Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapytajkaaaaa

TYLKO 4 PKT APGAR I ZAMARTWICA URODZENIOWA

Polecane posty

Gość zapytajkaaaaa

moj dzidziuś urodzil się z zamartwicą... w pierwszej mniucie dostał tylko 4 pkt apgar w minucie 5 9 pkt apgar na intrnrcie wogole nie ma nic na temat skotkow takiej zamartwicy jestem przerazona............... boję sie jakiegoś porażenia mozgowego ... chyba umrę!!!!!!!!!!!!!! nie wiem na co zwracac uwagę jakie jego odrucy mogą mnie niepokoić... do neurologa idziemy dopiero z miesiąc.. nie wytrzymam tej niepewności dzidzius jest bardzo spokojny duzo je i duzo spi placze tylko przy kąpieli i czasami jak go przewijam i jest mu zimno boje sie ze jest za spokojny w nocy nie placze wogole tylko je i śpi dzidzius ma tydzień czy toras z was przezyła cospodobnego?

mojej przyjacolki synek dostal tylko 3 punkty apgar, po porodzie byl reanimowany - niedotlenienie plus zamartwica do tego miala zakazenie wewnatrz macicy maly lezal w inkubatorze , pozniej przeszedl operacje serca- bo okazalo sie ze takowa ma teraz maly ma 9 mies i jest okazem zdrowia, nic nie widac na poczatku przyjmowal mase lekow, i ciagle kontrole z powodu niedotlenienia i zamartwicy ale teraz powoli wszystko odstawiaja nie martw sie, jak widac wszystko dobrze sie konczy :)

Gość upsa
jesli wypuscili Cie do domu z dzieciatkiem to raczej jest ok-mojej znajomej coreczka dostała 3 pkt ale nie predko bedzie w domku :(

Gość taki tam sobie facet
powinno być ok,w przyszlosci moze byc nawet geniuszem.Czasem takim z zamartwica puszczaja szybciej nerwy---szybko sie zloszcza.Niepokoj powinny wzbudzic stany wzmozonego napiecia miesni,drgawki.Przed szczepieniem maluszka nalezy profilaktycznie skonsultowac z neurol mysle,ze z twoim malenstwem bedzie ok[moja siora jest takim dzieckiem z zamartwicy---jest geniuszem,studiuje za granica pzdr

Gość upsa
tamta dziewczynka tez ma mase lekow ale u niej wystapił obrzek mozgu i prawdopodobnie jest porazenie mozgowe natomiast sasiadki coreczka w pierwszej minucie dostała tylko 1pkt!!!teraz ma 2 latka i w ogole nie odbiega rozwojem od rowiesnikow

ja tez mysle ze u was wszystko jest ok skoro tak szybko do domu Was poscili ;) nie ma co zamartwiac sie na zapas zycze duzo zdrowka

Nie martw sie na zapas.Znam dzieci ,ktore przy urodzeniu mialy 1 lub 2 pkt i wszystko z nimi ok,znakomicie sie rozwijaja . To tylko ocena bezposrednio po porodzie i takie dziecko nie zawsze zle rokuje.Obserwuj go ,mozesz tez wybrac sie z nim profilaktycznie do neurologa,moze to Cie troche uspokoi. pozd dla malucha

Gość zapytajkaaaaa
miał robione usg w dniu porodu i przy wypisie pani doktor powiedziała że drugie usg jest robione bo oni ,,dmuchaja na zimne,, powiedziała ze dokładnie o taki opis im chodzilo oto opis ,, przestrzeń podtwardowkowa prawidlowej szerokości. uklad komorowy w linii pośrodkowej nieposzerzony. sploty naczyniowkowe nierozwqarstwione i nieodwarstwione, jednorodne. wtkance mózgowej nie stwierdza sie patologicznych ech. Szczelina miedzypolkulowa nieposzerzona,, jednak wiem ze kilkuminutowy brak dostepu tlenu do mozgu niesie za soba katasrofalne skotki, a u takiego maleństwa chyba ciezko zaobserwowac jakieś odchyły co mnie okropnie niepokoi to to ze maly ma czasami tak jakby... moze nie oczopląs ... tzn otwiera oczka i czasami ma oczka tak do gory odwrocone dziwnie i zaraz je zamyka... ogolenie jak otwier oczka to ladnie patrzy i wodzi w zrokiem w rozne strony ale czasem otwiera i tak brzydko wywraca oczkami... strasznie mnie to martwi

Gość heniutek
Nie martw sie na zapas, ale obsewuj uważnie synka. Poszłabym rywatnie do neurologa, głównie po to, żeby Ciebie uspokoić. To normalne, że takie maleństo dużo śpi i je. Nie musi od razu głosno płakać :) Mój synek miał 7 pkt. w pierwszej minucie - byl niedotleniony i nie zapłakał (to najgorsza minuta w moim zyciu, a miałam cc planową...), potem miał 9. Teraz jest super sprawny, ba, odbiega w górę od rówiesników (opinia lekarza, nie moja) . Czy Twój synek miał USG przeziemiączkowe w szpitalu? Wykazało coś? Jesli miał i badał go neurolog, to nie martw się, zostawiliby Cię na obserwacji, gdyby był jakiś problem. 🌻 będzie dobrze

Moja córka miala 5, potem 9 i 10 punktów. Dzis ma 21 miesięcy i rozwija się szybciej niz inne dzieci. Na dzien dzisiejszy mowi \"zdania\" z 3-4 słów. Po porodzie miala tez usg przez ciemiączko i bylo ok. Nie martw się na zapas :)

Gość oolaalallaa
czy są tu jescze mamusie których dzidziusie mialy mało puntów apgar i ewentualna zamartwice?? napiscie jaki to mialo wplyw i jak siedzieciaczki rozwoiaja mnie tez ten temat interesuje

mój maz urodzil sie martwy miał zero punktów renimowali go dzis ma 27 lat i jest zdrowy nic mu nie dolega przyczyną jego stanu jest to ze urodziłs sie przez cc gdzyą juz sie dusił i w momencie ciecia za głeboko wsadzili skalpel i troszke skaleczi go w główke i wszytko sie złożyło na ten stan ale dzis jest ok

Gość dedwe3
nie przesadzaj:)bedzie dobrze, pociesze cie Jeśli to cię pocieszy to znajoma też urodziła synka w zamartwicy ( nie oddychał i nie krzyczał zaraz po porodzie )bo miał pępowinę zakręconą wokół szyi , był po prostu przyduszony (czego lekarz nie zauważył i nie zlecił cesarki). Trafiła na szczęście na mądrego pediatrę, który zalecił wizyty u neurologa .Chłpoczyk w tej chwili ma 4 latka i rozwija się dobrze zarówno fizyczniejak i intelektualnie.

hej mojej siostry synek jak sie urodzil to w pierwszej minucie dostal 4 pkty. nie oddychal, kolor skory nie taki, nie reagowal, mial niedotlenienie (tak mowily pielegniarki ale nie powiedzialy nawet czego niedotlenienie czy organizmu czy serca czy pluc...) po 5 min mial chyba 6 a pozniej juz 8 pktow. zoltaczke mial w szpitalu po porodzie. wyszedl po 5 dniach ze szpitala. chory (przeziebiony) byl dwa razy. ma 13 m-cy i jest okazem zdrowia, apetyt ma, mnostwo energii i wszystko jest z nim ok. od momentu jak wyszedl ze szpitala. tyle moge napisac. wiem ze kazda dzidzia rozwija sie inaczej... my wszyscy bylismy w strachu przed tym niedotlenieniem. no bo jak to brzmi :O a jest wszystko dobrze wszedzie go pelno trzymam kciuki

Gość frgtgtg
ale piszesz, ze pozniej miał 9 w apgar to znaczy, ze prawie dobrze "P21.0 - Ciężka zamartwica urodzeniowa Tętno poniżej 100 na minutę w chwili urodzenia, zwalniające lub stałe, oddech nieobecny lub przerywany, nieprawidłowe zabarwienie skóry, brak napięcia mięśniowego "

Gość czyli jak to jest
Moje dziecko tez urodzilo sie w zamartwicy i niestety nie jest dobrze. Jest lekko uposledzone. Nie strasze Cie tylko pisze jak to czasami bywa - tez nam bylo ciezko sie z tym pogodzic. Ale u Twojego malenstwa moze byc wszystko ok jak pisaly poprzedniczki. Trzymaj sie!

Gość zapytajkaaaaaaa
u mnie na wypisie jest P21.1 a nie P21.0 jaka jest rożnica?? gdzie to znajdę???

Gość frgtgtg
a nie mozesz isc wczesniej do tego neurologa, skoro tak sie denerwujesz?albo przynajmniej do pediatry!!bedziesz spokojniejsza,

Gość heniutek
o rany, myszka, ale masakra :O dobrze, że jest z nim ok... zapytajkaaaa, jesli miał robione USG i wszystko jest tak jak w opisie to się kobieto NIE MARTW, bo wszystko jest w porządku! Kontrola u neurologa jest norma - moje dziecko też ją miało, do tej pory chodzimy na kontrole do neurologa co kilka miesięcy i dobrze, bo ja jestem spokojna, a panie doktor zachwycona, że moj synek rozwija się tak pieknie :) a z oczami to normalne, jak która z dziewcząt Ci pisała - to kolejne fazy snu, oczy "uciekają" w tył głowy, normalka, choć wygląda to dziwnie. Aha, jeszcze takie jakby wdryganie się w pierwszej fazie snu, kiedy "odpuszczają" mięśnie też jest normą Tylko tyle, że musisz się podczas kolejnych wizyt u pedatry i innych lekarzy przygotować na pytania w stylu: "a dlaczego 4 pkt? co było nie tak?" itp.

Gość zapytajkaaaaaaa
czyli jak to jest powiedz w jakim okresie po urodzeniu wyszło że nie jest ok?? jakie byly objawy???

Gość frgtgtg
P21.1 - Umiarkowana lub średniego stopnia zamartwica urodzeniowa Brak ustalenia się prawidłowego oddechu w pierwszej minucie, tętno równe lub powyżej 100 na minutę, napięcie mięśniowe obniżone, osłabiona reakcja na bodźce Zamartwica z oceną w skali Apgar w 1 minucie od 4 do 7 pkt Zamartwica sina

Gość frgtgtg
WIDOCZNIE nie jest to cieżka, zamartwica wiec nie przejmuj sie na zapasas..problemy mogły by bycm gdyby była cięzka!!!a nie jest, wiec głowa do gory i do lekarza czym predzej!!

Gość heniutek
P21.0 to ciężka zamartwica, a P21.1 to po prostu zamartiwca

Gość frgtgtg
do czyli jak to jest Twoje dziecko miało zamartwice cięzka??

Gość zapytajkaaaaaaa
pojdę za miesiąc bo w tej chwili neurolog i tak nie zdiagnozuje że coś jest nie tak... za krotki czas... po miesiacu zycia bedzie w stanie zobaczyc czy rozwija sie prawidlowo a nie w kilka dni po porodzie u nas jest tak ze pediatra przychodzi sam do dzidziusia na pierwsza wizytę wiec pewnie przyjdzie po świetach dopiero...

Gość zapytajkaaaaaaa
P21.1 Umiarkowana lub średniego stopnia zamartwica urodzeniowa moj nie miał ciezkiej dostał 0 za oddech a za wszystki oinne po 1ptk apgar a w 5 minucie dostał za wszystko po 2 ptk a za skore 1 bo miał sine rączki i nożki

Gość czyli jak to jest
Moje dziecko do 2 roku zycia rozwijalo sie normalnie - potem nagle cos sie zahamowalo. To wlasnie ta zamrtwica i niedoltlenienie daly znac o sobie. Wierzcie albo nie ale my dlugo nie chcielismy uwierzyc, ze z naszym dzieckiem jest cos nie tak. Niestety! Jest lekko opozniony w stosunku do rowiesnikow, co nie znaczy ze nie jest fantastycznym dzieciakiem :-) Bardzo go kochamy!

Gość zapytajkaaaaaaa
aha i jeszcze ma wpisane P96.8 przejściowe zaburzena adaptacyjne to ze wzgledu na to ze zachlysnąl sie wodami plodowymi i z tego powodu w pierwszej dobie byl malozywotny i wymiotowal tymi wodami...