Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość halinka malnka

CZYM ONI NAS TRUJA - JESTEM ZBULWERSOWANA!!

Polecane posty

Gość halinka malinka
a poza tym stosujes zmydła i balsmay całe zycie prawda??? wiec te sladowe ilosci s aodkłądane w wezłąch chłonhnych lub przez wiele lat wnikaja w organizm i go niszcza tak trudno to zrozumeic Nie ważne jest steżęnie, bowiem kosmetyki stosowane są przewlekle, przez wiele lat. Zatem codzienna ekspresja na ten składnik może przynieść nieporządane skutki. Ulega kumulacji w tkance tłuszczowej. Blokuje estrogenne receptory to co wkleiałm powyzej z artykuły w inetrnecie!!!

Gość
ale ja nie bardzo rozumiem- dziewczyno daj se juz spokój.. widać że twoja wiedza opiera sie tylko na twoim znikłym doswiadczeniu... myślisz że skoro Cie to nie zaliło to jest ok... lepiej idź sie mądruj do piaskownicy...

Gość
tak tylko że skład nivei przez ten czas mógł sie bardzo zmienić ... pozatym cały czas ci tu piszemy że nie tylko szampon czy nivea powoduje raka ale większość rzeczy, które używamy!

Gość ciara 00
ktoś - zamilcz już.. jak nie masz nic mądrego do powiedzenia !!!!!!!!

Gość ale ja nie bardzo rozumiem
halinka- no kurde, to mydła tez?? Rany boskie, czas umierac jak niczego nie mozna stosować.

Gość halinka malinka
w zcasie suszy... Methylparaben, Phenoxyethanol te mi sie nie podobaja najbardziej kochana we wszystkim jest chemia trzeba unikac tylko tej najgrozniejszej!!!

Gość ale ja nie bardzo rozumiem
a moze by poprostu przestać sie zamartwiać w czym jest chemia a w czym nie, tylko przestać ładować w siebie bóg wie ile balsamów i kremów? Zachować umiar i sie nie przejmować specjalnie składem, bo przecież małe ilości na pewno nie zaszkodzą.

Gość halinka malinka
ja do mycia uzywam zelu uniwerslanego babydream skład wspaniały a cena niziutka: Aqua, Lauryl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Coco Glucoside, Sodium Cocopolyglucose Tartrate, Sodium Lactate, Panthenol, Triticum Vulgare, Chamomilla Recutita, Bisabolol, Glycerlyl Caprylate, Glyceryl Oleate, Lactic Acid, Parfum. nikogo nie namawiam oczywiscie chodzi tylko o to aby eliminowac najgorsze składniki czyli parabeny sls pROPYLENE GLYCOL ( GLIKOL PROPYLENOWY) DMDM hydantoin Imidazolidinyl urea (germall) bronopol

Gość halinka malinka
http://luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm BARDZO PRZYDATNA STRONA!!! jednak warto zapamietac kilk nazw nim cos sie kupi lub poporsrtu pozeganc ulubione pachnace kosmetyki na rzeczy tych mniej chemicznych i mnie atrakcyjnych

Gość buuuuuuuuuuuuuuuu
dzięki... to był skład balsamu Dove brązującego, a to poniżej balsamu Johnson's Holiday Skin możesz zerknąć? Aqua, thylhexyl Stearate, Glycrin, Cyclohexasiloxane, Hydroxypropyl Starch Phosphate, Dihydroxyacetone, Aachidyl, Alcohol, Cetyl Alcohol, Sorbitol, Glyceryl Caprylate, Behenyl Alohol, PEG - 100 Stearate, Glyceryl Stearate, Arachidyl Glucoside, Cyclopentasiloxane, p-Anisic Acid, Sodium Hydroxide, Tocopheryl Acetate, Parfum

Gość halinka malinka
buuuuu ja sama uzywam tego balsamu nie ma tam składnikow z mojego top ten:D sama wczoraj wywaliłam krem ktory w skłądzie miał glikol propylenowy, parabeny, bronpol,triclosan i parafine i nawet do d u p y sie nie nadawał za przeproszeniem bo mi od razu syfy na niej wyskoczyły,,, W czasie suszy.... twoja decyzja jesli twoja skora reagowała dobrze to go zuzyj i wiecej nie kupuj ale z tego co pamietam to ten paraben byl gdzie sa końcu takze no nie jest tak zle... ja nie uzywam kosmetykwo z parabenami ale to twoj wybor DZIEWCZYNY KORZYSTAJCIE Z TEJ STRONY ROZŃSKIEGO KTORA WAM PODAŁAM tam sa najszkodliwsze składniki!!!

Gość uppppppppppppppppppp

Gość frossss
Dziewczyny, czy pentylene glycol to to samo co propylene glycol???????

Gość halinka malinka
nie to nie jest to samo

Gość frossss
Wlasnie sie zalamalam:( Moj ulubiony krem z filtrami avene 50+ ma 3 rodzaje parabenow I co ja mam teraz zrobic??

Gość halinka malinka
FROSS ja przezyłam to samo musiałam odstwaic ulubione zele pod prysznic szampony i odzywki , kremy do twarzy i teraz uzywam tylko serii babydream ktora ma naparwde kiepski zapach za to duzo oszczedziłam i kupuje drogie pefumy!! :( tyle dobrego wybor nalezy do ciebie...:)

Gość taka sobie zwykla dziewczyna
fross, przeciez te parabeny po prostu go konserwuja - krem avene ma pewnie ze 3 lata trwalosci wiec jasne jest, ze musieli cos do neigo wsadzic :-O co do serii rossmanna babydream to naprawde jest dobra - tak fajnej i nawilzonej skory po mysciu nie mialam nigdy (prawie - lepiej dzialal tylko zel od diora, ktory dostalam w prezencie ale 20 euro za zel to przesada :-) do tego uzywam kremu bebydream po depilacji i skora mam naprawde piekna a nie jak po tych wszystkicj drogich i niby pielegnacyjnych mazidlach :-) jak sie przyzwyczaisz do nieatrakcyjengo zapachu to zoabczysz ile kasy zaoszczedzasz na kosmetykach, jak ladnie wyglada Twoja skora :-)

Gość frossss
Ja z kremow z filtrami zrezygnowac nie moge, bo nie chce w wieku 40 lat byc pomarszczona na twarzy. Te parabeny sa rakotworze czy tylko zapychajace?? Wlasnie przejrzalam sklad mojego zelu pod prysznic Palmolive i w skladzie ma Sodium Sulfate i Lauryl Glucoside. Czy to jest wlasnie to SLS? Czym myc w takim razie cialo??

halinka malinka-----> zrobilam podobnie, przeszlam na serie babydream a za zaoszczedzone pieniadze kupilam sobie ukochane orginalne perfumy diora :-)

forss ------>poczytaj wczesniejsze wypowiedzi SLS to najgorszy rakotworczy syf ktory powoduje, ze zele i szampony tak cudownie sie pienia :-O kup sobie zel babydream 500 ml za okolo 8 zlotych - genialny sklad bez tego gowna co do kremu avene - ja bym uzywala jesli Ci sluzy, trudno nakladac na twarz krem dla dzieci jak sie ma prawie 30 lat (jak ja...), tez uzywam kremu z parabenami bo innej mozliwosc nie widze :-O

sorki frosss - nie doczytalam dokladnie tej wypowiedzi, nie wiem czy to jest to samo co SLS

NIE POPADAJCIE W PARANOJE!! :O http://ascosmetics.com.pl/Raport%20CIR.htm Czy Sodium Laureth Sulfate i Sodium Lauryl Sulfate są bezpieczne ? Odwołany alert CIR W ostatnim czasie w literaturze i w internecie pojawiło się wiele informacji o szkodliwości soli sodowych i amonowych siarczanowanych i etoksylowanych alkoholi tłuszczowych. SLS (CTFA/INCI: Sodium Lauryl Sulfate czasem niewłaściwie kojarzone z Sodium Laureth Sulfate). W związku z tym, postanowiono ponownie zlecić ekspertom CIR (Cosmetic Ingredient Revue) analizę informacji i badań oraz publikację wyników. Panel siedmiu ekspertów CIR, składający się z dermatologów, farmakologów, chemików, toksykologów, zanalizował dostępne wyniki badań i informacje i ogłosił wyniki. W stosunku do soli sodowych i amonowych siarczanowanych i etoksylowanych alkoholi tłuszczowych: W toku dyskusji stwierdzono, że substancje badane są stosowane w kosmetykach przede wszystkim jako wspomagające przy emulgowaniu i jako substancje powierzchniowo-czynne usuwające tłuszcze i zanieczyszczenia ze skóry i włosów. Eksperci stwierdzili, że substancje te mogą powodować podrażnienie skóry i oczu podczas testów na zwierzętach oraz mogą powodować podrażnienia skóry i oczu u ludzi stosujących kosmetyki zawierające te substancje. Stopień podrażnienia jest proporcjonalny do użytego stężenia oraz jest porównywalny z podrażnieniami spowodowanymi przez inne podobne substancje powierzhniowo-czynne. Jednak badane substancje nie wykazują działania rakotwórczego. Konkluzja: Chociaż badane substancje mogą powodować podrażnienia skóry i oczu użytkowników kosmetyków, to jednak są bezpieczne i nie zagrażają zdrowiu ludzi. W stosunku do soli sodowych i amonowych siarczanowanych alkoholi tłuszczowych: W toku dyskusji stwierdzono, że substancje badane są stosowane w kosmetykach przede wszystkim jako wspomagające przy emulgowaniu i jako substancje powierzchniowo-czynne usuwające tłuszcze i zanieczyszczenia ze skóry i włosów. Eksperci stwierdzili, że substancje te mogą powodować podrażnienie skóry i oczu podczas testów na zwierzętach oraz mogą powodować podrażnienia skóry i oczu u ludzi stosujących kosmetyki zawierające te substancje. Badania na szczurach z użyciem znaczonego sodu wykazało znaczne gromadzenie się tych substancji na skórze zwłaszcza w okolicach kanalików włosowych. Redepozycja badanych substancji może powodować powstawanie zaskórniaków i utratę włosów. Jednak badane substancje nie wykazują działania rakotwórczego. Ryzyko szkodliwego działania badanych substancji jest niskie dla kosmetyków spłukiwanych. Konkluzja: Sodium Lauryl Sulfate i Ammonium Lauryl Sulfate są bezpieczne dla zdrowia jeżeli nie są stosowane w kosmetykach niespłukiwanych. W kosmetykach w których te substancje dłużej pozostają na skórze, nie powinny być używane w stężeniu większym niż 1%. Jak widać na szczęście podejrzenia o szkodliwe działanie podstawowych dla przemysłu kosmetycznego surowców zostały rozwiane. Jedynie producenci złożonych baz kosmetycznych i tzw. samoemulgujących do produkcji kremów tłustych powinni przeanalizować ich skład pod względem zawartości SLS. Andrzej Sikorski AS Cosmetics Service ascosmetics@qdnet.pl

Gość frossss
Taka sobie zwykla dziewczyna, dzieki za odpowiedz. Uzywam avene bo mnie nie uczula i jednak super chroni, jednak minimalnie zapycha, ale nie tak mocno. Te parabeny sa rakotworcze czy tylko zapychajace?

Gość halinka malinka

Gość halinka malinka
o prabenach pisłam na 1 lub 2 stronie!!!!! Przedłużają trwałość kosmetyków. Powodują alergiczne stany zapalne skóry (wyprysk kontaktowy = eczema) typu pokrzywki, rumienia i strupków po pęknięciu pęcherzyków. Wchłaniają się ze skóry do krwi i limfy działając ogólnie. Szczególnie łatwo przenikają przez skórę w pachwinach, klatce piersiowej, szyi i w okolicach narządów płciowych. Działają estrogennie. Mogą niekorzystnie wpływać na rozwój zarodka i płodu u kobiet ciężarnych. Na mężczyzn działają feminizująco. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży. Metyloparaben ma właściwości estrogenne, dlatego należy wystrzegać się stosowania produktów zawierających parabeny, w razie zaburzeń hormonalnych związanych z nadmiarem estrogenów, w okresie ciąży i karmienia (laktacji). Konserwanty estrogenne są również niebezpieczne dla chłopców, którzy w okresie rozwoju są szczególnie wrażliwi na zaburzenia hormonalne. Niekorzystne jest również antagonizowanie działania androgenów w okresie rozwoju u chłopców, kiedy to rozwijają się cechy męskie. Konserwanty typu parabenów zaburzają także spermatogenezę u mężczyzn. Metyloparaben działa destrukcyjnie na mitochondria oraz materiał genetyczny. Należy do mutagenów, czyli związków wywołujących mutacje. Istnieją doniesienia o onkogennym (rakotwórczym) wpływie parabenów, zwłaszcza w rozwoju raka sutka. Dlatego nie zaleca się wcierania kosmetyków w skórę piersi, albo też najlepiej nie stosować w ogóle takich kosmetyków. Oczywiście niebezpieczne staje się codzienne używanie balsamów do ciała zawierających metyl-, propyl-, butyl- lub izobutylparaben. Ulega kumulacji w skórze i w węzłach chłonnych. Uszkadza nerki, śledzionę, wątrobę i grasicę. Źródło: "http://www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Metyloparaben"

Gość Dla zainteresowanych
Tu można kupić naturalne produkty, niestety za jakość się płaci...www.mydlarnia-hebe.pl , www.apmp.natura.xip.pl Polecam też nalewki ziołowe samodzielnie wykonane :) W wakacje mamy dostęp do świeżych ziół :)

Gość Dla zainteresowanych
www.mydlarnia-hebe.pl

Gość upppppppppppppp

Wlazłam na opis pierwszego z brzegu żelu pod prysznic i pełno PEGów, które też są szkodliwe:(