Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

M_O

KADRY, PŁACE, ZASIŁKI - CHĘTNIE POMOGĘ

Polecane posty

Gość Elilka 28
Witam, mam pytanie odnośnie podjęcia pracy po urlopie macierzyńskim. ostatnio wyczytałam w gazecie, że mogę wrocić do pracy na 1/2 lub 3/4 etatu i pracodawca nie może mnie zwolnic przez rok czasu. Czy tak jset w rzeczywistości? Jak to wygląda? I czy muszę pisać prośbę, że chcę pracować na pół etatu jeśli pracowałam na cały? Czy pracodawca musi wyrazić zgodę?

Gość miska nb
mam pytanie jeśli brutto zarabiam 850 zł a jestem zatrudniona na 1/2 etatu ile dostane do ręki , czyli netto

Gość Preferencje11111111
DOBRA mam pytanie :D Pytanie 1. dziewczyna po studiach przysługuje jej 26 dni urlopu w roku . Podjeła prace pod koniec kwietnia , firma w której wcześniej pracowała zapłaciła jej za urlop kwietniowy :) Pytanie ile dni urlopowych przysługuje mojej dziewczynie do końca roku ? Pytanie 2, Czy pracodawca może prowadzić ewidencje czasu pracy (liste obecności ) zbiorowa ? to znaczy na jednej kartce A4 wpisując zmiany ?Biorac pod uwage , że w kazdej placówce pracujeą 3 osoby ? pytanie 3 Czy pracownik może pracować bez przerwy 7-12 dni pod rząd???? Pytanie 4, czy pracodawca ma obowiazek wypłacać ekfiwalent za odzież ,obuwie ? Czy również ma obowiazek co miesiąc dostarczyć pracownikowi tzw. PASEK na którym sa rozliczone dokładnie czy tez szczegółowo jego składki ???? ech....sie napisałam ale czekam z niecierpliwościa na odpowiedź :)

Gość taka jedna co szuka
to moze ja odpowiem 1. urlop przysługuje proporcjonalnie za każdy przepracowany miesiąc 2. tak 3. nie powinein mieć przerwę na odpoczynek 4 powinien płacić ekwiwalent , pasek POWINIEN dawać co miesiac

Ja mam pytanie. Od 2 marca idę na staż z UP, teraz jestem w 4tym tygodniu ciąży, pracodawca nie wie o tym. Na stażu będę pracować na 3 zmiany. Wiem, że w ciąży nie wolno, więc planuję po przepracowaniu ok. 2 tygodni powiedzieć w pracy, że jestem w ciąży, żeby mnie na 1 zmianę przerzucili. Wiem też, że prawo pracy chroni kobietę od 3go miesiąca ciąży. Moje pytanie brzmi- czy to, że powiem o ciąży wcześniej, może być \"samobójem\"? Tzn. czy będą mogli mnie wtedy bezkarnie zwolnić?

Gość nie wiem79
no niestety w moim przypadku nie mam wyjscia jak wziasc wychowawczy urlopu bede mogla wziasc 11 dni 2 dni opieki a wypowiedzenie mam 3 miesieczne wiec wydaje sie ze wychowawczy jest jedynym rozwiazaniem w moim przypadku

Elilka jesli po macierzynskim chcesz wrocic na mniej niz etat oczywiscie musisz sie zwrocic o to pisemnie. Zgodnie z przepisami obowiazujacymi pracodawca nie bedzie mial prawa wtedy cie zwolnic przez rok. miska to zalezy od tego czy dojezdzasz czy tez nie i czy przysluguje ci ulga. Jesli jest w twoim miejscu zamieszkania i masz ulge otrzymasz ok. 658,45 zł preferencje pytanie 1. 26-9 dni= 15 dni w Twojej firmie 9 dni powinno widniec na swiadectwie pracy. Wtedy dziewczyna dostaje roznice miedzy 26 a tym co jest na swiadectwie. pytanie2. oczywiscie, ze tak. Lista obecnosci to potwierdzenie podpisem przybycia do pracy. poza tym pracodawca prowadzi imienna karte czasu pracy na ktorej ewidencjonuje dzienna ilosc godzin przepracowana pytanie 3. to zalezy od przyjetego systemu czasu pracy w danej firmie np system 4 brygadowy. i zalezy co rozumiesz bez przerwy :) pytanie 4. oczywiscie ze ma taki obowiazek. Pasek od wyplaty powinien zawierac wszystkie niezbedne informacje dla pracownika. Poza tym powinien wydawac rmua co potwierdza skladki zus agatka a jaka bedziesz miala umowe z tym pracodawca?

Umowę podpisuję chyba z UP. Nie wiem w sumie. A ma to znaczenie? Nie ma jakichś standardowych umów?

Gość romkam
proszę o pomoc czy to prawda że wychowawcze za ten miesiąc będzie ok.900zł na rękę?

Gość inka78
Witam wszystkich. Mam jedno pytanko. Słyszałam, że po 3 miesiącach zwolnienia lekarskiego ( jestem po operacji kręgosłupa ) jest ono płatne 100%. Czy to prawda? Z góry dziękuję za podpowiedź.

agatka ale czy to bedzie umowa o prace? i jaka? terminowa? romkam pierwsze slysze taka informacje. Zgodnie z rozporządzeniem wysokość pozostaje taka sama czyli 400 zł. Ale mozesz zadzwonic do MOPS i sie zapytac.

Gość daria1234
Mam pytanie .Obecnie jestem w 6 miesiącu ciąży.Umowa o pracę kończy mi się w październiku. Poród mam wyznaczony na czerwiec.Czy w takim przypadku pracodawca musi mi przedłużyć umowę czy umowa wygasa???

Gość Elilka 28
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy pracodawca może się nie zgodzić aby dać mi pół etatu zamiast całego? I jeśli bym szła na to pół czy 3/4 to też mi przysługuje przerwa na karmienie?

inka79 Kiedys byly takie przepisy, ale teraz juz nie obowiazuja. daria1234 umowa rozwiaze sie po porodzie. I pracodawca nie ma obowiazku jej przedluzac. Jesli nie przedluzy a Ty bedziesz nadal na macierzynskim, to reszte macierzynskiego bedzie wyplacal Ci ZUS. Jesli jednak chce przedluzyc to nic nie stoi na przeszkodzie. Emilka28 Przy calym etacie sa 2 przerwy na karmienie po 30 min. Jezeli pracujesz krocej niz 6 godzin bedzie to 1 przerwa a jezeli krocej niz4 godziny taka przerwa w ogole nie przysluguje

droga M_O na początku opiszę Tobie moją sytuację, a później zadam kilka pytań a więc tak od 1.11.2007 jestem zatrudniona w maleńkiej prywatnej firmie umowa na czas nieokreślony od 29.07.2008 do 17.08.08 przebywałam na urlopie wypoczynkowym w trakcie którego zorientowałam się, że jestem w ciąży wróciłam do pracy 18.08.2008 i przeczuwając, ponieważ pracodawca dzień wcześniej zadzwonił do mnie że mam być wcześniej w pracy, ponieważ chce ze mną porozmawiać wzięłam od mojego lekarza ginekologa zaświadczenie, że jestem w ciąży podczas rozmowy oczywiście okazało się, że pracodawca stwierdził, że nie będzie istniało mi\\oje stanowisko pracy i w związku z tym zwalnia mnie ja w tym momencie wręczyłam zaświadczenie od lekarza, w związku z tym pracodawca wypisł mi pismo ,że od 18.08.2008 do 22.08.08 zwalnia mnie z obowiązku świadczenia pracy i miałam pójść do domu, co też uczyniłam gdzieś od 20 pracodawca zaczął do mnie wydzwaniać, że nie ma dla mnie pracy i mam iść na zwolnienienie lekarskie, wiadomo dlaczego, bo nie chciał mi płacić w końcu mając dość tej całej sytuacji poszłam na zwolnienie lekarskie oid 25.08.08 na którym przebywam aż do dziś, termin porodu wyznaczony na 18.03.2009 teraz pytania jak urodzę dziecko co mam dostarczyć do zakładu pracy, aby naliczyli mi macierzyński? czy nadal macierzyński będzie mi wypłacał ZUS? jeśli tak kto podbija mi legitymację ubezpieczeniową?pracodawca nadal? czy zakład pracy wypłaca jakieś pieniądze z tytułu urodzenia dziecka z jakiegoś ubezpieczenia? wie,że nie mam po co wracać do pracy, bo i tak zostanę zwolniona, ale najpierw chciałbym wykorzystać urlop, najlepiej kiedy złożyć wniosek o taki urlop?a jeśli nie będę chciała tego zaległego i za bieżący rok wykorzystać urlopu czy pracodawca ma obowiązek za ten urlop mi zapłacić? jak najlepiej obliczyć ile urlopu mi się należy? czy jeżeli umowa na czas nieokreślony to po powrocie do pracy obowiązuje mnie jakiś okres wypowiedzenia? na jakiej podstawie mogę spodziewać się zwolnienia po powrocie? i czy będzie mi się należała kuroniówka, jeżeli mnie pracodawca zwolni? wiem, że tego dużo ale błagam o pomoc

szarma Niestety bardzo duzo malych firm chetniej wysyla pracownice w ciazy na L4, gdyz wtedy zus wyplaca chorobowe. Ale juz spiesze ci z wyjasnieniami: 1. Do zakladu pracy dostarczasz zaswiadczenie ze szpitala o porodzie, a pozniej dobrze abys tez dostarczyla akt urodzenia. 2. Pracodawca sporzadzi niezbedne dokumenty i przekaze je do zus bo to zus bedzie wyplacal ci macierzynski. jesli ccesz, aby bylo przekazywane na konto - zglos sie do zus i podaj nr rachunku. 3. zaklad pracy nie wyplaca zadnych pieniazkow chyba, ze macie grupowe ubezpieczenie to moze to ubezpieczyciel wyplacic za posrednictwem pracodawcy. Przysluguje becikowe z MOPS ale o to musisz sie juz sama zwrocic 4. Legitymacje ubezp. nadal bedzie ci podbijal zaklad pracy. az do ustania zatrudnienia. pamietaj aby podac pozniej pesel dziecka aby pracodawca zglosil maluszka do twojego ubezp. zdrowotnego Po macierzynskim masz prawo do wykorzystania zaleglego urlopu oraz urlopu za rok biezacy. Poza tym mozesz wziasc 2 dni opieki z art. 188 KP. Jesli tego urlopu nie bedziesz chciala to pracodawca ma obowiazek za niego zaplacic ale dopiero w przypadku rozwiazania umowy o prace.

Gość pigula87
mam pytanie dotyczące urlopu macieżynskiego i wychowawczego. A więc pracuje 3miesiąc na czas nieokreślony, jestem w drugim miesiącu ciąży. Moje poprzednie zatrudnienie było na czas określony od 07.2006- 07.2007 wtedy tez urodziłam pierwsze dziecko.przebywałam na urlopie macieżyńskim, wychowawczy mi się nie należał gdyż byłam osobą współpracującą u męża w firmie. od 07.2007 byłam osobą zarejestrowaną w urzędzie pracy z prawem do zasiłku do 12.2008 . Od grudnia 2008 pracuje na czas nieokreślony(czyli 3miesiące) termin porodu na wrzesień tego roku i w związku z tym mam pytanie: 1) ile muszę mieć ciągłości pracy i czy do tego okresu zaliczają się również zwolnienia lekarskie 2) czy będzie mi się należał zasiłek wychowawczy jeśli oczywiście kwota na osobę w rodzinie nie przekroczy 504zł i jaki rok rozliczeniowy będzie brany pod uwagę jeśli urodze we wrzesniu: 2008 czy 2007?? z góry dziękuje za odp

ja również mam pytanie. 2.01.2009 zaczęłam pracę, dostałam umowę o pracę na okres próbny 3 miesiące, dziś dowiedziałam się, że jestem w ciąży, a ponieważ ze względu na mój wywiad ginekologiczny jest to ciąża wysokiego ryzyka muszę iść na zwolnienie :( co w takim bądź razie stanie się ze mną po tych 3 miesiącach ? zostanę bez pracy? nie będę miała żadnych pieniędzy na dziecko? ponoć prawo chroni kobietę od 12 tc , a ja w tej chwili jestem 4-5 tygodniu :( Z góry dziękuję za odpowiedź.

pigula87 1) nie wiem czego ta ciaglosc ma dotyczyc?? macierzynski przysluguje bez oresu wyczekiwania a wychowawczy nabywasz pracujac 6 mies u danego pracodawcy 2)jezeli dochod na osobe nie przekroczy 504 zl. to jak najbardziej. Do zasilku 2009/2010 brany jest pod uwage dochod z 2008 roku (zasw z US) jjj Jeżeli kobieta ciężarna podpisuje umowę na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, a rozwiązanie umowy przypada na okres powyżej trzeciego miesiąca ciąży, wtedy taka umowa ulega przedłużeniu na okres dziewięciu miesięcy. Umowa taka więc zostaje przedłużona ściślej rzecz ujmując do dnia porodu. Zatem musisz dokladnie policzyc jak to w Twoim wypadku przypadnie.

Gość Preferencje1111111111
Dziękuje Ci Baaaaaaaaaardzo :) Jeśli chodzi o pytanie 3, Czy pracownik może pracować bez przerwy 7-12 dni pod rząd???? To znaczy BEZ dnia wolnego ? Czyli powiedzmy przez 10 dni bez dnia wolnego ? Oczywiście do końca miesiąca ilość dni wolnych jest wyrównana . Nie mniej uważam , że nie :O Pytanie jeszcze jedno . Dziewczyna złożyła wypowiedzenie w taki sposób iż w kolejnym miesiącu przepracowała 1 dzień pracy . Moja personalna za ten 1dzień nowego miesiąca uznała iż przysługuje pracownikowi 1 dzień urlopu . Czy jest idiotką czy możne ma racje ?:)

Gość pigula87
czyli do wychowawczego musze mieć przepracowane 6miesięcy.. czyli jak teraz pracuje 3miesiąc ze względu na ryzyko ciąży będę się musiała położyć na oddział czy jeżeli będe na zwolnieniu do konca ciąży to czy to również zalicza się do okresu zatrudnienia?

Preferencje system 4 brygadowy np moze byc tak ustawiony, ze pracownik ma 6 dni pracy 2 dni przerwy. Naprawde wiele zalezy od systemu czasu pracy. Jak najbardziej. ze wzgledu na fakt, ze rozwiazanie umowy jest w nastepnym mies przysluguje jej proporcjonalnie za ten mies urlop. To absurd ale takie jest prawo pigula87 jak najbardziej liczy sie. Musisz miec staz pracy u danego pracodawcy min.6 miesiecy.

Pytanie do M_O 1. Czy po przekroczeniu 182 dni chorobowego, zasiłek rehabilitacyjny wypłaca pracodawca czy ZUS ? (chorobowe płaci mi pracodawca

Alidżi to zalezy czy zasilek chorobowy placil Ci zus czy pracodawca? Jezeli firma zatrudnia powyzej 20 pracownikow wtedy to ona jest platnikiem i ona wyplaca ci zasilek rehabilitacyjny. Jezeli do 20 pracownikow to wyplaca zus

Gość Elilka 28
Dzięki za odpowiedź :)

Dzięki M_O Pytanie 2 (bo coś zjadło mi tekst): Czy pracodawca może zwolnić na urlopie wychowawczym ?

Alidżi Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego do dnia zakończenia tego urlopu. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.

Gość nowa pytajaca
Moj problem dotyczy zasilku dla bezrobotnych. Otorz od lipca 2008 podjelam prace na caly etat. We wrzesniu okazalo sie ze jestem w ciazy i od 8 pazdziernika jestem na L4 poniewaz jest to ciaza zagrozona. Umowa o prace konczyla by mi sie w kwietniu ale z tego co wiem to przedluza mi sie ona do dnia porodu. Pozniej mam 20 tyg macierzynskiego. A pozniej? i tu sie pojawia moje pytanie 1.moge pojsc na bezrobotne i pobierac zasilek? bedzie mi sie on nalezal? bo z tego co wiem to trzeba miec przepracowany rok ale ja nie wiem czy czas w ktorym bede na zwolnieniu i potem macierzynski sie licza? 2. jesli bedzie mi sie nalezal to jak dlugo bedzie wyplacane i ile? Z gory dziekuje za odpowiedz

M_O Witam:) mam do Ciebie pytanie związane z dorabianiem na urlopie macierzyńskim. Pracuję w dwóch firmach - w jednej na umowie o pracę, w drugiej podpisuję comiesięczne umowy o przeniesienie autorskich praw majątkowych. Po porodzie chciałabym dorabiać w drugiej pracy, bo mogę ją wykonywać w domu. Wiem, że w takiej sytuacji muszę powiadomić pracodawcę, a ten ZUS o konieczności odprowadzenia składek od tej kwoty, a nie, jak to jest na urlopie, zasiłku macierzyńskiego. Czy taki obowiązek istnieje również w przypadku umowy o przeniesienie praw? Dochody z tego tytułu są zwykle b. zmienne, uzależnione od wysyłanych i publikowanych prac. Co istotniejsze - nie odprowadzam od tej kwoty żadnych składek - ani emerytalnej, rentowej, ani też zdrowotnej..., więc w tym przypadku nie ma raczej mowy o zmianie podstawy ich naliczania. Nie mam jednak pewności czy w takim przypadku przepisy również nakładają na mnie ten obowiązek?