Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcialabym byc poliglotka

ile macie lat i jakie znacie jezyki, kiedy sie ich uczyliscie i jak?

Polecane posty

Gość iubire
dzieki Pati za odpowiedz. ja teraz mam tak, ze mieszam bezwiednie prawie angielski z rumunskim ( slowka), zdazylo mi sie do rodzicow moich po ang. mowic jak tlumaczylam z rumunskiego ;( wiecej wprawy i doswiadczenia i chyba to pokonam. cmok Dziewczyny

Gość pati1986
ale faktucznie czasem jest problem z przestawieniem sie jak nagel musisz kilku jezykow szysko uzywac, wlniesz slowo ktore jest podobne w innym jezyku i jak sie nie skoncenturjesz to moment wtopa i sie mozna przestawic

Gość michelle11
Mnie troche zszokowali Polacy ,ktorzy siedza w Stanach po 10, 20 lat i nie znaja dobrze angielskiego:O

pati> bedziesz uczyla swoje dziecko mowic w inych jezykach? czy nie mas ztakich ambicji? chcesz, zeby znalo polski? czy moze serbsko-chorwacki?:D

Dla chcącego nic trudnego ...nie trzeba być bóg wie jak wykształconym żeby znać jakiś język :)

Gość pati1986
moje dzieci beda mialy przesrane (tak tak blizniaczki) ma znac minimum 4 jezyki biegle od malego, nie wyobrazam soibie zeby nie umialy pozozumiec sie zrodzina wiec plski i serbsko - chorwacki mus, francuski bo beda zyc we francji i angielski bo ja tak kaze i juz! :D jestem wredna mama ale im na dobre wyjdzie :D

super:) ciekwe jak ty to zrobisz:P

Gość michelle11
Pati, 78150 to kod Twojego miasta?

Gość pati1986
mam ciotke jej corka mowi biegle w 4 jezykach i ma 7 lat mowili doniej 2 dni w tygodniu ppo angielsku dwa po fransuku 2 po niemiecku i polki 1 dzien plus czas spedzony w szkole i przedszkolu wiec dla chcacego nie ma nic trudnego:D

hehe :D no ładnie to będą miały te twoje dzieci :)

Przeskakiwanie z jezyka na jazyk grozi tym ze tak naprawde nie zna sie dobrze zadnego jezyka. Nie znaczy to ze uczac sie jezyka nie mozna brac sie za drugi tylko to ze trzeba sobie dac troche czasu na dobre opanowanie pierwszego a potem nawet uczac sie juz drugiego caly czas byc na biezaco z pierwszym. Jesli sie rzuca w kat i nie powtarza to po pewnym czasie zaczyna sie zapominac a juz tym bardziej jesli nauka byla pospieszna i nie opanowalo sie dobrze zasad. Dlatego mysle ze lepiej nawet znac mniej jezykow ale dobrze niz kilka naraz ale po lebkach.

Gość pati1986
tak 78150 rocquencourt

Gość michelle11
No to Cie znalazlam na mapie;)

Gość pati1986
hehe nio no :d szpieg :p

z ta 7 latka to niezle, jestemw szoku..

Gość michelle11
Do tej miescowosci jezdzi RER?

Gość michelle11
Dzieci bardzo szybko ucza sie jezykow. Moj kuzyn w wieku 6 lat nauczyl sie niemieckiego ogladajac bajki.

Gość iubire
Szczerze mowiac nie wiedzialam, ze jest jezyk serbsko-chorwacki... Czesto łapie stacje serbskie jak jestem blisko granicy z Serbia ( mam od mojej pieknej, rumunskiej wioski 45 km) i pojedyncze slowa rozumiem ;)

a dziecko wie, ze mowi sie do niego w 4 roznych jezykach i, ze nie mozna tych jezykow mieszac? zawsze ta technika, jak uka dzieci paru jezykow na raz mnie zastanawiala no i jak te dzieci sobie z tym radza

Gość pati1986
RER jezdzi do Saint Claude, RER C jak dobrze pamietem, a trzeba podjechac autobusem - dokladnie sie nie orientuje bo ja autem jezdze tylko w centrum paryza merem bo autem nie ma sensu:D najwazniejsze ze kolo domku mam olbrzymie centrum handlowe Parly II :D

Gość pati1986
dziecko miesza te jezyki to oczywise ale mniej wiecej do 4-5 roku zycia, pozniej juz wie jaka jest roznica i potrafi sobie to wyklarowac kiedy w jakim mowic. ale bardzo podobala mi sie moja kuzynka :d jak mowila jedno zdanie w 3 jezykach :D ale to maila 3 latka :D

Gość michelle11
A znasz okolice Paryza?? Wiesz na przyklad gdzie mozna mieszkac, aby miec dobry dojazd do Paryza i aby przewazali tam biali?

A ja chciałabym mieszkać w Paryżu...kiedyś jak byłam młodsza to były facet mojej matuli przyniósł mi kasetę z jego wyjazdu do Paryża :) Piękne miasto ...na żywo pewnie o wiele piękniejsze :)

Gość michelle11
Paryz jest piekny, chociaz slyszalam, ze Rzym jest ladniejszy. Sprawdze to wiosna:D

Gość pati1986
wiesz nigdzie nie bedzie tak ze beda przewazali biali, ale najlepiej zdala sie trymac od Saint Denis... najlepsze departamenty to 92,78,95,75 sa tak murzyni i arabowie ale to sa ludzie na poziome w tych dzielnicach. reszta jest dla biedniejszych i imigrantow, wiec ogolnie wybierac poludniowe dzielnice lub sam paryz

chciałabym pomieszkać trochę kiedyś w Paryżu trochę w Rzymie trochę w Barcelonie :) Pozwiedzać Wenecję Florencję :)

cii->ja tez:D

Gość pati1986
ja juz europe obcykalam cala i wg mnie najpiekniejszy pomimo wszystko jest dubrovnik w chorwacji :D

Gość michelle11
Szkoda, ze wynajem mieszkania czy tez pokoju w Paryzu jest tak drogi...