Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

backspace82

ngLka dr.nauk .med. ginekolog.

Polecane posty

Witam. Mam na imie Ania ;) mam pytanie czy krwawienie w ciązy maja kobiety, a mimo to jest wszystko ok.? Jakie przyczyny krwawienia mogą być?

Gość podpowiadam
zagrozenie utrata ciazy

KAŻDE krwawienie w ciąży jest jest potencjalnym zagrożeniem. Z każdym krwawieniem w ciąży należy udać się do lekarza - a gdy krew jest świeża (jasno lub ciemnoczerwona - nie brązowa) - to bez chwili zwłoki.Powodów krwawienia mogą być dziesiątki, poczynając od najbardziej prozaicznych - złuszczanie doczesnej, poprzez powikłania, jak ciąża pozamaciczna, odklejanie łożyska. W każdym z przypadków jest inne rozpoznanie i inne zalecenia.

Dla jasności, bo tytuł jest mylący: Nie jestem ani dr ani nauk medycznych ani ginekologiem. Nie jestem lekarzem.

Dzieńki za odzew, byłam u gina i przypisał mi duphaston, ale to krwawienie nie trwa jakoś długo , tylko nagle sobie wystąpi przed oddaniem moczu i koniec, potem juz jest wszystko ok. Muwiłam mu o tym ale chyba sie tym nie przejał....słyszałam w ciązy można miec jeszcze okres????

Nie ma czegoś takiego jak okres w ciąży.Jestes pewna że to krwawienie a nie PLAMIENIE? Bo różnica jest zasadnicza.Jeśli jest to plamienie (wystarczy wkładka) i ma kolor ciemnobrązowy (nie jest to świeża krew) to w takiej sytuacji Pacjentce przepisuje się progesteron (Duphaston lub Luteinę) i nakazuje się oszczędny tryb życia z ukierunkowaniem na "leżący".

buaaaaaaaaa:) nie wiedziałam, tylko pamiętam gdzieś był temat gdzie wszyscy zadawali pytania a Ty grzecznie odpisywałaś. Nie mogłam go znalejśc , więc stwierdziłam że moze TY mnie szybcziej znajdziesz, tak z ciekawosci skąd ta wiedza???

Nie piszesz też w którym tc jesteś, czy na USG widać już bijące serce, od kiedy plamisz, na kiedy był termin miesiączki i tak dalej. To wszystko jest istotne.Szalenie wiele kobiet plami w okolicy miesiączki a wiele z kobiet plami jeszcze później. Jano lub ciemnobrązowa krew / wydzielina jest sygnałem, że trzeba zwolnić tempo.

"tak z ciekawosci skąd ta wiedza???" - jestem namolna i szukam póki nie znajdę odpowiedzi -)

nie no ja to mam tylko jednorazowo , takie czerwone. Przd tym boli brzuch jak na okres, potem wiem że za chwile będzie ....narazie zdarzyło mi sie to 2 razy.

fajnie, naprawde myślałam że mam doczynienia z p. doktor, najlepsze jest to że wcale sie czasami nie mylisz:) jestem w 6 tygodniu ciązy , serduszko bije, okres nie pamietam kiedy był ale dawno temu ojojoj,

Gość strasznie dużo pytań zadajesz
:D

Bóle brzucha jak na miesiączkę są normalne, możesz brać nospę 3 x 1 - jest dozwolona w ciąży.Dziecko mam w drodze. Też jestem w 6 tc :-)26 lat

jejku!!!!!!!!!! ale 🌼 🌼 GRATUUUUUUUUUUUULUUUUUUUUUUUUUJEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!! Ale fajnie, jak tak przegladałam forum to jest tyle dziewczyn w ciązy że hoj, a byłaś juz na usg ???

Byłam już na 3 USG bo plamiłam i lekarz chciał sprawdzić czy pęcherzyk rośnie. Ostatnie USG było na początku 6 tygodnia - 5 tydzień i 1 dzień. Pęcherzyk 6,00 mm, zarodka jeszcze nie widać.

Tylko ze mnie nie boli normalnie, tylko te 2 razy bolał co dostałam krwawienia jednorazowe przed oddaniem moczu. , przestraszyłam sie i za pierwszym razem mysłałam że juz po ciązy, ale nadrugi dzień miałam wizyte i lekarz nawet nie kontynuował tego tematu, tylko duphaston , wczoraj miałam tez tak przez chwile i konieć. Ale zapytam go na nastepnej wizycie dla czego tak jest. Może mój organizm stesknił sie za okresem wkoncu miałam go tak dawno, a wogule to nie wiem jak zaszłam w ciąze?:) mysłałam że jak sie nie ma okresu przez 3 miesiace to jest sie wtedy bezpłodna.

21 stycznia - 9 tcA nie przemęczasz się ostatnio? Może masz wiele stresów? To może być sygnał od organizmu, że chwila wyciszenia się należy.Jak się nie ma okresu 3 miesiące to przyczyn może być tyle, że nie wiem w jaki sposób powiązałaś to z niemożością zajścia w ciążę :)

Gość Monialiska
jestem w 5 tc ciazy jaka powinna byc wartosc bhcg w tym czasie?

To zależy od norm konkretnego laboratorium - każde laboratorium ma swoje normy z uwagi na różnie wyskalowany aparat - różne jednostki. Na wyniku powinnaś mieć wszystko podane. Wynik, jednostki i normy.

Gość Monialiska
dzieki.a czy bol brzucha jak na @ jest w tym czasie zyms normalnym ?

Tak. Macica się rozpulchnia, pęcherzyk mości sobie miejsce - więc ma prawo pobolewać.

he he:) stresy oj tak tak!!! od pare dni wściekam sie na swojego że aż mnie trzesie, mam ochote w niego czyms rzucić, dziś siedze sama w pokoju a on obok i nawet nie chce żeby tu wchodził , bo znów mnie szlag trafi jak go zobacze:) tak denerwuje mnie ostatnio, też sie zastanawiałam czy to nie jest przez to, bo zawsze po kłotni boli mnie brzuch:( a co do mojego okresu , to ostatnia prawdziwa miesiączke miałam w wrzesniu, a zaszłam w ciąze :) nie wiem jak??? mysłałam że jak nie ma okresu w miesiącu to nie ma owulacji ...dla tego lekarz mój nie może liczyc od ostatniej miesiaczki bo juz by było blizej niz dalej, a wyliczył innaczej .

Zaczęłam plamić po nocnej ostrej kłótni. W nocy płakałam, zaczęły się ostre bóle podbrzusza. Nad ranem się zaczęło.Dlatego uważaj co robisz i jak robisz a jak czujesz, że coś się nie tak dzieje - to po prostu dużo leż.

gdy bym tylko potraiła nad tym panować:) zastanawiałam sie czy to nie jest przez ten duphaston, ale watpie, poprostu mój facet jest do kitu:(

Duphaston nie zaszkodzi ciąży.A facetowi powiedzieć, że jak się nie weźmie w garść to 2 dzieciaków niańczyć nie będziesz. Na Bga - ojcem będzie, niechże weźmie odpowiedzialność już teraz.W moim widzę znaczną poprawę od czasu, gdy pojechał ze mną do szpitala.