Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bywalec1

TOKSOPLAZMOZA - nie lekceważcie tego zagrożenia!!!!!!

Polecane posty

Gość Natasza_82
Spiderka, a u jakiego lekarza we Wrocławiu? Ja na Koszarowej u Madeja.

Gość szczepan
Dziewczyny- na usg na pewno wyjda zwapnienia i jakies nieprawidlowosci. Na pewno wszystko jest dobrze. Ja sie pocieszalam caly czas ze w 1 trymestrze wyzyko przeniknieca pasozyta jaest okolo 15 procent. Lozysko tworzy sie w 12 tyg jakos tak wczesniej jest kosmowka wiec niektorzy lekarze chyba dlatego nie przepisuja rova. Ale ja uwazam ze antyb nalezy brac bo na pewno nie zaszkodzi. Ogolnie jestem zwolenniczka farmacji odnosnie swojej osoby- ostatnio przy zapaleniu piersi kapusta sie mialam okladac. Dobrze ze od razu wzielam antyb bo mialam ropien po cc, ktory spowodowal zapalenie. Na pewno bedzie dobrze ale co sie wystresujecie to ja wiem. I jeszcze jedno pewnie Wam lekarz powie na koniec ciazy robi sie bad gbs- to paciorkowiec taki, lepiej nie czytac co powoduje, bo wypowiedzi w necie to jakies demony dramatyczne:) Dostajesie okoloporodowo antybiotyk i jest git. Pisze dlatego bo to tez pospolite ostatnio gowienko A co do usg macie racje- na 2d tez zrobia precyzyjnie. Choc generalnie teraz mnie nastraszyli ze dziecko ma wade nerek bo roznica w wielkosci 1 cm. Juz sie naczytalam i nowa schiza. 2 radiolog zmierzyl dokladniej i jest w granicach normy fizjologicznej. Tacy oni wszyscy dokladni. A w ciazy w 35 tyg przy zle zrobionych pomiarach wyszla za mala dzidzia wiec wymyslili ze dziecko ma dystrofie. Teraz po tym wszystkim uwazam ze jak ktos stawia zla diagnoze, nalezy ja zawsze konsultowac z drugim lekarzem. A przy powtarzaniu wynikow igg i igm chodzi o to czy igm spadaja, bo to znaczy ze pasozyt slabnie i organizm zwalcza. Jednak ten spadek nie jest jakis porazajacy w tak krotkim czasie. Dbajcie o siebie kobitki nie czytajcie za duzo i bedzie na pewno dobrze. Apropo poronienia to ja tez 1 ciaze poronilam ale to bylo z 10 lat temu nie wiadomo dlaczego i to poronienie takie ze cala kuleczka wielkosci pileczki do pingponga ze mnie wyleciala. Po prostu organizm sam eliminuje plody nie bedace sie w stanie rozwijac. A tokso powoduje poronienie tylko raz, bo 2 raz nie mozna miec swiezego zakazenia, skoro sie tylko raz to lapie a przypadki reemisji sa jak wygrana miliona w totka

Gość szczepan
Tzn chcialam napisac ze wychodza takie zwapnienia na usg jezeli sa. Bo przeczytalam teraz tekst "ze wyjda na pewno" brzmi niezgodnie z tym co autor mial na mysli:)

Gość Natasza_82
Dziewczyny, a u dr Paul byłyście prywatnie na wizycie? Jeśli tak to ile kosztuje wizyta?

Gość ewa 451015
MIESIĄC TEMU BYŁAM NA WIZYCIE U LEKARZA, ALE NIESTETY NIE BYŁ JESZCZE W STANIE OKREŚLIĆ W KTÓRYM TYGODNIU CIĄŻY JESTEM POMIMO DODATNIEGO WYNIKU TESTU. ODEBRAŁAM DZISIAJ WYNIKI BADAŃ NO I WYSZŁA MI TOKSOPLAZMOZA MÓJ WYNIK: IGG 116,1 IU/ml IGM 1,89 Index Wizytę u lekarza mam w przyszły wtorek no i bardzo się boję... pewnie zaraziłam się w ciąży?

Gość ewa 451015
POMOCY!!!

Natasza - ja jestem leczona przez tego samego lekarza :) Ewa - wyniki nieco zbliżone do moich i do anip28, zrób sobie awidność i z wynikiem do lekarza zakaźnika. Mojaawidność i anip28 jest niska ale po wynikach rożni lekarze powiedzieli nam to samo - że to raczej kilkumiesięczne zakażenie, bo zdarza sie że awidność rośnie powoli lub stoi w miejscu.

Natasza - ja jestem leczona przez tego samego lekarza :) Ewa - wyniki nieco zbliżone do moich i do anip28, zrób sobie awidność i z wynikiem do lekarza zakaźnika. Mojaawidność i anip28 jest niska ale po wynikach rożni lekarze powiedzieli nam to samo - że to raczej kilkumiesięczne zakażenie, bo zdarza sie że awidność rośnie powoli lub stoi w miejscu.

Gość ewa 451015
Dzwoniłam do swojego lekarza i nie kazał mi się przejmować.Musi zobaczyć wyniki ,bo sam nie wie czy jest się czym przejmować. Do wtorku chyba zwariuje?

ewa 451015--> nerwy są ostatnią rzeczą, która jest Ci potrzebna wiem ze łatwo jest mi pisać ale uwierz mi ze już przez to wszystko przechodziłam, jak się sama dowiedziałam to też wariowałam ale potem pomysłałam ze dziecku to nie pomoże w żaden sposób. Zrób jeszcze test na awidność i poczekaj na wyniki i ich interpretację bo może nie ma się czym w ogóle martwić. Spokój, spokój,spokój :)

ewa 451015--> nerwy są ostatnią rzeczą, która jest Ci potrzebna wiem ze łatwo jest mi pisać ale uwierz mi ze już przez to wszystko przechodziłam, jak się sama dowiedziałam to też wariowałam ale potem pomysłałam ze dziecku to nie pomoże w żaden sposób. Zrób jeszcze test na awidność i poczekaj na wyniki i ich interpretację bo może nie ma się czym w ogóle martwić. Spokój, spokój,spokój :)

Dziewczyny przepraszam ale cos mi się przegladarka zawiesiła i niewiedziałam ze tyle razy się wkleiło.

Gość szczepan
Ewa jak jeszcze tyg ciazy nie da sie okreslic to na pewno zlapalas przed ciaza. zrob awidnosc i sie nie denerwuj. mamuski maja racje- spokoj;}

Gość moniaszek
Co taka cisza dzisiaj tutaj??? napiszcie cos fajnego , pozytywnego...;-) ja od czwartkowego incydentu z krwawieniem leze plackiem , juz mnie wszystko boli... we wtorek ide do zakaznika po kolejna porcje antybotyku... dziewczyny po jakim czasie powtarzalyscie badania na toxo??

Moniaszek odpoczywaj, odpoczywaj to tylko Ci wyjdzie na zdrowie ;) ja badania powtarzam co 4 tygodnie

Gość moniaszek
naszczescie wiecej sie nie powtorzylo poki co... nie chce tak na forum szczegolowo opisywac:-) powiem tak po krotce ze lekko brazowe brudzenie takie mam, nie wiem czy to resztka krwi czy co?

Gość moniaszek
ps .z tych nudow ogladam wózki na allegro:-):-):-)

hej dostałam moje wyniki teraz mam igg >650, i igm 1,24, powtórzę że te sprzed 10 tyg >650 i igm 1,88, co myślicie o tym, że spadło igm? moje wyniki opisywałam na str 128

moniaszek- też siedze właśnie i przeglądam wózki choć jeszczemam czas niby... :) secret123..- myśle na chłopski rozum jak IgM spada to dobrze.. ja jeszcze mam czas na kontrolne badania, wiec nie znam opinii lekarza w tej kwestii.

Gość 1981Malinka1981
W 20 tc robilam badania na CMV - Igg wysokie, igm - ujemne. Awidnosc wysoka, wiec nie zarazilam sie w 3-5 miesiacu ciazy. Teraz moje dziecko - ma 10 tygodni - ma ciagle zle wyniki morfologii wskazujace na obecnosc jakiegos wirusa. Przez 1.5 miesiaca miala zoltaczke, dodatkowo doszla teraz anemia. Wyczytalam, ze to moga byc objawy cmv wrodzonej. Chce przebadac dziecko. Czy wystarczy zbadac igm? Jakie wyniki swiadczylyby o tym ze dziecko jest zdrowe? Czy Igm musi wyjsc 0 (ZEROWE)?

Gość moniaszek
Spiderka, obie mamy jeszcze dużo czasu, bo obie czerwiec:-) ale co tak, obejrzec można? wpadlo Ci cos ciekawego w oko? masz jakis swoj typ?

Moniaszek myśle ze jak to jest już ciemne brudzenie to już końcówka więc ok :) dziewczyny jak coś wybierzecie z tych wózków to dajcie znać ;)

Gość moniaszek
Ania, oby;-) jesli chodzi o wozki to widomo jak to na obrazku , lepiej pojechac do sklepu i zobaczyc ale wpadl mi w oko wozek Grander, wydaje sie niezly x-lander wizualnie mi sie podoba ale wszyscy znajomi dookola go maja i nie sa zadowoleni jak za taka cene to zadna rewelacja.

mam pare typów, i tez przed zakupem chce wjechać do sklepu obejrzeć: jeśli chodzi i nowe to ABC Designe Mamba (niemiecka firma) i Bebetto Solaris (dziś go znalazłam w internecie, nie wiem jeszcze nic o firmie). Mam jeszcze na oku Bebecara Ip Op, ale w grę wchodzi używany, bo kosztuje ok.3tys.zł co dla mnie troche za dużo. A wy co dojrzałyście? Do dziewczyny co urodziłą dziecko - myślę że trzeba zrobić oba IgG i IgM. I z wynikiem do lekarza od chorób zakaźnych. Z tego co sięorientuję to wrodzoną toxo mogąmieć dzieci gdy mama miałą w ciąży IgM dodatnie i zaraziły sie w ciąży. Dużo zdrówka.

Malinka - podobnie z cmv - ujemne IgM u Ciebie wskazywało że przechodziłąś chorobę. IGM nie musi byc zerowe, tylko ujemne - tak mi się wydaje, musisz to wszystko potwierdzic u lekarza.

Gość moniaszek
z tych naszych ciaz to chyba najfajniejsze będą zakupy, to taka nagroda za te chorowanie:-) a najwieksza NAGRODĄ bedzie zdrowa dzidzia... dla mnie problemem bedzie tez wybranie imienia...ojjjj będą kłótnie:-)

Dzięki za Wasze typy na wózki popatrze ale chyba jeszcze trochę po moim wcześniejszym poronieniu jakoś nie mam jeszcze tak odwagi żeby patrzeć za rzeczami dla dziecka chyba jeszcze musi minąć trochę czasu.