Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość E.snu

W ktorym tygodniu dziecko jest bezpieczne ?

Polecane posty

Gość E.snu

W ktorym tygodniu ciazy mozna najwczesniej urodzic by dziecko bylo bezpieczne ?

Z tego co czytałam po 24 tyg dziecko ma juz 80% szans na przezycie .. Wczesniej duzo mniej...

mnie lekarz powtarzal ze byle to 30 tc ale nie wiem ile w tym prawdy tak na prawde to bezpieczne dziecko jest po 37 tyg, (rodzialm w 35 i przy porodzie mialam tez wpisane ze porod wczesniaczy zagrozony, a nic sie nei dzialo:/) ale zdrowe dzieci rodza sei juz w 27 tyg rodza :) sama widzialam, rekordy czytalam w \"mamo to ja\" ze dzieciatko w 20 tc sie urodzilo i dzieki pomocy medycznej zyje i sie prawidlowo rozwija :)

Gość a oto streszczenia
ja czytałam że koło 26., ale zdarza się, że i o wiele mniejsze maluszki przeżywają i mają się dobrze!!!

tak naprawdę nie ma niestety reguły czasem przeżywa dziecko 20paro tygodniowe a czasem nie przeżyje dziecko z 30paro tygodniowej ciąży

Gość w 38 tygodniu
w 36 też jest ok jednak wszystkie porody przed 36 tygodniem mogą być z komplikacjami. Dzieci są nie przygotowane do życia, czasem niepełnosprawne, w przyszłości mogą mieć wiele problemów neurolologicznych oraz wymagać rehabilitacji. Skąd wogóle to pytanie, wiadomo że najlepiej donosić ciążę i dbać o to żeby donosić a nie odwrotnie. Lepiej mieć zdrowe dziecko niż potem jeździć latami po specjalistach

Słyszałam, że najważniejszy jest 28tc kiedy to tworzą się płucka. Natomiast wg najbezpieczniejsze dziecko jest w 36tc i dalej, a najpewniejszy jest tydzień 40 ;)

Gość do Kasiak*
Ale masz Dzidziuśka :))) Jej... mam dopiero 21 lat, a chyba już mi się włącza... Dużo myślę o dzieciach :) To chyba z miłości do partnera :) Jakbym byla starsza to bez wahania brałabym się do roboty ;)