Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

backspace82

ngLka dr.nauk .med. ginekolog.

Polecane posty

a no i teraz ma różne rozmiary, raz jest duża - to pupa, główka lub plecki, raz maleńka - łokieć, kolanko, albo piętka :) zależy jak maluszek się ustawi :)

Gość ladda
Pierwsze USG miałam w 5 tc- jeszcze nie, potem w 6- lekarz powiedział, że być może, ale nie na pewno, potem w 8- powiedział, że na pewno NIE, następnie przeżyłam niespodziankę w 12 tygodniu (u innego lekarza) na USG genetycznym było widać dwa maluchy:)

o rety... ja wczoraj byłam na pierwszym usg i lekarz niesmiało napomnknął, ze widzi dwa pęcherzyki... w jednym na pewno bije serduszko, co z drugim nie wiadomo, bo jest tak ułożony, że na razie nie sposob go podejrzeć... cholerka, to widzę że muszę się uzbroic w cierpliwość... następna wizyta koło 12 tc... dzięki za odp :)

Gość ladda
agatka: a najlepsze jest to, że czasami są obie kule wypięte; obok siebie lub w różnych miejscach macicy. Mam wtedy taki nienaturalny kształt brzucha- lewoskrętny np.

no z dwójka tak jest :D zobaczysz jaka później będzie zabawa jak zaczną się przeciągać jednocześnie :) mi to cały brzuszek "lata" we wszystkie strony, a mam tylko jedno maleństwo. no to niezłą niespodziankę miałaś na tym usg :)

Gość ladda
Przez cały dzień nie mogłam dojść do siebie...ze szczęścia oczywiście:)

Gość mmmmmmmmkj
up a gdzie bywalec?

Backspace ----- kochana witaj :) czytając to co piszesz, mam wrażenie jakbym czytała swoją historię .. nieprzespane noce, kolki i brak czasu :) z kolkami (odpukac) narazie mamy spokój .. ale juz dwa razy miałam przyjemnośc doswiadczyc tego pioruństwa .. mały tak się darł że nie wiedziałam co mam robic , zadzwonilam w panice po mamę która w 10 min przyjechala z drugiego końca miasta .. mój lęk przede wszystkim wynika z tego że mój syncio tak mocno krzyczy że potrafi się zanieść, co łączy się z bezdechem :( masakra .. postanowiłam pomieszkac troszkę u rodziców żeby opanowac sytuację. Po pierwsze zmieniłam mleko, dostawał NAN ale mial po nim zaparcia, teraz karmimy Bebiko .. i troszkę piersią, poza tym w nocy przed karmieniami dostaje espumisan, 2x 7 kropelek, i od tego czasu mamy spokój z bólem brzuszka .. ah .. i po kazdym karmieniu odbijamy do skutku. Bartuś tak jak i Twoja córcia domaga się uwagi .. wręcz jest wściekły gdy musi przez chwilę zostać sam :) poza tym mam wrażenie że coraz mniej i słabiej sypia, a do karmienia budzi się co 2-2,5 godziny .. a ja mam wrażenie że nie ma przerw miedzy jednym karmieniem a drugim :) No ale cóż .. nikt nie mówił że będzie lekko .. buziaczki !

Witajcie!!! 🖐️ Wybaczcie 🌻 Nie bywalem tu ostatnio bo myślałem że topik umarł a przynajmjniej się zahibernował. Przeczytam zaraz co naklikałyscie i jak bedę miał coć do napisania to napiszę jak nie dziś to jutro :) Ale najpierw długo wyczekiwana wiadomość: DZIŚ PO 13-ej nGLka URODZIŁA NINĘ!!!! 11 dni po terminie 3 wywołania nie przyniosły skutku i konieczne bylo cc. Mała ma 56 cm i 3740 g. Serdecznie gratulujemy i życzymy szczęśliwym rodzicom pociechy z maleństwa! 🌻🌻 🌻 :) I oczywiście liczymy że ngLka niebawem do nas wróci bo nas, ginekologów-amatorów na cafe jak na lekarstwo :( A teraz bogata nie tylko w wiedzę ale i osobiste doświadczenia będzie tu postacią nie do przecenienia :) NgLko - czekamy!!! 🌻🌻 🌻

Czas zacząć nadrabiać zaleglości. Kreseczkom gratulowalem już mailowo. Teraz kolej na backspace: Serdecznie gratuluję coreczki i cieszę się razem z Tobą i szczesliwym tatą. :) 🌻🌻🌻 Życzę Ci wielu pięknych chwil i mnostwa radości z Twojego macierzyństwa. 🌻 A tak wogóle to w dzisiejszym jakże radosnym dniu powiem (nieco odstając od charakteru topiku) że jestem pełen podziwu i uznania dla Was wszystkich - mam ktore urodzily swoje pociechy jak rownież tych które narodzin dopiero oczekują. Dzięki Wam - wspanialym kobietom wśród ktorych na pierwszym miejscu wymienię swoją ś.p. Mamę oraz moją żonę - matkę moich córek - możemy przeżywać tę piekną przygodę p.t. ŻYCIE. :) JESTEŚCIE WSPANIAŁE!!!! 🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻 Sorry za ten zbyt patetyczny post ale nawet kafeteryjny ginekolog-położniki-amator który na co dzień jest chłodnym analizatorem problemów potrzebuje czasem dać na forum wyraz swoim uczuciom :)

Gość potrzebuję porady
Proszę o wytłumaczenie pewnego tematu. Otóż mam stymulowane cykle. Clo pregnyl i luteina. W 12 dniu cyklu dostałam pregnyl 5000 jednostek. Pęcherzyk wielkości 18. następnie 13 dnia cyklu kolejny pregnyl 5000 jednostek. Mierzyłam temperaturę. Okazało się że skok miałam 17 dnia cyklu. Czy to możliwe ,że tak późno była owu? Wcześniej kochałam się 13 ,16 wieczorem. Z tym ,że wydawało mi się że pecherzyk pękł 15 wieczorem, bo miałam dość mocny ból jajnika. Czy mam sznsę na zapłodnienie? Podobno komórka jajowa jest zdolna do zapłodnienia tylko 12 godzin. Czyli współżycie dnia16 to za późno, bo minęło 24 godziny Proszę o swoje przemyślenia i podzielenie się swoją wiedzą.

potrzebuję....------> nasz superekspert ngLka pewnie jest zaabsorbowana swoją 9-cio dniową córeczką :) Więc postaram się odpowiedzieć ja - jej samozwańczy asystent :) Zarówno skok temperatury jak i ból jajnika nie dają pewnosci że doszło do owulacji choc oczywiście jest to prawdopodobne. Jeśli istotnie nastapiła w jednym z podanych przez Ciebie terminów to wstrzeliliscie się z pozyciem znakomicie i szansa zapodnienia jest duża. Istotnie jajo jest zdolne do zapłodnienia tylko przez ok. 12 godzin od owulacji ale plemniki żyją w organizmie kobiety ok. 3 dni; czasem nawet do 7-iu! Tak więc jeśli dojrzałe jajeczko istotnie się pojawiło to one już tam na nie czekały i jeden z nich mógł dopełnic dzieła :) Życze Ci gorąco żeby się okazało ze tak właśnie się stało i pozdrawiam! 🖐️

Gość potrzebuję porady
Bardzo dziękuję za odpowiedz! Jest to już mój 3 stymulowany cykl. Mam nadzieję że ostatni. No bo do trzech razy sztuka ;-) Zobaczymy co będzie.

Gość MOnikaaasa
BYWALCU POMÓZ----KTÓRE Z TYCH TABLETEK CO WYMIENIE MAJA NAJWIEKSZĄ DAWKE ESTROGENU? I CZY WŁASNIE PO ESTROGENIE UJEDRNIA SIE BIUST???BŁAGAM ODPOWIEDZ Cilest Producent: Cilag Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,035 mg/tabl. - Progestagen - norgestimat - 0,25 mg/tabl. Diane-35 Producent: Schering AG Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,035 mg/tabl. - Progestagen - octan cyproteronu - 2,0 mg/tabl. Femoden Producent: Schering AG Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,03 mg/tabl. - Progestagen - gestoden - 0,075 mg/tabl. Minulet Producent: Wyeth Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,03 mg/tabl. - Progestagen - gestoden - 0,075 mg/tabl. Gravistat 125 Producent: Jenapharm Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,05 mg/tabl. - Progestagen - lewonorgestrel - 0,125 mg/tabl. Gravistat 250 Producent: Jenapharm Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,05 mg/tabl. - Progestagen - lewonorgestrel - 0,25 mg/tabl. Harmonet Producent: Wyeth Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,02 mg/tabl. - Progestagen - gestoden - 0,075 mg/tabl. Logest Producent: Schering AG Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,02 mg/tabl. - Progestagen - gestoden - 0,075 mg/tabl. Jeanine Producent: Jenapharm Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,03 mg/tabl. - Progestagen - dienogest - 2,00 mg/tabl. Valette Producent: Jenapharm Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,03 mg/tabl. - Progestagen - dienogest - 2,00 mg/tabl. Loveston Producent: Jelfa SA, Polska. Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,05 mg/tabl. - Progestagen - octan noretisteronu - 0,5 mg/tabl. Marvelon Producent: Organon Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,03 mg/tabl. - Progestagen - dezogestrel - 0,15 mg/tabl. Regulon Producent: Richter Gedeon Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,03 mg/tabl. - Progestagen - gestoden - 0,15 mg/tabl. Meliane Producent: Schering Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,02 mg/tabl. - Progestagen - gestoden - 0,075 mg/tabl. Mercilon Producent: Organon Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,02 mg/tabl. - Progestagen - dezogestrel - 0,15 mg/tabl. Novynette Producent: Richter Gedeon Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,02 mg/tabl. - Progestagen - dezogestrel - 0,15 mg/tabl. Microgynon 21 Producent: Schering AG Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,03 mg/tabl. - Progestagen - lewonorgestrel - 0,15 mg/tabl. Minisiston Producent: Jenapharm Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,03 mg/tabl. - Progestagen - lewonorgestrel - 0,15 mg/tabl. Rigevidon Producent: Richter Gedeon Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,03 mg/tabl. - Progestagen - levonorgestrel - 0,15 mg/tabl. Stediril 30 Producent: Wyeth Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,03 mg/tabl. - Progestagen - levonorgestrel - 0,15 mg/tabl. Minesse Producent: Wyeth Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,015 mg/tabl. - Progestagen - gestoden - 0,06 mg/tabl. Miranova Producent: Schering Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,02 mg/tabl. - Progestagen - levonorgestrel - 0,10 mg/tabl. Restovar Producent: Organon Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,0375 mg/tabl. - Progestagen - lynestrenol - 0,75 mg/tabl. Yasmin Producent: Schering AG Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,03 mg/tabl. - Progestagen - drospirenon - 3 mg/tabl. Yasminelle Producent: Schering AG Zawartość hormonów: - Estrogen - etynyloestradiol - 0,02 mg/tabl. - Progestagen - drospirenon - 3 mg/tabl.

Gość marysia z pcos
Bywalcu kochany, podpowiedz mi :) Kilka miesięcy temu gin powiedział mi, że podejrzewa pcos, bo mam za dużo pęchęrzyków w jajnikach (po 14 każdorazowo w jednym) i zalecił hormony-Yasminelle. Niestety ja bardzo źle reaguję na hormony, mam stany depresyjne, jestem płaczliwa i tyję. Na własną rękę odstawiłam i doszłam do sobie po ponad 6 miesiącach. Nie chcę ich brać. Czy są inne metody leczenia pcos niż hormonalne? Jakieś, że tak się wyrażę okazjonalne, np. przed planowaną ciążą? Zastanawia mnie w ogóle fakt posiadania pcos, ponieważ nie mam trądziku, nadmiernego owłosienia, sama pięknie chudnę odkąd nie biorę leków, jednymi przypadłościami są bóle podbrzusza pojawiające się w różnej częstotliwości i nasileniu. Okresy mam dość regularne od 25-30 dni. Może przyczyną tych bóli jest jakieś zapalenie albo torbiel w ścianie macicy. Mam już dziecko, zaszłam dzięki clo, nie miałam owulacji po długoletnim braniu hormonów. Na razie nie mam za bardzo pieniędzy, żeby do tego lekarza pójść, więc czekam na wizytyę w przychodni ale do tego czasu wolałabym wiedzieć, czy powinnam się martwić. Przed ciążą pcos nie było, hormony miałam w porządku, więc co tak nagle po ciąży, siup i mam to cholerstwo? Przecież pcos nie jest bezobjawowe. Proszę cię o ustosunkowanie się do założeń medycznych na ten temat, ja już nie mam sił czytac, bo co strona to albo powielone, albo przeciwstawne informacje :o Dzięki wielkie :)

Gość ddddddddddddd
bywalcu----czekamy na ciebie 🌼

monikaaasa-----> Przykro mi ale muszę Cię rozczarować. Temat tabletek antykoncepcyjnych leży poza zasięgiem moich zainteresowań. Zajmuje się głownie niepłodnością, ciążą i jej zagrożeniami, niektorymi dolegliwosciami kobiecymi. To wystardczającoszeroko zakresdla ginekologa-położnka-amatora. Może spytaj na dziale \"antykoncepcja-płodność- ginekolog\". Tam są eksperci znający sie na tym. marysia----> Ciebie też zapewne rozczaruję. PCOS ujawnia się w okresie dojrzewania lub nieznacznie później. Nie słyszalem by stwierdzoo go u kogoś dopiero po urodzeniu dziecka. Ma objawy ktore pozwalają go podejrzewać. Nie jest to choroba lecz zespół (sindrome) jak sama nazwa wskazuje. Leczy się go wyłacznie objawowo eliminując jego bardziej przykre skutki. W przypadu chęci zajścia w ciąże potrzeba nieraz dzialań o charakterze medycznym (monitoring cylku, stymukowanie owulacji itp.) Każdy przypadek jest b. indywidualny i przez internet nie da się go zdiagnozować. PS. (przy okazji) Do tych, ktore wiedzą do kogo-----> Jeśli myślicie że dam się nabrać na marną prowokację to jesteście w błędzie :P Jak chcecie prowokować to wymyślcie coś inteligentnego. O ile Was oczywiście na to stać bo na razie potraficie tylko żywić zazdrosć o inteligencję innych :P:P

Gość monikaaaaaaa
bywalcu dziekuje- a może wiesz które z tych tabletek co wymieniałam zawieraja najwiecej estrogenu? chodzi o sklad.dziekuje za szybka odpowiedz 👄

Gość fsfsasaffsa
kiedy to bylo!