Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość usiu

Ocet balsamiczny- do czego?

Polecane posty

Gość usiu

Gość a z czego ten ocet
jest??

Gość z tego samego co
KAZDY OCET :O

Gość a z czego ten ocet
ale kazdy ocet jest z czego innego

Gość to nie ma znacznia
z CZEGO jest ocet, ocet to ocet i tyle

1. avocado: owoc avocado przekroic na pol, wywalic kulke ze srodka i nalac tam troche octu balsamicznego. fajnie orzezwia smak mdlego avocado :) 2. sos do salaty: salate, pomidory, cebule, kawalki sera i innych warzyw, moga byc dodatki jakie chcemy lacznie z miesnymi lub rybnymi, w duzej misce polewamy troche oliwa, skrapiamy octem balsamicznym, posypujemy sola, pieprzem i bazylia. 3. a la caprese: swieza mozarelle kroimy w plastry i ukladamy pietrowo: listki bazylii, plaster mozarelli, plaster pieczonej (moze byc ze sloika) papryki lub pomidora lub brzoskwini - robimy z tego taki stozek kolejno przekladajac te plastry, powiedzmy ze 3-4 warstwy, na koncu skrapiamy troszeczke oliwa i octem balsamicznym, mozna udekorowac listkami bazylii, grubo mielonym pieprzem, posypac sola wg. potrzeby. 4. marynaty: oliwa, ocet balsamiczny, sol, pieprz i ziola, do tego troche soku z cytryny i rozdrobniony czosnek. taka marynata nadaje sie np. do medalionow miesnych, np. a poledwicy wieprzowej, do kurzych biustow tez. :)

Gość usiu
Dzieki ci kochana Konczito!!! Jestes niezastapiona!

ocet b. swietnie sprawdza sie tez w dressingach na bazie jogurtu naturalnego (jogurt, 2-3 lyzki octu, ziola, sol i pieprz, czasem, dla zlamania koloru dodaje troche ketchupu, lub innego gotowego sosu - np. koktajlowego) swietny jest do duszenia miesa (np. wolowiny)

Do wszystkiego;) Ja mięso marynuję też z dodatkiem balsamicznego.

A mój podstawowy sos do sałatek (mieszane sałaty, pomidor, ogórek, papryka) to oliwa z ocet balsamiczny (pól na pół) + sół z pieprz.

Gość Brązowooka M
Podciągam temat, bo dość ciekawy. Sama mam dylemat, próbowałam zrobić sos sałatkowy z balsamico, ale wyszedł koszmarny. Dodałam do niego oliwę extra virgin i może to ta oliwa sprawiła,że mix był ohydny w smaku. Próbowałam doprawić sola pieprzem, cukrem ... w końcu wylałam paskudztwo. I oliwa i ocet ktore mam są nienajtańsze, organiczne i ze średniej półki. Uwielbiam sałatki i zawsze myslałam,że te super sosy sałatkowe w restauracjach są właśnie na bazie balsamico i oliwy, ale może się myliłam... A może miałam pecha do przepisu w necie. Co zrobiłam nie tak? Możecie mi też podać jakieś przykłady sprawdznych sosów sałatkowych z octem balsamicznym?

Gość Shrek25
Ocet balsamiczny to przyprawa do potraw. przeważnie jest to zocciałe vino gronowe leżakujące kilka lat.(nabiera wtedy aromatu)ot i cała historia.

Gość nie przedobrzyc octem
Tego octu dodaje się z umiarem zarówno do sosów jak i marynat. Jest odmiana biała, nie tylko ciemna. Ja robię zupę z gotowanego kurczaka (po ugotowaniu pokroić drobno), dodać pieczarki w kostkę podsmażone na maśle, zagęścić "kluskami lanymi" z samych żółtek i właśnie doprawić octem balsamicznym sosem sojowym albo grzybowym i pieprzem, staje się lekko kwaskowa i aromatyczna. Albo biały ser klinek obsypuje ziołami, polewam oliwą, leżakuje to kilka dni a w tym czasie odwracam ser na plecki :) Przed spożyciem polac octem balsamicznym (z umiarem).

Gość asdfg
Ja ostatnio zrobilam marynate do piersi z kurczaka jogurt naturalny ocet balsamiczny pieprz,sól czosnek torebka herbaty mietowej odrobina oliwy Zostawilam w marynacie na noc,później piersi podlane ta marynata zwiniete w folie aluminiwa upiekłam w piekarniku. Do pozostałej marynaty zetrzec swieży ogórek,mozna polać ziemniaki i upieczone piersi

Podstawą jest umiar w stosowaniu octu balsamicznego, gdyż ma intensywny smak. Ocet balsamiczny powinien być oryginalny. Niestety wiem, że nie wszystko na czym napisano: ocet balsamiczny nim jest. Prawdziwy balsamico ma wspaniały, niepowtarzalny smak i każdy kto spróbował oryginalnego produktu zapamięta ten smak. Jeśli chcesz kupic oryginalny produkt to proponuje sprawdzic ofertę sklepu ekopestka. Na pewno się nie zawiedziecie.

Jeśli chodzi o ocet balsamiczny to: musi być oryginalny. Kiedyś kupiłam taki produkt w sklepie typu supermarket i to nie przypominało zupełnie smaku i aromatu oryginału. Polecam jednak sklepy ze zdrową żywnością lub sieć. Ja osobiście kupuję takie rzeczy w sklepie ekopestka, gdyż za jakość oferowanych przez nich produktów mogę ręczyć. Drugą sprawą jest umiar w stosowaniu octu balsamicznego, gdyż ma bardzo intensywny smak. Nadaje się do pieczenia mięsa i jako baza do dressingów na bazie jogurtu oraz oliwy. Podobno ma właściwości odchudzające.

Gość gośćAnia
Piję od jakiegoś czasu ocet balsamiczny ojca Mateusza, dzięki któremu schudłam kilka kilogramów a przy okazji wyregulowałam sobie prace jelit bo miałam straszne wzdęcia.