Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Go艣膰 .....torbiel.....

Torbiel w艂osowa

Polecane posty

Go艣膰 bobas84
Mnie operowal doktor Szostek. Jak zapytasz sie w rejestracji o spis lekarzy z podpisanymi umowami z NFZ to ci poda.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 sadiii
witam, mialem wczoraj 2 operacje w szpitalu panstwowym, tak jak ddddddddd napisal znieczulenie w kregoslup po ktorym nie mozna podnosic glowy przez 5 godzin! !!!! jesli tak bedziecie robic czyli nie podnosic glowy to nic nie boli, ja wstalem na na nogi po 6 godzinach od operacji - 8 szwow to nie tak malo. Mam nadzieje ze to juz ostatni raz... pozdrawiam ze szpitala ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 daniel81
witam wszystkich, przeczyta艂em wszystkie wypowiedzi i widze pewne rozbie偶no艣ci. Chcia艂em wyja艣ni膰 co i jak. Je艣li kto艣 ma tak膮 przypad艂o艣膰 wpierw trzeba i艣膰 do chirutga zeby to zobaczy艂. Kolejne co trzeba zrobi膰 to nale偶y i艣膰 na USG tkanek miekkich okolic krzy偶owych 偶eby leka偶 widzia艂 dok艂adnie jak to sie rozros艂o. Wtedy dopiero mo偶na m贸wi膰 o dalszych sprawach tzn. kiedy zrobic zabieg jak to bedzie wygladalo itp. jesli bedzie ma艂a ta torbiel to wtedy mozna zastosowa膰 znieczulenie miejscowe (wytna co maja wyciac i pozamiatane) je艣li torbiel jest duza to usypiaja i robia co maja robi膰. Tak czy siak nie ma opcji zeby sie z tego samoistnie wyleczyc ma艣膰mi czy te偶 kor膮 d臋bu, to pomaga dora藕nie. Generalnie czym szybciej tym lepiej. Co chodzi o zaszywanie czy pozostawienie otwartej rany to jest tak: otwarta rana dluzej sie goi i wystepuje wieksze ryzyko zaka偶enia, co chodzi o zszywanie to wcale nie prawda 偶e s膮 nawroty, to jest spos贸b gojenia sie rany a nie pozbycue sie torbiela. Je艣li chirurg wszystko dobrze wytnie z marginesem zdrowych tkanek to potem nie ma co powracac raczej. pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lekko oty艂y
Witam, niestety te偶 mnie to dorwa艂o :/ Zacz臋艂o si臋 rok temu na pocz膮tku wakacji. Troch臋 mnie bola艂a ko艣膰 ogonowa, my艣la艂em 偶e gdzie艣 si臋 uderzy艂em, wi臋c zignorowa艂em spraw臋. Bola艂o coraz bardziej, ale nie by艂 to jaki艣 uporczywy b贸l, smarowa艂em si臋 tam ma艣ci膮 nagietkow膮 i po jakim艣 czasie przesta艂o (pewnie p臋k艂a podczas k膮pieli, i nawet nie zauwa偶y艂em ropy). Niestety, w marcu tego roku wr贸ci艂o... Zacz臋艂o mnie znowu bole膰, wi臋c uzna艂em 偶e co艣 jest nie tak, ponowna kontuzja? Niemo偶liwe. Mia艂em jednak w tym czasie sporo na g艂owie, wi臋c zbytnio si臋 tym nie przejmowa艂em. Jednak wracaj膮c w czwartek do domu, normalnie nawet i艣膰 nie mog艂em :/ Wzi膮艂em antyb贸le i poszed艂em spa膰 z nadziej膮 偶e przejdzie. Rano jak wsta艂em my艣la艂em 偶e zemdlej臋 z b贸lu... Telefon do pracy o zwolnienie, kolejne przeciwb贸le i necik celem sprawdzenia co to mo偶e by膰 (mo偶e 艣mieszne dla niekt贸rych, ale ju偶 tak mam ;) ). Poszuka艂em i okaza艂o si臋 偶e to torbiel na 99%... No nic, telefon do szpitala aby upora膰 si臋 z tym, termin, czerwiec :| (przypominam 偶e to by艂 stan zapalny, a nie umawianie si臋 na wyci臋cie). P贸藕no, wi臋c zadzwoni艂em do paru prywatnych klinik, termin na za 2tyg :/ Masakra jednym s艂owem... Naszcz臋艣cie matka ma znajomych w s艂u偶bie zdrowia i za艂atwi艂a mi termin na niedziel臋 rano. Pi膮tek i sobota ci膮gn臋艂o si臋 dla mnie ca艂膮 wieczno艣膰, w sumie teraz u艣wiadomi艂em sobie 偶e to by艂y dwa dni, wydawa艂o si臋 偶臋 tydzie艅. Ca艂y czas na antyb贸lach, smarowanie ketanolem i ma艣ci膮 ichtionow膮, ale ma艂o to dawa艂o. Niedziela. Ca艂e szcz臋艣cie 偶e za艂atwi艂em ten termin. Ubieram si臋 do wyj艣cia, siadam na 艂贸偶ko i nagl臋 poczu艂em straszny smr贸d. OCB? Wstaj臋, a na po艣cieli ropa... Przerazi艂em si臋 strasznie, mam 24lata, a nigdy nie by艂em w szpitalu, 偶adnych powa偶nych chor贸b, nic z tych rzeczy. No nic, wskoczy艂em pod prysznic, poczekali艣my a偶 przestanie w miar臋 lecie膰, par臋 opatrukn贸w, podpaska i do szpitala. Znieczulenia na starcie nie dosta艂em, nie wiem co on tam robi艂, ale bola艂o jak diabli. Pono膰 jakie艣 domiejscowe zastosowa艂, ale albo mu co艣 nie wysz艂o, albo nie chce my艣le膰 co by by艂o bez tego. Jednym s艂owem masakra, najgorsze 5min w moim 偶yciu (mo偶e kr贸cej, nie wiem ;) ) Po "zabiegu" poczu艂em si臋 o wiele lepiej, za艂o偶one s膮czki, na nast臋pny dzie艅 wymiana na nowe (bola艂o strasznie, ale mniej ni偶 ostatnio), za 3 razem jak jecha艂em to my艣la艂em 偶e nie ujad臋 jak znowu co艣 tam b臋dzie robi艂... Ale by艂o ok, wymiana opatruknu, za 4 razem wyj臋cie s膮czk贸w, jeszcze jedna wizyta i po sprawe. Tydzie艅 zwolnienia, um贸wi艂em si臋 na operacj臋 (z wielk膮 ulg膮) i by艂o ok :) Operacj臋 mam zaplanowan膮 na czwartek (Pozna艅, Kurlandzka) i boj臋 si臋 jak cholera ;) Poczyta艂em troch臋 post贸w, wi臋c chyba nie b臋dzie tak strasznie, ale najbardziej przera偶a mnie ten d艂ugi okres gojenia... Miesi膮c bez mo偶liwo艣ci siadania to i tak d艂ugo, a jak b臋dzie si臋 d艂u偶ej goi艂a? Masakra... .................................. Troch臋 si臋 rozpisa艂em, wi臋c jak komu艣 nie chc臋 si臋 czyta膰 ca艂o艣ci, o to pytania do kt贸rych zmierzam :) - czy wielko艣膰 wydalonej ropy podczas stanu zapalnego okre艣la wielko艣膰 torbieli? Za drugim razem pono膰 prawie ca艂e to owalne metalowe naczynie by艂o pe艂ne :/ - teraz czasami czuj臋 lekkie k艂ucie (bardzo sporadycznie), oraz takie uczucie jakby co艣 si臋 s膮czy艂o (te偶 sporadycznie), no i zacz膮艂em te偶 odczuwa膰 偶e to mam, od marca by艂 spok贸j, czy to znaczy 偶e stan zapalny wraca? S艂ysza艂em 偶e nie mo偶na operowa膰 wtedy - najwa偶niejsze pytanie ;) Jestem lekko oty艂y, mo偶e nie gruby, ale par臋 zb臋dnych kilo na ty艂ku jest :( W marcu mia艂em postanowienie zrzuci膰 co nieco, ale nie wysz艂o... Czy ma to jakie艣 znaczenie przy zabiego? Kto艣 z nadwag膮 mo偶e przechodzi艂 operacj臋? Czy mo偶e wzi膮艣膰 si臋 za siebie, poczeka膰 z 2 miesi膮c i p贸j艣膰 wtedy na zabieg? Pozdrawiam, i wsp贸艂czuj臋 wszystkim maj膮cym t膮 dolegliwo艣膰 ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 to_meg84

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 to_meg84
Witam wszystkich zmagaj膮cych si臋 z tym szajsem :) , wreszcie znalaz艂am chirurga kt贸ry wyci膮l mi ca艂kowicie to cholerstwo i zrobi艂 plastyk臋 p艂atem sk贸rnym zrotowanym. Jestem 5 dni po operacji( polecam znieczulenie og贸lne bo daje du偶y komfort a decyduje g艂贸wnie pacjent,chyba 偶e s膮 przeciwwskazania ) i musz臋 przyzna膰 偶e nie jest tak 藕le jak my艣la艂am 偶e b臋dzie.Mam co prawda kilka blizn ale przynajmniej nic mi si臋 tam nie 艣limaczy i nie mam ciekn膮cej rany.Na razie nie mog臋 d艂ugo siedzie膰 ale nie ze wzgl臋du na b贸l tylko na gojenie. Za 2 tygodnie id臋 na zdj臋cie szw贸w i mam nadziej臋 偶臋 to koniec tego rozdia艂u mojego 偶ycia. Dobra rada, 偶eby wyci膮膰 to cholerstwo w ca艂o艣ci warto nam贸wi膰 chirurga na wykonanie fistulografii podczas zabiegu (podanie niebieskiego kontrastu do uj艣cia torbieli) bo wtedy dok艂adnie wida膰 wszystkie kana艂y. Pozdrawian i 偶ycz臋 powodzenia w walce:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fatelao
W ko艅cu cysta sobie posz艂a :) Operacj臋 mia艂am 8 lipca, znieczulenie og贸lne, rana zaszyta ( 9 szw贸w), wszyty dren - nazywany przez chirurga moim gratisowym ogonkiem, z kt贸rym chodzi艂am 6 dni. W 7 dniu po operacji mi go wyj臋li - ordynator da艂 kredyt zaufania dla rany, chocia偶 inni twierdzili, 偶e powinien jeszcze zosta膰 ze wzgl臋du na to, 偶e zape艂nia艂 si臋 tak samo, jak po operacji. Na dzie艅 nast臋pny wypu艣cili mnie do domu, by艂am bardzo szcz臋艣liwa, o ile szcz臋艣ciem mo偶na nazwa膰 brak siedzenia :D zadowolona, 偶e mo偶e uda mi si臋 szybko wsi膮艣膰 na rower, wr贸ci艂am z pok艂adem pozytywnej energii na szybkie zagojenie rany. Kontrole co dwa dni w poradni chirurgicznej. Pierwsza wizyta, lekarz do mnie m贸wi, 偶e te miejsca nie lubi膮 si臋 dobrze goi膰, 偶e czasami zdarza si臋 ropienie... Tak, jakby chcia艂 mi powiedzie膰, 偶e nie b臋d臋 mia艂a lekko, tym bardziej 偶e wysz艂am z s膮cz膮c膮 si臋 ran膮... Dwa dni p贸藕niej wy艂am z b贸lu, gor膮czka, brak mozliwo艣ci chodzenia, zni偶ania si臋, na ty艂ku - z boku ci臋cia pojawi艂 si臋 guz, obok drugi. W miejscu gdzie byl dren, a gdzie pozosta艂a otwarta rana s膮czy艂 si臋 br膮zowy p艂yn z krwi膮... Za艂ama艂am sie, bo weekend, ja bez antybiotyk贸w.K膮pa艂am si臋 trzy razy dziennie, potem opatrunki ( woda utleniona, polodyna), i masz babo placek, jak ma si臋 co艣 spapra膰, to wida膰 nie ma wp艂ywu czy opatrunki zmieniasz raz, czy wlewasz tam wod臋 utlenion膮, czy smarujesz ma艣ciami. Noc jako艣 prze偶y艂am, na dzie艅 nast臋pny pr贸bowa艂am si臋 zni偶y膰, i w tym momencie co艣 mi strzeli艂o na tylku, poczu艂am tylko jak mi cieknie po nogach... Mam ju偶 dwie dziury, z kt贸rych s膮czy si臋 straszliwie. Opatrunki zmieniam co dwie godziny, wszystko mi zalewa, che艂bocze, nie da si臋 normalnie funkcjonowa膰. Wczoraj by艂am do kontroli, szwy zdj臋te, stan zapalny jest, boli ty艂ek straszliwie, nie da si臋 siedzie膰, p贸ki co mam si臋 a偶 tak nie martwi膰, damy temu szans臋... antybiotyk贸w nie dostan臋, bo i tak nic nie dadz膮... O jakiej szansie oni m贸wi膮, bez antybiotyk贸w nie wyobra偶am sobie wyleczenia. Dobrze si臋 m贸wi " nie martwi膰 si臋" porad藕cie, co mam jeszcze stosowa膰, 偶eby to badziewie zagoi膰, 偶ebym nie us艂ysza艂a od lekarza, przykro mi, musisz si臋 po艂o偶y膰 na oddzia艂, to ja juz wola艂am sw贸j ogonek, przyzwyczai艂am si臋 do buteleczki, gdyby tak to d艂u偶ej trzymali, mo偶e nie mia艂abym teraz problem贸w? Znios艂abym jeszcze kilka dni w szpitalu... Po przeczytaniu widz臋, 偶e niekt贸rzy musieli mie膰 drug膮 operacj臋 na to... Jak ja wr贸c臋 do pracy, a musz臋 wr贸ci膰 w przysz艂ym tygodniu. Nie wyobra偶am sobie tego, tam brak sterylno艣ci, praca siedz膮ca ( teraz kl臋cz臋 przy kompie :D ), doje偶d偶am daleko... Nic, tylko wy膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bobas84
Ad to_meg84: Mi chirurg rowniez wyszukiwal rozgalezienia torbieli uzywajac niebieskiego plynu. Wycial dosc spora dziure. Byla to moja druga operacja w ciagu roku. Porownujac proces gojenia wczesniej a teraz to widac roznice. Obecnie z rany saczy sie niewielka ilosc osocza, rana sie ziarninuje ( okres ok 10 dni po operacji ) krwi nie ma. W analogcznym okresie rok temu mialem obfite krwawienia, wyciek ropy itp. Rane mam zszysta z zostawieniem niewielkiego rozciecia w celu latwiejszego ujscia z rany. ad fatelao: Po pierwszej operacji tez bylem co drugi dzien w poradni chirurgicznej na zmiany opatrunku. Rana sie paprala. Jednego dnia tylek mnie tak bolal ze nie moglem stac na nogach.W czasie jazdy do szpitala cos mi tam peklo bol momentalnie zniknal. Okazalo sie ze rana mi sie rozeszla :) Nastepnie lekarze twierdzili ze rana sie paprze bo to takie a nie inne miejsce itp. I tak sie turlalem z poradnia ok 6 miesiecy. Rana sie nie zagoila. Po wizycie w prywatnej klinice lekarz odrazu powiedzial ze to nawrot i trzeba operowac jeszcze raz.Po operacji powiedzial ze torbiel miala "dwa dna" to co bylo widac z zewnatrz, taka mala dziurka, miala pod soba druga torbiel wielkosci cytryny ktora byla obudowana ziarnina. Polecam robic ta operacje w prywatnej klinice. Tam przykladaja sie do swojej pracy i dbaja o pacjenta.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lekko oty艂y
No nic, jutro id臋 do szpitala, w pi膮tek zabieg ;) Trzymajcie kciuki, najwy偶ej uciekn臋 w pi膮tek rano, bo boj臋 si臋 okrutnie :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bobas84
Wiadomo pierwszy raz to zawsze jest strach. Ale powaznie nie ma sie czego bac. Popros o glupiego jasia przed operacja to nawet nie bedziesz wiedzial kiedy cie operowali. Wazne jest zeby nie podnosic glowy kikla godzin po operacji bo moze bolec pozniej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lekko otyly
Mam nadzieje ze pierwszy i ostatni ;) Rozmawialem przed chwila z chirurgiem, i chce to zszywac jakims swoim szwem, ponoc nikt jeszcze nie mial nawrotow po nim i szybko sie goi. Prawda to? Moze ktos mial operacje w Poznaniu na szwajcarskiej/kurlandzkiej?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bobas84
Na temat szwow i procentu nawrotu to mozna ksiazke napisac. Jest tyle teorii ilu forumowiczow. Prawda jest taka ze jezeli wszystko jest dokladnie wyciete to bedzie git. W mojej opini lepiej jest zostawic rane lekko otwarta zeby caly syf ktory sie gromadzi w srodku mogl wyplywac zamiast kisic sie w srodku

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lekko otyly
no i po wizycie u anestozjologa, wybralem glupiego jasia i dokregowe znieczulenie, mialem tez narkoze do wyboru, ale odpuscilem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lekko otyly
jeszcze jedno pytanie, boli ten zastrzyk w kregoslup? anestozjolog mowil ze mniej niz pobranie krwi, a kumpel z sali ze boli strasznie :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 vzbcvjsdfgerw
Witam Wszystkich! Znam t臋 torbiel z autopsji. 1. Marzec 2002. Zacz臋艂o si臋 tak jak u wi臋kszo艣ci, b贸l w okolicach ko艣ci ogonowej. Lekarz z przychodni akademickiej wys艂a艂 mnie do poradni chirurgicznej. By艂em na pierwszym roku studi贸w. Zg艂osi艂em si臋 do poradni przy Wojew贸dzkim Szpitalu Zespolonym w Toruniu. Tam chirurg (wg mnie straszny sadysta) powiedzia艂, 偶e to torbiel i wzi膮艂 mnie do zabiegowego. Nie da艂 znieczulenia, bo podobno i tak nic by nie pomog艂o. Naci膮艂 mnie na 偶ywca i przeczyszcza艂 ran臋. Zaleci艂 codzienn膮 zmian臋 opatrunku z s膮czkiem. Nie powiem, 偶e by艂o to przyjemne, ale da艂o si臋 prze偶y膰. Po wszystkim da艂 skierowanie do szpitala na wyci臋cie. 2. Maj 2002. Jestem w szpitalu, przy kt贸rym chodzi艂em do poradni. Dali miejscowe znieczulenie wycieli, za艂o偶yli szwy i znowu wizyty w poradni i zmiana opatrunku. Z trzech szw贸w tylko dwa si臋 utrzyma艂y i samo jako艣 si臋 zros艂o. 3. Maj 2003. Znowu b贸l w tej samej okolicy. Sprawdzam poradni臋 w Toruniu przy ulicy Uniwersyteckiej. Bardzo mi艂a Pani Doktor powiedzia艂a, 偶e odnowi艂a si臋 torbiel. Da艂a znieczulenie i wyczy艣ci艂a. P贸藕niej znowu zmiana opatrunk贸w. 4. Listopad 2003. Wcze艣niejsza rana si臋 sama zasklepi艂a, ale torbiel ponownie si臋 odnowi艂a, znowu czyszczenie i zmiana opatrunk贸w. 5.Marzec 2004. Zmieniam poradnie. Wyb贸r pada na poradni臋 chirurgiczn膮 przy Poliklinice w Olsztynie. Lekarz obejrza艂 i powiedzia艂, 偶e trzeba to wyci膮膰. OK nie ma sprawy, jak mus to mus. 6. Lipiec 2004. Oddzia艂 chirurgiczny Poliklinika w Olsztynie. Zastrzyk w kr臋gos艂up, rachu ciachu i po strachu. Zabieg wykonywa艂 dr Jacyna. Wyci臋li, zszyli, zmiana opatrunk贸w, itd. 7. Wrzesie艅 2006. Kurcz臋, znowu tak jakby znajomy b贸l. Zmieniam poradni臋. Trafiam do poradni onkologiczno - chirurgicznej na ulicy Kopernika w Olsztynie. Doktor Piktel kieruje na USG. Ogl膮da i m贸wi trzeba ci膮膰. OK znam ju偶 to, jedziemy. Chirurgia jednego dnia, kr贸tka narkoza do偶ylna i po wszystkim. 8. Wrzesie艅 2006, dwa dni po zabiegu, wiecz贸r. Wysoka gor膮czka, rana ropieje, strasznie 艣mierdzi. Szybko telefon do doktora, prosz臋 by膰 jutro rano w poradni, jak mam jaki艣 antybiotyk, to mam wzi膮膰. Wda艂o si臋 zaka偶enie. Gronkowiec z艂ocisty. Doxycyclinum pomaga na wszystko. Czyszczenie, wizyty, pomowne zszycie rany. I do tej pory dzia艂a. Ju偶 prawi臋 trzy lata od ostatniego zabiegu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lekko otyly
I juz po operacji;) narkoza, trzy szwy wi臋c nie jest 藕le, du偶a nie by艂a. lekko szczypie ale do prze偶ycia, w razie w mam zapisan膮 morfinke ;) do poniedzialku w szpitalu, za 2 tyg zdjecie szwow

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 BOBAS84
no widzisz nie bylo sie denerwowac bo nie ma o co.:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lekko otyly
Pierwszy dzien po operacji i moge normalnie chodzic :) boli troszke, ale w koncu troche wycieli. pielegniarka zdjela duzy operacyjny opatrunek i mam tylko gazik na plastrach :) z minusow, jest sobota, wiec pozniej byl obchod, i nie dostalem sniadania, mimo ze moge, a ostatni raz jadlem w srode ok 20... Podsumowujac, nie bojcie sie, ja bylem przerazony i juz z izby chcialem uciekac, ale nie zaluje. Torbiel byla mala, wiec moze jeszcze we wrzesniu do chorwacji pojade ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 SiR2
A czy ktos mo偶e powiedziec jak zrobi膰 badanie USG tkanek mi臋kkich w okolicy w艂a艣nie ko艣ci ogonowej (polecenie lekarza) aby nie p艂aci膰. Gdzie w Wawie jest najlepiej si臋 udac w tym celu i czy trzeba mie膰 skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu czy od innego specjalisty ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 metanabol
Witam. Mam to g贸wno drugi raz, a znaczy jeszcze pierwszy tylko, 偶e operacje mia艂em 10 mie艣 temu. W marcu si臋 to g贸wno zros艂o po operacji parwie do ko艅ca to leakarz mowil zeby ju偶 do niego nie przychodzic, a to g贸wno zn贸w w czerwcu si臋 rozerwa艂o i jest do dupy jutro ide prywatnie bo tam wiedz膮 co robi膰 a nie pieprza, 偶臋 to takie miejsce i tak d艂ugo si臋 zrasta g贸wno prawda, mia艂em pieprzon膮 opercacje na dupie nie mog艂em siedzie膰 przez 6miesi臋cy a ten mi gada 偶e to tak ma by膰. Trzy razy to mia艂em szyte bo si臋 szwy rozrywa艂y bo dawa艂 g贸wniane, w ko艅cu ju偶 tego nie zszywa艂. A ju偶 si艂y do tego nie mam, ca艂y czas chodzi膰 z jakim艣 gazikiem na dupie, 偶eby si臋 nie pola膰. Ci polscy lekarze g贸wno wiedz膮 i maj膮 przestarza艂e metody leczenia. Idzcie prywatnie tam s膮 warci dr przed nazwiskiem. Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bobas84
Masz racje ciezko jest znalezdz lekarza w publicznej placowce ktory by zajal sie porzadnie ta torbiela. Chirurg w prywatnym zakladzie mowil ze jest to nielubiana torbiel i malo kto chce sie jej podejmowac. Dlatego w publicznym bedzie cie operowal mlody lekarz ktory nigdy takiego czegos nie operowal albo taki ktoremu nie zalezy na dobrze wykonanej robocie.

Udost臋pnij ten post

moja matka torbiel wyleczy艂a czosnkiem bo sie ba艂a isc na operacje 4 z膮bki dziennie bra艂a

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bobas84
Slyszalem tez ze czosnkiem lecza AH1/N1. DOBRE DOBRE :)

Udost臋pnij ten post

wyleczy艂a mia艂a ma jajniku i wiem ze jedna kafeterianka te偶 wyleczy艂a torbiel czosnkiem bo pisa艂em z ni膮 na gg a na wirusy nie ma antybiotyk贸w ja jak mia艂em to nie bra艂em antybiotyk贸w na gryp臋 Skazany za pestki moreli, B17 bo twierdzi艂 ze go wyleczy艂y go z raka http://www.youtube.com/watch?v=RwLZpTx-Gzc

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bobas84
Do merkaba: Torbiel wlosowata a torbiel jajnika to zupelnie inne sprawy. Przeczytaj temat forum najpierw. Do fatelao: Mi tez brakowalo juz cierpliwosci jak codziennie trzeba bylo zmieniac opatrunki raz w tygodniu odwiedzac poradnie chirurgiczna i tam slyszec ze tak musi byc i ze tak to sie goi. Uslyszalem od obecnego chirurga ze jezeli w ciagu do 3 miesiecy po operacji rana sie nie goi to oznacza ze torbiel nie zostala wycieta calkowicie. Idz do innego chirurga nawet kilku i zobacz co ci powiedza. JEzeli jest to nawrot to nie zastanawiaj sie tylko idz na kolejna operacje. Z czasem jest coraz gorzej. Co do dziwnego czegos co wyroslo na miejscu starej torbiel: cos o tym wiem. Mi takie cos pojawilo sie tez w miejscu starej torbieli bardziej po prawej stronie szpary posladkowej. Puchlo, bolalo, pekalo i tak caly czas :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lekko oty艂y
Ja ju偶 od poniedzia艂ku w domku (w pt operacja by艂a). Jak narazie jest ok, troch臋 boli, ale to chyba normalne, w ko艅cu mam rozci臋cie na jakie艣 5-6cm, zszyte 3 szwami 偶eby si臋 nie roz艂azi艂o. Opatrunki zmieniam dwa razy dziennie, rano i wieczorem, przed ka偶dym razem myj臋 si臋, do tego jeszcze woda utleniona na wszelki wypadek. Ca艂y czas le偶臋, czasmi wstan臋 si臋 przej艣膰 po domu jak noga zdr臋twieje ;) Nie jest tak 藕le, wi臋c chyba dobrze to ustrojstwo si臋 goi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fatelao
Zdeformowali mi ty艂ek :) Szok. Ro艣nie mi jaki艣 obcy na g贸rze rany, drugi taki sam wyr贸s艂 na dole, podobno jakie艣 dzikie mi臋so ( moja matula tak uwa偶a), hmm. Pogooglowa艂am troch臋, i ludzie to mieli, ale na palcach, a moje wygl膮da jak wielki ropie艅, kt贸ry p臋ka, i ca艂y czas taki wielki jest. Dosta艂am gratis po operacji chyba ;) Wiecie, jak ja marz臋 o po艂o偶eniu si臋 na wznak :) Dobrze, 偶e nie trac臋 dobrego humoru.bobas84, zrobi臋 tak, jak m贸wisz, jutro uderzam do swojego chirurga, bo kaza艂 przyj艣膰, a jak mnie oleje, lub zacznie si臋 waha膰, to zmieniam na innego. Nie b臋d膮 mi tu wody z m贸zgu robi膰, ja chc臋 poje藕dzi膰 w tym sezonie na rowerze, no i chc臋 pocieszy膰 si臋 偶yciem, a nie ca艂膮 wyp艂at臋 wydawa膰 na kompresy, leki i plastry... no ! To si臋 wy偶y艂am :) julcia28, wystarczy poczyta膰 wcze艣niejsze strony, znajdziesz tam wiele przydatnych informacji, w艂膮cznie z odpowiedzi膮 na twoje pytanie :) W kwestii zeszywania tak偶e jest wcze艣niej :) Od siebie powiem, 偶e ja mia艂am w艂a艣nie zaszyte, i nie obesz艂o si臋 bez problem贸w :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 iloooo
Hejka wszystkim torbielowcom... A ja po operacji jestem ponad dwa miesi膮ce i co bedzie powt贸rka... Zabieg by艂 15 maja pole偶a艂am jeszcze 2 dni na obserwacji, te偶 mia艂am za艂o偶one szwy po tygodniu mi je zdj臋to... No i wiadomo jak to wygl膮da cz臋ste zmiany opatrunku co tydzien wizyty w gabinecie chirurgicznym... I nie chce sie goi膰 :(( Mia艂am juz nawet na艣wietlenia laserowe 5x10min za kt贸re zap艂acilam 70 z艂 a pani doktor wkoncu powiedzia艂a, 偶e nie zadzia艂a艂y tak jak przypuszcza艂a i jesli sie nie zagoi do 20 sierpnia(dopiero bo idzie na urlop;)) da mi skierowanie do szpitala a, 偶e jestem niecierpliwa pojecha艂am dzis do tego szpitala w ktorym mia艂am zabig z艂apa艂am szybko mojego chirurga zagl膮dn膮艂 i powiedzia艂, 偶e trzeba jeszcze raz to wycia膰 ale skierowanie dostane po 15 sierpnia bo tez idzie na urlop :D No i mowi艂 zebym robila oklady z rivanolu.. Wczesniej codziennie przemywa艂am sol膮 fizjologiczn膮 i smarowa艂am ma艣ci膮 iruxol mono ale podobno juz mi ona nic nie pomoze.. Takze mam juz dosc... Chcia艂am jechac na wakacje a tu dup* bo do lekarza trzeba lata膰 ;D Pomijajac k膮piel w morzu czy basenie... No ale c贸偶 :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bobas84
Dziewczyny zorientujcie sie w prywatnej klinice tak jak pisalem wczesniej mozna ta operacje zrobic na koszt nfz. Jedyny koszt jaki poniesiecie to koszt wizyty u chirurga. Na "pocieszenie" ze moze byc dobrze. Jestem juz 3 tydzien po operacji, rozciecie mialem dosc duze 6 szwow na zewnatrz i jeszcze iles tam w srodku a dziura wielka wyciecie do kosci ogonowej. Siedze normalnie, nie czuje zadnego dyskomfortu, bolu itp, jezdze samochodem. Opatrunki prawie czyste. Niewielka ilosc osocza. Wczoraj bylem na kontrolnej wizycie. Lekarz powiedzial ze rana prawie sie zagoila. W porownaniu z tym co mialem rok temu po operacji to ogromna roznica. Wczesniej mialem calkowicie zszyta rane i fakt faktem rana ropiala itp. Obecniej mialem pozostawiona szczeline ok 0,5 cm na calej dlugosci rany ktora wszystko wylatywalo. A i jeszcze jedno. Lekarz zalecil mi wrecz branie prysznica oraz codziennie moczylem tylek w korze debu. Dziewczyny glowa go dory bedzie gitara :) Wytrwalosci

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lekko oty艂y
kurde, dzisiaj mija tydzie艅 po operacji, a ci膮gle mnie boli :/ Tzn. przez te g艂upie opatrunki, jak zdejmuje je do mycia jest ok, ale jak mam za艂o偶ony opatrunek to naciska na szwy i troch臋 to boli :/ normalne to jest? Ca艂y czas z ranki si臋 s膮czy krew i 偶贸艂to-br膮zowy p艂yn, zmiany opatrunku po dwa razy dziennie wystarczaj膮, ale szczerze ju偶 mam do艣膰 tego, jak jeszcze pomy艣l臋 偶e z minimum 3tygodnie mam si臋 z tym m臋czy膰... eh....

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋