Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

backspace82

ngLka dr.nauk .med. ginekolog.

Polecane posty

leoniiii-----> 1.Nie calkiem rozumiem 1-sze pytanie. Chodzi o sytuację ze test wykazał ciąże gdy był zrobiony zbyt wcześnie gdy jeszcze nie powinien? Trzeba by się przyp[atrzeć kalendarium zdarzeń. Dodam, że testy maja ponad 99%-wą skuteczność i jeśli sie mylą to raczej w drugą stronę. 2. owulacja to jest chwila pękecia pęczherzyka Graffa i uwolnienia jajeczka. Żyje ono w organizn\\mie kobiety (o ile nie dojdzie do zapłodnienia) ok. 12 godzin. 3. OPisana sytuacja jest mozliwa. Plemniki nie sa tak dobrze wychowane by ustawiać się w kolejce ;) jest ich miliony i pedza na oslep ile sił w ogonkach. Który pierwszy ten lepszy. Czasem zdarza się ze udaje się jednocześnie dwóm naraz i wtedy mamy bliźniaki jednojajowe. Teoretycznie więc bliźniaki moga mieć... dwoch ojców! Ale w praktyce nie słyszalem o takm wypadku. tutaj pozwolę sobie wyjść nieco poza swoją rolę ginekologa amtora i dordzić Ci zebyś jenak współżyla z JEDNYM panem. Choćby po to by uniknać takich dylematow :) miesiaczka zawsze... -----> Powiem więcej przy cyklach nierególarnych tym bardziej: OBJAWY a nie arytmetyka!! :)

Gość leoniiiiiiiiiii
Bywalec ----------------wkońcu się doczekałam Ciebie! :) to co mi radzisz szanuje , ale niestety stało się i przespałąm się z dwoma panami , czyli panem M oraz panem L. Test wykazał ciąże z panem M, natomiast ginekolog strelił w date spółzycia z panem L . tzn zapytał tak_____Czy mozliwe jest że spółzyła pani 7 itd??? powiedziałąm jak najbardziej:) dylemat mam taki, nie regularne miesiączki, duphaston, stres, sex z dwoma, i teraz kto jest ojcem?:) Komu mam wierzyć, co mam brać jako najbardziej wiarygodne? test ciazowy , ktory wykazał ciąże z panem M......czy słowa ginekologa który na podstawie usg za pierwszym razem stawiał na L????? czy może są jakieś czyniki co mogą zakłucać wynik testu ciązowego, npr alkochol??? bywalcu-----pomóz mi na chłopski rozum:)

Bywalec...ja się może nie znam, ale pierwsze slysze, zeby bliźnięta jednojajowe miałay dwóch ojców. W momencie wniknięcia pierwszego plemnika do komórki nie ma juz opcji żeby drugi się ulokował:)Stąd teza o dwóch ojcach bliźniat jednojajowych jest dla mnie naciągana. Jednojajowe bliźnięta to wynik pierwszych podziałów komórkowych, kiedy komórka dzieli się na dwie i z tych dwóch rozwijają się dwa płody. Takie inf. na ten temat ja mam w kazdym razie. Gdyby bliźnięta miały miec dwóch ojców, to chyba tylko dwujajowe, gdzie dwie rózne komórki jajowe sa zapladniane przez dwa rózne plemniki. Jeśli sie mylę, oświeccie mnie:)

pszczoła5-----> Masz rację! 🌻 Trochę się zagalopowałem w twórczej fantazji. Zjawisko bliźniaków jednojowych jest nadal jedną z nierozwiazanych zagadek nauki. Spotkalem się z hipotezą że być może jej przyczyną może być jednoczesne zapodnienie dwoma plemnikami (musiałoby to nastąpić rzeczywiście w tym samym momencie po po wiknięciu głowki plemnika do jajeczka natychmiast powstane na jego powierzchni błona uniemożliwiająca wnikniecie innych). Teoria ta nie znalazła jednak potwierdzenia. Mi też wydaje się ona nieprawdopodbna bo wtedy bliźniaki takie mogły by być różnych płci z zawsze są tej samej. Tak czy owak rozaważanie tego ma charakter czysto teoretyczny. :) leoniii----> odpowiem niebawem. Nie siedzę na cafe non stop - zagladam tu jak mam możliwość stąd nie zawsze mogę odpowiedzieć natychmiast :)

Leoniiii-----> 🖐️ Na chłopski rozum: 1.Test pokazał jedynie ze jesteś w ciązy. Nie mógł pokazać z kim ani prezyzyjnie określić daty zapłodnienia ani tym bardziej kto jest ojcem Test działa na zasadzie stwierdzenia hormonu HCG w moczu, który pojawia się w organizmie kobiety już kilka godzin po zapłodnieniu a jego poziom wzrasta w różnym tempie u różnych kobiet. Test może wykryć ciążę już kilka dni po zapłodnieniu. Za wiarygodny uznaje się jednak dopiero w terminie spodziewanej miesiączki. Tzn. wcześniej może nie wykazać ciąży gdy ona jest. Ale skoro wskazuje że jest – to na pewno jest! 2. Lekarz ciąże mógł stwierdzić przy użyciu usg przezpochwowego najwcześniej w 3 tygodniu i też nie był w stanie określić tak precyzyjnie jej wieku. Mógł jedynie domniemywać datę zapłodnienia. Przy odstępie między zbliżeniami z L i M rzędu 3-4 dni ustalenie który jest ojcem tymi metodami jest wg mnie niemożliwe. To można zrobić jedynie za pomocą badań genetycznych . 3. Rozumiem, że sprawa jest dla Ciebie b. ważna i ma charakter dylematu moralnego – Co dalej? To niestety wykracza poza moje możliwości forumowego ginekologa-amatora. Ale mam też drugie hobby – jestem psychologiem chałupnikiem. Tylko nic nie wiem o relacjach łączących Cię z L i M ani o innych okolicznościach zaistniałej sytuacji. Pozdrawiam!

Gość leoniiii
bywalec------------wielkie dzienki:) nie ważne kto spłodził , ważne kto wychowa:D a tu musze poczekać i zobacze do kogo będzie podobna...oby cała do mnie:) ponocz w które oczy cieżarówka się wpatruje to dziecko będzie podobne miało oczka:) to ja własnie ustawiłam sobie swoje zdjecie z dzieciństwa... na łozku i wpatruje się w swoje oczka , nosek he hehe:) byłam sliczna....teraz też:D i mam nadzieje ....cichą....stało się, trochy sobie nagrzebałam,ważne że nie był to sex z przypadkowym chłopakiem, tylko z takim który działał na mnie jak kokaina:O ale przyznam nie wiedziałam że tak sie to konczy, ale desperadzko pragnełam dziecka, i mam to co chciałam. Tylko szkoda że nie wiem kto jest ojcem:( eeeee, nie ważne!!! dzienkuje bywalcu 🌼 w zasadzie brałam leki duphaston, piłam trochy alkocholu do tego nie regularne cykły, oraz to że stężenie hormonu ciążowego u każdej rośnie indywidualnie, mysłałam że u mnie szybcziej ze wzgledu na progesteron w duphastonie, stąd miałam wynik pozytywny testu 4 -5 dni po stosunku??? nie wiedziałąm czy wierzyc ginekologu czy testu , czy becie?

Gość do leoniiii
ile masz lat?

Gość od leoniiiii
a czy to ważne :P??

Nglka-----Ty łobuzie:D a co to jest za cisza, już się martwiłam że wyprowadziłaś się z kafe, jak tam zdrówko? Już po glukozie? bo ja tak, miałam obciążenie 75 i zmieściłam się w normach, tylko że trochy spacerowałam w tym czasie ,ale przyznam się bez bicia na wizycie :P Dziś jadę do koleżanki która urodziła rok temu , pogadać, popytać jak to wygląda, czy mam jechać do szpitala jak już zacznę rodzić:) i czy mogę jechać do takiego jaki mi przypadnie do gustu? Co do stanu samopoczucia to od początku czuje się ok, czasem nawet zapominam że jestem w ciąży, he he:D o ile ktoś mi nie przypomni, gorzej jak mi sie spodoba ....bo na razie podoba mi się stan ciężarówki:) mandatów za pieska nie płace,w kolejkach pierwszeństwo, mąż na każde zawołanie, czuje się jak królowa!!!:) pozdrawiam gorąco ----BYWALEC🌼 -------------nglka🌼-----------oraz DWIE KRESECZKI🌼 , która ma cyce jak donice:D :D , i tez się zgubiła :)

Nglka-----Ty łobuzie:D a co to jest za cisza, już się martwiłam że wyprowadziłaś się z kafe, jak tam zdrówko? Już po glukozie? bo ja tak, miałam obciążenie 75 i zmieściłam się w normach, tylko że trochy spacerowałam w tym czasie ,ale przyznam się bez bicia na wizycie :P Dziś jadę do koleżanki która urodziła rok temu , pogadać, popytać jak to wygląda, czy mam jechać do szpitala jak już zacznę rodzić:) i czy mogę jechać do takiego jaki mi przypadnie do gustu? Co do stanu samopoczucia to od początku czuje się ok, czasem nawet zapominam że jestem w ciąży, he he:D o ile ktoś mi nie przypomni, gorzej jak mi sie spodoba ....bo na razie podoba mi się stan ciężarówki:) mandatów za pieska nie płace,w kolejkach pierwszeństwo, mąż na każde zawołanie, czuje się jak królowa!!!:) pozdrawiam gorąco ----BYWALEC🌼 -------------nglka🌼-----------oraz DWIE KRESECZKI🌼 , która ma cyce jak donice:D :D , i tez się zgubiła :)

Gość pomózcie helpppp
co sądzisz na temat duphastonu? Czy nie szkodzi on rozwojowi plodu? Mam go brać do 13-14tc, martwię się czy nie zaszkodzi dziecku:(

Na ten temat wypowiedzialem się dość obszernie na str 15 (26.05 g. 9.19) Pozdrawiam! 🖐️ Czyżby ngLka osierocila topik założony na jej cześć i nazwany jej imieniem? Pojawia się na cafe a tu nie zaglada :( NgLko! Prosimy wróć do nas!!!! 🌻🌻 🌻 :)

Gość help help help
Dziewczyny, może to głupie pytanie, ale czy jak się bierze duphaston to nie ma ryzyka ciąży obumarłej, chodzi mi o to, czy te tabletki podtrzymują ogólnie ciążę, czy tylko eliminują krwawienie?

Gość gdzie nglkaaaaaaaaaa

Gość Ania31
Duphaston nie zaszkodzi ciąży. Niektóre kobiety biorą go na podtrzymanie ciąży. To jest sztuczny progesteron który uzupełnia niedobory naturalnego w organizmie.

Gość Ania 31 ale ona nie pyta
czy duphaston SZKODZI ciąży tylko czy utrzyma ciążę tak czy siak niestety, ale jeśli ciąża rozwija się nieprawidłowo, to ani duphaston ani luteina nie pomoże

Gość w 6tc usg wyszlo ok
biore duphaston bo plamilam 1dzien.

Gość podnmszeeeeeeeeeee

Gość a nglka czasem nie miala termi

Gość ngLka ma termin na koniec sier
pnia

Gość help help help help
kto mi odpowie? A czy te bóle rozciągających wiązadeł długo będą trwać?

Bry wieczór...nie było mnie trochę. ostatnio mam mało czasu, bo się przeprowadzam, do tego rodzice mają remont (trzeba było siedzieć w domu, gdy Pan robił ściany a rodziciele byli w pracy) a tam dostępu do netu niet... kupili nowe meble i było dłużej posiedzieć, żeby je złożyć i powiedzieć co i jak poustawiać, jeszcze szykuje mi się remont pokoju w mieszkaniu, do którego się przenoszę, więc.. i tak będę pewnie rzadziej zaglądać.Ostatnio trochę mi też Dziecina daje popalić, ciężko z chodzeniem i siedzeniem, więc albo leżę albo marudzę ;)Bywalcu - wybacz, że nie zajrzałam wcześniej, z resztą ostatnio na cafe się już wcale tak często nie pojawiam :-)Odpowiadając na wcześniejsze pytanie: tak, mam termin na koniec sierpnia.-> help help help helpTo zależy, sprawa indywidualna. Spróbuj brać magnez z potasem i nospę, trochę pomoże. generalnie bóle związane z rozciąganiem się macicy mogą trwać przez całą ciązę choć najbardziej upierdliwe były dla mnie w I trymestrze, bo musiałam się do uczucia przyzwyczaić.Duphaston podtrzymuje ciążę, jeśli jest ryzyko utraty z powodu niskiej wartości progesteronu. Jak ktoś napisał, jeśli problem krwawienia jest innej natury niż za niski progesteron, to lek nic nie wskóra, ale nie zaszkodzi.

Gość help help help help
Dzięki! A jezeli na usg wszystko było ok, a plamienie było tylko 1 dzień, to czy powinno być ok?

Nie ma powodów do zmartwień na zapas. Wiele kobiet plami w ciąży i zdrowo noszą dziecko do końca. Najważniejsze, że się Dziecię rozwija.

Gość a jak wyglądaja poranne
wymioty - wymiotouje sie śliną? No bo czym po nocy? Ja czasen mam odruch wymiotny i wwtedy wymiotuja slina.

Sokami żołądkowymi, które są obecne zawsze - ślinotok może temu towarzyszyć ale ślina jest wydzielana w jamie ustnej, nie w przełyku czy żołądku, więc nie ma możliwości wymiotowania śliną...

ngLka------> 🖐️ 🌻 :) Cieszę się, ze z Wami wszystko w porzo bo juz się trochę martwiłem. A takie przypadłosci - to normalka. widać dzidzia ma temperament :) A wiecie, że kiedyć gdy miałem b. stressującą pracę miałem cos takiego że codziennie rano miałem odruch wymiotny... Nie wymiotowałem bo nie byyłocym po nocy. Teraz gdy mam prace spokojniejszą zdarza to mi sie sporadycznie; głownie jak się ranio czymś zdenerwuję. Więc to chyba nie jest zwiazane z moja "ciąża spozywczą: ;)

Gość a jezeli chodzi o ból piersi
to czy muszą one boleć cały czas? Mnie pobolewają lekko i nie codziennie.