Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miniur

CZY SWIADEK MUSI BYć PEłNOLETNI?????

Polecane posty

Gość miniur

Jak to jest???A jeżeli nie jest to co wtedy?Nie może byc????

Gość utta
Jeśli slub jest koscielny świadek musi miec tylko bierzmowanie i to nie konieczne. Jeżeli ślub jest konkordatowy lub cywilny wtedy świadek musi miec ukończone 18 lat.

Gość arabellllla
musi byc pelnoletni. przyniesc ze soba dowod osobisty i byc trzezwy ;) tak powiedzial moj ksiadz:)

Gość kropkaprzecinek
musi byc na pewno pelnoletni!sprawdzalam kilkakrotnie, bo przez to wlasnie czekamy ze slubem..az bracholek ukonczy 18;)ale to tylko kwestia miesiecy w naszym przypadku.my bierzemy slub konkordatowy i tak to wowczas wyglada

Gość ależ oczywiscie ze musi
do ślubu konkordatowego potrzebne są dane z dowodu ,które ksiądz wpisuje do specjalnych dokumentów i wysyła je do gminy ....a jesli nie pełnoletni to co wpisze ?!

mi powiedzial ze ma paszport przyniesc proboszcz mi tak powiedzial kurcze ja mam wesele za 3 tygodnie i bylam przekonana ze moze skoro proboszcz pozwolil..

Gość miniur
no to zonk....:(Dzieki za odpisy!!!!!Buuuu...i co ja zrobie teraz.....

Gość arabellllla
ksiadz nawet pokazywal nam pola w dokumentach, gdzie maja byc wpisane dane swiadkow i dwa razy przypominal o dowodach osobistych. slub byl konkordatowy.

Gość arabellllla
a oto co znalazlam: "W terminie ustalonym z parafią (kilka dni przed ślubem) narzeczeni zgłaszają się do kancelarii wraz ze świadkami (osoby pełnoletnie, mające zdolność podejmowania czynności prawnych), w celu spisania aktu ślubu. Jeśli świadkowie nie mogą stawić się osobiście lub parafia tego nie wymaga, narzeczeni muszą znać ich imiona, nazwiska, wiek i adresy"

Gość arabellllla
oraz to: >czy świadek na ślubie kościelnym może byc nie pełnoletni? i czy świadek na ślubie kościelnym może byc inny niż na cywilnym? Proszę o szybka odpowiedz >Świadek na ślubie cywilnym może być zupelnie inną osobą niż na ślubie kościelnym. W obu przypadkach musi to być osoba pełnoletnia.

u nas w dniu slubu przed msza sie to podpisuje nie wczesniej i kazal zeby moja siostra przyniosla paszport... bedzie miesiac przed 18... teraz sie wystraszylam nie na zarty musze zadzwonic do usc:((

Gość arabellllla
u mnie tez bylo w dniu slubu, a dokladnie 15min przed. lepiej to sprawdz, zeby potem nie bylo. pozdrawiam

nie chodzi oto, czemu biorac slub konkordatowy proboszcz mi pozwolil zeby byla siostra niepelnoletnia (miesiac do 18), ze nie bedzie problemu zeby paszport zabrala i juz a teraz nie wiem co mam robic... jutro zadzwonie do usc i sie dowiem dokladnie dlatego watpliwosci bo przeciez proboszcz wiedzac ze nie moze byc niepelnoletni swiadek robil by takie cos ze mieli by nam potem nie uznac slubu cywilnego...

Gość sikorcia
przeglądam wszystkie tematy i wątki w necie, i nadal nie mam pewności, CZY KTOŚ DZWONIŁ DO USC I PYTAŁ? moja siostra w dniu mojego slubu będzie miec 17 lat i 6 miesięcy, czy da się to jakoś obejść, jeżeli ma dowód tymczasowy?

Gość marza 36
mam ten sam problem chce zeby moja corka byla moim swiadkiem na slubie cywilny w lutym a dopiero pelnoletnia bedzie we wrzesniu czy ma szanse byc swiadkiem ?

ja byłam świadkiem w wieku 16 lat na kościelnym ale to był i cywilny. tylko nie wiem czy wtedy moi rodzice za mnie nie wypełniali papierków bo ja nic nie podpisywałam

Gość kubaaa
Prawo kodeksowe nie precyzuje wymogów dotyczących osób, które mają być świadkami. W oparciu o normy ogólne funkcję świadka 167zwykłego ważnie wypełnia osoba ochrzczona lub nieochrzczona, nawet niepełnoletnia, byleby w razie potrzeby mogła zaświadczyć o zawarciu danego związku małżeńskiego. A więc funkcji tej nie mogą wypełniać dzieci, które nie mają używania rozumu, ludzie umysłowo chorzy i aktualnie nieprzytomni oraz osoby jednocześnie głuche i niewidome. Wymogi te odnoszą się do ważności pełnienia funkcji świadka. Do godziwości, biorąc równocześnie pod uwagę wzgląd duszpasterski, wymaga się (wypada), aby świadkami były osoby dorosłe13, bez zarzutów natury moralnej. Na ogół stawia się im mniejsze wymagania niż świadkom do chrztu świętego, ponieważ i obowiązki świadków ślubu są mniejsze. Jednak świętość związku sakramentalnego domaga się, by za świadków ślubu były osoby o odpowiednich kwalifikacjach moralnych.

Gość jezeli bierzesz slub
cywilny lub konkordatowy to świadek musi posiadac zdolnosc do czynnosci prawnych i min musi byc pełnoletni

Gość Funkymusic
PROSZĘ PAŃSTWA, DLA WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH UDZIELAM ODPOWIEDZI: W SPRAWIE ŚLUBU KONKORDATOWEGO NALEŻY ZNAĆ USTAWĘ "PRAWO O AKTACH STANU CYWILNEGO". ART.57 MÓWI: Kierownik USC sprawdza pełnoletność świadków, ale... ART:62 MÓWI: Do aktu małżeństwa wpisuje się TYLKO IMIONA I NAZWISKA ŚWIADKÓW. ZATEM, CZY ŚWIADEK MOŻE BYĆ NIEPEŁNOLETNI? NIE. ŚWIADEK MUSI BYĆ OSOBĄ PEŁNOLETNIĄ, PONIEWAŻ MIMO IŻ W AKCIE SPISUJE SIĘ TYLKO IMIĘ I NAZWISKO ŚWIADKA, JEST TO ŚLUB Z ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ CYWILNĄ!!! OZNACZA TO, ŻE MIMO IŻ CZĘSTO PISZECIE ŻE KSIĄDZ MOŻE WYRAZIĆ TAKĄ ZGODĘ- BIERZE ODPOWIEDZIALNOŚĆ NA SIEBIE ZA TAKIEGO ŚWIADKA. I TU NALEŻY MIEĆ NA UWADZE: W PRZYSZŁOŚCI RÓŻNIE LUDZIOM SIĘ UKŁADA- MOŻE DOJŚĆ DO SYTUACJI W KTÓREJ JEDNA ZE STRON BĘDZIE CHCIAŁA ROZWODU. MOŻE SIĘ ZDARZYĆ, ŻE TAKIE MAŁŻEŃSTWO (W KTÓRYM POŚWIADCZAŁ NIEPEŁNOLETNI ŚWIADEK) MOŻE ZOSTAĆ UNIEWAŻNIONE!!! JEDNA ZE STRON MOŻE WÓWCZAS STARAĆ SIĘ NAWET O UNIEWAŻNIENIE MAŁŻEŃSTWA PODAJĄC, ŻE ŚWIADEK BYŁ OSOBĄ NIEPEŁNOLETNIĄ. MIMO, ŻE ŚWIADKOWIE W PRZYPADKU ŚLUBU KONKORDATOWEGO W OGÓLE NIE POJAWIAJĄ SIĘ W USC TAKIE DOKUMENTY MOGĄ BYĆ SPRAWDZANE, DLATEGO NALEŻY MIEĆ TO NA UWADZE I UNIKNĄĆ NIEPRZYJEMNYCH SYTUACJI. pozdrawiam -przyszła mężatka ;)