Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SamotnA30

Kto mieszka za granica i jest samotny?

Polecane posty

Kurcze tyle tam przepisow z tej kuchni hinduskiej, Desperate podpowiedz co juz zrobilas i jest smaczne? (bez grzybow i miesa mielonego) Z gory dzieki :)

ja to z hinduskiej kuchni najbardziej lubie ten murgh makhani. nie jest trudno zrobic a jest pycha tylko ten sosik to najlepiej jesc z hinduskim chlebkiem. robi sie szybko i smazy na patelni bez oleju(na malym ogniu) tu link http://indianfood.about.com/od/breadrecipes/r/naan.htm wszystko co z miesem/kurczakiem mozesz spokojnie wyprobowac-testowalam. a jak chcesz ugotowac ryz to kup basmati inny nie bedzie sypki. np do biriani :P pycha!!!!!

Super w takim razie na pewno sprobuje, tylko nie mam czym tych orzechow zmielic... moj luby mi obiecal robota kuchennego jeszcze w zamierzchlych czasach :P czas wyegzekwowac obietnice :P

Gość SamotnA30
Czesc Dziewczynki. Co porabiacie? Jak tam niedziela mija? Ja wstalam dzis znow kolo poludnia, mimo ze sie wczesniej polozylam spac. Mialam isc na targ, ktory co niedziele ciagnie sie na ulicach i placach w calym miescie, ale nie zdarzylam, he he. Tez korzystam z ,,wielkiego zarcia,, - nawet moj wczorajszy obiad tez byl stamtad :-D A teraz szukam czegos ciekawego, bo zaprosilam kolezanki na obiad i nie wiem, co upichcic, zeby bylo w miare szybko. Wczesniej bede w szkole, potem sie poszwedamy troche po miescie i chcialabym wczesniej juz cos zrobic, zeby tylko potrawe podgrzac. Poki co - nie mam pomyslu. Jaskolka22 - ja sie ucze francuskiego z czego sie da. Juz w Polsce sobie kupilam troche ksiazek, zeby w razie czego miec cos, gdzie moge sobie po polsku poczytac, o co chodzi. Chodzilam pare miesiecy na kurs, wiec uczylam sie tylko z ksiazek szkolnych. Ale jako ze nie cierpie sleczenia nad ksiazkami, to teraz czesciej korzystam z komputera. Mam mnostwo programow, jakies slowniki - wiec sobie czasem tam zagladam. Teraz to juz staram sie ogladac filmy po francusku - oczywiscie takie, ktore sa ciekawe i zmuszaja do zerkania do slownika. Czasem mam wene, ze kupie jakas ksiazke lub gazete z postanowieniem czytania, ale z reguly konczy sie na ogladnieciu obrazkow i rzuceniu w kat :-) Chyba jeszcze nie ten etap, he he :-D No a teraz jak pojde do szkoly, to pewnie dostane jakies materialy i tyle. Lokki - a Ty sie rosyjskiego uczysz jako hobby? A finski czy szwedzki znasz? Jak tam u Ciebie wogole to wyglada? W ktorym jezyku mozna sie bardziej dogadac? Matko, ale sie rozpisalam :-D

SamotnA30 - Wiesz z tym rosyjskim to tak bylo - zawsze mi sie ten jezyk podobal ale ani w podstawowce ani w liceum ani podczas licencjatu nie mielem mozliwosci sie go uczyc. Przyjechalam do Finlandii i mi rece opadly jak zobaczylam co to takiego ten Finski jezyk.... Najtrudniejszy europejski i jeden z najtrudniejszych na swiecie (wedlug jakis tam statystyk) no i sie poddalam zwlaszcza ze prawie kazdy Fin mowi w miare plynnie po angielsku i nie ma problemow z dogadaniem sie wiec motywacji do nauki tego jezyka nie mam (w pracy tez nie potrzebowalam a i w nowej- miejmy nadzieje od stycznia tez nie bede potrzebowac). Na poprawe wyrzutow sumienia wynalazlam kurs ruskiego na uniwerku i tak ciagne, a zem Polka to i prawie uczyc sie nie musze bo to taki prosty jezyk :) Ale ten finski to mnie niezle gnebi, mam nadzieje ze moze niedlugo znow postaram sie zaczac go uczyc ale jest po prostu masakryczny ;(Nie mozna skojarzyc z niczym nie maja nawet takich uniwersalnych slow wspolnych: np centrum - centro, zentrum, center kazdy kraj ma cos podobnego a oni KESKUSTA albo uniwersytet - YLIOPISTO i jak sie tu tego nauczyc ;( PS Moj obiad dzis tez z Wielkiego Zarcia :D

Gość SamotnA30
No to faktycznie finski to niezla gimnastyka dla umyslu :-) Ale skoro sie po angielsku wszedzie mozna dogadac, to faktycznie nie ma co sobie glowy zasmiecac, he he :-D Cos tam Ci napewno samo wejdzie predzej czy pozniej. A do rosyjskiego tez sie przymierzam od paru ladnych lat - ale nic z tego nie wychodzi, bo to albo angielski, albo niemiecki, albo francuski potrzebny :-) Ciekawe, jaki bedzie nastepny. Moze hiszpanski? He he :-D Taka mala glowa, a musi biedaczka to wszystko pomiescic :-D

Gość SamotnA30
A Wielkie Zarcie kroluje, jak widze :-D Az strach pomyslec, ze gdyby nie internet, to bym musiala dzwigac z kraju tony ksiazek kucharskich :-D A mi moj nawet powiedzial, ze takie pyszne obiadki robie, ze hej - i ze pewnie to przez te nowe garnki, ktore ostatnio kupilam, ha ha ha :-D Ale czasem mu sie nie przyznaje, ze to przepis z nternetu, tylko ze mialam sama taka wene tworcza :-D I wtedy podziwia, jaka ma w domu profesjonalna kucharke, he he he :-D

SamotnA30 - moj wie ze sie posluguje netem ale i tak pelen podziwu bo tu w skandynawii emancypacja pelna para i to faceci przy garach stoja a kobity nic :D - a ja lubie gotowac i codziennie moj ma swiezy obiadek, wiec to dla niego nie do pomyslenia :D co do przepisow to wlasnie skonczylam robic ten: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis13124.html myslalam ze umre jak sprobowalam, takie dobre jest!polecam!

Gość SamotnA30
Kurcze, Lokki, ale mi smaka narobilas :-D A za mna tak cos slodkiego ,,chodzi,, ale nie chcialo mi sie nic robic :-P No zrobilam tylko likierek z mleka skondensowanego - pychotka! Ale takie ciacho by sie zjadlo. Ja rzadko kiedy robie slodkosci, bo moj nie przepada za slodkim i z reguly ja wtryniam cala blache - no a trzeba dbac o figure :-D

Hehe topic nam sie zrobil kulinarny :D Ja dzis prawie caly dzien pichcialm i z mojego ruskiego nici ;( SamotnA30- najwiekszy problem ze w FIN nie ma skondensowanego mleka :( i tyle nalewek i ciast mi odpada. Ale za 2 tyg lece do polski to sobie przywioze ze 2 puszki i wyprobuje :D Ide zaraz spac bo jutro wstaje o 6tej ;( trzymajcie sie dziewczyny!!!

Gość SamotnA30
No nie, nastepna smaka robi :-D Swiezutkie gofry, az slinka cieknie! Nie ma mleka w puszce? No to faktycznie lipa. Tutaj jest, ale i tak z polskiego wychodzi lepsze - tak mi sie zdaje. Chyba sie tez poloze niedlugo - no ale pewnie i tak nie bede mogla zasnac. Jak ja sie zwloke rano z wyra po pol roku chrapania prawie do poludnia? No ale chcialam to mam :-o

Hej dziewczynki! :) Wpadlam tylko na moment... napisac Wam, ze obrona wypadla swietnie!!! :D Dziekuje Wam bardzo za trzymanie za mnie kciukow! 🌻 Teraz niestety musze zmykac, ale odezwe sie jutro! Milego wieczorku 🖐️

GRATULUJE MARGOT!!! teraz zasluzylas sobie na wakacje i dluuuugie spanie :) jak bedziesz miala czas opisz nam jak bylo :) Od dzis ja sie biore za moja magisterke - napislalm juz pierwsze zdanie od.... miesiaca, trzymajcie kciuki chce skonczyc wersje dla mojego supervisora do grudnia a w styczniu jak dobrze pojdzie obrona. Milego dnia dziewczyny!!!!

Congratulations!!!! no to masz juz ten caly stres za soba i mozesz wreszcie odetchnac :) wreszcie sie ochlodzilo do tych 35 i dzis bylam na podworku sie poopalac :) jak dobrze :P wreszcie chlodny wiatr a nie farelek jak przez 3/4 roku :) ale i tak posiedzialam tylko godzinke bo tu to slonce jest strasznie mocne i jakos bardziej lapie. no lece cos upichcic- kurczaczek sie juz odmrozil

Gość SamotnA30
No to super Margot! Gratulacje! Dziewczyny, wyciagamy flaszki - trzeba to opic :-D Mocno Cie maglowali? Mam nadzieje, ze nie bylo ciezko. No to sie teraz relaksuj :-D Ja juz tez po egzaminie. Jutro sie okaze, do jakiej grupy mnie przydziela. Mam nadzieje, ze nie do poczatkujacych :-O Mam juz legite studencka - ach, fajnie byc znow studentem, tylko to wstawanie rano, szok. Ciezko sie bedzie przestawic, ale tak to jest, jak sie zbijalo baki pare miesiecy, he he he :-D Lece na kawke do miasta i na zakupy.

Witajcie Dochodze do siebie po obronie ;) :classic_cool: Jak pisalam juz wczesniej, wszystko wypadlo wysmienicie! Troche balam sie mojej komisji... ale okazalo sie, ze zupelnie niepotrzebnie. :) Atmosfera byla bardzo przyjazdna. Pytania nie byly trudne... A na koniec nastapila ciekawa wymiana opinii z jury... Ja za to dostalam dwie bardzo dobre oceny! I jestem z siebie dumna :classic_cool: Niestety nie wszystkim sie powiodlo... :( W weekend sobie poswietowalam! Ale zasluzylam sobie na to :D Dziekuje Wam bardzo za gratulacje i za trzymanie kciukow 🌻 Ale sie apetycznie zrobilo na topiku. Tez korzystam z wielkiego zarcia. Mam jeszcze kilka ulubionych stronek... oraz cala mase ksiazek kucharskich! Uwielbiam sie \"ukuchenniac\" :D :) Lokki - ja duzo slyszalam o finskim (sama potrafie powiedziec zaledwie kilka slow) i wiem, ze jest to bardzo trudny jezyk. Mam znajoma ze szkolnej lawki, ktora od lat uczy sie zawziecie finskiego (mieszka tez w tym kraju od ponad 3 lat) i dopiero powoli zaczyna sobie radzic. Moja przyjaciolka tez uczy sie finskiego od roku... pasjonuje ja ten jezyk... ale nie mieszkajac w Finandii i nie majac stycznosci na codzien z finskim, nauka idzie b. wolno... W kazdym badz razie chyba trzeba byc pasjonatem, aby uczyc sie tak trudnej mowy! :) deperate - ale mi zrobilas smaka tymi goframi! Uwielbiam zwlaszcza gofry z Liège... Jak mieszkalam w Belgii, prawie codziennie chodzilsmy w czasie lunchu z gofry razem z kolegom! Dwa lasuchy doslownie! Te gofry na ciescie drozdzowym, to nibo w gebie! :D :) SamotnA30 - na pewno poszlo Ci wysmienicie! Jak piszesz o tym, ze zaczynasz kurs jezykowy, to odczuwam to jakos nostalgicznie! To byl naprawde swietny okres w moim zyciu... jakis taki bezstresowy! :D No nic, pozdrawiam Was serdecznie! I zycze Wam milego popoludnia! :)

Ja wlasnie koncze sluchac debaty politycznej Kaczynski-Kwach... motaja sie strasznie.... no ale taka jest polityka w Polsce

a probowalas www.itvp.(pl albo com) - bardzo fajny jest program Cejrowskiego Boso przez swiat :)

:) desperate - ja rowniez polecam Ci itvp.pl a zwlaszcza program kulinarny Roberta Maklowicza. :) Lokki - ja sie przymierzalam do wysluchania debaty... posluchalam chwile i mi sie odechcialo :P

Dziewczyny podobno mozna oplacac tanio jakas satelite i ogladac prawie wszystkie polskie kanaly i nie tylko przez internet, macie to? Bo ja tylko slyszalam o tym piate przez dziewiate a bym chetnie sprobowala.

:) Lokki - z tego co wiem, to mozesz w Polsce wykupic dekoder i oplacac regularnie satelite. Wiekszosc moich znajomych tak robi. Ja sama tez sie przymierzalam, ale w sumie rzadko ogladam telewizje, wiec nie wiem czy mialoby to sens. Kiedys mialam mozliwosc ogladania kilku polskich kanalow przez francuska satelite, ale po przeprowadzce zdecydowalismy sie zawiesic abonament, wlasnie z wyzej wspomnianych powodow.

no wlasnie z tymi dekoderami to ponoc kiepsko odbieraja, przynajmniej slyszalam ze Polsat ma problemy z odbiorem a nie mam nikogo znajomego tu w FIn kto by mial jakis dekoder zeby sie podpytac czy dobrze dziala a wlasnie tak przez komputer byloby taniej i bez problemow ;(

:) lokki - no to nie wiem. Moi znajomi maja dekodery i sa bardzo zadowoleni. W Irlandii wlasnie dekodery robia furore... Co drugi Polak to ma. Ale przez komputer, to naprawde bylaby wygoda! Poki co wiem, ze na itvp.pl mozna wykupic sobie mozliwosc ogladania roznych emisji, w tym seriali... Podobnie jest z TVNem.

Gość alexx24
hej jestem tu nowa i samotna czy ktos moze mi pomoc,mieszkam w Niemczech,nie mam nawet z kim pogadac a akurat dzis moj swiat sie wali.....

Margot - dzieki za rady rozejrze sie dokladniej Alexx24- czesc! choc pogadaj z nami! Moze uda nam sie Tobie poprawic nieco humor :)

Gość alexx24
dzieki Margot,potrzebuje kogos z kim moge pogadac,chodzi bardziej o mojego chlopaka za ktorym wyjechalam do Niemiec i dzis nie wim co robic bo on mnie rozczarowal.....a ja nie znam jezyka i nie jestem tu nawet zameldowana