Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcialabym byc poliglotka

ile macie lat i jakie znacie jezyki, kiedy sie ich uczyliscie i jak?

Polecane posty

michela - zgadzam sie z Toba. Kurcze.. jesli ktos naprawde dobrze zna jakis jezyk, to po co fałszywa skromnosc ?? topik jest jaki jest i jak kogos razi w oczy, ze inni cos umieja, to niech nie czyta :|

No to czas zalozyc towrzystwo wzajemnej adoracji. York bedzie przewodniczaca, a fighetta skarbnikiem. Skarbnikiem, bo i pewnie z matematyki same piatki.

Gość michelle11
Jak ktos mieszka we Wloszech i uzywa jezyka 24h, to normalne, ze zna go super. Najbardziej smiesza mnie osoby, ktore nigdy nie mieszkaly za granica przynajmniej roku i pisza, ze znaja jakis jezyk biegle. Marg, a Hiszpanie z Barcelony nie mowia na co dzien po katalonsku?

Gość
a ja znam osoby które nie mieszkały za granicą a mówią biegle :o dziwne że Cię to śmieszy, chcesz się dowartościować czy co? i nie piszę tu o sobie - ja nie znam biegle żadnego :)

Gość michelle11
Michela, czy tam gdzie mieszkasz Wlosi uzywaja czasu passato remoto?

nie wiem skad te zlosliwe komentarze, nawet jesli by byla z siebie dumna, ze zna takie i takie jezyki to cow tym zlego?zapracowala na o, a nie sie z tym urodzila..ale ja nawet tez nie odebralalam tego jakko chwalenie sie, napisala szczerze jak jest i jej wierze.. najlepiej jakby kazdy przepraszal za to, ze zyje.

Mieszkam w centrum Wloch i czas passato remoto jest uzywany aczkolwiek niezbyt czesto. Ponoc najbardziej uzywaja go Sardynczycy.

Gość michelle11
Tak, smieszy mnie to, bo aby mowic biegle, wypowiadac sie na kazdy temat jak 'nativi' trzeba mieszkac za granica. W Polsce mozna nauczyc sie jezyka biernie, nie czynnie. A smieszy mnie to dlatego, iz osoby, ktore mieszkaja od lat za granica rzadko mowia iz znaja jezyk biegle, a takie, ktore z nativem nigdy nie rozmawialy ,uzywaja tego wyrazu. Tu nie chodzi o skromnosc tylko odrobine samokrytycyzmu.

michelle ogolnie w cataluni mowi sie po catalunsku...ja nauczylam sie hiszpanskiego bo oni ten jezyk tez znaja i go uzywaja...catalunski rozumiem ale za chiny ludowe ja w tym jezyku mowic nie bede bo sobie jezyk polame...

Gość pati1986
polski, francuski,angielski,hiszpański, serbsko-chorwacki

Gość pati1986
polski -jestem polka francuski - mieszkam w paryzu angielski mieszkałam 10 lat w Glasgow hiszpański - studiowałam w hiszpani serbsko-chorwacki - moj maz i jego rodzina sa z Czarnogóry :>

ale jak one mowia, ze nawet nie panuja nad tym, mowia, po hiszpansku czy tam po wlosku bez zastanowienia, dogaduja sie swietnie itp, to chyba mozna pwiedziec ze porozumiewaja sie biegle prawda?:O jak rozumie bez problemow co sie do niej mowi, potrafi bez problemu odpowiedziec, to ma powiedziec, ze zna jezyk srednio?

pati1986--> masz 22 lata i juz takie zyciorys? i znasz tyle jezykow?:D:D:D niezle.

Gość michelle11
Przeciez mowie, ze osoby mieszkajace za granica maja pelne prawo napisac, ze znaja jezyk swietnie.

okej, to zwracam honor:)

Gość pati1986
nie mam 22 lat 1986(to moje szczesliwe liczby :p) to nie moj rocznik ja jestem 82;)

Gość michelle11
Marg, a da sie tam pracowac bez katalonskiego?

aaa:)

Gość pati1986
ale musze przyznac ze we wszystkich kraja ch spedzilam duzo czasu i dlatego mowie biegle oprocz serbsko-chorwackiego - to akurat znam dobrze ale jeszcze nie biegle bo mi sie przypadki polskie i serbskie piernicza ;)

Gość michelle11
Pati, po ilu miesiacach mowila plynnie po francusku i rozumialas zabojadow?

wbijcie to sobie do glow, ze nawet jesli trajkoczecie w obcym jezyku z predkoscia 6 slow na minute, to i tak dla tubylcow brzmicie obco. Poza tym, nie wystarczy znac jezyki obce. Trzeba miec w nich cos sensownego do powiedzenia. Aaa, widze, ze czlonkin Towarzystwa Wzajemnej Adoracji z sedziba w Katalunii przybywa...

Gość pati1986
po roku rozumilam wszystko po poltora mowilam biegle ale wlozylam w to strasznie duzo pracy, a z tego co slyszalam i czytalam to osobom które juz znaja ine jezyki jest sie latwiej uczyc. moja rada poswiecic rok na nauke gramtyki i podstwowego slowniictwa wyjechac na minimum rok i bedzie dobrze

a czego y oczekujesz,z e nagle bedziemy mowily jak mieszkanki danego kraju? a i w sumie w przypadku niektoryhc jzykow i to jest mozliwe.

michelle zaczelam pracowac tutaj w barze po trzech miesiacach pobytu...wiec moj hiszpanski byl...kiepski...nauczylam sie przez rozmowe z ludzmi...da sie pracowac bez catalunskiego bez problemu bo ja nie rozmumialam nic jak zaczynalam pracowac...teraz rozmumiem ale nie umiem sie wypowiedziec ok...

Gość michelle11
Chirality, no i co z tego?? Kazdy kto nauczyl sie jezyka po uksztaltowaniu sie strun glosowych ma akcent i nie ma w nim nic zlego. Tylko Polacy wstydza sie swojego akcentu.

Gość pati1986
ja brdzo przepraszam moj angielski francuski i hiszpanski jest biegly, nikt mi nigdy nie powiedzial ze mam akcent inny czy cos w tym stylu, jak juz sie pytaja to po wygladzie ze nie pasuje im do wizeruku francuzki hiszopanki czy angielki :D

ma, ma zaraz znow wyjedzie ze swoim jednym tekstem jaki zna..

Gość pati1986
wiecie polacy sa bardzo chwaleni za granica wlasnie bo prawie wcale nie maja akcentu jesli mowia biegle... zawsze sie rozpozan niemca francuza czy hiszpana mowiacego po angielsku a polaka jak mowi biegle nie da rady i wiem to z doswiadczenia

Gość
a ja znam takich coi siedzą za granicą i nie mówią w obcym języku :p teraz są takie możliwości, że nie ruszając się z domu możesz pogadać z kimś z drugiego końca świata w jego języku :) no ale my krajowi to zacofane Polaczki jesteśmy, wiadomo...