Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość usiu

Ocet balsamiczny- do czego?

Polecane posty

Gość usiu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a z czego ten ocet
jest??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z tego samego co
KAZDY OCET :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a z czego ten ocet
ale kazdy ocet jest z czego innego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to nie ma znacznia
z CZEGO jest ocet, ocet to ocet i tyle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1. avocado: owoc avocado przekroic na pol, wywalic kulke ze srodka i nalac tam troche octu balsamicznego. fajnie orzezwia smak mdlego avocado :) 2. sos do salaty: salate, pomidory, cebule, kawalki sera i innych warzyw, moga byc dodatki jakie chcemy lacznie z miesnymi lub rybnymi, w duzej misce polewamy troche oliwa, skrapiamy octem balsamicznym, posypujemy sola, pieprzem i bazylia. 3. a la caprese: swieza mozarelle kroimy w plastry i ukladamy pietrowo: listki bazylii, plaster mozarelli, plaster pieczonej (moze byc ze sloika) papryki lub pomidora lub brzoskwini - robimy z tego taki stozek kolejno przekladajac te plastry, powiedzmy ze 3-4 warstwy, na koncu skrapiamy troszeczke oliwa i octem balsamicznym, mozna udekorowac listkami bazylii, grubo mielonym pieprzem, posypac sola wg. potrzeby. 4. marynaty: oliwa, ocet balsamiczny, sol, pieprz i ziola, do tego troche soku z cytryny i rozdrobniony czosnek. taka marynata nadaje sie np. do medalionow miesnych, np. a poledwicy wieprzowej, do kurzych biustow tez. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość usiu
Dzieki ci kochana Konczito!!! Jestes niezastapiona!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ocet b. swietnie sprawdza sie tez w dressingach na bazie jogurtu naturalnego (jogurt, 2-3 lyzki octu, ziola, sol i pieprz, czasem, dla zlamania koloru dodaje troche ketchupu, lub innego gotowego sosu - np. koktajlowego) swietny jest do duszenia miesa (np. wolowiny)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do wszystkiego;) Ja mięso marynuję też z dodatkiem balsamicznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A mój podstawowy sos do sałatek (mieszane sałaty, pomidor, ogórek, papryka) to oliwa z ocet balsamiczny (pól na pół) + sół z pieprz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Brązowooka M
Podciągam temat, bo dość ciekawy. Sama mam dylemat, próbowałam zrobić sos sałatkowy z balsamico, ale wyszedł koszmarny. Dodałam do niego oliwę extra virgin i może to ta oliwa sprawiła,że mix był ohydny w smaku. Próbowałam doprawić sola pieprzem, cukrem ... w końcu wylałam paskudztwo. I oliwa i ocet ktore mam są nienajtańsze, organiczne i ze średniej półki. Uwielbiam sałatki i zawsze myslałam,że te super sosy sałatkowe w restauracjach są właśnie na bazie balsamico i oliwy, ale może się myliłam... A może miałam pecha do przepisu w necie. Co zrobiłam nie tak? Możecie mi też podać jakieś przykłady sprawdznych sosów sałatkowych z octem balsamicznym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Shrek25
Ocet balsamiczny to przyprawa do potraw. przeważnie jest to zocciałe vino gronowe leżakujące kilka lat.(nabiera wtedy aromatu)ot i cała historia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie przedobrzyc octem
Tego octu dodaje się z umiarem zarówno do sosów jak i marynat. Jest odmiana biała, nie tylko ciemna. Ja robię zupę z gotowanego kurczaka (po ugotowaniu pokroić drobno), dodać pieczarki w kostkę podsmażone na maśle, zagęścić "kluskami lanymi" z samych żółtek i właśnie doprawić octem balsamicznym sosem sojowym albo grzybowym i pieprzem, staje się lekko kwaskowa i aromatyczna. Albo biały ser klinek obsypuje ziołami, polewam oliwą, leżakuje to kilka dni a w tym czasie odwracam ser na plecki :) Przed spożyciem polac octem balsamicznym (z umiarem).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdfg
Ja ostatnio zrobilam marynate do piersi z kurczaka jogurt naturalny ocet balsamiczny pieprz,sól czosnek torebka herbaty mietowej odrobina oliwy Zostawilam w marynacie na noc,później piersi podlane ta marynata zwiniete w folie aluminiwa upiekłam w piekarniku. Do pozostałej marynaty zetrzec swieży ogórek,mozna polać ziemniaki i upieczone piersi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podstawą jest umiar w stosowaniu octu balsamicznego, gdyż ma intensywny smak. Ocet balsamiczny powinien być oryginalny. Niestety wiem, że nie wszystko na czym napisano: ocet balsamiczny nim jest. Prawdziwy balsamico ma wspaniały, niepowtarzalny smak i każdy kto spróbował oryginalnego produktu zapamięta ten smak. Jeśli chcesz kupic oryginalny produkt to proponuje sprawdzic ofertę sklepu ekopestka. Na pewno się nie zawiedziecie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli chodzi o ocet balsamiczny to: musi być oryginalny. Kiedyś kupiłam taki produkt w sklepie typu supermarket i to nie przypominało zupełnie smaku i aromatu oryginału. Polecam jednak sklepy ze zdrową żywnością lub sieć. Ja osobiście kupuję takie rzeczy w sklepie ekopestka, gdyż za jakość oferowanych przez nich produktów mogę ręczyć. Drugą sprawą jest umiar w stosowaniu octu balsamicznego, gdyż ma bardzo intensywny smak. Nadaje się do pieczenia mięsa i jako baza do dressingów na bazie jogurtu oraz oliwy. Podobno ma właściwości odchudzające.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćAnia
Piję od jakiegoś czasu ocet balsamiczny ojca Mateusza, dzięki któremu schudłam kilka kilogramów a przy okazji wyregulowałam sobie prace jelit bo miałam straszne wzdęcia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×