Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MileJdi112

Czemu ciągle naskakujecie na Katolików ???

Polecane posty

a w kwestii tematu - kilka osob tutaj popelnia zasadniczy blad, przypisujac podstawowe zasady moralne tylko do religii chrzescijanskiej/katolickiej. odroznianie dobra od zla, pietnowanie krzywd, zabojstw, kradziezy - to elementy kultury i cywilizacji obecne we wszystkich istniejacych kulturach. udowodniono, iz elementarne poczucie moralnosci to mechanizm psychiczny, ktory wyewoluowal w naszych mozgach i jest cecha poniekad wrodzona (jego utracenie jest juz rodzajem zaburzenia). religia jedynie przywlaszcza sobie monopol na gloszenie tak banalnych stwierdzen, jak "nie zabijaj", "nie kradnij" itd. te zasady obowiazywaly juz w pierwotnych spoleczenstwach, w czasach dawniejszych, niz powstanie Starego Testamentu, zapewniam. posiadanie kregoslupa moralnego nie jest w zadnym stopniu uwarunkowane wyznawaniem jakiejkolwiek religii. uwazam, ze to kwestia przede wszystkim odpowiedniego wychowania i dostosowania do zycia w spoleczenstwie.

Gość a ja czuję że to na mnie
naskakują katolicy, bo interesują się zawartoscią mojego prywatnego brzucha i zmuszają mnie do urodzenia niechcianego dziecka, gdybym zaszła w ciążę wbrew mojej woli.

Wpis poniżej mojego bardzo dobrze ilustruje tendencję, o której mowa :D Anyżówka, pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Owszem, to oczywiste, że aby wyznawać pewne wartości, nie trzeba być katolikiem - to jasne. Ale nie jest tak, jak piszesz - że moralność jest wrodzona, a szkielet - czymś pierwotnym. tego, co mnie uczono na studiach odnośnie rozwoju moralnego (jestem psychologiem), to pierwotna moralność, właściwa dzieciom we wczesnym wieku przedszkolnym, a także niektórym kulturom prymitywnym, nazywana \"moralnością Kalego\", zakłada, że wszystko jest dobre, jeżeli nikt mnie na tym nie przyłapie :)

Gość do ślubu szła jako dziewica
no to poczytaj sobie Kanta ....psycholożko

casanova bez wchodzenia w szczegóły, bez zastanawiania się czy myślę podobnie czy nie... ...jeden twój cytat: "chodzę na "ich" ceremonie, bo nie jest to dla mnie ujma i nie widzę powodu, dla którego nie mógłbym pójść. Ale robię to głównie dla nich" Niby-katolicy co niedzielę w większości robią to samo. Na pokaz. Dla sąsiadów. :)

Gość przeczytajcie Dawkinsa
potwierdził niezaprzeczalnymi ARGUMENTAMI,ze prawie na pewno nie ma żadnego boga,a religia jest złem.I zgadzam się z nim w stu procentach. :)

A wiesz - li ty, kiedy żył Kant?? :D:D:D A wiesz - li ty, co pisał Nietszche? :D:D:D Czasami nie trzeba nic odpowiadać, taka moc wpisów autokompromitujących :D

przeczytajcie Dawkinsa - jesteś nie na bieżąco :) Dwoje profesorów (jeden z nich z tego samego uniwersytetu, co Dawkins- na wypadek, gdyby ktoś miał ochotę kwestionować kompetencje) napisało książkę "Bóg nie jest urojony{", która zebrała WSZĘDZIE (nawet w popularnych pismach typu Polityka) dużo lepsze recenzje niż powieścidło pseudonaukowe Dawkinsa :)

Aaa, oczywiście książka bazuje na ARGUMENTACH, gdyby ktoś miał wątpliwości :P

Gość z komornikiem da rade ugadać
rozumiem, że literatura uznająca boga jest bardziej autentyczna i prawdziwa niż sama wiara w niego :)

Szukanie, a pokaż mi, gdzie ja piszę, że udowadniają / obalają istnienie Boga? ;) Obalają argumenty Dawkinsa. Normalna dyskusja naukowa.

no cóż......... oczywiście,że napisali,bo musieli owieczkom przypomnieć,że według nich bóg istnieje,żeby przypadkiem nie zaczęli się nad religia porządnie zastanawiać,bo wtedy by było krucho z kieszeniami księży :).Może kiedyś przeczytam,czemu nie? Jednak Dawkins ma spójną argumentację, NAUKOWĄ, a to do mnie bardziej przemawia. Będę złośliwa: Według badań-większość ludzi,którzy określaja się jako ateiści są inteligentniejsi od wierzących. :P Dla mnie i tak religia jest złem.Każda. I nie muszę klepać zdrowasiek i odmawiac różańca,żeby żyć uczciwie i w porządku z sobą.

A w ogóle, to kocham takie dyskusje, bo pokazują, jak mało racjonalizmu i logiki wykazują ludzie, którzy bronią się rękami i nogami przed wiarą, bo są RACJONALNI i LOGICZNI :) I tak - pierwszy wpis po moim - bluzgi inne - laska mi proponuje lekturę Kanta, choć moja praca o Kancie została uznana przez prof. Węgrzeckiego za wybitną :D a kolejna pisze, że ja piszę coś o udowadnianiu Boga.. Bajeczne:D Wracam do swojego nielogicznego świata ciemnogrodu :classic_cool:

Oo, ciekawe - pokaż mi swoje źródła, chętnie pogadam na ten temat z prof, Nęcką, jakoś zataił ten fakt na kursie o inteligencji.. :)

..a swoją drogą - jeżeli znalazłaś sobie jedno, uniwersalne ZŁO w postaci religii, i to KAŻDEJ, to mam smutną wiadomość - to też jest rodzaj wyznania wiary :)

i moje dzieci nie będą mamione od małego tymi bzdurami do kwadratu. Same sobie wybiorą,czy chca wierzyć w jakiegokolwiek boga, złotego cielca,magię,czy nie. A kwestia tego ze książka,która w sumie jest riposta na publikację Dawkinsa zebrała jakieś LEPSZE recenzje do mnie nie przemawia bo jest to głos ludu omamionego przesądami. W Katolandzie oczywiście. :D

no tak, oszukuje samą siebie, bóg istnieje a ja mój rozum i logika jesteśmy naiwni :)

Gość a ja czuję że to na mnie
a dlaczego katolicy chcą rządzić moim brzuchem? dlaczego na mnie naskakują??

możecie sobie wierzyć nawet we wróżki-zwisa mi to-ja nie wierzę i nie trawię udowadniania mi,że MUSZE w cos wierzyć. Nie muszę.Chociaż żyję w takiej a nie innej społeczności w której religia włazi mi oknami i drzwiami. Nikogo nie namawiam do odejscia z religii, tylko do głębszego zastanowienia się nad nią.

a do tego trzeba się troszkę podszkolić :P

Przeczytaj Dawkinsa - wobec tego marny Twój los, boKatoland rozszerzył się zdaje się na cały świat :D To dobrze, że dasz swoim dzieciom wybór :) Religia wytresowana to żadna religia. a ja czuję że to na mnie - ja absolutnie nie chcę rządzić Twoim brzuchem :) Niestety dla Ciebie - żyjesz w kraju, gdzie ponad 80% deklaruje sie jako katolicy - masz z tego tytułu korzyści i przeszkody. Przeszkodą jest to, że nie będziesz mogła w publicznym szpitalu dokonać aborcji, jeśli się nie zabezpieczasz, a bonusem - masz wolne na Wielkanoc, Boże Narodzenie i Boże Ciało :P Gdybyś mieszkała w np. Iranie, miałabyś zmartwienia zupełnie innego rodzaju. Bo kraj - i politykę - przeważnie tworzy większość. To norma. Choć nie przypominam sobie, aby za rządów Millera "brzuch" był wyłącznie w gestii ciężarnych.

przeczytaj Dawkinsa - to oczywiście w kwestii lepszych recenzji, które nie ograniczały się do Polski :P

wystarczy iść na psychologię :D a mi się wydawało, że 3/4 społeczeństwa w szczególności młodzież to zadeklarowani ateiści, ale rozumiem, że nie mam racji.

zabulina - owszem, moze i u malych dzieci mozna zaobserwowac \"moralnosc Kalego\", o ktorej piszesz, tylko, ze ja mowie o ludziach doroslych, w przypadku ktorych do czynnikow wrodzonych dochodzi wychowanie i socjalizacja. te procesy z kolei bazuja na wrodzonym potencjale i nie zaszlyby bez niego. nigdzie natomiast nie ma tu koniecznosci wychowywania \"w wierze\" - prawda jest taka, ze czlowiek o prawidlowo uksztaltowanej psychice (pod wzgledem hierarchii wartosci moralnych) - nie potrzebuje zadnego \"bata nad glowa\" w postaci kary boskiej, poniewaz postepuje etycznie dla samego siebie - dla spokoju swojego sumienia, poczucia bycia czlowiekiem uczciwym i dla poczucia dumy z tego powodu. taki czlowiek uwaza niemoralne postepowanie za powod do wstydu, nawet przed samym soba, jesli nikt inny o tym nie wie. z kolei czesto mozna zauwazyc, ze to wlasnie religia splyca i prymitywizuje poczucie moralnosci - w swietle wiary, nalezy byc dobrym nie dla siebie i dla dobra spoleczenstwa, ale po to, aby uniknac boskiej kary i potepienia po smierci. jest to wiec falszywa moralnosc, wynikajaca ze strachu, a nie z faktycznej, wewnetrznej potrzeby bycia uczciwym czlowiekiem. oczywiscie nie twierdze, ze wszyscy wierzacy ludzie kieruja sie takimi prymitywnymi pobudkami - z pewnoscia wielu z nich kierowaloby sie nadal zasadami moralnymi nawet wtedy, gdyby stracili wiare. jednak wpajanie np. dzieciom na katechezie, ze musza byc dobre tylko dlatego, ze bozia ich z gory obserwuje, nie uwazam za specjalnie budujace :P

aa, i nadal czekam na źródła o tej inteligencji :) Chętnie się podszkolę, bo to ciekawostka :)

z komornikiem - polecam te studia, choć nie będzie ci łatwo tak na oko:) 26 kandydatów na miejsce na Jagielloński za moich czasów... no ale powodzenia

anyżówka - ja też nie uważam, żeby uczenie dzieci lęku przed "Bozią" było w jakikolwiek sposób dobre :o

studia mam za sobą, drugi fakultet mi nie potrzebny a gdyby nawet to bynajmniej nie byłaby to psychologia, nie przepadam za ludźmi z ta profesją.

Anyżówka - a tak jeszcze z ciekawości, bo widzę, że można z Tobą pogadać bez schodzenia na emocjonalne tory jak co u niektórych :D - powiedz, co uważasz za bycie dobrym "dla siebie"..? tzn - co dokładnie "dla siebie" oznacza?