Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

backspace82

ngLka dr.nauk .med. ginekolog.

Polecane posty

Nie muszą ale mogą. Mnie pobolewają z rzadka.W ciąży nie ma ani jednego objawu, który MUSI wystąpić. Prócz porodu :)

Gość na początku się powiekszyły a
jezeli chodzi o ból to czasem bolą a czasem nie, brodawki są wieksze - jestem w 9tc

Gość nie smakuje mi zadne mięso
tylko wędzone salami, czy w małych ilosciach mozna je jesc? Mam tez ochote na słodyczę - chyba córeczka będzie:D A na ogórki małosolne, które uwielbiałam - nie mogę patrzeć:)

Gość nawet się nie łudź
że odgadniesz płeć na podstawie tego co jesz

Gość no to był żart pytam tylko
o to salami?

Jedz, jak masz ochotę :-)Poza tym racja, żywienie nic nie mówi. Ja od początku ciąży wcinam ogórki małosolne (codziennie!) i ostro przyprawiam. Ostrzej, niż tata dziecka, którego potraw przed ciążą nie mogłam przełknąć. Teraz On nie może przełknąć moich. A czekam na córę :-)

Gość czyli nie zaszkodzi

A czemu miałoby zaszkodzić? Ciąża to nie choroba,. z umiarem wolno wszystko, szczególnie, jak organizm się domaga :-)

ngLka------ 🖐️ 🌻 :) A moja żona w obu ciążach miała nieodpartą chęć na.... śledzie!!! :D

Gość mam pytanko biorę duphaston
plamienia były w 6tc i minęły po 2-3 dniach. Teraz jestem w 10tc i duphaston mam brać do 13-14tc. Czy jak czuję się dobrze to mogę współżyć?

Gość sialalalalalalalalal
ngLka mam pytanie podejrzewałam grzybicę i rzęsistek. kupiłam clotrimazolum 500mg, 2 tabletki. Powinno pomóc?

bywalcu na śledzie miałam kilka razy ochotę ale nie większą, niż przed ciążą, za to od kilku tygodni wypijam litr mleka dziennie, tak mnie ciągnie ;)mam pytanko biorę duphaston -> to pytanie powinnaś skierować do ginekologa, bo musi się wypowiedzieć po obejrzeniu macicy i szyjki.Generalnie zakłada się, że jeśli w I trymestrze występują jakieś nieprawidłowości, to ze współżyciem należy uważać.sialalalalalalalalal - jeśli to faktycznie grzybica, to pomoże, na rzęsistek może ale nie musi zadziałać, tj podleczy objawy ale nie wyleczy choroby. Tzn. Clotrimazolum wykazuje pewne działanie przeciw rzęsistkowi ale rzęsistka nie leczy się za pomocą Clotrimazolum tylko mocniejszych antybiotyków. Jeśli nie byłaś u lekarza i zdobyłaś tabletki bez recepty to nie masz pewności co masz.. Dodatkowo leczyć musisz się wtedy z Partnerem, leczenie Ciebie samej nic nie da. Dlatego lepiej wybrać się do ginekologa i zbadać co Ci się przypałętało oraz poprosić o lek dla Partnera.

Gość kto wie kto powie
czyli przez całą ciążę zakaz współżycia????

Jak napisałam - musisz zapytać swojego ginekologa.Ja prze plamienia miałam zakaz przez I trymestr ale to jest sprawa indywidualna i zależy nie tylko od plamień ale także od tego, czy nie będzie potem dochodzić do skrócenia szyjki i tak dalej.

ngLka----- Cieszę się że jesteś w dobrej formie i czesto zaglądasz na ten topik. Dobrze że asystent Ci na razie niepotrzebnybo ja ostatnio trochę mało czasowy jestem. Apetyt w ciąży... tak to sprawa indywidualna. Ciebie ciągnie do mleka a ja w swojej \"ciąży spożywczej\" przyswajam codziennie analogiczną ilość.... piwa!!! :D Pozdrawiam! :)

Gość sialalalalalalal
ngLka dziękuję za odpowiedź :) lek zdobyłam na receptę (bo clotrimazolum prócz maści jest tylko na receptę) ale od lekarza rodzinnego. strasznie boję się iść do ginekologa, nie mam jeszcze 18-nastu lat. musiałabym iść z mamą, wolę przemęczyć się ten miesiąc i iść sama , kiedy skonczę 18. a z partnerem nie współżyję więc nie martwię się, że go zaraziłam :) jeszcze raz dziękuję 🌻

Gość jak to jest z temperatura
martwie sie bo mialam podwyzszona temperature - 36,9 a dzis mam 36,7, 36,8 - 10tc.

Gość ile czasu mierzyc temperature

Nie jest ważne ile wynosi temperatura ale czy jest wyżej niż przed owulacją. Dlatego informacja o tym ile wynosi teraz nie ma żadnego znaczenia bo u jednej przed owulacją wynosi 36,8 a u innej 36,2, u każdej z nich jak widać pułap jest inny. Ja miałam w ciąży nad linią, 36,6 - 36,6 bo przed owu miałam 36,0 - 36,2w ciąży temperatura na wyższym poziomie utrzymuje się do około 12 tc. I do tego czasu spokojnie można mierzyć i kontrolować pod warunkiem, że mierzyło się od początku cyklu. W innym przypadku pomiary nie mają sensu (o ile chodzi o monitorowanie progesteronu).

Ahoj Nglka🌼 dwie kreseczki 🌼 i bywalec🌼 tak sobie lubie tu czasem zagladnać i poprzypominać wszystko od poczatku:) nglka kochana coś odstajesz w tyłach , dawaj juz swojego urwiska tu do nas, wiem że dwie kreseczki juz urodziła ja tez juz urodziłam a terminy mialysmy takie same. Moja mala pospieszyla sie i urodzila sie w 36 +3 dni , wody odeszly i trzeba bylo rodzić, 11 godz i dałam rade, miala 2500 kg, 47 cm , teraz co bym dała zeby ja schować do brzucha z powrotem i przespać choc jedna noc lub przetrwac te okropne kolki które nas drecza:( poza tym jest zdrowa i ma sie dobrze . Nawet nie mam czasu poklikac bo domaga sie uwagi nieustannie, teraz wlasnie pije bebiko to mam chwile , ale juz zostało jej na dnie to za chwile bedzie wołąnie:) pozdrawiam kochani, i zycze szybkiego porodu..koniecznie daj znac jak Ci poszło bo cos czuje ze nie dlugo urodzisz, a moze w sobote? he he buziolki dwie kreseczki----pisz jak synuś? czy tez ma te kolki do jasnej cholery?

Gratuluję córy :-) Waga niczego sobie, pewnie mimo tak wczesnego porodu zdrowa jak rybka, czego życzę :-)No tak.. kolki, to chyba zmora wszystkich mam :(Kurczę, w piątek jadę do szpitala na wywołanie, bo już tydzień po terminie. oby wszystko poszło szybko i gładko :)))

Gość ladda
Witam... Jestem w 18 tc bliźniaczej i od 2-3 tygodni zaobserwowałam coś takiego jak taka "górka" (dosć duża,jedna albo dwie, nieruchoma, która po kilku minutach znika) w różnych częściach brzucha. Nie jest bardzo twarda ani bolesna,chociaż czuję takie napięcie no i brzuch wygląda bardzo nienaturalnie. Mówiłam kilku lekarzom (w szpitalu dostałam diphereline), ale to najczęściej pojawia si ę w nocy i kiedy leżę na plecach. Będę wdzięczna za jakąś odpowiedź pozdrawiam

Gość hehe ja jeszcze miesiąc temu
byłam w ciąży pojedynczej i zawsze od około 17-18 tygodnia po nocy, gdy budziłam się po spaniu na plecach miałam taką jakby wypiętą kulę w brzuchu, która po tym jak już wstałam jakby wchłaniała się;) to na pewno był mój maleńki synek i tak jest zaewne u Ciebie - to Twoje maluchy :)

Gość ladda
Dzięki za odp i pocieszenie:) za każdym razem, kiedy widziałam tę kulę zaczynałam się denerwować. Właściwie teraz też się pojawia..

Gość ladda
A do którego tygodnia tak miałaś i czy brałaś jakieś leki?

ladda - to twoje dzieciaczki się wypinają :D ja właśnie obserwuję mojego krasnalka jak się wypina w różnych miejscach brzuszka :) u ciebie jest wszystko troszkę szybciej bo masz dwa krasnalki w brzuszku :) ja mogę tą kulę oglądać od ok 20 tygodnia ciąży. teraz jest coraz większa i coraz mocniej się wypina :P

Gość ladda
Oj to dobrze..pewnie jestem trochę przewrażliwiona.Czy też tak miałaś, że ta kula był nieruchoma i po kilku sekundach, minutach jakby ginęła? pozdrawiam

ladda, czy juz od pierwszej wizyty u lekarza wiedziałaś, ze będą bliźniaki?

na początku tak. wystawała, potem ginęła. a teraz przemierza cały brzuch :D chodzi sobie :) spokojnie wszytsko jest w porządku :)