Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lilith20

zrobiłam to... Ty też?

Polecane posty

Długo nad tym myślałaś, mój e-mail jest cały czas widoczny inteligentna osóbko. Gratulacje za refleks.

Gość do TEż USUNELAM
hej, możesz coś więcej napisać o tym zastrzyku? czy naprawdę jest konieczny przy gr. A- ? pytam bo mi lekarz mi wtedy proponował zastrzyk z imunoglobuliny o ile pamiętam, ale stwierdziłam że nie chce (dodatkowe 2 stówy to były, bo lekarz prywatny), poza tym powiedział, ze dobrze by było go zrobić, ale nie jest to jakąś koniecznością ps. to było jakieś 3 lata temu, farmakologicznie, zero powikłań itp, wsjo ok, dlatego pytam jak to jest z tym zastrzykiem z ciekawości??? pozdrawiam:)

Gość Też usunełam
Zastrzyk kosztował dużo wtedy ale ja go wziełam. Bo lekarz powiedzial ze jesli mam RH- to przy nastepnej ciązy istnieje duze ryzyko poronienia. I ze musze wziąść. Zeby wszystko było OK i zebym mogła miec dzieci. I kazał mi kupic, dal recepte i zrobil mi zastrzyk. Kiedys znajoma usuwała dziecko. Nie dostała tego zastrzyku. i poroniła pozniej dwa razy az! nie wiem czy od tego, ale kto wie.... Moze w necie pisze czy jest to az tak konieczne. az sama poczytam

Gość do TEż USUNELAM
wiesz co on mi tłumaczył podobnie, ale zaznaczył, ze ryzyko jest małe tz. chodzi o poronirnia w ciąży ogólnie kobiety z A- które zapodni samiec z A+ mogą mieć jakiś tam konflikt i stąd te poronienia, ale one nie są regułą ja stwierdziłam że nie chcę zastrzyku, jeśli kiedkolwiek będe chciała mieć dzieci (w co bardzo wątpię), to zastrzyk podobno mozna zrobić na samym pocz. ciąży bez problemu pozdrawiam cię serdecznie:)

Gość nie jest ważne
co kto myśli o aborcji i tak te morderczynie bedą usuwać!!! wierze że nadejdzie do nich dzień sądu ostatecznego i wreszcie zaczną żałować tego co zrobiły!!! kobiety które sie na to decydują są z reguły niedoinformowane w skutkach aborcji!!!! jedyne co łączy te morderczynie to EGOIZM!!!! Autorko topiku mysle, że masz poważne powikłania, skoro masz takie upławy... pewnie ginekolog wyskrobał Ci za dużą część "zdrowej" tkanki macicy!!! ale w twoim przypadku to moze dobrze bo tak szybko nie zajdziesz w ciąże bo twoja uszkodzona macica nie bedzie gotowa na przyjecie zarodka!! więc mam nadzieje że już nigdy nie usuniesz bo po prostu nawet nie zajdziesz w ciąże!!! ale to dobrze bo ja tez bym nie chciała by moja matka była zabójczynią starszego brata lub siostrzyczki!!!

Gość SUUPER
Nie jest ważne!!! dobrze to powiedziałaś....morderczynie i egoistki nic więcej!!! a nas i tak bedą wyzywać od moherowych beretów:) i co z tego... u kresu zycia zobaczymy kto dobrze na tym wyjdzie:) Mohereczki górą!!!!

Gość Też usunełam
Diagnostyka konfliktu serologicznego Pierwszym badaniem, które należy wykonać u każdej ciężarnej, niezależnie od grupy krwi i czynnika Rh, jest ocena obecności przeciwciał przeciwerytrocytarnych w surowicy krwi. Badanie to umożliwia wykrycie wszystkich immunizacji, nie tylko u pacjentek z grupą krwi Rh (-). Jeżeli wynik badania jest ujemny u ciężarnych z grupą krwi Rh (-), celowe jest jego powtórzenie na przełomie II i III trymestru ciąży oraz w okresie okołoporodowym. ...................................................................................... W Polsce obowiązuje następujący schemat podawania immunoglobulikny anty D: 1. Podanie 50 (g immunoglobuliny anty D wszystkim kobietom Rh (-), bez przeciwciał anty Rh: - po poronieniu samoistnym - po poronieniu sztucznym - po wyłyżeczkowaniu ciąży obumarłej - po operacji ciąży ektopowej - po wykonaniu amniopunkcji, kordocentezy, biopsji kosmówki, - po stwierdzeniu krwawienia z dróg rodnych (poronienie zagrażające) 2. Podanie 150 (g immunoglobuliny anty D wszystkim pacjentkom z grupą Rh (-), bez przeciwciał, które urodziły dziecko Rh (+) - po porodzie fizjologicznym, - po porodzie ciąży obumarłej, - przy krwawiącym łożysku przodującym. 3. Podanie 300 (g immunoglobuliny anty D tej samej grupie pacjentek: - po porodach w ciąży mnogiej, - po cięciu cesarskim, - po porodach zabiegowych, - po ręcznym oddzieleniu łożyska, - po wyłyżeczkowaniu jamy macicy.

Gość do TEż USUNELAM
u kresu życia to nikt zazwyczaj dobrze nie wychodzi :D poplułam monitor ze śmiechu laski :D

Gość do TEż USUNELAM
oooo dzięki za szczególowe info:)

Gość Lilith20
CIEMNOTY Z KACZOGRODU !! W przybliżeniu 25% ludności na świecie żyje w krajach, gdzie prawa dotyczące aborcji są bardzo ograniczone, głównie w Ameryce Łacińskiej, Afryce i Azji. W niektórych krajach takich jak Chili, kobiety są skazywane na więzienie za przeprowadzenie aborcji. Legalizacja aborcji może zapobiec niepotrzebnemu cierpieniu i śmierci kobiet. Surowe prawo w kwestii aborcji gwałci Prawa Czlowieka opierające sie na porozumieniach Międzynarodowej Konferencji Narodów Zjednoczonych w Sprawie Populacji i Rozwoju w Kairze, Czwartej Światowej Konferencji na temat Kobiet w Pekinie, jak również Uniwersalnej Deklaracji Praw Czlowieka (artykul 1, 3, 12, 19 oraz 27.1) oraz Raporcie o Zdrowiu i Prawach Seksualnych i Planowania Rodziny (2001/2128 (INI)), który "zaleca, aby zabezpieczyć zdrowie i prawa kobiet w kwestii seksualności i planowania rodziny, aborcja powinna być legalna, bezpieczna i dostępna dla wszystkich" przyjętym przez Parlament Europejski w 2002. Do początku XIX wieku, prawa antyaborcyjne nie istnaiały. W 1869 papież Pius IX ogłosił że uduchowienie następuje w chwili poczęcia. W rezultacie prawo w XIX wieku zabroniło usuwanie ciąży. To prawo wciąż stanowi podstawę restrykcyjnego ustawodawstwa antyaborcyjnego w wielu rozwijajacych sie krajach. Pomiędzy 1950 a 1985 rokiem prawie wszystkie rozwinęte kraje zliberalizowały prawa aborcyjne na rzecz praw człowieka i bezpieczeństwa. W krajach gdzie aborcja jest wciąż niedozwolona, sa często bzłymi koloniami i te prawa nie zawsze są wyrazem opinii lokalnych mieszkańców. Co o tym świadczy? że mimo wejścia do uni ładne kilka lat temu nadal jesteśmy ciemnotami... u praktycznie z każdego z naszych sąsiadów można wykonać taki zabieg. Spór między zwolennikami Pro-Life i Pro Chice ujawnia głęboki konflikt między prawami kobiet i prawami płodu. Jeśli kobieta ma prawo decydować o tym czy donosi ciążę, to płodowi nie może przysługiwać prawo do życia,. I odwrotnie, jeśli płód ma prawo do życia, kobieta nie ma prawa decydować, czy przerwie ciążę, i zawsze musi urodzić dziecko. Zasadniczym środkiem „zaradczym” na powojenna eksplozję demograficzną była legalizacja w roku 1956 ustawy proaborcyjnej, dopuszczającej przerywanie ciąży ze względu na tzw warunki społeczne. Praktyka przerywania ciąży stała się zjawiskiem o rozmiarach niewyobrażalnych. Zdecydowaną tamę tej praktyce położyła dopiero, wydana w styczniu 1993r ustawa sejmowa „O planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży” Art.4a pkt 1 dopuszcza przerywanie ciąży jedynie przez lekarza w przypadku gdy: 1/ ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia matki 2/ badania prenatalne lub inne przesłanki medyczne wskazują na duże prawdopodobieństwo ciężkiego nieodwracalnego upośledzenia płod albo nieuleczalną chorobę zagrażającą życiu. 3/ zachodzi uzasadnione podejrzenie, ze ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego. Swe umocnienie i utrwalenie w czasie, to znaczy uniezależnienie od parlamentarnych opcji, przedmiotowa ustawa uzyskała w zapisie preambuły do Konstytucji RP, która w art.1 głosi „że każda istota ludzka ma od chwili poczęcia przyrodzone prawo do życia”. A MAłO TEGO JEST MNóSTWO PRZYPADKóW ZWYMIENIONYCH Z POWYżSZYCH I żADEN PAńSTWOWY GINEKOLOG NIE CHCE SIę TEGO POJDąć I PODPISAć WłASNą RęKą NA ZGODę NA LEGALNY ZABIEG... A PRYWATNIE ZROBI TO ZA 3-4 TYS...

Gość Lilith20
CIEMNOTY KACZOGRODZKIE !! W przybliżeniu 25% ludności na świecie żyje w krajach, gdzie prawa dotyczące aborcji są bardzo ograniczone, głównie w Ameryce Łacińskiej, Afryce i Azji. W niektórych krajach takich jak Chili, kobiety są skazywane na więzienie za przeprowadzenie aborcji. Legalizacja aborcji może zapobiec niepotrzebnemu cierpieniu i śmierci kobiet. Surowe prawo w kwestii aborcji gwałci Prawa Czlowieka opierające sie na porozumieniach Międzynarodowej Konferencji Narodów Zjednoczonych w Sprawie Populacji i Rozwoju w Kairze, Czwartej Światowej Konferencji na temat Kobiet w Pekinie, jak również Uniwersalnej Deklaracji Praw Czlowieka (artykul 1, 3, 12, 19 oraz 27.1) oraz Raporcie o Zdrowiu i Prawach Seksualnych i Planowania Rodziny (2001/2128 (INI)), który "zaleca, aby zabezpieczyć zdrowie i prawa kobiet w kwestii seksualności i planowania rodziny, aborcja powinna być legalna, bezpieczna i dostępna dla wszystkich" przyjętym przez Parlament Europejski w 2002. Do początku XIX wieku, prawa antyaborcyjne nie istnaiały. W 1869 papież Pius IX ogłosił że uduchowienie następuje w chwili poczęcia. W rezultacie prawo w XIX wieku zabroniło usuwanie ciąży. To prawo wciąż stanowi podstawę restrykcyjnego ustawodawstwa antyaborcyjnego w wielu rozwijajacych sie krajach. Pomiędzy 1950 a 1985 rokiem prawie wszystkie rozwinęte kraje zliberalizowały prawa aborcyjne na rzecz praw człowieka i bezpieczeństwa. W krajach gdzie aborcja jest wciąż niedozwolona, sa często bzłymi koloniami i te prawa nie zawsze są wyrazem opinii lokalnych mieszkańców. O czym to świadczy? że jesteśmy państwem i narodem w większości ciemnoto-katolickimi ! słuchacie kościoła a księdzą biskupi często doradzają usuwanie ich własnych dzieci... (mój prof. prowadził badania ostatnio na klerykach)

Gość zielona trawiasta żaba
Autorko stało się co się stało,teraz pomyśl przedewszystki o sobie i idź do dobrego ginekologa.To może zagrażać Twojemu życiu. Kobiety powinny mieć prawo świadomej aborcji,to co się działo ostanio z tą 14-latką było straszne. Ja usunełam ciąże mając 15 lat,moja mama na to bardzo nalegała.Ojciec dziecka był agresywnym młodocianym przestępcom,ja wtedy tego nie widziałam,byłam młoda i zakochana do tego stopnia że wybaczałam mu jak mnie lał po ryju.Teraz jestem mężatką,mam syna i czasem wspominam tamte czasy i wiecie co ,mama miała racje.Nigdy bym się nie uwolniła od tamtego człowieka gdybym urodziła mu dziecko.Decydował by wtedy właściwie o moim życiu.......Nie żałuje tego że usunełam.Teraz jako dorosła kobieta widzę jaki błąd bym popełniła.Miałam zabieg u dobrego ginekologa,nie miałam żadnych problemów z późniejszym zajściem w ciąże i donoszeniem jej.Każda z kobiet powinna mieć takie prawo,bo czasami to jest to mniejsze zło.Jestem szczęśliwą mężatką,mój mąż wie o tm co się zdarzyło przed latami.Gdy wspominam czasami tamte chwile,to bardzo się cieszę że moja mama urochroniła mnie przed związkiem z tamtym chłopakiem.Dadam jeszcze że mama mnie uświadamiała i wiedziałam wszytsko o antykoncepcji,niestety młody umysł niezbyt chłonny,myślał sobie że :mnie to nie spotka i w ciąże nie zajdę.

Mamusiu! Coś się stało, Ja żyję, Ja naprawdę żyję. Dar życia otrzymałam, i braciszka mojego z boku poznałam. On też prawdziwie się raduje I świata ze mną oczekuje. Dzięki Ci Mamusiu! I kochany Tatusiu! Braciszku! Patrz, coś się stało, Jakieś światło się tu dostało, Jakieś narzędzie błyszczące... Ała! Jakie kłujące! Braciszku co oni Ci robią? Dlaczego dziurę w brzuszku Ci skrobią? Mamusiu! Braciszka rozrywają! Rączki mu powyrywają! Właśnie wykłuli mu oczko I serduszko rozdarli głęboko. Jestem krwią braciszka umazana Mamusiu moja Kochana! Już nie ma Nas dwoje - zostałam sama! Sama jak kłoda na morze rzucana Jak Ja się Mamusiu boję! Pocę się w kolorze krwi. Mamusiu! Nie pozwól umrzeć i mnie! MAMUSIU! Ten potwór paluszki mi obcina, Już jest kaleką Twoja dziecina! Mamusiu! Co Ja takiego zrobiłam? Ja tylko życiem się cieszyłam! Mamusiu! Ja jestem miłością Boga dla ciebie, On naprawdę chce mieć nas w niebie? Jego miłość nigdy sie nie kończy, Nawet po śmierci się sączy Ratunku mamo! On urwał mi już kolanko! Tatusiu! Ja będę Twoim Skarbeczkiem, Będę Twoim małym Aniołeczkiem, ale pomóż mi, Niech nie wyrywa mi drugiej rączki! Mamusiu! Tatusiu! Ja mogę być głodna, nie potrzebuję pieniędzy. Kochani! Ja mogę żyć w nędzy, Ale nie pozwólcie, aby mnie zamordowali I życie mi odebrali! Mamusiu, Ja jestem jeszcze mała, Ja będę zawsze Cię Kochała! W Twojej starości będę Promyczkiem słońca, Będę miłością Cię obdarzała do dni Twoich końca. Mamusiu! Jakiś błyszczący nóż gardło podrzyna mi już. Nawet nie wiem jak Wy wyglądacie I dlaczego mnie nie kochacie? Mamusiu! Czy Ja umieram dlatego, że Tatuś Cię dręczy? Że Cię nie Kocha i męczy? Ja Ciebie tysiąc razy mocniej będę Kochała! Ja - Twoja córunia mała! Ja będę Ci buzi na dobranoc dawała. Ja będę się z Tobą bawiła i śmiała. Nie pozwól, żebym została zamordowana! Mamusiu moja Kochana! On teraz szczypcami oczy mi rozdusi. Nie będę widziała Mojej Mamusi! A Ty Mnie Mamusiu będziesz widziała. Nie pozwól, żebym została zmasakrowana! Spójrz do śmietnika, tam będę leżała! Na dnie śmietnika pogrzebana Mamusiu! Tatusiu! Dlaczego życie Mi daliście? I tak okrutnie je odebraliście? Mamusiu patrz! Twoją córunię w krematorium spalili, Ale duszy Jej nie zabili. Ja w Twoim umyśle będę żyła, Będę po nocach Ci się śniła! I będę po nocach do Ciebie wołała. Ja - Twoja córunia mała. Mamusiu! Dlaczego zatykasz uszy? Przecież nikt Cię nie ogłuszy. To przecież Ja, Twój Skarbek Kochany, Ten, co miał brzuszek rozrywany. Mamusiu! Pamiętasz jak się bałam? Pamiętasz jak o pomoc do Ciebie wołałam? A pamiętasz Mamusiu oczy tego lekarza? Co śmiercią dzieci obdarza? Kto mu dał prawo, by zabił Twoją dziecinę? Twoją niewinną kruszynę, Mamo... Czy ta powolnej śmierci porcja Nazywa się aborcja? zapytaj rządzących o nazwiska poznaj tych ludzi z bliska sprawdź, czy oni też swoje dzieci zabijają czy tylko ciebie w pogardzie mają Mamusiu! W naszym kraju mordercy chodzą na wolności, A niewinnym łamie się kości Ustawy ludobójcze podejmują I Tobą się wcale nie przejmują. Mamusiu, Moja Kochana! Dlaczego cierpisz i jesteś załamana? To przecież Ja - Twoja córunia kochana! Mamusiu Moja, gdybyś wtedy mnie ocaliła... Na pewno byłabyś szczęśliwa Przyniosłabym Ci wiele radości I tuliła w wielkiej miłości Mamusiu! W Twoim sumieniu będę ciągle żyła I będę za Tobą bardzo tęskniła. Pamiętaj, że Twoja córeczka Najbardziej by Cię Kochała! Mamusiu Moja Ja nawet teraz jestem cała Twoja!...

Gość Też usunełam do-zielona tra...
Fajnie, że tak ci sie teraz ułożyło. Widze nieraz na ulicach patologię straszną. Moze własnie by Ciebie takie zycie spotkało. A tak jest teraz inaczej i jestes szczesliwa. A dziecko by tylko cierpiało przy takim ojcu pewnie. Życze szczescia , a moge wiedziec ile masz teraz lat? Pozdrawiam

Do /Nie ważne.../ Jeżeli już, to mordercą jest również ojciec i ponosi 50% winy, w przypadku gwałtu - 100% winy... Jesteś tak wierną katoliczką... Zobaczymy jak na tym wyjdziesz:/

Gość JolkaKB
Jak tu lirycznie sie zrobiło:) To Adam Mickiewicz czy moze Jan Brzechwa? łahahaha

Gość Złota Ania luzik itp
to pewnie prawdziwe katoliczki :P Tylko wiara uzbraja w taka dawkę nienawiści :O Te "pobozne życzenia" rzucane pod adresem kobiet, które dokonały aborcji :O Prawdziwe boże miłosierdzie przez nie przemawia :O

Gość kamil - 4 latka
O co te kłótnie.I tak umrzecie :classic_cool:

Ja już jej nie męczę. Wyraziłam swoją opinie jak każda z nas, ale to wy mnie atakujecie. Myślicie że pisząc topiki na taki temat to wszyscy będą się nad wami użalać i podnosić na duchu??? A figę! Każdy ma prawo do swojej opini, ja również. Ona to już zrobiła, to ją bedzie sumienie zżerało do końca życia, ale może ktoś pomyśli wcześniej i przypomni sobie moje wypowiedzi z tego tematu i i nie zdecyduje się na taki krok. Może taki kubeł zimnej wody komuś pomoże. A gdy ktoś mnie atakuje to oddaje. Pozdrawiam

Gość luzak gepard chester
Mam 23 lata. Od kiedy pamiętam dzieci mieć nie chciałam i nic się w tej kwestii nie zmieniło. W związku z tym brałam tabletki, bardzo pilnując regularności ich przyjmowania i jestem pewna że wszystkiego i każdej tabletki dopilnowałam. Niestety, wpadłam. Może byłam w tym 1% zawodności (bo było 0 pijaństwa, 0 wymiotów, 0 biegune, 0 leków ani nic z rzeczy które mogłyby obniżyć skuteczność), a może mam takie szczęście że powinnam grać w totka ;) Fakt wpadki moich poglądów nie zmienił, dziecka nie chciałam. Mojemu facetowi, już na początku związku przedstawiłam jasno swoje poglądy i stwierdziłam (wtedy jeszcze czysto teoretycznie), że w razie wpadki to JA podejmuje decyzje. Zgodził się, no bo w sumie co innego biedaczek mógł zrobić? ;) Za zabieg zapłaciliśmy po połowie. Zabieg odbył sie pół roku temu, w bardzo przyzwoitych warunkach, wszystko przebiegło bez komplikacji. Z facetem jestem do dziś i nic sie między nami nie zmieniło, no chyba że na lepsze :D Mimo że zostanę zjechana, przyznaję: stać nas by było na dziecko, mielibyśmy pomoc, teoretycznie nic nie stało na przeszkodzie, gdyby nie jedna (chyba najwazniejsza) rzecz - ja nie chciałam dziecka! I ciężko to wszystko zrzucić na dawanie dupy, bo stosowałam antykoncepcję i bardzo tego pilnowałam. zawiodła - no cóz, bywa, ale to że miałam pecha albo np. reakcje biochemiczne w organizmie zwariowały i tabletka sie nie wchłonęła, albo cokolwiek innego - to juz nie moja wina, czysty przypadek, a ja nie będę tylko dlatego robic czegokolwiek wbrew sobie Niektóry z was piszą że płód czuje i takie tam inne dziwne rzeczy Jak dla mnie mógłby śpiewac, tańczyc i recytować - nic nie byłoby w stanie zmienic mojej decyzji. Wierze w syndrom poaborcyjny - ale tylko u kobiet które do aborcji były przymuszone, na siłe przekonywane albo nie były jej pewne. Ja od zawsze wiedziałam co zrobie w takim przypadku, zrobiłam to z własnej nieprzymuszonej woli, będąc pewna że dla mnie jest to właściwa decyzja. Czy mam wyrzuty sumienia? Żadnych. Czy będe mieć w przyszłości? Baaardzo mocno w to wątpię. Jesliw przyszłości sytuacja sie powtórzy (w co mocno wątpie, bo cały czas się zabezpieczam a nie można przecież mieć az takiego pecha :D ) nie zawahałabym sie postąpic tak samo. Ależ mi wypracowanie wyszło :D:D:D Pozdrawiam PS. ZłotaAnia pewnie dostanie apopleksji jak to przeczyta :P

Nie martw sie o mnie. Żal mi tylko osób które nie chcą mieć dzieci, bo nie ma nic lepszego na świecie niż świadome macierzyństwo. Ja się już wypowiedziałam na ten temat, moją opinie każdy zna kto ten topik czytał i nie chce się powtarzać. W każdym razie żal pozostaje...

"Żal mi tylko osób które nie chcą mieć dzieci, bo nie ma nic lepszego na świecie niż świadome macierzyństwo" - dla ciebie nie ma :P dla mnie jest mnóstwo fajniejszych :P No ale katole tak mają że iswój punkt widzenia uważają za jedyny i słuszny - a kto ma inny to na pewno kłamie :P

Owszem jestem katoliczką ale nie praktykującą. I ani się tym nie szczycę ani się z tym nie chowam. Poczekajcie za parę lat co bedzie, wspomnicie moje słowa.

"Poczekajcie za parę lat co bedzie, wspomnicie moje słowa" - jasnowidzka czy co? :P

W sumie na temat wyglądu, wagi itd... nie powinniśmy chyba robić uwag. Nikogo nie bronię, ale to przegięcie... Na temat inteligencji - owszem, wypowiadać się można, bo jest ona rzeczą nabytą, ale wygląd raczej nie. To smutne, że jak komuś wyczerpią się argumenty, to od razu krytykuje wygląd. Przecież nie znamy się, nie wiemy jak wyglądamy, nie wspominając, że uwag na temat wyglądu kogoś innego publicznie się nie wygłasza. To temat o aborcji, czy odchudzaniu???

Popieram aborcję w przypadku ciąży z powodu gwałtu, zmuszania do seksu lub prostytucji, gdy coś zagraża życiu matki lub dziecka... A coś do chestera - zrobiłaś to, okey, ale to nie powód do dumy i żartów...