Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

LadyDynamites

Nowy JOY,DIETA NOWOJORSKA,Dieta gwiazd 14 dniowa

Polecane posty

Gość Żabidełko
A wiecie może jaki wpływ na podniesienia insuliny ma zucie gumy? Bez cukru co prawda, ale ze słodzikiem ;/

Gość Żabidełko
Ja na początku myślałam, że waga nie leci, bo mięśnie, które buduję ważą więcej niż ten przebrzydły tłuszczyk. Ale w przktyce czemu obwody nie lecą? ehhhh, to wszystko nie takie proste ;)

Gość Żabidełko
A co z tą gumą? Ale ja jestem na książkowej, więc zapodaję duuużo warzywek. Więc czemu zwolnił? ;(

a to nie wiem :) zapodawaj wiecej. a z ta guma... ja sama bardzo jestem ciekawa. az sprawdze w koncu :) ostatnio zuje gumy z xylitolem ze wzgledu na zeby i on chyba troche jednak podnosi. ale to tak mi sie wydaje bo glodna czesciej jestem. o wlasnie. wiesz co? z tym metabolizmem. zaczynaj dzien od porzadnej porcji warzyw z bialkiem. w ogole znalazlam e-booka z ta dieta i tam ejst wyraznie opcja - jesli wolisz inny sposob zywienia, ze jesz na sniadanko omlet z bialek z warzywami, na obiad porcje bialka z duszonymi arzywami, a na kolacje duza porcje salatki z bialkiem. czyli dla ludzi, ktorzy chcca poczuc ze cos zjedli :) zadne tam co trzy godzinki itp. i to ta sama dieta w innej opcji! czyli wyraznie chodzi tu tylko o zasade: bialko i warzywa. czyli po prostu: chodzmy wszyscy na south beach! hehe... nie no, zartuje. generalie jakby diet nie ponazywac i nie powymyslac super-trikow na szybsza utrate wody, to rzeczywiscie: bialko i warzywa i to wszystko co sie liczy. cala reszta to otoczka majaca na celu zwiekszyc dochody... badzmy rozsadni.

Ja sie nie denerwuje tylko troche mnie nastraszylas :P Nie chce zeby mi kg wrocily a mowiac o osobach ktorym nie worcilo po dietach niskoweglowodanowych nie mam na mysli tych z forum tylko takich ktorych znam ;) Kazdy reaguje inaczej. Podam moze niezbyt dobry przyklad bo chodzi mi o diete kopenhadzka (czy jak to tam sie pisze :P ). Moja mama schudla po niej 10kg (robila ja 2 razy pod rzad) i wage utrzymywala przez 3 lata ,mimo wlaczenia do jadlospisu pozniej weglowodanow. NIe wiem jak bedzie ze mna ale licze na to ze nie wroci! Fakt faktem,ze przy duzej ilosci bialka czesc z niego przetwarzana jest na glukoze. Ale czy to wiele zmienia? Tzn ja wiem,ze na kolacje moglabym zjesc cos innego niz pic koktajl,ale przez te 2 tyg zdecydowalam sie na koktajle i juz :P Po skonczeniu tej diety z nich rezygnuje na rzecz bialka w postaci chociazby tunczyka itp. Wiem,ze miesnie sie nie buduja,ale mi nie o to chodzi. Dzieki temu ze jestem na diecie bialkowej nie dosyc ze nie czuje sie glodna (bo bedac na zwyklych zawsze bylam) to w dodatku mam sile na cwiczenia. A duze ilosci bialka bez obecnosci wegli nei buduja miesni i z tego sobie doskonale zdaje sprawe. Jednak lepiej jest chyba jesc duze ilosci bialka niz weglowodanow prawda?? Co do warzywa to rowniez zdaje sobie sprawe,ze jest ich tu troszke malo bo dodanie ich do obiadu to za malo. Naszczescie ta dieta trwa tylko 14 dni po ktorych wprowadze modyfikacje i napewno bialko bede laczyc z wieksza iloscia bialka. Jesli napisalam cos nie tak to mnie popraw :) Jestem ciekawa opini osob postronnych i naprawde sie nie denerwuje tylko biore sobie Twoje rady do serca :) A tak na marginesie dzis dzien 12. Dostalam okres i umieram z bolu :P

Oczywiscie tam mialo byc "biualko bede laczyc z wieksza iloscia warzyw" :P

Gość mam pytanie do Lolity
w zasadzie prośbę,mogłabyś przesłać mi e booka z dietą na maila >bardzo prosze

Gość Żabidełko
Teraz planuję tak : 10.00 śniadanko: omlet z warzywkami (pomidor, szpinak, pieczarki, papryka, brokuły - do wyboru) 13-14.00 obiad: miąsko np. kurczaczek, indyk lub rybka + warzywa 17.00 kolacja: sałatka np. z tuńczykiem jak sie nie patrzy south beach ;) i co o tym sądzicie??? myślicie, że warto dołączyć orzechy np. migdały codziennie, czy tylko raz na jakiś czas?

Ja mysle ze warto :) choc plan nie zly ale ja bym wolala jesc te 5 posilkow dziennie na twoim miejscu :)

Gość ja słyszałam ze
nadmiar białka w diecie to odwodnienie i produkcja cukru ktory potem zamienia się w tłuszcz więc nie wiem czy w koncu kopwac koktajle proteinowe czy nie? na innym forum doradzili samą dietę:białko +warzywa,zero owocow,slodyczy

Gość ja słyszałam ze
Jelinko,chyba zrezygnuję z kupna tych koktajli --wczoraj pisałysmy tu na cafe---boję sie jojo i tego nadmiaru bialka ,sama nie wiem co i jak jesc,czy np do bialka dorzucic warzywa i bedzie ok...:o heh:(

Gość Żabidełko
Jak to 5 posiłków Jelinko, tzn. że dodać dodatkowe jedzenie czy to podzielić na 5 a nie na 3?

Ja bym dorzucila jakies 2 drobne przekaski typu wlasnie np 10 migdalow albo mala puszka tunczyka ale nie znam sie az tak na zywieniu wiec nie musisz sie tym sugerowac :) Wiem po sobie ze najlepiej i najszybciej chudne jedzac regularnie 5 posilkow dziennie ;) A co do tych koktajli to kazdy zrobi jak uwaza, mi kumpel ktory sie na tym zna je polecil wiec mu wierze ;) Obiecuje zdawac relacje jak mi idzie po diecie.

Sprawdzalam ile mniej wiecej dostarczam bialka w tej diecie i wyszlo mi ze okolo 110-120g białka co oznacza ze srednio na 1kg ciala dostarczam go 2g. Jak dla kobiety to sporo, ale chyba az tak nie zaszkodzi

Gość Żabidełko
Mam wrażenie, że jak będę jadła 5 posiłków dziennie, to będę jadła non-stop ;) A ostatni posiłek chcę jeść najpóźniej o 17 bo akurat to na mnie dobrze działa ;) na razie zostanę przy 3 bo myślę, że mi to w zupełności wystarczy jeżeli chodzi o to, żebym nie odczuwała głodu, a najwyżej później podzielę je na mniejsze porcje i ewentualnie dorzuce 1 przekąskę typu orzeszki ;) Myślę, że każdy organizm jest inny i najlepiej drogą prób dostosować dietę dla siebie, ale oczywiście z głową a nie typu dieta kopenhaska. To ma być styl życia, a nie dieta :)) kurcze jaka ja jestem mądra Ciekawe jak mi to wyjdzie w praktyce ;)

lolita naspiala duz ciekawych rzeczy, ale niektore wymagaja sprostowania, badz uzupelnienia. koktajle bialkowe to ciekawe rozwiazanie, ale jesli jest mozliwosc - oczywiscie powinnismy wybierac mniej przetworzone zrodla bialka takie jak mieso, ryby jaja itp... nie jest jednak tak, ze koktajle bialkowe "tuczą" bardziej niz inne zrodla bialka. zgadzam sie ze kinetyka wchlaniania bialek (szybkosc) moze miec pewne znaczeni i bialek szybko wchlanialnych nie nalezy spozywac na raz w zbyt duzych ilosciach. insulinę mozna pobudzic tak weglowodanami, jak i produktami bialkowymi (zwlaszcza aminokwas zwany leucyna ma takie zdolnosci), ale jest jedna zasadnicza roznica i prosze o uwagę: - stymulowanie insuliny przy niedoborze weglowodanow to proces dosc korzystny z punktu widzenia osoby redukujacej wagę. insulina przy braku glukozy stymulujeuwalnianie hormonow lipotycznych i ulatwia redukcje tk tluszczowej, oraz glikotycznego - powodujac zamiane glicerolu w glukozę. tak wiec fakt, ze bialka stymuluja odp insulinową moze byc zaletą przy dietach redukcyjnych, o ile sa to diety o niskiej glikemii i oganiczonej ilosci weglowodanow w ogole. w programach zwiekszania wagi polaczeni bialek i sporych ilosci weglowodanow w porcji powoduje silniejsza odp insulinową (niz w wypadku samych wegli) i latwiejszy przyrost masy ciala. - co do zakwaszajacej mocy bialka - racja. zwiekszona ilosc warzyw jest potrzebna chocby wlasnie z tego powodu. podobnnie zwiekszona ilosc wypijanych plynow. dodatkowo mozna przyjmowac suplement wapnia.

tomiast absolutnie nie zgadzam sie z tezami lolity: - "przy takiej diecie i cwiczeniach bialko idzie na glukoze kochane. tracicie miesiniaczki i wode a nie tluszczyk. " - po czesci wytlumaczylem ten proces powyzej. dodam tylko ze nbialko "idzie na glukoze" w okreslonych skrajnych sytuacjach. dla organizmu wazniejszym lepszym substratem jest glikogen i tluszcz zapasowy.

Gość Żabidełko
fit26 please wytłumacz mi zielonej, ale łopatologicznie, które z tych opcji wymienionych przezemnie wcześniej jest ok ;)

Zadaj prosze pytanie, skopiuj wklej wszystko z czym mam sie zapoznac, bo - wybacz - nie wiem do czego dokladnie mam sie odniesc ;)

A uwazasz,ze 2g bialka na 1kg masy ciala dla mlodej kobiety to za duzo? Nawet jesli cwicze (choc nie wiem czy to ma wplyw)?

nie. to ni jest zbyt duzo, wlaszcza dl ooby ktor ciwczy (zwlaszcza trening silowy). choc jest taka ilosc okreslana jest mianem wysokiej.

Gość wyjasnilo sie..
czyli ta dieta jest zła,należałoby dołozyc warzyw ,tak jak pisze lolita ,inaczej efekt jojo m,urowany

\"- stymulowanie insuliny przy niedoborze weglowodanow to proces dosc korzystny z punktu widzenia osoby redukujacej wagę. insulina przy braku glukozy stymulujeuwalnianie hormonow lipotycznych i ulatwia redukcje tk tluszczowej, oraz glikotycznego - powodujac zamiane glicerolu w glukozę. tak wiec fakt, ze bialka stymuluja odp insulinową moze byc zaletą przy dietach redukcyjnych, o ile sa to diety o niskiej glikemii i oganiczonej ilosci weglowodanow w ogole. w programach zwiekszania wagi polaczeni bialek i sporych ilosci weglowodanow w porcji powoduje silniejsza odp insulinową (niz w wypadku samych wegli) i latwiejszy przyrost masy ciala.\" ok. fakt ze bialka stymuluja insuline MOZE byc korzystny (stymulacja insuliny na diecie odchudzajacej moze byc korzystna w teorii ale jak tu poradzic sobie z glodem? pamietaj, ze wiele dziewczyn stad cierpi na emocjonalne jedzenie, w tym wypadku ssanie na weglowodany powodowane przez insuline nie moze byc korzystne - natomiast moze prowadzic do zalamania diety) jesli mamy do czynienia z brakiem weglowodanow i niska glikemia. (brak weglowodanow? przy takiej dawce bialka weglowodany same sie wytwarzaja :) glikemia? u mnie po koktajlu glikemia jest zawrotna) tomiast absolutnie nie zgadzam sie z tezami lolity: - \"przy takiej diecie i cwiczeniach bialko idzie na glukoze kochane. tracicie miesiniaczki i wode a nie tluszczyk. \" - po czesci wytlumaczylem ten proces powyzej. dodam tylko ze nbialko \"idzie na glukoze\" w okreslonych skrajnych sytuacjach. dla organizmu wazniejszym lepszym substratem jest glikogen i tluszcz zapasowy. patrz wyzej. poza tym bialko idzie na glukoze w skrajnych sytuacjach to jest skrajna sytuacja. najpierw idzie cukier z jedzonka, pootem glikogen, potem bialko z jedzonka, potem bialko z miesni, potem tluszcz. chyba ze dieta jest odpowiednio skomponowana. ta nie jest.

Gość lolitta zaproponuj
odpowiedni jadłospis,podaj przykłady menu,daj rady

wiesz... ja sama mam problem z dietami. bo teoria sobie a praktyka sobie... prawda jest taka, ze biologia to nauka empriryczna :) znaczy wszystko sie wie z racji doswiadczen. dopiero po uplywie czasu da sie stwierdzic (i to nie na 100%) ze cos bylo ok lub nie. na razie zdecydowanie wygrywa dieta bogata w warzywa, z dodatkiem chudego bialka. zaleznie od poziomu cwiczen mozna dorzucic wiecej weglowodanow lub mniej. raczej wczesniej niz pozniej. obowiazkowo nieco tluszczu w diecie z pzewaga roslinnego. ja bym najchetniej jadla trzy spore posilki, bogate w rozne rozaje warzyw plus rybka. nie ma bata zeby nie schudnac. jak ktos ma potrzeby to dodac owoc - po posilku zaraz (tylk owtedy wzdecia), a jak nabial lub troche zboza to rano. dlaczego trzy? bo po pierwsze na pieciu latwo przedawkowac, po drugie nie hustac insuliny malymi porcyjkami, po trzecie dla psychiki, wreszcie porzadnie najedzonej nie-glodowa porcyjka oraz po czwarte dla osrodka glodu. tylko, ze w praktyce zawsze jakos tak nie wychodzi. a ja jeszcze mam takie glupie zboczenie ze interesuja mnie diety i zawsze jestem ciekawa jak wplywaja na ludzi i czesto probuje probowac :) ale to tak wiecie... jeden dzien zazwyczaj. wezme sie w koncu w garsc :) i wam tez radze, bo te wszystkie bzdure diety to o kant tylka mozna...

przewaga oczywiscie. to nie blad tylko sie slabo wcisnelo :) aha. 2g bialka na kg... hmmmm.... mozemy powiedziec za duzo. mozemy powiedziec ok. mozemy powiedziec za malo. nic z tego nie wynika. przez jakis czas na bank nic ci nie bedzie. przez pare lat? bialko przyspiesza metabolizm. a czy wiecie co to oznacza? kobiety? ze organizm szybciej sie starzeje... sa zrodla mowiace o normie 1-1,5g/kg sa zrodla mowiace 0,8 sa zrodla mowiace 0,4 jedno jest pewne - przecietna kobieta potrzebuje min.30g dziennie drugie co jest pewne - nadmiar jest bardzo niezdrowy! jaka jest norma? NIEWIADOMO :) ale na bank mniej niz 2g/kg

Przede wszystki co do stwierdzenia: \"poza tym bialko idzie na glukoze w skrajnych sytuacjach to jest skrajna sytuacja. najpierw idzie cukier z jedzonka, pootem glikogen, potem bialko z jedzonka, potem bialko z miesni, potem tluszcz.\" - nie jest to prawdą. proszę podaj zrodlo takich informacji. pierwszy raz sie spotykam z teza jakoby pobor aminokwasow z miesni byl priorytetowy w stosunku do poboru energii z tk tluszczowej. ----------------------------- \"fakt ze bialka stymuluja insuline MOZE byc korzystny (stymulacja insuliny na diecie odchudzajacej moze byc korzystna w teorii ale jak tu poradzic sobie z glodem? pamietaj, ze wiele dziewczyn stad cierpi na emocjonalne jedzenie, w tym wypadku ssanie na weglowodany powodowane przez insuline nie moze byc korzystne - natomiast moze prowadzic do zalamania diety) jesli mamy do czynienia z brakiem weglowodanow i niska glikemia. (brak weglowodanow? przy takiej dawce bialka weglowodany same sie wytwarzaja glikemia? u mnie po koktajlu glikemia jest zawrotna)\" - Wytworzenie odpowiedniegosrodowiska hormonalnego to absolutna podstawa. KAzda dieta ktora ogranicza ilosc spozywanych kalorii wiaze sie w mniejszym lub wiekszym stopniu z dyskomfort w postaci uczucia glodu. Jesli mielibysmy sie wsytrregac zupelnie stymulacji insuliny musielibysmy zrezygnowac tak z weglowodanow jak i z bialek niemal zupelnie, badz tez ograniczyc je w stopniu bardzo istotnym. Pozostalyby wiec jedynie diety wysokotluszczowe, ketogeniczne. Poza tym, chcialbym sie dowiedziec jaki to koktaj bilkowy wywolal u Ciebie tak wysoką glikemię. Jesteie koktajli bialkowych - ktore tylko z nazwy są bialkowe (np molke kur). Co do tego przy jakiej dawce bialka weglowodany sie wytwazraja - to przy kazdej sie wytwarzaja. Organizm ma zdolnosc pozyskiwania glukozy (mowiac w uproszczeniu) tak z bialek, jak i tluszczy, jak i nawet kwasu pirogronowego w procesie glukoneogenezy. Co do tej diety - to faktycznie, diete ktora jest dieta eliminacyjna, ktora nie uwzglednia pokarmow takich jak warzywa - jest dietą złą.