Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tośka_28

PAŹDZIERNIK 2008

Polecane posty

Franek gada! tzn robi takie mamamamamam mniammniam mniam. Normlanie sikam ze śmiechu. Próbowałam nagrac, ale oczywiscie jak zobaczy telefon, albo aparat to sie ucisza i wpatruje.

A ja właśnie wróciłam od fryzjera (w końcu zmusiłam M żeby został z Tośką). I mam teraz włosy krótsze niż paula01 (super wyglądasz!), no tyle że moja twarz jest tak z 2,5 raza szersza hehe :) Fryzjerka co prawda złapała się za głowę, bo miałam długie i im zawsze szkoda, ale po fakcie sama stwierdziła, że to dobra decyzja była. I Tośka już tak nie będzie mogła ciągnąć mocno hip hip hurra. Super że Franek już gada. Młoda dziś pieje, ma przy tym taką seksowną, na dłuższą metę irytującą chrypkę...

Marceli, ja zawsze miałam krótkie wlosy - tzn w podstawówce próbowałam zapuszczac, ale mam cienkie i nie lubie układać. Franek zwariował - moj mezulek sie popłakał ze smiechu przy obiedzie, bo franio cały czas mamamamamama - normalnie szok. A jaka mine przy tym robi:). Aha, dziewczyny, które mają ząbki - przed wyjsiem ząbków był spadek apetytu? Bo u nas cos kiepsko z jedzeniem, oprócz wieczoróe oczywiscie:(.

drogie kolezanki te ktore zastanawiaja sie nad urlopami wychowawczymi - wiem ze pierwsze 2 lub 3 llata wychowawczego sa platne ( malo :( ) a kolejny rok jest bezplatny, obecnie bedac na wychowawczym mozna dorobic sobie na pol etatu - tak teraz zrobila moja kolezanka ja bedac na wychowawaczym 6-7 lat temu dostawalam okolo 350zl nie wiem jakie sa teraz stawki niestety mi zostal jeszcze tydzien wolnego i do roboty :( moje corcie jeszcze choruja ale pomalu juz im przechodzi musze sie pochwali ze moja corcia zjadla ponad 100ml kaszki waniliowej :) ale po 2h musialam ja troszeczka dokarmic albo tylko przytulic do piersi bo byla marudna teraz sobie spi spokojnie a co do spacerow no coz - choroba nie pozawala

myszka - urlop wychowawczy jest całkowicie bezpłatny. Więc nie wiem, skad dostawałaś te 350 zl, może z mopsu? Bo na pewno nie z tytułu urlopu. paula - gratulacje dla Frania:) Mój ostatnio to tylko skrzeczy jak żaba albo piszczy jak koty co się marcują:P A my bylismy dzisiaj z małym w pizzerii i był super grzeczny! Pierwsze nasze takie wyjście:) Spodobało nam sie i mam nadzieję, że będzie takich więcej. A, i kupy nam się poprawiły! Są teraz nawet do dwóch razy dziennie! Więc już się tak nie martwię.

My byliśmy tak z miesiąc temu w restauracji na obiadku, bo chcieliśmy wypróbować lokal przed chrzcinami, i też była ok. Co prawda między pierwszym a drugim daniem musiałam ją dokarmić, ale to dlatego, że wcześniej byliśmy jeszcze na zakupach, więc miała prawo zgłodnieć. W ogóle jak z nią gdzieś wychodzę, to aniołek się z tej bestii robi. Noszę ją w nosidełku baby bjorn, rozgląda się dookoła, a jak się zmęczy, to się przytula i zasypia. I raz nawet mnie starsza pani przy kasie przepuściła i pomogła rzeczy z koszyka wyjmować:-) Jak się o cokolwiek pytam obsługi, to też od razu wszyscy pomagają i szukają :-) Same plusy. Tylko ubrań się nie da z nią kupować, bo przymierzalnie są za ciasne i nie ma jej gdzie położyć... A z wózkiem między wieszaki się nie będę pchała. No chyba że mnie taka chcica na zakupy weźmie :P Wychowawczy jest bezpłatny, na 100%. Chyba że coś faktycznie się z jakiegoś urzędu dostaje, ale to pewnie grosze są. Ja przez 2 miesiace będę pozbawiona pensji, bo w lipcu już wracam. Wczoraj szef już dzwonił i mówił, że jakbym chciała wcześniej, to żeby się nie wahać, z otwartymi ramionami mnie powita hehe. Wcale mi się nie spieszy aż tak...

Gość deli26
u nas też dzisiaj cały dzień marudzenia, aż mam dosyć takich dni :( jak robicie kaszki to z tego przepisu wychodzi taka półpłynna do butelki czy bardzo gęsta? jeszcze nie dawałam jej kaszek a chce powoli wprowadzić jak skonczą mi sie kleiki.

deli, ja robie raczej na gesto, ale daje popic cycusiem, albo soczkiem, jak księciunio zechce:).

hey Zgadzam się. Wychowawczy jest bezpłatny. Teraz jest jedynie dodatek do zasiłku rodzinego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego. Ale jak sama nazwa wskazuje...najpierw trzeba dostać zasiłek rodzinny, który przysługuje rodzinie, gdzie dochód za 2007 rok nie przekracza 504 zł na osobę. Kobiety przechodząc na urlop wychowawczy są w tej dobrej sytuacji, że ich dochód rozumie się jako dochód utracony - spowodowany przejściem na urlop wychowawczy. Oprócz tego jest jeszcze jednorazowy dodatek w wysokości 1.000 zł z tytułu urodzenie dziecka (oprócz becikowego), o który można się ubiegać do ukończenia przez dziecko roczku. Więc wydaje mi się, że myszce chodziło o ten zasiłek właśnie. Skończyłam swoje wywody Milenka uczy się pić z niekapka, ojjjjjjj

conqita, czyli mąz musiałby zarabiac ponizej 1600 zł? na 3 osoby? To nawet nie mam co skladac podań.

conqita - a ten dodatek jednorazowy w wysokości 1000 z to też się dostaje, kiedy dochód nie przekracza 504 zł na osobę? Młody śpi, trochę marudził może przez tę zmianę czasu.

ja ekspertem nie jestem. paula wydaje mi się, że niekoniecznie. Zależy czy pracował w jednym miejscu pracy no i czy mieliście oprócz tego jakieś inne dochody np. zarobek za granicą lub inne dochody niepodlegajace opodatkowaniu. Zależy też ile Ty zarobiłaś. Bo z Twojego dochodu oblicza się przeciętny miesięczny dochód utracony. Najlepiej zadzonić do mopsu i się zapytać dokładnie... goja => ten tysiaczek też występuje jako dodatek do zasiłku rodzinnego, czyli te 504 to górna granica. Wszyscy mi się w domu pospali...

ten dodatek do wychowawczego jest z MOPSu lup jak w moim przypadku z GOPSu i jest to jakieś 400zł i do tego dochodzi rodzinne ! Ja na to idę właśnie z tytułu utracenia dochodu bo ogólnie rodzinnego nie dostalismy a łapnię się na to jak męża dochód brutto nie przekroczy 2000 zł!

hej falsa martwiła się że ma 5h w jedną strone hmmmmmm to co powiedzieć na to - jedziemy do PL samochodem a to w naszym przypadku około 20 godzin :( to dopiero wyzwanie zobaczymy co to będzie :)

Magdzikcc--> podziwiam , 20h z maluchem + przerwy na odpoczynek dla niego - oj bedzie głowa bolała :)

conqiuta - dzięki za info:) magdzik - nieźle 20 godzin! Trzymam kciuki za udaną podróż:) U nas nocka tradycyjnie - pobudka o 1 i o 4, potem ok 7 już nie ma spania. Ale fajnie (odpukać), bo małemu od kilku tygodni się tak unormowalo to wstawanie nocne. Dzięki temu ja tez trochę pośpię. Budzi się czasem i daję mu smoka, ale tego nie odczuwam nawet.

magdzikcc my tez jezdzimy do polski a mamy 1200 km...nie jest tak tragicznie pod warunkiem ze jedziemy na noc i za czesto sie nie zatrzymujemy.Ja rodziłam w polsce i przyjechalismy do holandii jak malutki mial 2 m-ce.A teraz wybieramy sie na swieta.Tylko teraz jestem madrzejsza i kupilismy 2 fotelik taki co sie rozkłada na płasko i dziecko moze sobie spokojnie spac...Bo pierwsza podroz to tragedia była w tym zwyklym foteliku tzn dla malego bo był cały zdretwiały biedaczek

hej... u nas tez spanie sie normuje:/ w nocy wstaje o 4 i 7, z tym ze wieczorem do 24 co godzinę. I to budzi sie z płaczem, że tylko cycus go uspakaja. próbowałam z butlą - dalej jej nie akceptuje, smoczek, jeszcze bardziej go rozdraznia, tule, caluje cuda nie widy. No i gada...... przysiegam dzisiaj od 8 z lózeczka dochodzilo mamamama, babbababa, mniammniam, mniammmmmm.

Cześc dziewczyny. Goja - zdjęcia super. Blanusia dzis skończyła pół roku :D Po południu będzie zajadaćp ierwszą marcheweczke

Artigiana - wszystkiego najlepszego dla Blanusi! A jeszcze tak niedawno czekalismy na wiesci ze szpitala, co z Wami:)

Artigiana - wow już pół roku! Gratulacje:) Chyba jesteście w nielicznej grupie, która jeszcze nie jadła nic oprócz mleka:) A my się szykujemy na spacer. Wiktor przeprany ale chyba zwalił kupę i muszę go raz jeszcze przebrać:P W sobotę byłam na zakupach, jest u nas fajny sklep dla Pepco i jest tam dużo tanich rzeczy dla dzieci. Kupiłam całą torbę ciuszków i zapłaciłam 50 zl. A u nas za samego bodziaka dałam 18 zł! kupiłam sliczną koszulę na święta:) Oczywiście dla Wiktora. Jakoś sobie nie mam wielkiej potrzeby kupowania.

hej hej a my dzisiaj rozpoczynamy 26 tydz:) wczoraj byłyśmy na basenie.Marysia pierwszy raz widziała tylu ludzi i dzieci ale była zachwycona, pan instruktor co chwila \"wypożyczał\" ją sobie aby pokazywać na niej nowe ćwiczenia:) fajnie było, 30min 30zł, niezłą kasę na tym robią.Ale co tam

Goju, u nas tez jest pepco. Body po 5,90, pajace po 9,90 i takie w miare ok. Moja siostra czesto tam ubiera siostrzenice - po sezonie kurtki zimowe po 15 zł! Ja to się na basen nie wiem kiedy zdecyduje:/ Franek układa sie do drugiej drzemki. Ja zaraz pije kawe, bo od tego gadania chyba peknie mi głowa. do 15 czekam na odbiór poczty, a poźniej spacer.

Dziękuję dziewczyny. Goja - my już od 2 tygodni jemy miksowane owoce mieszane z kaszką. Dziś po prostu powoli zaczynamy wprowadzać składniki zupkowe

Włąśnie się poryczałam ze śmiechu po obejrzeniu nowej reklamy Tesco, jak to się chodzi po oranżadę a jak po wafle... :D goja, cudne są te zdjęcia! Jeszcze trochę schudnę i też się zapiszemy. paula, tylko pozazdrościć. Tośka ciągle jeszcze pieje, teraz tylko zaczęła łapać stópki i wołać ttttaaaa tttaaaććć :-) Wypróbowałyśmy właśnie parowar i robota, ostatnie nabytki kuchenne, i młoda zjadła marchewkowo-ziemniaczano-kalafiorową papkę. Nie za dużo, ale jadła. Czyli że po prostu nie podchodzą jej słoiki, i woli \"domowy\" smaczek. Odpuszczę sobie chyba zastanawianie się czy warzywka ekologiczne czy nie... Gratulacje pół-urodzinek :-)