Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

okokokokokokoko

Dwie kreski na teście- SIERPIEŃ 2008

Polecane posty

ahatka-> dokładnie synek też się nie bardzo przewracał i nagle z dnia na dzień po prostu zaczął

A mój wcale. Zrobił to raz może dwa, a tak to nic. Malir dzięki. Dziewczyny pomóżcie :D Dajcie mi postawy etyczne jakimi kierujecie się w życiu :D.

i wrazie potrzeby pomagaci byc oparciem dla kogos.. ja wlasnie staram sie tak postepowac, zazwyczaj mi wychodzi ale miewam tez chwile slabosci...

oki dzięki :D. Kotoś jeszcze :D. Halo laseczki może mała burza mózgów. Co wam się kojarzy z etyka, moralnością. Dowolne skojarzenia.

Tak czym innym jest etyka czym innym moralność. Ale piszę pracę o etyce i moralności :D. Anabanana :D hehehehe nie jest tak źle jak ci się wydaje :d

Oczko a szukalam na necie? moze sa jakies prace? jezeli nie chcialabyszrobic "kopiuj" "wklej" :-P to chociaz wiedzialabys na ccyzm sie wzorowac

Moralność a etyka Źródłami pochodzenia zasad moralnych i ich sensem zajmuje się nauka filozoficzna zwana etyką. Nie należy jednak mylić etyki z moralnością. Zasady moralne przyjmują często formę zdań rozkazujących lub zakazujących, rzadziej oznajmujących. Przykładem zasady moralnej jest np. zakaz \"nie zabijaj\". Większość ludzi ma zasady moralne głęboko zinternalizowane (wpojone w swój system indywidualny, podświadomość, duszę) w trakcie procesu wychowawczego i często w ogóle nie zastanawia się nad ich pochodzeniem (szczególnie, gdy są to nakazy religijne). Naruszenie tych zasad powoduje zwykle wewnętrzny konflikt psychiczny, zwany poczuciem winy. Zasady etyczne w odróżnieniu od moralnych są ogólnymi, filozoficznymi twierdzeniami, wynikającymi z danego światopoglądu – przyjętego systemu pojęciowego (w niektórych wypadkach również religijnego). Na ich bazie można tworzyć konkretne nakazy i zakazy moralne. Często zdarza się tak, że różne zasady etyczne prowadzą do tych samych zasad moralnych. Na przykład z czterech zasad etycznych: * Życie ludzkie jest święte, gdyż jest ono darem Boga. (chrześcijaństwo, islam) * Odbieranie życia ludzkiego jest zadawaniem największego cierpienia. (buddyzm) * Życie ludzkie jest podstawową wartością, gdyż wszyscy jesteśmy równoprawnymi członkami ludzkiej wspólnoty. (humanizm) * Życie ludzkie jest własnością jednostki oraz podstawą jej wolności, a odbieranie go jest pozbawianiem wolności w sposób ostateczny (liberalizm, indywidualizm, anarchizm). można bez trudu wyprowadzić nakaz moralny \"nie zabijaj\", chociaż podstawy światopoglądowe tych zasad są zupełnie różne. Nie wszystkie systemy etyczne prowadzą jednak zawsze do tego samego zbioru zasad moralnych, dlatego nie ma czegoś takiego jak \"moralność uniwersalna\", gdyż nie pokrywałaby się ona nigdy w całości z poszczególnymi moralnościami. Analizując jednak zbiory nakazów moralnych, obowiązujących w różnych kulturach i epokach, daje się wyróżnić pewien zbiór zasad, które obowiązują w olbrzymiej większości z nich, takich jak generalny zakaz dopuszczania się kłamstwa, zabójstwa czy kradzieży. Zdarzają się też pewne sprzeczności w samych podstawach światopoglądowych (biorące się głównie ze skrajności myślenia). Przykładem jest tu często podkreślany przez etyków konflikt pomiędzy zasadą wolności (\"człowiek jest wolny\") a zasadą równości (\"wszyscy ludzie są równi\"). Obydwie te zasady są głęboko zakorzenione w kulturze europejskiej, jednak w skrajnej interpretacji są one sprzeczne, gdyż absolutna wolność prowadzi do powstania nierówności społecznych, a narzucenie absolutnej równości do totalitaryzmu, czyli przeciwieństwa wolności. Stąd konieczność uporządkowania zasad i nadania im różnych wag. Takie uporządkowanie nazywane jest hierarchią wartości.

Jula dzięki bardzo :). Tego jeszcze nie widziałam :). Kurcze nie ma to jak sie w ostatnim momencie zbierać :D Na dodatek piszę dokładnie o ateistycznej etyce i moralności :).

obejrzalam zdjecia oko- maz faktycznie przystojny ( ja generalnie lubie lekki zarost i jestem zla jak moj sie ogoli na łyso )a Miki widac, ze smieszek :) anabanana- no no no Ty to masz figurke ladna, wciecie w talii i cyc :D Tylko pozazdroscic ... monis- widac, ze starszy brat zajmuje sie mala siostrzyczka :) Super

W ogóle te dzieciątka sa mega :D. Jak tak oglądam, to aż mi się wierzyć nie chce. Oglądam je jak bliskiej rodziny i cieszę się jak rosną. Bez kitu, tak was polubiłam i wasze kajtki też :D. A mąż tak ma, w sumie to wina uczulenia, że ma wrażliwą skórę i goli się rzadziej, ja tez lubię takiego niedzwiedzia trochę :D. A Miki wiadomo, że śmieszek, na tym zdjęciu coś chyba chciał powiedzieć :D.

witam ponownie drogie panie dziecina okąpana, nakarmiona, bajka przeczytana a ja siedzę przy elektroicznej niani i nasłuchuje z pewną obawa czy aby juz usnął.... o ... właśnie usłyszałam, że jeszcze nie.... chyba walczy z kołdrą... pliszka - jak tam w robocie? pewnie na pysk padasz. ale wiesz co? troszkę Ci zazdroszczę. Ale tylko troszke i tak pozytywnie Ci zazdroszczę... oko --- no to jakieś winko Ci się należy na zakonczenie pisania!!!!

julka ---->:) bromba---> ja juz po robocie i mniemam ze mam dwa dni wolne:))))) jak nie zadzwonią , ale i tak juz miałam telefon pół godziny temu na telekonferencje ( mała na rękach bo odbijała a mama w robocie przez telefon ) hahahha

ahatka ---- my mamy problem ze zbyt dużym napięciem mięśniowym. 20.Ivo kończy 5 m-cy i nie obraca się ani z plecków na brzuszek ani odwrotnie. Tydzień temu byłam właśnie na wizycie u neurologa. Powiem tak. Nic sie nie stresuj ale ja bym umówiła się na wizytę dla tzw. spokojności. U nas neurologicznie jest ok. ale mogę pomóc synkowi i w środe idę na rehabilitację metodą Wojdy (piszę fonetycznie bo nie pamiętam jak pisze sie to nazwisko).

Bromba moja droga, ja jestem abstynentem, co wg mojego taty łączy się z tym, że jestem konfidentem :D. Ale zjadłam fajowego piernika i wsunęłabym jakąś kromkę :D Zaraz męża zmolestuje żeby mi zrobił. Ale się wysiliłam :D. hehehe juz dano nic nie pisałam. :D Pomijając mgr. A tutaj nagle trzeba się było wysilić i poszukac wiadomości :D