Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nikola1986

resekcja zębów

Polecane posty

Witam.Postanowiłam napisac tez na ten tema, poniewaz mnie tez to czeka, ale mam wtpliwosci co do tego zabiegu.Byłam dzis u dentysty oczywiscie PRYWATNIE to mi powiedziala ze trzeba odrazu zrobic zabieg, ze tego nie da sie wyleczyc bo to jjest choroba i nie ma innego wyjscia oprocz wyrwania zeba.Ale zas poszłam do drugiego dentysty i powiedzial mi ze antybiotykami mozna wyleczyc i nie koniecznie trza robic zabieg.Wiec sama nie wiem kto tu ma racje, kazdy krytukuje kazdego.Ja mialam zeby wyleczone wiec nie wiem z kad to sie tam wzieło , sadze ze to tylko zostało przewiane i chyba moznna ominac to bez zabiegu.W sumie mnie to dlugo nie bolało bo nie caly chyba tydzien, wiec nie sadze ze było by tak źle . Ciezko jest dostac jakac konkretna odpowiedz na to pytanie.Moze ktos cos na ten temat moze wiedziec???

Gość bułka z sardynkami
Zęby to skarb, więc szkoda pochopnie wyrwać. Idź do jeszcze innego dentysty i tam spytaj. A potem powiedz, co ci dwaj powiedzieli i jak masz to wszystko rozumieć

Witam.Wczoraj poszłam do innego dentysty to powiedział mi ze mozna to wyleczyc antybiotykami, ale dzis jeszcze ide do jednego sie zapytac co ona o tym sadzi.Kazdy ma na to inna opinie , ale coz trza poczekac i zobaczyc.Pozniej napisze jak to sie skonczyło.A czy ty miałes co podobnego???

Gość Fleur de vanille
Też miałam kiedyś podobny problem z górną jedynką. Zaczęło się od niewielkiego bólu a skończyło masakrą.Po pierwsze ten ząb miałam kiedyś odbudowywany ponieważ mi się złamał więc dziwiłam się jak mógł mnie zacząć boleć mimo,że od lat jest martwy.Nie miałam czasu iść od razu do dentysty.Ale po paru dniach ząb zaczął tak strasznie boleć,że nie mogłam wytrzymać,nie pomagały żadne środki przeciwbólowe ,nawet Ketonal.Mało tego ząb zaczął się chwiać i wyglądał jakby wysunął się z dziąsła.Pobiegłam do dentysty, całe szczęście przyjęli mnie od razu.Dentystka otworzyła ząb i okazało się,że jest tam ropa , przeczyściła, zapisała antybiotyk,poleciła płukanie rozcieńczoną wodą utlenioną,kazała zrobić prześwietlenie i przyjsć na drugi dzień. Potem po prześwietleniu okazało się,że w kanale zęba utworzyła się jakaś zmiana-cysta i po wyleczeniu należy zrobić resekcję. Zaczęło się długotrwałe leczenie kanałowe, wydałam kupę kasy na wszystkie wizyty ale opłaciło się.Potem dostałam skierowanie do chirurga takiego od zębów aby ocenił potrzebę wykonania resekcji i okazało się ,że obejdzie się bez. Choć wydaje się to dziwne to nawet chwiejący się ząb można uratować. Normalni dentyści nie zalecają wyrywania tak poprostu tylko robią wszystko aby ząb uratować

Gość jak najbardziej
można obyć się bez resekcji. Ja tak miałam- poniewaz bolała mnie górna jedynka poszłam do dentysty i okazało się że na korzeniu zę ba jest ropa i dentystka zaleciła resekcję, ale ponieważ ja sie bardzo bałam zabiegu (kilku znajomych miało i wspominaja jako koszmar) więc zaczęłam biegać po różnych dentystach i w końcu trafiłam na takiego który powiedział że wyleczy antybiotykiem. To było jakieś 5 lat temu i od tej pory-odpókać-spokój:)

Gość jak najbardziej
odpUkać oczywiście miało być:)

przeciez resekcja to nie jest wyrywanie tylko scinanie kosci przy nasadzie. zab zostaje, po jakims czasie tkanka sie odbudowuje i jest okej. w niektorych przypadkach nie da sie jej uniknac, a na pewno jest lepsza niz pozbycie sie zeba! ja mialam robiona na gornej dwojce i poki co - odpukac - jest ok. sam zabieg nie jest przyjemny, ale da sie przezyc: nie boli

to znowu ja, dzis byłam znowu u tej samej dentystki oczywiscie prywatnie.To wciaz powtarzala ze nic sie nie da zrobic(ale wczesniej kope pieniedzy wydalam na leczenie) tylko resekcje zeba, zas niektorzy twierdza co innego, no i mammy 2do 2 i co tu robic.Wlasnie czekam na odpowiedz czy ktos sie tego podejmie , czy da sie to ominac.to za długi zabieg jest a ja nie mam czasu. bo tylko 10 dni:((( Normalnie jhak mi ta dentystka powiedziala to az sie załamałam, ale po waszych e-mailach troche sie uspokoiłam , bo chociaz wsiem jak to wyglada mniej wiecej:) Dopiero pod wieczór maja do mnie zadzwonic z prywatnej kliniki i poinformowac co da sie z tym zrobic. Boje sie tego zabiegu, a jeszcze bardziej tego ze cos moze sie nie udac, ze zrobi sie resekcje zębów a one po kilku dniuach wypadną...czy sa takie przypadki???

Witam ponownie.Dostałam odpowiedz z kliniki i nie byłam zachwycona co mi powiedzieli , bo to jest bez sensu.A co usłyszałam::Mam 2 lub 3 zeby do wyleczenia gdzie za jednego zeba gosciu m,i powiedzial ze 1500zł myslałam ze walne ale jeszcze dodał ze nie wiadomo czy po 2 lub kilku dniach nie wypadnie.Jestem juz tak załamana ze wszystkiego mi sie odechciewa.Gdy wrociłam do domu razem z mama poszukalismy jeszcze jednego jakiegos dobrego chirurga z poza mojego miasta no i na jutro u niego mam wizyte. Zdziwiona byłam bo powiedzial mi ze ten zabieg bedzie trwac do 10 dni byłam w szoku, bo jak sie pytałam poprzednich lekarzy to tylko słyszałam ok miesiąca .Jutro sie dowiem co będziemy robić w tym przypadku, ale koszmarnie sie boję, nie nawidzę zastrzyków a co dobiero krojenia ihh.Ten zabieg jest na znieczuleniu ale jakim??Miesjscowym i niestety wszystko widzisz co się dzxieje???

Witam.Jestem juz po resekcji zębów, powiem tak.Zabieg trwał ponad godzine czasu i mimo znieczulenia czułam wszystko co robi i powiem że bardzo bolało to czyszczenie:(.Mam bardzo dużo szwów.mam preparaty do czyszczenia rany ale chciałabym się dowiedziec, jakie byłynajlepszy preparat do szybkiego gojenia się rany??Czy po resekcji zębów po jakimś czasie normalnie można było jeść?Bo ja już od kilku dni nic nie jem , mało też pije w obawie o szwy.

Gość anjhde
Witam, ja mam jutro isc do dentysty w celu wyrwania zeba(gornej piatki) poniewaz jak stwierdzil lekarz zab nie nadaje sie juz do leczenia..mialam wykoane RTG..dodam ze lekarz powiedzial ze w korzeniu zeba zrobil sie ziarniak (jakos tak) i niestety trzeba go wyrwac..na dzisle tego zeba zrobil mi sie ropien..dostalam antybiotyk..czekalam..zeszlo..jeszcze nie wyrwalam tego zeba..ropien znowu powstal..po przeczytaniu paru wypowiedzi mam watpliwosci co do wyrwania tego zeba..myslicie ze w moim przypadku warto jest pytac o ta resekscje??

witam, moim zdaniem powinnaś wyleczyć żęba antybiotykiem, jak już nie będzie ropy to proponowałabym go wyrwać, a nie iść na resekcję, jest to bardzo nie przyjemny zabieg i bolący.Po zabiegu ja przez 4 dni nie jadłam, jestem w tej chwili po tym zabiegu i sie modle żeby wszystko było ok, a zęby robiłam z przodu i szkoda było usuwać a z tyłu bym nie patrzyła tylko osunęła. mam pełno szwów i się modle aby dobrze się to zakończyło bez żadnych komplikacji.WIęC proponuję nie robić RESEKCJI ZĘBÓW

Witam.Piszę do was bo nie wiem co robic mam.Mam kika pytan na które chciałabym znac odpowiedz bo niestety nikt mi zbytio nie moze pomóc. Otóż w lutym tego roku miałam \"Resekcję zębów\" przednich 1,2.od tego czasu mineło już 3 miesiące.Nic się nie działo, goiło się dobrze, ale od kilku dni bardzo bola mnie dziąsła przodnie gdzie miałam ta resekcje.Używam do leczenia sacholu,szałwi i takiego olejku, po którym ból ustępuje.Zaniepokoiło Mnie jednak fakt tego bólu, dlaczego tak bardzo boli i czy to normalne że na dziąśle zrobiła mi się biała szramka, coś podobnego do odleżyn i na niej czarna mała kropeczka.Czy to normalne zjawisko wystepując przy gojeniu się po zabiegu???Jestem obecnie za granica i nie wiem co robic, byłam u dentystki .Lecz ona mi powiedziała to co ja juz dawno wiem. Stwierdziła też ze trza zrobic leczenie kanałowe,Troche Mnie to zdziwiło poniewaz poto byla robiona ta resekcja by ominąc leczenia kanałowego.Dentystka spojrzała tylko na zdiecia zrobione przed zabiegiem w trakcie i po.Nie zagladajac juz do zebow stwierdziła po zdieciach ze nie trza robic nowych zdiec tylko odrazu leczenie kanałowe.Nie mówią ile mnie skasowała za 30 sekund samej wizyty://// Co o tym sądzicie??Jakie jest wasze zdanie na ten temat i jak wasze gojenie zębów wygładało. Prosze o jak najszybszą odpowiedz i z góry dziękuje

Gość górólka
Nie da się ominąć leczenia kanałowego przez resekcję. Powinno ono być wykonane najpierw, a potem dopiero resekcja. Co do gojenia nic nie powiem, bo jestem jeszcze "PRZED" Jak możesz to opisz dokładnie jak to robili i jakie były twoje odczucia, jak się czułaś po zabiegu i kiedy wróciłaś do "normalnego życia"

Witaj.Jeśli chodzi o resekcjjję to był to był dla Mnie nie pzyjemny zabieg.Miałam robione 3 zęby z przodu.Ten zabieg trwał godzine, gdyż chirurg nie miał nikogo do asytowania. Bardzo mnie ten zabieg bolał mimo znieczulenia, które dostałam.Czułam wszystko co robił, najgorsze było to obcinanie tych korzzeni,że z bólu oprucz płaczu to przeklnełam , bo tak mnie bolało.Z tego bołu to nie mogłam się doczekac aż skonczy to.;Gdy juz było po zabiegu, to już myślałam że nie chciałabym zeby to sie powturzyło, bo nie wiem cz bym się na to raz jeszcze zdecydowała.Gdy wróciłam z mama już do domu cała blada po tym zabiegu ,to mysleliśmy ze to bedzie nie wiadomo jak bolec, ale na szcęscie obeszło sie na jednej tabletce przeiw bólowej.Na drugi dzien jechałam do chirurga na kontrol.Był w szoku ze po zabiegu nie spuchłam tylko po bokach od zastrzyków.Mama sie smiała ze troche przypominałam chomika:)))Przez ten zabieg w ciagu 2 tygodni po drodze zgubiłam 4 kilogramy, gdyż nic nie jadłam oprócz lodów i picia przez słomkę.Zanim się podiełam tego leczenia wczesniej, dentystka leczyła mi je i powiedziała ze nie powinno byc zadnych komplikacji., no cóż , ale jednak cos sie tm dzieje na dziasłach tylko jeszzcze nie wiem co....???I pozdrawiam

Gość górólka
nikola1986, Dzięki za odpowiedz, choć nie jest pocieszająca :-( A czy od razu po zabiegu chodziłaś do szkoły czy pracy? Czy miałaś jakieś zwolnienie? I czy zawsze się dostaje zwolnienie i na jak długo?

Witaj.Wiem że odpowiedz jest nie pocieszająca, ale w moim przypadku tak niestety było.U Ciebie nie koniecznie tak musi byc:)))W zależnosci jaki powód jest tego, że musisz zrobic ta resekcję i które zeby?? Co do zwolnienia ze szkoły czy pracy , to raczej nic ta,kiego ja nie potrzebowałam, poniewaz ja przyjechałam na urlop do Polski, a wiec wszystko rozegrało sie w pierwszym tygodniu mojego urlopu, a w nastepnym miałam juz ta cholerna resekcje!w poniedziłek miałam zabieg, w piatek juz poszłam na sciagniecie kilka szwów. Zas w poniedziałek reszte mi sciagli i we wtorek leciałam spowrotem na Zielone Wyspy i na nastepny dzien szłam juz do pracy.Po zabiegu raczej szybko mi sie to nawet tak goiło.Nie było żadnych komplikacji:)))Jesli chodzisz do szkoły to mozesz sie ubiegac o zwolnienie, ze wzgledu pracu ktory bedziesz musiał przejsc.Ja codziennie praktycznie jezdzil am na kontrole i na przemywanie szwów.Zwolnienie dostaniesz jedynie na tydzien.Zabieg ten zas jest bardzo kostowny,wiec najlepiej najpierw sie zastanowic co lepiej wybracc.Napisz mi na jakim/ch zebach bedziesz miec ta resekcje, zebym mogła ci doradzic

Witaj.Wiem że odpowiedz jest nie pocieszająca, ale w moim przypadku tak niestety było.U Ciebie nie koniecznie tak musi byc W zależnosci jaki powód jest tego, że musisz zrobic ta resekcję i które zeby?? Co do zwolnienia ze szkoły czy pracy , to raczej nic ta,kiego ja nie potrzebowałam, poniewaz ja przyjechałam na urlop do Polski, a wiec wszystko rozegrało sie w pierwszym tygodniu mojego urlopu, a w nastepnym miałam juz ta cholerna resekcje!w poniedziłek miałam zabieg, w piatek juz poszłam na sciagniecie kilka szwów. Zas w poniedziałek reszte mi sciagli i we wtorek leciałam spowrotem na Zielone Wyspy i na nastepny dzien szłam juz do pracy.Po zabiegu raczej szybko mi sie to nawet tak goiło.Nie było żadnych komplikacji Jesli chodzisz do szkoły to mozesz sie ubiegac o zwolnienie, ze wzgledu zabiegów ktore bedziesz musiał/a przejsc.Ja codziennie praktycznie jezdzil am na kontrole i na przemywanie szwów.Zwolnienie dostaniesz jedynie na tydzien.Zabieg ten zas jest bardzo kostowny,wiec najlepiej najpierw sie zastanowic co lepiej wybracc.Napisz mi na jakim/ch zebach bedziesz miec ta resekcje, zebym mogła ci doradzic

Gość górólka
Witam, mam mieć resekcję 1 i 2 u góry, więc raczej odpada usunięcie ich. Ile mniej więcej to kosztuje? Za usunięcie szwów też się płaci, i za dodatkowe wizyty, czy to wlicza sie w koszt zabiegu? nikola, kiedy mogłaś normalnie jeść i mówić po zabiegu? Jak poszłaś do pracy to już było wszystko zagojone? A proponowali Ci zwolnienie, czy trzeba się o to upomnieć?

Witaj.No to resekcja jest nie unikniona, choc jeast jeszcze jeden sposób, na ktory moze bym sie teraz zdecydowała, ale wtedy to człowiek zbytnio nie przemyslał tej sprawy do konca, bo czas niestety mnie poganiał.Drugim sposobem jest usuniecie tych zebow i wstawienie sobie mostka .To było by o wiele tansze i mniej bolesne i nie było by juz zadnego problemu, ze mogły by wypasc.Co do kosztow zabiegów jest to cena od 200 do 400 zł za zeba , no i oczywiscie osobne leczenie czyli bLabowanie, po resekcji zebów. Ja nie potrzebowałam zwolnienia, jak pisałam wczesniej odrazu po powrocie z polski poszłam do pracy.Wiadomą rzeecza jest to ze zeby odrzu sie nie zagoja, na to trzeba czasu,.Sciaganie szwow jaki i wizyty sa juz wliczane w ta resekcje, wiec nie powinnienes/as odniesc zadnych dodatkowych kosztów, chyba ze dentysta bedzie cie tak umawiac gdzie wizyty ma prywatne, to wtedy sa dodatkowe koszty wizyt. Po zabiegu zbytnio mowic nie mogłam i sie smiac, ze wzgledu ze musiałam uwazac zeby to sie nie rozerwałao po sciagnieciu tych swow.Jesc jadłam juz normalnie, ale trza uwazac co sie je i jak sie je.Najlepiej grysc tylnimi zebami .Jesli cos jest twarde to sobie to rozkruszyc lub połamac , np jak jabko , pokroic na plasterki i.Jesli chodzi o zwolnieie to musisz sie zapytac, bo ja nie wiem.

Gość górólka
Dzięki nikola, w przyszłym tygodniu będę mieć wizytę u dentysty, i dowiem się wiecej konkretów. Dzięki za informacje, pewnie będę mieć jeszcze jakieś pytania, więc wpadne tu jak coś więcej będe wiedziała

Witam.Kilka dni temu złamała mi się jedynka przy samym dziąśle, został korzeń. Ząb był martwy i był leczony kanałowo. Chciałabym się dowiedzieć jakie są metody odbudowy zęba. Pozdrawiam

Gość gość
witam miłam resekcje nie całe 2 lata temu jedynki gornej a teraz okazało sie ze mam niec to znowu koszmar!! nie boje sie samego zabiegu tylko znieczulenia bo jak miałam ostatnio to było nie przyjemnie i same łzy mi leciały!!!! a przed tym zabiegiem robiłam sobie 4 zeby korony i po tym mi sie pojawiła bulka i własnie od tego sie zaczeło!!! mogłby kto mi powiedziec czy od tych zebow ktorych robiłam musze miec ta resekcje ze ktos zle zrobił zeby korony????? bo wczesniej nie miałam zadnych problemow!!

Gość asystentka stomatologicznaaaaa
niestety to nie jest niczyja wina, tak sie zdarza ze jak sie ma sztuczna korone to trzeba dostac sie do kanałów przez korzeń, zabieg nie jest taki starszny ale jest to juz zabieg chirurgiczny robiony w sterylnych warunkach bo dentysta narusza kość, na godzine przed zabiegiem powinnas dostac antybiotyk aby uniknac powikłań

Gość gość
dzieki wielkie!! a pow mi co mam robic zeby do tego czyli do resekcji nie doposcic mam czegos nie jesc czy inaczej mam myc zeby????

Gość gość
dobrze by było gdybys sobie kupiła irygator do mycia zebów, bo w tym sztucznych korona sie nie psuje tylko próchnica wchodzi przy szyjce, stad potem takie problemy i w Twoim przypadku higiena jest najwazniejsza a nic tak zebów i szczelin miedzy nimi nie wyczysci jak irygator ;) płucz tez po umyciu buzie płynami do płukania jamy ustnej a po resekkcji koniecznie kup płyny z chlorheksydyną, ona zapobiega powikłaniom