Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martyna_112

5 TYDZIEN CIĄŻY - DOLEGLIWOŚCI I OBJAWY

Polecane posty

Gość madzierinka
Hej dziewczyny :) ja jestem w 7-8 tyg akurat no i właśnie to jedzonko jest dla mnie najgorsze jak z 3godz nie zjem to takie ssanie i ból okropieństwo.Podbrzusze to bardziej na wieczór pobolewa troszkę jajniki ale mdłości żadnych

Gość Mam takie przeczucie
Witam wszystkie szczesliwe przyszle mamy A wiec takie mam przeczucie-3dni po owulacji zaczely pobolewac mnie piersi od stony pach a z uwagi ze pracuje fizycznie pomyslalam ze to moze miesnie a nie piersi,zawsze mnie bolaly na 2-3 dni przed @ teraz bola niemilosiernie moze i sie nawet powiekszyly,spiaca to jestem w ciagu dnia a jak przyjdzie juz do spania to za nic niemoge usnac,hm jem za dwoje :-) i wcale nieczuje bym byla najedzona i to siusianie zlosci mnie to bo nawet na zakupy wyskoczyc niemoge bo po 30min.tylko wc szukam,testy jeszcze nierobilam @ ma byc 6grudnia wiec poczekam cierpliwie. Badam sie sama tzn.prowadze obserwacje i musze przyznac ze i szyjka jest mieciutka a nigdy tak szybko nie byla miekka jest taka jak bym miala zaraz dostac @ :-S to sa obiawy jakich jeszcze nigdy niemialam a i bylo tez klucie jajnikow co tez mi sie w polowie cyklu niezdazylo a teraz pojawilo sie jeszcze hm jakby motyle w brzuchu nie (bol przedmiesiaczkowy) Co wy myslicie o tych obiawach

Gość gość
Dziewczyny moja ostatnia @ miala przyjsc w zeszla srode,jednak do tej pory jej nie ma. Czy nie bedzie za wczesnie na test ciazowy?

Gość Angela200790
Witam, ja jestem w 5tyg i uważam, że test można śmiało zrobić do dwóch dni przed spodziewaną miesiączką.

Gość Alka00
ja zrobiłam w dniu spodziewanej miesiączki i bylo widac druga kreske. co prawda była baardzo blada (test robiony wieczorem) ale na drugi dzien zrobilam test rano i bylo widac bardzo dobrze.

Gość Angela200790
A objawy miałam takie same, częste oddawanie moczu, pobolewanie w podbrzuszu, od razu bolały mnie piersi, a teraz bym ciągle spała... pozdrawiam przyszłe mamusie :)

Gość Angela200790
To gratuluje, u mnie kreska była blada ale ja czułam co jest grane...

Gość Anielka28
mam takie same objawy, bol piersi i brzucha, do tego temperatura... Ogólnie jestem przerażona, na to wygląda, że to 5 tydzień.. jutro idę do gina pierwszy raz z tą nowiną... Mam cukrzycę.. wszyscy mnie nastraszyli, ze dziecko urodzi się bez rączki, nóżki lub niewidome. Jeśli w ogóle się urodzi, dziewczyny jak mi sie strasznie nie chce żyć. ;((

Gość Katarzyna18
Ja obecnie jestem w 5 tygodniu ciąży dla mnie był to szok kiedy wykonałam test ciązowy i wyszły 2 kreski nie dowierzałam mówiłam sobie ze to pomyłka kupiłam test z innej firmy równiez 2 kreski . Moimi objawami było to ze zatrzymała mi się miesiaczka strasznie bolą mnie piersci i brzuch mnie boli jestem ciagle zmęczona .

Gość Klaudia12394
Mam 18 lat, nie ukrywam, że jestem niedoświadczona w sprawie ciąży i macierzyństwa. Dlatego jestem tutaj, liczę na jakąś radę, z gory dziękuję Z mamą nie pogadam, bo nie chce jej na razie moze niepotrzebnie denerwować. Ostatni okres 3-9.11. Od mniej więcej tygodnia czuję senność, nabrzmiałość i ból piersi, kilka dni temu zaczęły pobolewać mnie plecy i podbrzusze, jak na okres- okresu jak nie było, tak nie ma. Mam wzmożony apetyt, potem mdłości i tak w koło. Nie wymiotowałam. Dzisiaj boli mnie podbrzusze, czuję takie ukłucia i jakby rozpychanie. Senność, gazy, emocjonalność, wahania.. Najważniejsze! zrobiłam test, 05.12 - 1 kreska, nieco mnie to uspokoiło, ale okresu nadal nie ma, a objawy wskazują , prawda? co mam zrobić?

Gość wiki327
klaudia moj wynik tez pierwszy byl negatywny - test nie wykryl hormonu, chcesz miec pewnosc idz na badanie krwi beta hcg (hormon ciazy), wynik powyzej 5 oznacza ciaze. nie musisz miec skierowania, prywatnie u mnie w szpitalu kosztuje 29 zl.

Gość Klaudia12394
Skoro test nie wykrył hormonu, to ciąży nie ma, tak? tylko zastanawiam się, czy test mógł zawieść, bo np. ciąza jest za wczesna. od zapłodnienia minął 2 tydzień wg moich obliczeń.

Gość wiki327
klaudia test nie wykryje hormonu jesli jest ponizej 25... a ciaza jest powyzej 5, u mnie dopiero po dwoch tygodniach od terminu miesiaczki wyszla blada kreska!

Gość gwiazdkapmi1
Hej dziewczyny z moich obliczen to 5 tydzien staramy sie z mezem 2 dni spoznia mi sie @ a i 2 dni temu i dzis test wyszedl negatywny mam smaki na jedzenie senna jestem piersi mnie trosze bola i krzyze nie wiem co myslec jak myslicie to moze byc ciaza? podbrusze mnie troszke pobolewa dzis rano wymiotowalam ale podejrzewam ze z innego powodu bo teraz jest ok odpiszcie...

Gość gwiazdkapmi1
zapomnialam dodac ze bardzo czesto siusiam nawet w nocy lub wczesnie rano budze sie siku

Gość wik327
idz na krew, bo tak to jak wrozenie z fusow :)

Gość Martyna9873
Hej dziewczyny mi w sobote konczy sie 5 tc. Caly czas chce mi sie spac bola piersi i podbrzusze. Wymiotow jeszcze nie mam ale zaczyna mnie mdlic. Najgorszy problem to papierosy, mam nadzieje ze rzuce narazie ograniczylam do minimum ale chcabym rzucic ;)

Gość Evianka
Witam jestem na początku 5 tygodnia czyli tuż po tescie.Boli mnie brzuch, ciężkie bolące piersi, wyczuwam zapach intensywniej ale szkódliwych substancji jak narazie:) Strasznie sie boje bo 2 grudnia poronilam pierwsza ciąże wlasnie na początku 5 tygodnia:( Przeraża mnie bol brzucha bo wlasnie takim bólem objawiało sie 1 . Jestem w UK tutaj nic nie dają nie ratują do 6 miesiąca .

Gość 25latk
Evianka- ja teraz wchodze w 6tc, poprzednio w pazdzierniku na tym etapie tez poronilam:( teraz sie boj***ardzo, ze sie cos takiego powtorzy, ale bylam u lekarza i dal mi luteine na podtrzymanie, a na pytanie o bol w sumie nic mi konkrrtnego nie odp;( w sumie takie mocne bole mi nie dokuczaja, ale mam straszne obawy co to bedzie..mdlosci, wymioty itd naprawde jestem w stanie przejsc, dziewczyny to jest nic w porownaniuh zenstrata dziecka.!!! Dziewczyny w sytuacji jak ja-glowa do gory, dbajmy o siebie i wspierajmy!!! Otucha i nadzieja moga zdzialac cuda!!

Gość Vinga1975
Cześć dziewczyny. Ja na razie podejrzewam że jestem w ciązy, boje sie to potwierdzić i boję się ze w ciąży nie jestem. Pewnie nie zrozumiecie. W ciąży juz raz byłam i straciłam maleństwo w 11 tygodniu z przyczyn nieznanych. Chciałabym a boje się .... Objawów poza koszmarnie bolesnymi piersiami nie mam( no i oczywisty brak okresu), ale tak samo było poprzednim razem. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy ;-)

Gość gość
Do Evianki - bzdury opowiadasz. W UK nic nie robia przed 12 tygodniem, ale w pozniejszym okresie juz tak. Zreszta nie tylko w UK, ale praktycznie wszedzie na swiecie, bo przed tym okresem niewiele da sie zrobic, ciaza nie jest porzadnie zawiazana. W Polsce nagminnie podaja ta oslawiona luteine, o ktorej wcale nie wiadomo, czy tak naprawde ma jakies dzialanie sprawcze, czy raczej pomaga na zasadzie placebo. Odsetek poronien w Polsce wynosi okolo 20%, czyli mniej wiecej tyle samo co w innych miejscach globu. Gdyby luteiny I inne duphastony dzialaly bez pudla odsetek poronien wynosilby 0.

Gość Eviana
Witam gosc, może masz racje ale koleżanka poroniła w 22 tyg nie starali sie jej pomoc nic a nic wiec z tego wywnioskowałam . Luteina to progesteron . W organizmach niektórych kobiet łatwo zaburzyć jego poziom przez stres. Wiec taka kobietka gdy sie zestresuje a jest w ciąży spada jej progesteron co sie wiąże z wystąpieniem krwawienia czyli @ w ciąży czyli poronienia. Nie zawsze to jest przyczyna poronienia ale bywa i nikt nie wie która jest a która nie jest na to podatna. Dla tego w pl karmią duphastonem lub luteina. Pozatym te leki nie maja żadnego innego działania w ciąży. Nie sa przeciwbólowe .Tak mnie wytłumaczył pewien prywatny doktor. Wsumie mam luteina i zażywam ja tylko wtedy gdy sie zirytuje i brzuch mnie od tego zaczyna mocno bolec. Do tej pory zjadłam 2 tab pod językiem. Pomaga rozluźnia skurcze spowodowane stresem i obniżkęniem progesteronu u mnie. Poprzednio poronilam pół godz po tym jak sie dowiedziałam ze mama trafiła do szpitala. Nie chce sie niepotrzebnie faszerowac progesteronem rownież stawiam na naturę bardziej .

Gość Evianka
Witam wszystkie inne ciężarne , wczesniej sie pomyliłam to nie był 5 tydzien a 4 lol , Teraz jestem pod koniec 5 tygodnia. Strasznie mi sie dlozy ogólnie. Straciłam całkowicie smak , niedobrze mi sie robi jak myśle o chlebie, mięsie lol, a jak wyczuje w czymś kryształki cukru to juz wogole mój żołądek dziczeje , i muszę nad toaleta odczekać aż wruci do normy. Zgagę mam. Dziwi mnie ten fakt ze juz mi sie brzuszek powiększył. Może tam mieszka więcej dziesiątek , tak sobie myśle hehe. Siedzę sobie w pracy i czuje mdłości cudownie, a tak na marginesie to jakoś mnie to niby cieszy ale wcale nie jest mi do szczęścia tez tak macie? Bardzo chce dzidziusia żeby nie było , tylko samopoczucie nie daje sie cieszyć hehe. Buziaki All Przyszłym mamusia , wytrwałości i zdrowka!!!!

Gość gość
Nie wiem gdzie w UK ta twoja kolezanka mieszka, bo ja tu urodzilam dwoje dzieci I nigdy nie mialam zadnych problemow. Poza tym stwierdzenie, ze poronila, bo nic nie zrobili jest zdecydowanie zbyt ogolnikowe. Skad wiesz, ze nie zrobili? Bylas przy tym? Moze bylo za pozno, albo nie dalo sie nic zrobic? Moze odkleilo jej sie lozysko? Kobiety traca przez to dzieci nawet w 38 tygodniu I lekarz moze co najwyzej wspolczuc. Co do luteiny I innych - nie ma zadnych badan potwierdzajacych skutecznosc ich podawania. Co wiecej, kilku ginekologow mi powiedzialo, ze podtrzymywanie za wszelka cene bardzo wczesnych ciaz to bron obosieczna, bo organizm czesto doskonale wie co robi I po prostu nie pozwala sie zagniezdzic plodom genetycznie uszkodzonym. Inaczej wyglada sytuacja po kilku poronieniach, wtefy zaczynaja badac, dlaczego kobieta nie moze donosic ciazy I staraja sie jakos pomoc. Ja przy obu ciazach krwawilam na wczesnym etapie, pomiedzy 8 a 10 tygodniem. Przy pierwszej ciazy caly czas pracowalam, niczego mi nie podano, zrobili tylko usg, poinformowali, ze serce bije normalnie I mozna jedynie czekac na rozwoj wypadkow. Ciaze donosilam bez problemu. W Polsce mur beton dostalabym luteine I bezwzgledny nakaz lezenia, a rezultat bylby ten sam. Roznica polega na tym, ze twierdzono by, ze donosilam dzieki lekom, a w UK na pewno bym poronila, bo nic by nie zrobili.

Gość sysska
HEJ JA RÓWNIEŻ JESTEM W 5 TYGODNIU CIĄŻY.. i jedyne moje objawy to bolące delikatnie piersi a raczej sutki konkretnie.. częste korzystanie z toalety i naprawdę rzadkie mdłości ale tylko mdłości do wymiotów całe szczęście jeszcze nie doszło..aaa i jeszcze jedno...często kicham i zastanawiam się czy to niczym nie grozi.. gdy byłam u internisty powiedział ze migdałki są lekko powiększone ale ogółem jest ok nie ma przeziębiania... czy któraś z was też tak kicha ? i czy to bezpieczne?

Gość gość
Witam . Mam do was pytanie . A mianowicie mysle ze jestem w ciazy lecz nie mam jeszcze potwierdzenia od lekarza bo na wizyte musze troche zaczekac. Nie robie testu ciazowego poniewaz mam torbiel na lewym jajniki i falszuje wynik. Ostatnia miesiaczka byla 18.04.2014 a teraz jej nie ma. Czuje siad dziwnie mam mdlosci ,czesto wymiotuje od wczoraj nic nie jem tylko pije bo jak patrze na jedzenie to odrazu mnie mdli , boli mnie brzuch i mam strasznie obolale pii do to tego spie po 2h dziennie i ma aparcia. kocDodam ze chciala bym juz dzidziusia wiec mam nadzieje ze sie udalo.

Gość gość24
Gościu - myślę, ze możesz być w ciąży. Ja też mam bolące piersi brak okresu z 2 godzi temu robiłam test i pozytywny a o 20-stej idę na wizytę do lekarza. Pozdrawiam.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź ja też mam zamiar wybrać się do lekarza . Jednak teraz pojawiło się u mnie delikatne plamienie nie wyglądające na miesiączkę ponieważ jest blado różowe i jest go mało . ;//

Gość rossalinka94
Hej dziewczyny, potrzebuje waszej pomocy :) czytałam część waszych wypowiedzi i tak pół na pół u mnie sie zgadza.. po części też wam zazdroszcze,że już macie tą pewność... Moja ostatnia @ była 22.04 ,cykle mam idealne, 28 dniowe, od jakiegoś czasu czuje się straasznie zmęczona, głowa i jajniki mnie pobolewają a mdłości to masakra. Byłam u ginekolog 19 maja,lecz nic nie powiedziała,żebym była w ciąży a ja jej nie mówiłam o podejrzeniach. Na początku myślałam,że to przez chorobe tak źle sie czułam (miałam zapalenie gardła) i choruję na zespół jelita drażliwego, ale nigdy tak silnych i różnych objawów nie miałam.. proszę was o rade, czy myślicie,że to może być ciąża?