Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cukrzyca

CUKRZYCA CIĘZARNYCH! podziel się doświadczeniem

Polecane posty

Gość cukrzyca

proszę wszystkie kobiety, które choruja na cukrzyce CIĘŻARNYCH (cukrzycę, która zniaka wraz z porodem) o podzielenie się informacjami na temat tej choroby jakie stosujecie leczenie czy prowadzicie samokontrone i jakie są normy cukru ile razy robicie tesy obciążenia glukozą z góry dziękuję

Gość cukrzyca
proszę o kilka rad

ja ten test na obciążenie mam dopiero przed sobą...ale mam pytanko:ile kosztuje taka glukoza w aptece ??

Gość cukrzyca
max do 3 zł

Gość anted22
nic na ten temat nie wiem, ale moja koleżanka miała to w ciąży, i mówiła że starszne rzeczy słyszała o niebezpieczeństwach, które gł.wyczytała w internecie, i b. sie martwiła ,a jej córeczka urodziła się zdrowa, duża, z 10 st. w skali. więc poradź sie o to jak o siebie dbać ale nie czytaj zbyd wiele o niebezp., poniewaz dostaniesz schizy, pozdrawiam

Po pierwsze nie martw się, cukrzyca ciężarnych, to naprawdę nic strasznego - wiem z własnego doświadczenia. W cukrzycy ciążowej chodzi o to, ze trzustka nie wyrabia z ilością dostarczanego do organizmu cukru i jest on w nadmiarze przekazywany do płodu, przez co dzidziuś rosnie nadmiernie. Wiążą się z tym w trakcie porodu i później różne komplikacje. Ale jeżeli przestrzega się diety i bada poziom cukru to wszystko kończy się szczęśliwie. U mnie cukrzycę wykryto w 27 tyg ciąży. Wynik po obciązeniu 50 ml - 170 po godzinie, a później po obciązeniu 75ml, po godzinie 158 a po dwóch 148. Niewiele ponad normę, ale jednak. Zalecenia - dieta, pomiar cukru 4 razy dziennie, na czczo i po 3 głównych posiłkach. W szpitalu dostałam glukometr i receptę na paski i zostałam zapisana do poradni diabetologicznej. Oczywiscie musiałam wykluczyć z diety słodycze, owoce - tylko do godz 18, soki owocowe rozcieńczone. Ja w zasadzie zrezygnowałam z ziemniaków - zastąpiłam je kaszą, smażonego mięsa. Nie powinno się także jeść gotowanej marchewki i gotowanych buraczków. Listę produktów i ilość jednostek węglowodanowych dostaniesz zapewne w poradni. Ja założyłam sobie zeszyt w którym zapisywałam co jadłam i jaki był poziom cukru w godzinę po posiłku. Wiedziałam co mogę jeść a po czym cukier mi wzrasta. Aaa i jeszcze jedno ( zaleta diety cukrzycowej ) - ja do 27 tyg przytyłam 6 kg, a po tyg stosowania tej diety schudłam 3 - bez szkody dla dziecka i ogólnie mój przyrost wagi przez całą ciążę to niecałe 4kg. Dziś 3 m-ce po porodzie ważę 5 kg mniej niż przed ciążą. Córeczka urodziła się siłami natury, dostała 10pkt. Ważyła 3700 i mierzyła 59cm. Jest zdrowa i dobrze się rozwija. Jak masz jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Gość cukrzyca
anted22 dziekuje za odpowiedż. dokładnie o to pytam jak jeść itp. a nie jakie sa niebezpieczeństa :) pozdrawiam

Gość cukrzyca
Ania75- kochana bardzo dziękuję za porady. Fajnie , ze jesteś przykładem, który pokazuje nam, ze "nie taki diabeł zły jak go malują". Zdowe dziecko to najwiekszy dar. Dobrze, że napisałas o tych ziemniakach, bo ja je podjadam do obiadu i te cukry nie wygladaja za dobrze. jeszcze mam pytanie: jakie miałaś tzn. jakich się nie powinno przekroczyc po posiłku? dziekuje z góry za odpowiedź

Przychylam się do wypowiedzi Ania, cukrzyca to nie taki diabeł straszny. Oczywiście dietka to podstawa i nawet to nie musi być dieta w której trzeba wyeliminować zupełnie słodycze. Ja po zjedzeniu cukierka miałam ckier w normie a po jednej kanapce z Almette masakra. Trzeba po prostu wyeliminować z diety dokładnie te produkty które ten cukier podnoszą i utrzymywaź cukry w ryzach a będzie dobrze. Co do norm to Ci nie napiszę bo już kiedyś był taki topik i co lekarz, laboratorium i glukometr to inne były czasy pomiaru po posiłku i inne normy więc tego musisz dowiedzieć się w swojej poradni cukrzycowej....Pamiętaj tylko aby nie słuchać nigdy takich mądrych które powiedzą Ci że pod koniec ciąży możesz już jeść to na co masz ochotę, to nieprawda, dietę muszisz utrzymywać do samego porodu i uwierz mi to naprawdę ważne.

Gość cukrzyca
dziekuję za odpwiedż pozdrawiam

Według lekarki, do której chodziłam w poradni cukrzycowej, normy jakie powinny być przy cukrzycy to - 60-95 na czczo - i do 140 godzinę po posiłku. Oczywiście zdarzało mi się, że cukier przekraczał normę, ale ta sama lekarka powiedziała, ze to normalne i że generalnie jeżeli z całego badanego okresu poniżej 1/3 cukrów jest nieco zawyżona to jeszcze nie jest powód do niepokoju. A jeżeli chodzi o dietę, to ja zupełnie zrezygnowałam z pieczywa białego. W zasadzie jadalm tylko pieczywo Wasa. A to co bardzo podnosiło mi cukier to gołąbki z nawet niewielką ilością sosu, spagetii ( też z sosem pomidorowym ) Co do słodyczy, czasami na deser pozwalałam sobie na kawałek gorzkiej czekolady - 70% kakao. Po niej cukier mi nie skakał.

też odstawiłam pieczywo - jem tylko Wasa - żytnie albo 7 zbóż po zjedzeniu nawet bułki grahamki cukier mi wariował a po zjedzeniu jagodzianki dla odmiany miałam wzorcowy :-) z marchewką też nie ma paniki - musisz przetestować na sobie - przez 2 mies. w szpitalu do większości obiadów dostrawałam marchewkę !!! pomimo diety cukrzycowej ! buraczki też nie podwyższają mi cukru ale ziemniaki już tak - na szczęście niewiele ich jem i co jakiś czas sobie pozwalam ;-) cukry sprawdzałam 5 razy dziennie - na czczo, godzinę po posiłkach i o 22 - teraz po kolejnej wizycie mogę mierzyć co 2-3 dzień 4 razy dziennie (bez pomiaru o 22)

Każdy iorganizm jest inny, najlepiej \"przetestować\" na sobie to co można jeść i trzymać się diety. Będzie dobrze. Pozdrawiam

Gość cukrzyca
dziękuję za cd odp . na zadane pytania Ania 75, malinowy reds. ja zauważyłam, że mi wzrasta cukier po pomidorach, no i chyba te żiemniaczki muszę sobie poobserwować, bo cos mi sie nie podoba. zaczełam wprowadzać wiecej kiefiru , no i prznajmniej 2 razy dziennie owoc, zobaczymy co z tego wyjdzie. cukier mi sie od tego troche podniósł, ale dzidzia musi cos w moim brzuchu jeść, bo jak narazie tylko waga spadała. dziekuje za odp. pozdrawiam 🌼

Gość cukrzyca
cisza??????

Gość cukrzyca
czekam na wymiane doswiadczeń

Gość cukrzyca
moze jakieś przykłady diet, np. jakis jadłospis?

Hej Miałam cukrzycę w poprzedniej ciąży i teraz niestety też mam :( Nie ma gotowych przepisów ponieważ każdy inaczej reaguje na dane składniki-ja mogę własciwie jeść słodycze-nie w nadmiarze oczywiście, ale nabiał całkowicie odpada i bułki (razowe również ale jem na II śniadanie), moge również smazone mięsa, ryby, ziemniaki, makaron, ale wszystko w niewielkich ilościach-tzn posiłki mniejsze niż zwykle. Po pomidorach napewno cukier ci nie skacze-zobacz co jadłas z tymi pomidorkami :) mam kilka kartek z tą dieta i pomidory są uwzględnione jako \"można jeść bez ograniczeń\" tak samo ogórki, trzeba uważać na owoce. Mogę ci napisac co ja jadam od rana :) I Śniadanie: 2 kromki chleba Wasa z masłem, jajecznica z 2 jajek II Śniadanie: Bułka ciemna z wędlina, pomidor, jabłko (maliny, morela, banan) Obiad: Zupa + pstrąg pieczony (filrt z kurczaka), 2 małe ziemniaki, sałatka Podwieczorek:tu właściwie różnie najczęsciej jakies owocki Kolacja I: spagetti z tuńczykiem (2 kromki pieczywa Wasa z pasztetem-ostatnio nie mogę się pozbyć ochoty na pasztet :) i ogórkiem) Kolacja II: Krosancik i kawa inka

Gość cukrzyca
moni271- masz racje z tym, ze chyba każdy indywidulanie, bo ja mam za małe cukry po chlebku wasa, teraz mam zakaz jeść te pieczywo, bo na czczo złe cukry wychodza. ziemniaki malutko, makaron malutko, pomidor - na 100% góra do 2 dziennie, ogórki moge ile wlezie. jadam podobnie do ciebie ale musze jeść normalne pieczywo, tylko ciemne. pozdrawiam

Gość cukrzyca
czy jeszcze ktoś się dołaczy do forum i podzieli się doswiadczeniami?

Gość aanka13
Witam wszystkich -ja włąśnei wyszłam ze szpitala i staram się dowiedzieć co mogę jeść a czego nie.Jutro zaopatrze się w glukometr i zobaczymy co z tych moich bdan wyjdzie. Wogóle nie wiem jak mam sie do tego zabrać.Pozdrawiam wszytskie ciężarne.

Gość sabinkaaaa
aanka13 a jesli mogę zapytac w którym jesteś tyg. ciąży i ile ważysz? Bo ja mam juz 99kg. :( jestem w 28tc a lekarz mi nie zalecił żadnych badań z glukozą :( a jem duzo słodyczy i teraz sie martwie ze moze cos jest nie tak?

Gość aanka13
Jestem w 27 tyg. ciąży.mniej więcej w tym okresie lekarz powinien zlecic ci test obciążenia glukozą.U mnie po wypiciu 50 gr po 1 godz. wyszedł wynik 161. Prez 3 dni w szpitalu robili mi mierzenie poziomu cukru we krwi naczczo i po każdym głównym posiłku.

Gość nowa mamusia
witam wszystkich, bardzo prosze o wiecej informaci ja tez jestem w 27 tyg i wlasnie robilam badanie wynik 161 co teraz mam zrobic wizyta dopiero za tydzien:( pozdrawiam

Witajcie;) ja tez mialam cukrzyce ciążową wynik po obciązeniu glukoza 75 g mialam 150 czyli troche ponad norme:) stosowalam diete, nie jadlam slodkiego , no nie powiem raz na jakis czas cos tam zjadlam, bo cukier sie dzwigal bardziej po tlustym niz slodkim, musiscie probowac co Wam pasuje a co nie, np mi po ziemniakach nie dzwigal sie tak jak po ryzu. Tez czytalam w necie informacje na ten temat i bylam przerazona, bałam sie strasznie, no ale przeciez stosowalam dietke, i urodzilam zdrowego synusia. Dziewczyny wiec nie stresujcie sie bo to bardziej szkodzi :) tylko uwazajcie co jecie, a na pewno bedzie wszystko okej:))))

Gość uuppuuppuuppuupp

Ja tez mialam cukrzyce w czasie ciazy. Uwazam, ze kazda przyszla mama powinna zrobic sobie test z glukoza miedzy 24-28 tc ( wtedy lozysko jest w pelni dojrzale) . Nie mialam zadnych sympotomow choroby, przez cala ciaze przybralam 8 kg. Po obciazeniu 50 gr mialam 156, powtarzalam test na czczo i z obciazeniem 100 gr. Wtedy cukier poszybowal na ponad 200, na czczo bylo dobrze. Do konca ciazy od 28 tc bylam na decie niskoweglowoadnowej, nie bralam zadnych lekow ani insuliny. Cukrzyca sie cofnela, ale ryzyko wystapienia w przyszlosci jest podwyzszone. Dzidzia urodzila sie zdrowa, wazyla 3,5 kg. Co wazne, to przy cukrzycy nalezy zwracac baczna uwage na wage dziecka i stan lozyska, bo moze sie szybciej starzec. Z tego powodu tez wywoluje sie porod najpozniej w terminie, jesli nie zacznie sie sam wczesniej. Cukrzyca nie jest wskazaniem do cesarki, jak sie potocznie uwaza, jedynie jesli wystapi makrosomia plodu to jak najbardziej. Kontorowana cukrzyca nie stwarza jednak zagrozenia ani dla mamy ani dla dziecka.

w sobotę zaczyna mi się 24 tydzień, i niedługo też będę robić badania. czy są jakieś objawy cukrzycy???? jesli tak to proszę o odpowiedź????

Gość drucilla
ja też mam cukrzycę - żadnych objawów nei miałam do testu na obciążenie glukozą. potem szpital, poradnia diabetologiczna i dieta. Co mogę powiedzieć z ciekawostek - jak były pomidory "niedojrzałe" takie co dopiero się pokazują, to mogłam je jeść i nie działo się nic wiele - teraz jeśli są takie "pomidorowe" niestety cukier mi skacze.... wczoraj zjadłam- skoczył, dziś dla celów testowych też zjadłam - skoczył. a poza pomidorem jadłam tylko rybę, wędlinę, rzodkiewki i chleb ciemny - czyli generalnie rzeczy, które cukru nie podnoszą...