Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

backspace82

ngLka dr.nauk .med. ginekolog.

Polecane posty

Cześć i czołem.Jak obiecałam tak zaglądam choć na chwilę.Dziś nie wymiotowałam (jeszcze), więc stosunkowo dobry dzień ale zaraz śmigam do kuchni bo włączył mi się odkurzacz i trzeba natychmiast zjeść coś ciekawego. Gorzej z tym, że nic ciekawego nie ma.Wczoraj wizyta u gina, waga nadal trochę do tyłu w stosunku do początku ciąży (a teraz jest już 14ty tydzień), jednak nie jest źle, bo ruszyła w górę :-)Żywię się głównie powietrzem, pomidorami, nabiałem i colą, wszelkie inne jedzenia i picia są ryzykowne a najczęściej niestrawialne :-)A to moja piłka:http://images31.fotosik.pl/153/23fd280b89f55f15.jpgSpadam na żer!

Baloniku nasz malutki - rośnij duży okrąglutki!!! :D ngLka----> 🖐️ 😘 🌻 Trzymaj się! I nie zapominaj o nas! :) A jeśl chodzi o brzuszek do do mojego (ciąża piwna! ;) ) jeszcze Ci sporo brakuje :D

BryPadam na ry.. znaczy twarz :-)Ostatnio wymioty męczą coraz mniej w związku z czym rozbestwiam się.Ale - żeby nie było mi za dobrze, zaczęły się migreny.Lecę do łóżka, pa!

ostatnio coś słyszalam ze jesli dolegliwosci nie miną do konca 4 mca to moze sie tak dziac do konca ciąży .. :) wiem wiem, malo pocieszające..

No ja na szczęście jeszcze nie skończyłam 4tego miesiąca, w zasadzie to jestem w połowie :-)myślę, że będzie ok.

Ja też tak myślę ngLko i tego serdecznie życzę Tobie oraz wszystkim oczekujacym mamom :) 🌻🌻🌻

Gość Amozaika
Nglko - ja poroniłam 3tyg. temu:( nie wiem dlaczego tak się stało:( Kiedy najlepiej starać się teraz o maleństwo?

Gość Amozaika
up

Amozaiko, witaj.Strasznie mi przykro. A w którym tygodniu byłaś i czy miałaś zabieg? Po zabiegu zazwyczaj zaleca się odczekać około 3 miesięcy, by endometrium się odbudowało. Jeśli było to poronienie samoistne we wczesnej ciąży (5-8 tydzień) to lekarze zazwyczaj nie stawiają żadnych barier. Ale zaznaczę, że to, o czym piszę - to zazwyczaj. Najlepiej by było, gdyby ginekolog zrobił Ci USG i na podstawie obrazu macicy wyraził swoje zdanie.Pozdrawiam

Gość Amozaika
to był 10tc. a ciąża obumarła w 6tc. Lekarz kazał mi czekać 3miesiące. Mam nadzieję, że uda się następnym razem:( mam do odebrania wyniki histop., trochę się boje.

Gość Amozaika
miałam zabieg.

Bardzo Ci Amozaiko współczuję. 🌻 wiem co czujesz bo też to z żoną przeżyliśmy przy 2-ej ciąży. Ale potem mieliśmy jeszcze drugie dziecko. Sądzę, że powinnaś przejść staranne badania w celu stwierdzenia przyczyn ew. zagrożenia. Starania możesz podjąć gdy lekarz stweirdzi, że Twój organizm wrócił już do normy. Pozdrawiam Cię serdecznie i zyczę aby następnym razem wszystko potoczyło sie po Twojej myśli :) 🌻

Gość Amozaika
dzięki. Podobno ronienie w pierwszej ciąży jest już normą:( a badania się robi jak np. za drugim razem coś nie wyjdzie.

Tzn nie chodzi o pirwszą ciążę ale o jednorazowy przypadek. jednej może zdarzyć się to w pierwszej ciąży, innej w drugiej a kolejnej dopiero w piątej.Nie ma reguły ale zakłada się, że 1 poronienie nie świadczy o niczym. I faktycznie większość lekarzy zleca badania dopiero od 2go poronienia.Wiele kobiet roni jedną ciążę - spokojnie przechodząc wcześniejsze i następne.

Gość Amozaika
oby sie udało nastepnym razem!!!!

ngLka------> 🖐️ 🌻 :) Jak się czuje nasza ekspertka? amozaika -----> Istotnie poronirnirmkończy się kilkanaście procent ciąż. ww wiekszości przypdków przyczyna nie jest znana. Gdyby sie to jednak powtórzyło (oby nie!!) wtedy nalezy pszukać przyczyn. Mogą on etkwic w anomaliach budowy anatomicznej narządu rodnego lub mieć przyczynę hormonakną albo jeszcze inną. Spotkalem sie treż z hipotezą ,ze czasem organizm kobiety odrzuca samistnie płód który ma jakaś wadę podobnie jak zdrowy organiz odrzuca powstające w nim komórki nowotworowe. NgLko - wiesz cos na ten temat? Jak napisałem - moja żona miala dwie normalne , donoszone ciąże a miezy nimi poronienie. Też nie wiadomo dlaczego.

Bywalcu - czuje się jak w początkach ciąży, czyli bez zmian ;)

Miła ngLko! z okazji Jutrzejszego Dnia Kobiet życzę Tobie i wszystkim zaglądającym to Paniom żebyście były zawsze szczęśliwe z tego że jesteście kobietami! Byście Waszą kobiecość postrzegały jako bezcenny skarb tego świata i swój osobisty. Byście nią promieniowały na co dzień i od święta. Byście obdarzały nią swoich bliskich. Byście też nie szczędziły jej nam, facetom. No i oczywiście wszelakiego dobra i ...dobrego samopoczucia! :) 🌻 😘 :) 🌻 😘 :) 🌻 😘 :) 🌻 😘 :) 🌻 😘 :) 🌻 😘 :) 🌻 😘 :) 🌻 😘 :) 🌻 😘 :)

Bywalcu, dziękuję... a i tak wystarczyłoby "życzę Ci szybkiego porodu i jak najmniej objawów ciążowych" - i byłoby gites :D

Tego też Ci nglko oczywiście życzę. No i jeszcze.... trochę cierpliwości. Nieprzyjemne objawy na pewno niedługo miną, poród też bedzie lekki a potem czeka Cie wspaniała nagroda w postaci ..... ślicznego ngLka lub ngLeczki :) 🌻

Gość Nglko pomóż
jestem po poronieniu - mam pytanko co oznacza wynik: obrzęk kosmówki?

Do Nglko pomóż ->Obrzęk kosmówki może sugerować przyczynę immunologiczną (organizm zareagował przeciw płodowi).

Gość ale co to znacza
czy moze sie powtórzyć?

Tak, może się powtórzyć. powinnaś znaleźć dobrego lekarza, który Cię poprowadzi przez następną ciążę mając na uwadze powód przebytego poronienia.jeśli aktualny lekarz jest dobry i masz do niego pełne zaufanie, to porozmawiaj z Nim na temat powodu, dla którego poroniłaś. Dobry lekarz wszystko Ci wyjaśni.

Cześć słuchaj mam pytanko wczoraj po stosunku dostałam delikatnego plamienia które tylko raz widziałam na papierze później sprawdzałam i nic nie było. Dziś rano wstałam też nic nie było. Dzwoniłam do swojej ginekolog która mnie uspokoiła że czasem tak bywa kiedy ciąża jest wczesna i nie produkuje jeszcze dużo hormonów odpowiadających za utrzymanie jej, występują takie delikatne krwawienia po współżyciu. Poradziła abym nie współżyła do końca 1 trymestru i jak tylko ponownie się pojawi jakieś plamienie natychmiast wtedy mam przyjść a teraz mam leżeć w łóżeczku i się nie przemęczać.. Czy uważasz że mogę być spokojna? Proszę odpisz.

Hej.myślę, że gin miała rację, czasem się tak zdarza, prócz powstrzymywania się o stosunku - w ogóle się oszczędzaj - dużo odpoczywaj - będzie dobrze :-)

ok wielkie dzięki :* pozdrawiam.. A wogóle się pohwalę że udało mi się zajść w 1 cyklu jestem w 5 tyg ciąży

Marta---> Gratulacje :) 🌻 🌻 ngLka---> Pozdrawiam! 🖐️ 🌻 Cieszę się, że już chyba jesteś w lepszej formie i wróciłaś na forum. :)