Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taAi sobie k

żONY ARABóW

Polecane posty

było w rozmowie w toku o zonach co wyszły za arabów też przeklinały dzień co wyszły za mąż za araba

Gość pół-arab-pół-polak
Cześć dziewczyny! Ja też się może wypowiem bo temat jak najbardziej miejscu. Oczywiście trzeba patrzeć obiektywnie bo wiadomo jak jest. Mój tata jest z iraku, mieszkamy w polsce, przyjechał tutaj na studia i poślubił moją mamę. I powiem wam jedno. I ja i moj tata boimy się mamy jak cholera :/ Tata jest lekarzem, a moja mama pracuje w wojsku, ale nie jako żołnierz tylko jako inżynier - informatyk. Tak że zdarzają się wyjątki, wiem co się mówi o arabach i pewnie dużo to prawda. Jak na wywiadówkę to modlę się żeby była w robocie i żeby tata tam poszedł, bo jak moja mama się dowie o ocenach to będę miał serio przeje.... a tata jakoś ze mną pogada zwyczajnie. Wiem że topic to prowokacja bo jest napisany jakoś dziwnie ale chciałem się wypowiedzieć do tych którzy biora sprawe poważnie.

Gość pół-arab-pół-polak
kto ja? Ja nie tkwie w bagnie żadnym mieszkam w polsce.

To można powiedzieć, że masz bojową mamę. Rzadko się to zdarza. Ludzie są różni. Jak wiadomo część stereotypów opiera się na prawdzie, ale nie można ślepo wierzyć w to, co mówią inni.

Gość psuedonimka
pol arab pol polak rozbawiles mnie do lez:) piszesz skecze do kabaretu?:)

Gość pół-arab-pół-polak
czym cię rozbawiłem?

Gość pseudonimko nie przesadzaj
Arab 1 na 1 z zoną w Europie a Arab z zoną we własnym kraju obok rodziny to często niebo a ziemia po za tym pantoflarz nie musi mieć niebieskich oczu ani jasnej cery;)

Teraz może i jest jak w bajce i może jest i dobry ale po wyjeździe bardziej będzie się liczył ze zdaniem rodziców niż z Twoim. Będzie z Toba mógł robić co zechce a ty nie będziesz mogła się sprzeciwic-całkiem inne prawo. Jeśli jeszcze nie daj Boże będziesz rodziła same córki to dopiero będzie meksyk;] Ja na twoim miejscu jeśli nawet związałabym się z arabem nie opuszczałabym Polski.

Gość psuedonimka
swoja niesamowita historia rodzinna to wyznanie chwyta za serce zwalszcza motyw o mamie:) PS do pseudonimko nie przesadzaj [ czuje sie jak w drugim stadium rozdwoejenia;)] teoretycznie tak, ale praktycznie mam slabosc do jasnych oczu podobno podswiadomie szukamy osobnikow do nas podobnych tylko swiadomosc niekiedy bywa zbyt uparta i robimy wiele rzeczy na przekor ;)

Gość pół-arab-pół-polak
??? a co tam niesamowitego? daj spokoj.

Gość WIĘZIONA WE WŁASNYM KRAJU
Tak, odcioł mi media, brawo za spostrzegawczość. Mam prywatnego laptopa i mieszkam dzięki Bogu obok Urzędu Miasta gdzie ściąga ..bezprzewodówka. Gdy wychodzi do pracy... wychodzę z laptopem...na balkon. Pozdrawiam

Gość taaaaa i zamiast szukac
pomocy przez rego neta to na durnowatej kafeterii siedzisz :D :D :D Ludzie to maja pomysly :D :D :D

Witam wszystkich. Szukam Polek, chrzescijanek badz muzulmanek ktore sa w zwiazku malzenskim z Arabem, muzulmaninem. Bardzo zalezy mi na kontakcie, poniewaz pisze wlasne prace licencjacka na ten temat i potrzebuje pomocy w badaniu.

Gość kika3miasto
Czytam czytam czytam i mam wojnę myśli w głowie.......Ech z jednej strony szokujące , i nie mam podstaw nie wierzyć kobiecie opisującej swoje 7letnie życie z Libańczykiem .Dziwi mnie jedno, ta wszechobecna niewiedza na temat kultury i obowiązującego prawa .Mieszkając w Polsce , w konkubinacie, nie ma znaczenia jakiego pochodzenia jest ojciec naszych dzieci ,obowiązuje nas absolutnie prawo polskie. Siedem lat w nieformalnym związku z gwałtami i biciem to jest masochizm na własne życzenie , bądź inne pobudki , np. materialne trzymają kobietę z takim zwierzakiem .Nie ma żadnej obawy ,że partner odbierze, lub nie pozwoli odejść z dziećmi , jesteś w polsce!!! to a propo tej wstrząsającej relacji .. Moim zdaniem większość nie udanych związków , wynika z nieznajomości siebie na wzajem , nie znajomości własnych potrzeb i norm obyczajowych , i to dotyczy wszystkich relacji damsko męskich , a w przypadku cudzoziemców jest to szcególnie istotne. To nie chodzi o to że to ARAB!!!!!Polacy tłuką swoje żony , piją , i wykorzystują sexualnie , włosi regularnie zdradzają i zarażają swoje partnerki czym tylko się da.Trudno tu dyskutować poruszając sie po takich argumentach . Pewne są RÓŻNICE KULTUROWE RELIGIJNE OBYCZAJOWE....... każda kobieta, która rozważa związanie sie z mężczyzną innej kultury najpierw powinna poznać różniece, nie z tego typu forów relacji , artykułów i opinii , ...chcesz poznać islam , przestudiuj koran , chcesz poznać kulture odwiedź kraj, wejdź do prywatnego domu , poznaj rodzine...poszukaj kontaktu z kobietami pochodzącymi z kraju partnera.......Jak już zbierzesz informacje, utworzysz własną opinie( a nie powielisz stereotypu myślowego) wtedy zdecydujesz ,czy te czarne oczy które pokochałaś wystarczą :) Jeśli tak gratuluje!!!!! jeśli po zdobyciu żetelnej wiedzy masz wątpliwośći,to pamięataj nie da sie żyć samą miłością.

Chciałam się dowiedzieć jak to jest z mężczyznami z Iraku?Poznałam jakiś czas temu Araba,jego rodzice z siostrą mieszkają w Warszawie,ojciec dyplomata jest tu na placówce.Siostra studiuje na UW.On mieszka na stałe w Bagdadzie,ponieważ tam studiuje i raz na kilka miesięcy przyjeżdża do Polski.Nie ma między nami miłości,być może zauroczenie i dobra zabawa.On nigdy nie zamieszka w Polsce na stałe,i nigdy nie zabrał by mnie do siebie z powodu wojny-tak mówił.Swoją drogą sama też bym nie wyjechała z Polski.Więc stwierdziliśmy,że będziemy się spotykać jak tylko będzie w Warszawie.Ale jestem ciekawa jak to "u nich" tam jest.Jak kobieta jest tam postrzegana?Traktowana?etc...

Gość Agnesti
ja rozumiem nie lubić-ok ale proszę mi to uzasadnić :-) mowie do9kladnie o Tunezji, nieprawdą jest że kobieta musi siedzieć w domu i dbać wyłącznie o dom-spójrzcie na parlament -widzę tam masę kobiet :-) nie noszą chustek, malują się , dbają o wygląd. mam przyjaciela w Tunezji-ma siostry-jedna to tradycjonalistka, druga ma wszystko w "d..."-europejski styl-ciągle wizyty u fryzjera, itp( mowie o mężatce z dwójka dzieci i o tym że mąż w trakcie nieobecności żony zmienia pampersa). Fakt arabski facet jest bardzo zazdrosny, to dla nas kobiet wielka wada -faktem jest że mąż musi wiedzieć gdzie idziesz i kiedy wrócisz, jak nie wrócisz-będzie dzwonił i nie da Ci spokoju :-) potem np. karą dla Ciebie będzie brak seksu przez tydzień, bo allah powiedział, że to najlepsza kara dla kobiety kiedy jest nieposłuszna. Faktem jest że buziak w obecności matki to zbrodnia....niesmak straszny, nie wolno tego robić-bo to brak szacunku ( u nas norma). Z reguły Twoje dzieci przejdą na islam...ale tez nie koniecznie bo znam takich arabów w Polsce ze nie zmuszali ani żon ani nie naciskali na zmianę religii dziecka ( choć jego rodzina tego nie akceptuje ). Wykształcony arab jest bardzo ambitni, z takim człowiekiem nie będziesz musiała się martwić o kwestie domu, bo to wg Koranu on musi Ci wszystko zapewnić.( w Polsce czasami to my musimy pracować na faceta). Jeśli widzicie problem jeśli chodzi o ślub, wystarczy kliknąć na stronę ambasady polskiej w kraju arabskim jaki Was interesuje- małżeństwo arabskie to układ- trzeba wiedzieć o co dodatkowo zadbać i co podpisać....w Tunezji akurat jest zakaz wielożeństwa- a mąż dzieci zabrać Ci ot tak nie może. Możesz mieć również rozdzielność majątkową- w małżeństwach tunezyjsko-polskich to bardzo popularne I bezpieczne uważam. Wesele arabskie wygląda jak nasze- masz normalną kreację, jest impreza- tym się różnimy że u nas wódka leje sie jak strumieniami :-) Potem odwiedzasz hotel ze swoim mężem i tracisz dziewictwo....to ważny dzień dla rodziny muzułmańskiej. Ale jeśli arab wie że nią nie jesteś i godzi się na to - problemu nie ma a rodzina i tak wie że byłaś dziewicą. ... bo arab musi mieć "czystą" Kobietę. to ciekawa religia, kultura i tradycje- jak dla mnie-ja akceptuje opinie innych, że nie lubią czy coś- ale naprawdę tak jak nie każdy Polak jest good, tak też spotykamy arabów którzy biją nas po twarzy i zabierają dzieci. Wszystko zależy jakimi jesteśmy ludźmi. Jedna jest prawda -Bog wg islamu i naszej religii-jest jeden-jesli arab nie zmusza Cie do zmiany religii to bardzo dobrze, jesli nie naciska Cie na przyjazd do Polski-to drugie dobrze, bo nie zalezy mu wyłącznie na wizie. Obserwuj, czy zgodzisz sie na: to że : 1. bedziesz musiala informowac meza o wszystkim 2.ze jak bedzie tolerancyjny , czasami poprosi Cie o zalozenie chusty i tradycyjnego stroju- to nie od razu przejdzie na islam, ale musisz byc otwarta 3. w okresie ramadanu bedzie mogl sie z Toba kochac tylko jak zajdzie slonce.....:-) przez caly dzien nie może myslec o Tobie w ten sposób...a czasami moze poprosi Cie abys przezyla ten okres z nim...uwaga!! to cięzzkie...i trwa miesiac :-) 4. ze czasami bedzie chcial odwiedzic kawiarnie czy inne miejsce , gdzie mogą przebywać tylko mężczyźni -dla nas to dziwaczne Trzeba rozpatrzyć za i przeciw :-) a jeśli sie zgodzicie -trzeba duzooo otwartości i wyrozumiałości- ale jest to możliwe :-) p.s Opierałam się pisząc to o zwyczaje Tunezyjskie. Nie oszukujmy się...Egipt już jest bardziej surowy o relacje dotyczace kobita-mężczyzna. Pozdrawiam Wszystkich :-)

Gość Agnesti
Wyznaje jedną zasadę-dotyczącą wszelkich religii. kulturę europejską i arabską ( czy też inną ) równie wiele dzieli, jak łączy. Podstawową zasadą w kontaktach z Arabami jest to, by szanować ich przekonania i zasady. Równie ważne, by tego samego wymagać od nich, w kontaktach z nami. Pozdrawiam raz jeszcze

Gość babikaaa
Ansh-ja z checia pomoge?

i ja moge ci tez co nieco pomoc, moj maz nie jest a rabemm ale muzułmanem,Natomiast ja jestem po arabistyce, chetnie odpowiem na pytania.

Gość haloosexy
ja jestem zareczona z wlochem kocham mnie za moje dlugie blond wlosy i zielone oczy a ja jego za przeciwtienstwa<3 arbowie tez sa fajni ale ja wole wlochow

Gość cynercyber
a ja mam meża cygana i powiem ci ze mam nie za dobze...dligie spidnice skromnosc nacisk rodziny...ale u araba bedziesz maila o wiele gozej tam jest nacisk na religie i u nich jak kobieta zrobi cos zle odrazu sie ja boje wiem bo mam kolezanke co jest zona araba, gdy wzieli slub mieszkali tu 5 lat ale on kazal sie jej przeprowadzic do niego i tam diopiero bylo pieklo, musi byc posluszna inaczej ja pobije taka u nich kultura... a dzieci nalezado niego on ma prawo robic z nimi co chve a ona posluszna zona do gotrowania sprzotania, nie mowiac juz o tym ze ja zdtradza...maskara

Gość Dzien dobry :)
Proponuje przeczytac sobie ksiazke "Arabska zona" - Tanya Valko W KDC kosztuje 31 zl. Ja tez juz 13 miesiecy spotykam sie z Tunezyjczykiem.Nie wiem dla kogos to moze malo,ale przez ten ponad rok mozna poznac czlowieka.U nas jest inaczej bo oboje mieszkamy w Niemczech.Hmm nie powiem czasami probuje mnie namowic abym przeszla moze na Islam ale ja mu kategorycznie odmawiam i nie wiem jak bym kogos nie kochala to u mnie nie ma takiej obcji zebym zmienila wiare.On musi sie z tym pogodzic. Czytalam koran,ale mnie jakos nie przekonuje... Pozdrawiam wszystkie zakochane w Arabach🌻🌻🌻

Gość Agnesti
Witam ponownie :-) no cóż-ja tam się nie zgodzę z tym sprzątaniem, gotowaniem i waleniem po buzi.....może dlatego ,że mam w swoim towarzystwie sporo małżeństw mieszanych- w sumie to moje znajome. Nie zostały zmuszane do zmiany wiary, sa free i to naprawdę widać jak się ich odwiedza. Ale może ja trafiłam na takie dobre przypadki :-) nie chce tu broń boże bronic arabów- ale ja też interesuje się tą kulturą- zresztą kolejnym kierunkiem którym ukończę będzie właśnie arabistyka, czytam Koran.....no jest jak jest- taka ich kultura..... Ja uważam że wszystko jest kwestią wypracowania, jeszcze raz duzo wyrozumiałości, otwartosci i ciagle kompromisy (mowie o arabie ktory mysli i cos soba reprezentuje). Zresztą jak widzę , że pewne kraje arabskie mocno zrobiły się europejskie- to dobrze :-) P.s czytałam "Arabską żonę" :-)))) no cóż -świetna książka. Ale ja ogólnie nie jestem zwolenniczką uogólniania i wrzucania wszystkich do jednego worka. Choć uważam , ze pewne obawy czytając ta książkę mogą byc uzasadnione. Pozdrawiam :-)

Gość agrafka12345
Chciałabym dowiedzieć się coś więcej o muzułmaninach pochodzących z Cypru. Znam kilku młodych ludzi pochodzących stamtąd, wydają się być całkiem normalni, podczas ostatniego ramadanu nic specjalnego nie robili. Dziewczyny pochodzące z tureckiej części Cypru ubierają się tam jak w środkowej Europie, nie słyszałam by ktoś ich nie szanował. Rodzina, którą znam też specjalnie nie różni się od naszej. Matka i ojciec pracują, nikt nie nosi chust czy czegoś takiego. Zaznaczam, że wszyscy mieszkają cały czas tam, nie tutaj. Ktoś wie czy tam jest inaczej, "łatwiej" żonom muzułmanina? I dlaczego? Pozdrawiam :)

Gość faraszah
Cześć wszystkim! czy któraś z Was spotyka się z Algierczykiem albo jest już żoną któregoś? ja mam faceta i myślę poważnie się z nim związać ale po przeczytaniu tego forum, nabrałam wątpliwości...