Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zlota jesien

Magia czterech por roku dojrzalych kobiet

Polecane posty

Gość Starsza 65
Dzwonił syn , pytał czy zjem pstrąga bo synowa smaży i dla mnie:) zaraz mi przywiezie nie kazał mi jeść kolacji...Bo będą rybki ,,, kochane dzieci...

Miałam szczęście załapałam się na wafle:-D o ja lubię takie z czekoladą ... 🖐️ Juz zbliża się weekend i przewodnia niedziela... - jak sięgam pamięcią zawsze na taką niedziele moja babcia piekła ciasto drożdżowe z rodzynkami , skórką pomarańczową i kruszonka ... A wtedy dom cały pachniał pomarańczą... I żeby rodzinnej tradycji stała się zadość ja dziś kupiłam drożdże i skórkę pomarańczowa i jutro rano będę piekła to ciasto... żeby w mieszkaniu pachniało ciastem mojej babci jak dawniej ... Moja cala rodzina zna ten zapach i uwielbia to zwykle i zdrowe ciasto...

PIERWSZY MOTYLEK Władysław Broniewski Pierwszy motylek wzleciał nad łąkę, W locie radośnie witał się ze słonkiem, W górze zabłądził w chmurkę i w mgiełkę, Sfrunął trzepocząc białym skrzydełkiem. A gdy już dosyć miał tej gonitwy, Pytał się kwiatków, kiedy rozkwitły? Pytał się dzieci, kiedy podrosły? Tak mu upłynął pierwszy dzień wiosny

POWRÓT PTAKÓW M.Konopnicka Oj, z ufnością tu lecimy Do tych cichych pól i gajów Bo najlepiej w tej krainie Śpiewać nam ze wszystkich krajów Bo tu pola szumią kłosem Bo tu łąki pachną wiosną Bo tu wiśnie słodkie w sadach I jagody w lasach rosną

PRZEBIŚNIEG Szayerowa Halina Za śniegowej chmury słońce ledwie błyśnie a już się spod śniegu przebija przebiśnieg. Wychyla się główka w śniegu sztywnej kryzie... Byle na powietrze!... Byle słonka bliżej!... Rozgniewał się marzec sypnął gęsto śniegu... - Nie czas jeszcze wiosnę witać przebiśniegu! Lecz przebiśnieg - kwiatek drobny, niepozorny, przebił się na przekór. Mały ... a zadziorny. Ponad kryzą śniegu białym kwiatem błysnął... - Czas już, panie Marcu, bo wiosna już blisko!

Gość Niesmiala
Pozdrawiam WBW! Czuje się lepiej , całuje wszystkich i życzę miłego weekendu :)

Gość niesmiala
Jarzębinko ! Jak nie sprawi ci to kłopotu to bardzo proszę podaj przepis na ta pachnącą pomarańczą drożdżówkę👄 Narobiłaś mi smaku...

Gość PAMELKA 55
Witam , pozdrawiam i na herbatkę zapraszam👄

Gość PAMELKA 55
Jarzębinko ja tez chcialabym przepis na ta pyszna drożdżówkę,,,,

Gość PAMELKA 55
A wiersze przepiękne, kawały na 102... Urywki z komedii super! A wafle apetyczne...

Gość PAMELKA 55
To śmieszne czy ja mam pecha? czy tylko mnie do oazy net tak pomału wpuszcza ?

Pozdrawiam wszystkich w oazie 👄 Poczytałam was i ciesze się , ze wracacie do zdrowia ... Ja tez miałam katar , ale się już wykurowałam...

Ja na przewodnia niedziele nic nie będę wpiekla , bo zamroziłam ciasto od teściowej...Sernik i kawałek baby świątecznej:)

Zalety kur na wietrze Grass Günter Bo prawie nie zajmują miejsca, na swojej grzędzie z przewiewu i nie dziobią moich oswojonych krzeseł. Bo nie gardzą twardymi skórkami marzeń, nie biegają za literami, które każdego dnia listonosz gubi pod moimi drzwiami. Bo przystają, od piersi aż po ogon cierpliwa powierzchnia, zupełnie mało zapisana, nie zapominają piór, żadnego apostrofu... Bo pozostawiają otwarte drzwi, klucz alegoria zostaje, która niekiedy pieje. Bo jaja ich są lekkie i strawne, przezroczyste. Kto widział już tę chwilę, gdy żółtko ma dość, przykłada ucho i milknie. Bo ta cisza tak miękka jest, mięsień podbródka Wenus karmię je. - Często przy wschodnim wietrze, gdy przepierzenie przewraca kartki, nowy otwiera się rozdział, opieram się szczęśliwy o płot, nie muszę liczyć kur - bo są niezliczone i stale się mnożą . (tłum. Leon Kasajew) :P:P:P

Dobrze , ze wpadłam jeszcze dziewczyny, wiec podam wam to ciasto! przepis: Składniki: 1 kg mąki, 100 g drożdży, 500 ml mleka, 6 jajek (w tym 2 cale i 4 żółtka) 200 g cukru, 100 masła, 50 ml oleju, 1 łyżeczka soli, cukier waniliowy, garść rodzynek zaparzonych i obtoczonych w mące ... 1 łyżkę skorki z pomarańczy...tłuszcz do formy jajko do posmarowania ciasta Sposób wykonania: Mąkę przesiej do miski, Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. .. Gdy rozczyn będzie sobie rósł utrzyj żółtka z cukrem i jajami.. Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. Gdy już będzie wyrobione dodaj rozpuszczone, ciepłe masło i olej. Teraz trochę przyłóż się do pracy i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Dobrze wyrobione ciasto uformuj w kulę i przypudruj je po wierzchu mąką. Nakryj miskę ściereczką aby ciepło nie uciekało i postaw ją w ciepłym miejscu. I sprawdzaj jak dużo ciasto urosło. Proces ten trwa różnie, czasami, gdy drożdże są bardzo dobre, wystarczy nawet pół godziny, czasem godzinę a nawet i dłużej. Gdy ciasto już wyrośnie przełóż je na stół posypany mąką i zagnieć ponownie Uformuj więc ciasto tak jak Ci to najbardziej odpowiada. Formę do ciasta posmaruj masłem i oprósz mąką. Przed wstawieniem do pieca posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem lub jeśli wolisz posyp kruszonką.[Ja robie tym i tym..]. Ciasto należy upiec na piękny złocisty kolor. Możesz sprawdzić czy jest w środku upieczone nakłuwając go suchym patyczkiem, nie rób tego za często, bo otwierając stale piekarnik możesz przyczynić się do zakalca. Przepis na kruszonkę: Składniki: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 12 pełnych łyżek mąki Masło wyjąć wcześniej, aby miało temperaturę pokojową. Utrzeć je z cukrem. Dodać mąkę. Powinno jej być tyle, aby składniki utworzyły charakterystyczne grudki. Rozkruszyć na przygotowanym do pieczenia cieście. Smacznego!!! Piec 40 - 45 minut (piekarnik nagrzany do około 200 stopni).

Gość niesmiala
Jarzębinko Kochana !Bardzo dziękuje , tak się ciesze jutro upiekę to ciasto👄Przyjemnego wieczorku Ci życzę👄

Gość niesmiala
Was tez pożegnam milusińskie moje... Idę tez się wykapać , muszę wymyć głowę i ułożyć włosy...Pa pa !👄

Gość /////
🖐️ Mnie tez podoba się ten przepis i jutro upiek to ciasto:-D

Gość /////
Bardzo rozbolała mnie głowa , wezmę proszka i napije się gorącej herbaty ...może wpadnę do oazy później... Polubiłam ja :-D

Gość Jasiek 64
Pozdrawiam wszystkie mile panie i całuje raczki:) Ja jutro melduje się na to wspaniale ciasto... Tyle pan je będzie piekło , wiec myślę , ze i dla mnie znajdzie się kawałeczek :-D😴

Właśnie dostałam ie do komputera i poczytałam was troszkę ... Dowcipy , wiersze , filmiki wszystko obejrzałam...:-D Przepis na drożdżówkę tez już zachowałam, bo tym ciastem już pachnie cala oaza... I ja muszę koniecznie go upiec...:-D

Teraz wpuszczę do kompa syna bo mnie zniecierpliwionym wzrokiem pogania...ha ha ha ! Tak to już dziś jest , ze jajko chce od kury mądrzejsze być:-D Ale mi się rymnęło:P pa pa !

Gość DOROTA55
Pozdrawiam was wszystkich wieczorkiem!!! Milutko tu u was jak zwykle zresztą... Jak to się mówi dla każdego coś miłego:-D

Gość DOROTA55
A ja mam do was pytanie... Czy naprawdę może wystarczy nam przyjaźń wirtualna ? ciekawi mnie bardzo jaka wy macie na to pytanie odpowiedz?! Bo dziś w biurze były na ten temat nie zbyt ciekawe i bardzo zdawkowe odpowiedzi...

Gość Samotny 60
Hallo!hallo! Milo witam wszystkich bez wyjątku... Dorotko ! Zadałaś trudne pytanie ! I jednym zdaniem ciężko na nie odpowiedzieć ... Uważam , ze na ten temat nasuwają się rożne ważne i mniej ważne pod tematy ...Pewnie jest tez już odpowiedzią jakaś definicja , ja niestety jej nie znam i nie będę zabierał głosu , bo niestosowną odpowiedzią można nieraz popsuć wszystko...

Gość Samotny 60
ho ho ho ! już nawet stronkę otworzyłem... Wiec na dobranoc wierszyk wam posyłam:-D