzo pomocnego jest serwatka. W stanach przepisuje sie ja na recepte. A produkcje glutationu mozna zwiekszyc przez podawanie substratów niezbędnych do jego produkcji np wit C. Tazke nie wszystko co naturalne jest zle, wrecz przeciwnie substancji organiczne zazwyczaj wywoluja mniejsza odpowiedz autoimmunologiczna organizmu.

Gość chora
ha! a ja nie mam migdalków a dopadla mnie anglina ropna od przeszlo tygodnia biore antybiotyk i nic - wrecz gorzej:/ w jamie ustnej mam taki stan jakby wszystkie zeby mnie bolaly i chcialy wyleciec, dziasla sa czerwone i jakby poranione a jezyk pokryry jest bolesnymi bialymi plamami dosc duzymi- przez to prawie nic nie jem bo wszystko mnie szvzypie i piecze i wlasnie wybieram sie do drugiego lekarza... slyszalam ze antybiotyk dziala z opoznieniem nieraz ale zeby sie wrecz pogorszylo (tych plam na jezyku nie mialam wczesniej) chociaz i to tez gdzies slyszalam ze po antybiotyku robia sie taki pryszczyki na jezyku i dziaslach:/ nigdy czego takiego nie mialam tym bardziej ze od 1.5 roku nie choruje po wycieciu migdalow:/ katastrofa!! plucze jame ustna szalwia , woda z sola dentoseptem, smaruje sacholem i nic:/

Gość Maleoo
cześć. Ja właśnie teraz przechodzę anginę ropną i muszę przyznać, że to jest koszmar. Anginę mam chyba dopiero chyba trzecią w swoim życiu ale odkąd pamiętam zawsze ciężko ją przechodziłem. Biorę antybiotyk Zinnat i jestem juz ku końcowi a poprawy specjalnej nie widać. Najgorszy jest ból gardła i wysoka gorączka około 38 - 39, która nie chce spaść nawet po 6 dniach :/. Obecnie oprócz antybiotyku łapię się wszystkiego co popadnie tj. płukam gardło wodą utlenioną na zmianę z b. skoncentrowanym rumiankiem, ssie tabletki na gardło (Faringosept - podobno bardzo dobry a mało znany), biorę rutinoscorbin i leki osłonowe na jelita. Oprócz tego pije dużo herbaty z miodem, cytryną i sokiem maliniowym :) i mam nadzieję, że ta kuracja w końcu przyniesie mi jakąś ulgę i poprawę kondycji (również psychicznej). Pozdrawiam wszystkich anginowców i zdrowia życzę :)

Witam,mam anginę ropną ; ( Nie potrafię przełknąć śliny,więc wypluwam ją do kubka. Gdy muszę zażyć antybiotyk niestety muszę zabrać też środek przeciwbólowy.Ponieważ tak boli,ze... Czym mogę złagodzić ból abym mógł się czegoś normalnie napić? Mam już dość tej anginy,cierpie jak...

Gość do katarzynki
a słyszał to ktoś o anginie nieropnej?

Gość angina grzybicza

Gość angina grzybicza
Jak rozpoznać anginę? Ból gardła, łamanie w kościach, katar, podwyższona temperatura - przeważnie tak objawiają się niegroźne infekcje górnych dróg oddechowych. Ale jest jedna choroba, której w żadnym wypadku nie można bagatelizować. To angina. Co powinniśmy o niej wiedzieć? Wywołują ją tylko bakterie? NIE, choć rzeczywiście najczęściej wywołują ją paciorkowce. Angina to zapalenie migdałków podniebiennych, niezależnie od rodzaju wywołującego je drobnoustroju. Poza bakteriami winowajcami zwykle są wirusy, a czasem także grzyby. http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/sygnaly-ciala/jak-rozpoznac-angine_34431.html :D

Witam,mam anginę ropną ; ( Nie potrafię przełknąć śliny,więc wypluwam ją do kubka. Gdy muszę zażyć antybiotyk niestety muszę zabrać też środek przeciwbólowy.Ponieważ tak boli,ze... Czym mogę złagodzić ból abym mógł się czegoś normalnie napić? Mam już dość tej anginy,cierpie jak...

Gość Osłona
Podczas i po kuracji antybiotykowej poleciłabym brać też coś osłonowego, gdyż jak wiadomo antybiotyki wyjaławiają organizm (oczywiście mowa o dłuższej kuracji antybiotykiem). Należy wtedy pić jogurty czy kefiry ale często to za mało. Dobrym probiotykiem jest Multilac, który zawiera aż 9 wyselekcjonowanych szczepów żywych kultur bakterii probiotycznych oraz oligofruktozę. Przywraca to bardziej skuteczną od podobnych środków równowagę mikroflory przewodu pokarmowego.

Gość synbiotyk
Ja uważam że nawet przy braniu antybiotyku przez 7 dni czyli standard powinno podawać się probiotyki własnie np.takie jak Mulrilac. Ja widzę po moim dziecku tylko antybiotyk i już dostaję biegunki

Gość bystrek
a czy u mnie moze byc angina jak w buzi w okloiscach po jednej stronie tego malego jezyczka widac jakby rane? bo jak tu napisane woda z sola plukac to troche mnie przeraza, bo jak dawac sol na rane :( o zgrozo

Gość chorowitkaaaaaaaaa
Hej,jestem tu nowa, ale napisze co mi się wczoraj działo. Zupełnie nagle gdy oglądałam TV zaczęło mi być zimno i gardlo mnie b.bolało jak łykałam, aż w uszach czułam, miałam temperaturę ok 38.8. Wzięłam jakąś tabletkę od bólu gardła do ssania. Pół nocy nieprzespanej z powodu kołatania serca i tych dreszczy. Dziś jest już ok, gardło boli trochę jak łykam ślinę a temperaturę mam ok 37.7. Co to może być? I czy może mi się gorączka na wieczór podnieść?

Gość xxx32101
ja wyleczyłem się z anginy domowym sposobem w ciągu 2 dni zjadłem loda wodnego i piłem zmrożone picie i kole rzeby gaz rozwalił skrzepy ropy i mi pomogło

Gość kajawe
Ja chcialam tylko dodac(choc widze ze temat dosc stary juz jest) ze ci,ktozy pisza ze w anglii na angine lekarz da paracotamol najzwyczajniej KLAMIA albo boja sie isc bo nie potrafia wytlumaczyc co im jest!!!!!!!!Lecze angine co jakis czas i wlasnie po raz kolejny wrocilam z przychodni z antybiotykiem!Wiec nie zaslaniajcie swoich brakow niekompetencja lekarzy!

Gość kate:(
ja leczę anginę ropną tabletkami podjęzykowymi "angin-hell" oraz L52. Szczerze mówiąc w środę miałam ból gardła, zauważyłam ropę, lekarza nie było, więc sama wykupiłam angin-hell, zadzwoniłam do szpitala zeby się dowiedzieć jak brać. Przez pierwsze dwie godziny brałam jedna tabletkę co 15 minut, a potem co godzinę i ten lek L52. Angin-hell można wziąść 12 na dobę więc tyle wzięłam pierwszego dnia. Następnego dnia od rana co godzinę i oczywiście lek L52. Dziś już nie mam problemów z przełykaniem, jedynie delikatnie odczuwam czasami ze jeszcze coś w gardle jest. Oczywiście byłam u lekarza i stwierdził że mam dobrze dobrane leki. Tak więc wszystkim życzę powrotu do zdrowia. U mnie nie skończyło się na antybiotykach więc to lepiej dla mojego żołądka tak więc każdemu życzę takiego powrotu do zdrowia:)

na anginy choruję często niestety,teraz męczę się z tym już o tygodnia,zaczęło się od strasznego bólu gardła,ucha,szyi,kaszel i katar myślałam,że to przeziębienie,po 5 dniach leczenia wszystkimi lekarstwami gardło bolało,doszło do tego ropienie oka,na migdałach mam takie małe pęcherzyki,jestem za granicą nie mam możliwości iść do lekarza mam tutaj antybiotyk duomox,biorę 3 dni gardło boli troszkę mniej,pije jogurty bo nie mam nic osłonowego,przejdzie mi to??

ja od 7 dni się leczę,zaczęło się od bólu gardła mocnego,kaszlu,kataru,bólu ucha i wezłów,po 5 dniach w łóżku nic nie pomagało doszło do ego ropienie oka,na gardle mam takie małe pęcherzyki nie wiem czy ropne,bo angine mam często i zawsze byl na migdałach wielki biały nalot i te krostki teraz ich nie ma,tylko zwykłe krostki czerwono przezroczyste,jestem za granicą,nie byłam u lekarza bo mnie nie stać nie jestem ubezpieczona,zaczęłam brać antybiotyk Duomox 1 g ( 2 razy dziennie)słabo pomaga,tylko czuję sie przez to osłabiona.a kaszel mam okropny ;/ w nocy jakieś ataki dostaje kaszlu.Co to może być kiedy przejdzie :(

Ja się leczę od 1,5 miesiąca i co chwilę wraca... Po odstawieniu antybiotyku nie mija tydzień i jest znowu. Zrobili mi już wymaz z gardła, mam paciorkowca streptococus pyogenes, miałam już 2 antybiotyki, na które to coś jest wrażliwe i nic. Jak to wyleczyć?

Tydzień temu byłam na wyjeździe we Wrocławiu gdzie strasznie zaczeło mnie boleć gardło przy połykaniu. Udałam się do lekarza ogólnego, który przepisał mi Augumentin, niestety w dawce o połowie mniejszej niż należało. Od tego zaczeły się większe problemy, ponieważ antybiotyk zamiast pomagać uodparniał mój organizm na siebie..Zaczeły się okropne bóle, nie moge jeść,pić, przełykać śliny. Gorączka 38,5, wielkie osłabienie, nagłe napady zimna i gorąca, niesamowity ślinotok. Wróciłam do swojego miasta i poszłam do znajomego laryngologa, który po obejrzeniu mojego gardła ciut się zszokował i zaczął opieprzać wcześniejszą panią doktor, która tak nieumiejętnie przypisała mi lek..Zmienił mi antybiotyk oraz dał normalną dawkę, do tego płukanki sporządzone w aptece,szałwia, solanka itp. Teraz mija tydzień od moich pierwszych objawów i jestem już wykończona tym wszystkim. Ból i gorączka nie ustępują, w nocy na sen jak narazie nie moge liczyć, jestem ogólnie rozbita. Mam nadzieje, że pan laryngolog poszedł w dobrym kierunku. Boję się powikłań, tym bardziej, że za 3tyg mam wyjazd do Chorwacji.

Gość malaaaaa
najlepszy antybiotyk to duomox- przechodzi od razu, w ciągu 2 dni i już poczujesz sie lepiej :)

Gość kto pyta- nie bladzi
Ja mam pytanko.. Mam takie coś, że jakoś raz w roku (mam tak od 2-3 lat) boli mnie mocno gardło, głownie przy połykaniu (zwłaszcza śliny), mam dreszcze, gorączkę 38 do 39 stopni... Ale wezmę może coś do ssania ze 2 razy i przechodzi po 2 maksymalnie 3 dniach... I przechodzi bez lekarza, antybiotyków itd... Co to może być? I czy na przyszlość iść do lekarza?

Anginę najlepiej leczyć u lekarza:) choć może i to czasami nie pomóc. Ładnych parę latek temu miałam bardzo częste Anginy- średnio 2razy do roku. W końcu doszło do sytuacji, że przez pół roku nie mogłam z niej wyjść. Ciągle antybiotyki i żadnych rezultatów- dodam, że leczyłam się u rodzinnego. W końcu poszłam do laryngologa, który był zszokowany czasem przyjmowania lekarstw i przepisał mi jedynie leki homeopatyczne, po których jeśli nie będzie rezulatu pójdę pod nóż:/ Usunięto mi migdałki chirurgicznie i od tamtego czasu mam problem z głowy. Choruję średnio raz na rok, dwa lata 3-4dni i z Gripex'em mi przechodzi:))

Gość kto pyta- nie bladzi
Ale czy to w ogóle angina? Jak patrzyłam to nie było tych czopów i tyle... Poza tym ten ból przechodzi po około 3 dniach, boli mnie gardło dośc mocno przy połykaniu i mam gorączkę około 39 i samo przechodzi po 1 tabletce i bez lekarza się obyło... I tak co roku, jakoś raz na rok, dziwne, nie? I co to może być?

Gość izasssssssssss
hej! ja tez niestety juz 3 dzien mam angine i dopiero dzisiaj bylam u lekarza. Moja mama jest przeciwniczka antybiotykow ale jak zobaczyla moje gardlo nie zawachala sie ani sekundy i odrazu bylysmy u lekarza, ktory mi przepisal antybiotyk o nazwie amotaks dis + ochrone na zoladek+ tabletki przeciwgrzybicze. Pani doktor opieprzyla mnie bo niby za pozno sie u niej pojawilam (czopy ropne pojawily mi sie wczoraj wieczorem) i powiedziala mi ze jak do jutra wieczora porzadnie mi nie ulzy to mam jechac na ostry dyzur laryngologiczny bo byc moze mam ropien okolomigdalkowy. generalnie czuje sie fatalnie. Nigdy nie mialam anginy i nie mam tez teraz goraczki. Gardlo mnie boli niesamowicie (mam zmany tylko po jego lewej stronie) w nocy nie moge spac bo sie budze z bolu, do tego wszystkiego, zeby bylo weselej mam b. silny bol ucha. Juz nie moge :( mam nadzieje, ze mi przejdzie a jak nie to z przyjemnoscia pojade do larygologa, niech mnie tna i robia co chca. Mam tylko nadzieje, ze mi ulzy.

Gość izasssssssssss
powiem wam tak; moze ja jestem dziwna, albo co jest zdecydowanie gorsze, ma bardzo slaby uklad immunologiczny ale ja juz nie mam goraczki a jestem chora 3 dzien. Generalnie dobrze sie czuje. Moja mamusia oczywiscie faszeruje mnie wszytkimi znanymi jej srodkami na odporosc (no ok tu troche przesadzilam) i codziennie rano przynosi mi swiezo wycisniety soczek z pomaranczy, cytryny, grejpfruta i... jablka no i jakos sie trzymam. Pierwsze dwa dni byly zdecydowanie gorsze. Musze dodac, ze wciaz boli mnie niemilosiernie gardlo, mam ropne czopy i do tego bol ucha ale staram sie byc w dobrym nastroju. Dzisiaj podczas jedzenia kolacji poplakalam sie z bolu ale zjadlam wszystko. Energia do walczenia z tym g* to podstawa. Najwazniejsze jest pozytywne nastawienie, wiem ze boli, ale co nas nie zabije to wzmocji. Nigdy nie mialam anginy, to pierwszy raz, ale wiem ze juz nigdy wiecej nie chce jej miec... Nie zycze nikomu i mam nadzieje ze juz NIGDY W ZYCIU MNIE TO NIE ZLAPIE. Sprobuje isc spac bo juz 2 noce nie przespalam przez to gardlo. Zapewne znowu obudze sie o 5 rano ale co tam, dam rade, jutro juz powinno byc lepiej. Pozdrawiam was serdecznie, odezwe sie by zrelacjonowac jak idzie moja terapia. p.s zapomnialam dodac, ze dzisiaj jestem po pierwsze dawce antybiotyku, moze dlatego sie lepeij czuje.

Gość do_autora_wyżej
A od czego dostałaś anginy?

Gość izasssssssssss
Nie mam pojecia od czego dokladnie zachorowalam. Wydaje mi sie, ze stalo sie tak poniewaz ze wzgledu na studia, mieszkam za granica, w b. cieplym kraju. Przed moim przyjazdem do Polski przebywalam non stop w wysokiej temp. (30/35 stopni) a w kraju jest przeciez duzo chlodniej i ze wzgledu na duza amplitude temp najpawdopodobniej oslabilam organizm i choroba gotowa. Teraz generalnie (po 1 tyg) czuje sie duzo, duzo lepiej. Wszystkie objawy ustapily, czuje tylko od czasu do czasu delikatnie gardlo. Mam jednak maly problem, bo wyczytalam, ze antybiotyk przy ropnej anginie bakteryjnej (takiej jak moja) powinno sie brac przez 10 dni. Wlasnie koncze kuracje 7 dniowa (dzis wieczorem) i nie mam wiecej lekarstw. Boję się czy przypadkiem nie koncze za szybko. Nie chcialabym wiecznych nawrotow anginy (bo to wiaze sie z nie wyleczeniem jej do konca). Do lekarza jestem umowiona na poniedzialek... zobaczymy.

Gość xixo
tez mam anginę ropną. trzeba zażywać antybiotyk oraz płykać często wodą utlenioną, jakimś ziołowym płynem na angine ropną(znajdziecie w aptece) oraz psikać tartum verde

Gość LoL ?
Żal mi niektórych ... Jak zatruwać się chemią ?!? Może zamiast pazurów lepiej użyć jądra kozy ! Antybiotyk jest potrzebny! To nie zwykła choroba, którą można wyleczyć witaminą C ...