Agnieszka9876 0 Napisano Marzec 13, 2013 siagosiago, praca-temat rzeka.. Zgodnie z mądrością,że "na bezrybiu i rak ryba" to czego oczekują pracodawcy pd swoich pracowników zależy od popytu i podaży na rynku pracy. Gdy jakaś firma ma permanentne i b. uciążliwe braki kadrowe wówczas zdesperowana "bierze z łapanki" byle tylko kandydat miał odpowiednie uprawnienia. Polska pielęgniarka nawet z dużym doświadczeniem w PL nigdy nie będzie równoprawnym kandydatem do pracy z tym , który ma doświadczenie z UK ponieważ oprócz doświadczenie potrzebna jest dodatkowo cała masa wiedzy specyficznej dla UK a bez której pielęgniarka tutaj pracować nie może...Chodzi o papierologię, procedury, rożne obowiązkowe kursy itp.. Porównanie zarobków Band% NHS i nursing home wbrew pozorom takie łatwe nie jest. Jesli sobie przeliczysz roczne zarobki Band5 na stawkę godzinową to NHS i nursing home płacą porównywalnie.(prawie identycznie) Rożnicę robi to,że w domach opieki zazwyczaj jest jedna stawka godzinowa a w NHS występują duże ich różnice zależne od tego czy to jest dzień ,noc,sobota,niedziela czy choćby bank holiday. Z tego powodu w zmianowym systemie pracy twoje zarobki netto jest identyczna stawce brutto z kontraktu. Do tego dochodzą różne wartości "dodane" o których już tutaj pisałam.. Podsumowując w NHS stawka godzinowa może być nawet niższa jak w nursing ale zarobki raczej wyższe a i praca dająca lepsze perspektywy na przyszłość (w tym gwarantowany awans w ramach tej samej grupy zaszeregowania.) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agnieszka9876 0 Napisano Marzec 13, 2013 Adas99, Twój plan jest fantastyczny,ale tylko w teorii,bo żeby go zrealizować trzeba spełnić dużo warunków ,których spełnienie wcale łatwe nie jest. Pomijam taki drobiazg,jak znalezienie sobie pracy na angielskim OIOM-ie.. Agencje najczęściej zatrudniają specjalistów do pracy na ICU z minimum dwu letnim udokumentowanym stażem na ICU w UK. Owszem płacą 40 funtów i nawet dużo więcej za godzinę ,ale takie stawki są na tyle atrakcyjne,że na to jest b. dużo chętnych. Nie masz co liczyć na to,że będziesz miał takich dyżurów "do oporu".Zresztą dostępna ich ilość waha się -raz jest lepiej a raz gorzej a wysokie koszty utrzymania są niestety stałe i bez stałego etatu mogą pojawiać się kryzysy finansowe. Mam "u siebie" takich co gardzą oferowaną przez szpital stawką 25Ł za nadgodziny,których jest tyle,że nie do przerobienia, i pracują przez agencję za 43funty i więcej. Żeby jednak to osiągnąć trzeba mieć lata pracy i (być może ) jakieś układy.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Adaś99 Napisano Marzec 13, 2013 Agnieszka a czy w nhs są dostępne nadgodziny i czy są płatne tak jak napisalas 25f? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Adaś99 Napisano Marzec 13, 2013 czy jest problem z dostaniem nadgodzin pytam bo nie mam zielonego pojęcia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agnieszka9876 0 Napisano Marzec 13, 2013 Adaś99 Nadgodziny sa dostępne niezależnie czy to NHS czy coś innego. Oczywiście nadgodziny to nie żaden standard ,więc i różna jest ich dostępność i różne stawki .Każda firma broni się przed nadgodzinami,bo to wyższe koszty /mniejsze zyski/ więc kombinują tak ,żeby zaoszczędzić.Są jednak minima jeśli obsługę pielęgniarską ,poniżej których zejść nie wolno. Jeśli chodzi o stawki za nadgodziny to jest to na pewno bardzo zróżnicowane w zależności od miejsca pracy. Tam ,gdzie można łatwo kogoś zastąpić /zwykły oddział/za nadgodziny płacą mało a na odcinkach wysoce specjalistycznych więcej. Pielęgniarka z ICU da sobie radę wszędzie,ale ta ze zwykłego oddziału na ICU nie zrobi nic..,bo jest do tego nie przygotowana..Wniosek z tego taki,że na odcinkach,gdzie niezbędni są specjaliści za nadgodziny muszą płacić więcej,bo nikt z etatowych nadgodzin brać by nie chciał (tylko pracował przez agencję)i szpital zmuszony byłby do brania agencji za za 43Ł/godz.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamiola Napisano Marzec 14, 2013 do Happynurse1986 Dziekuje bardzo za informacje. Co do tlumaczen to faktycznie sporo tego wyszlo. Czekam teraz w takim razie tylko na dokument z policji na Jersey o niekaralnosci i wyyslam do NMC:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nurse :) Napisano Marzec 19, 2013 Agnieszko, kilka stron dalej napisałaś, że odpowiedź "bardzo dawno temu" na pytanie kiedy ostatnio chorowałaś/brałaś zwolnienie brzmi niewiarygodnie. w takim razie co brzmiałoby wiarygodnie? jeśli w moim przypadku ostatnia choroba, która i wymagała tygodniowego pobytu w domu przeszłam w wieku 14 lat:) i od tego czasu nie opuściłam ani jednego dnia w szkole/ na uczelni z powodu choroby. :) jestem ogromnie niewiarygodna dla systemu w takim razie:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agnieszka9876 0 Napisano Marzec 19, 2013 nurse :), Pamiętaj,że każdy osądza "według siebie.Anglicy mają niestety skłonności do "bumelowania" ,więc bywa,że stosują cały wachlarz wymówek , żeby usprawiedliwić swoją nieobecność w pracy.Jedną z nich jest choroba... Jeśli w komisji rekrutacyjnej zasiadają osoby reprezentujące brytyjską średnią to oni nie będą w stanie uwierzyć w to,że Ty nie "chorujesz" wcale i dlatego będziesz dla nich mało wiarygodna.. Na pytanie o absencje w pracy ja bym Ci proponowała coś wymyślić ,ale tak,żeby było wesoło..Np roześmiana możesz powiedzieć ,że "właśnie dopiero co zakończyłaś kilkudniową walkę z grypą i ledwie zdążyłaś przed tą rozmową". W następnej kolejności powinno paść wyjaśnienie,że takie coś to u Ciebie duża rzadkość".. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość NURSE77 Napisano Marzec 27, 2013 Hej Czy ktos moze ma jakas alternawtywe na depresyjne uk (pogoda budynki) >? czy ktos wie cos wiecej na temat wyjazdu do australii? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nurse nurse Napisano Marzec 27, 2013 Hej, ja wybieram sie do Au, pracauje teraz w UK i zbieram referencje oraz szkolenia, zamierzam zarejestrowac sie w aphra w ciagu najblizszego czasu, jakby co sluze pomoca bo delikatnie liznalem temat, pozdro. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość NUrse777 Napisano Marzec 28, 2013 Co to jest ta aphra. czyu jest szansa na wyjazd bez poprzedniego doswiadczenia w uk ? czy funkcjonuja tam domy podobne do domow opieki angielksich ? CZy jest probloem ogolnie ze zbnalezieniem pracy dl apielegniarki W Au Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość justyna265 Napisano Marzec 28, 2013 Hej! mieszkam od kilku miesięcy w west yorkshire, szukam pracy jako care assistant. Jestem położną zarejestrowana w NMC, żeby dostać sie do szpitala, musze przejsc drogę od care assistant. Ale mam problem ze znalezieniem, bo w wiekszości potrzebny jest mi samchód ( na którego mnie nie stać), szukam po domach opieki, wysyłam wypełnione formy.....i cisza. Jeżeli ktoś wie , gdzie mogę sie dostać , chciałabym poprosić o nazwę.Z góry dziękuje i pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nurse nurse Napisano Marzec 28, 2013 @nurse77, daj maila wszystko Ci napisze, pozdro. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nurse77 Napisano Marzec 28, 2013 dpgcandy@gmail.com Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nurse nurse Napisano Marzec 28, 2013 Ok, dzieki, mam, wieczorkiem jak odespie nocke usiade i skrobne co nie co + linki - c ya Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nurse77 Napisano Marzec 28, 2013 dzięki kochana Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agnieszka9876 0 Napisano Marzec 28, 2013 justyna265, Rozumiem,że nie tyle nie stać Cię na samochód co na jego ubezpieczenie. Samochód w UK można przecież nabyć za przysłowiowe 100 funtów.. Na ubezpieczenie też jest sposób,który z powodzeniem kiedyś "przećwiczyłam". Kup w UK samochód na kogoś np z twojej rodziny,kto ma w PL max zniżki a następnie ubezpiecz go tam ,gdzie najtaniej a siebie dopisz do polisy jako współużytkownik. Moze być kilkakrotnie taniej.właściciel samochodu musi mieć konto w banku w UK. Wysokość ubezpieczenie bardzo zależy od kodu pocztowego( tego,gdzie mieszkasz). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamiola Napisano Marzec 29, 2013 Hej. Wyslalam juz skompletowane dokumenty do NMC i czekam na odpowiedz. Czy moglibyscie mi napisac jaki jest kolejny krok tj jesli dokumenty zostana rozpatrzone co dalej zostanie mi przeslane z NMC? Jak dlugo czekaliscie na odpowiedz z NMC? i czy dzwoniliscie moze upewnic sie , ze dokumenty na pewno doszly? prosze o info kamiolaa@wp.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nurse nurse Napisano Marzec 29, 2013 Czesc, czass oczekiwania 5 tyg. Potem przysylaja odpowiedz ze Twoje papiery sa accepted i cos tam i prosza o kolekna wplate, teraz 1000 funtow. Potem 1-2 tyg i przylaja pin na kartce do domu. Pytasz czy dzwonic - oczywiscie min raz na tydzien! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nurse nurse Napisano Marzec 29, 2013 100 funtow - pomylka. :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość NURSE77 Napisano Marzec 29, 2013 DO nurse nurse. co z ta moja australia:):P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nurse nurse Napisano Marzec 29, 2013 Wyslalem Ci maila ale ok, napisze tu: krok 1 - IELTS na 7-7-7-7 krok 2 - rejestracja w APHRA link: http://www.ahpra.gov.au/ krok 3 - znalezienie pracodawcy- wiza sponsorowana lub korespondencja z DIAC - wydanie wizy i pozwolenia na pracę. Ps.: Uwielbiam jak mówisz do mnie kochana :) mam 198 cm nieb oczy, blond wlosy i ptaka do ziemi :) hahahahahah Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ksidxxxxxx Napisano Marzec 29, 2013 Żeby kupić samochód trzeba mieć prawo jazdy, Agnieszko. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agnieszka9876 0 Napisano Marzec 29, 2013 Ksidxxxxxx, Rozumiem o co Ci chodzi,ale tak dla ścisłości samochód może sobie kupić każdy,nawet nie mający prawa jazdy.. Jeśli ,ktoś pisze,że na samochód go nie stać to ja to rozumiem dosłownie tzn,że przyczyną nie posiadania samochodu jest brak pieniędzy a nie prawa jazdy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość NURSE77 Napisano Marzec 29, 2013 no to ja mam tylko 186... [odaj mi swojego maila mam do cb kilka pytan Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość justyna265 Napisano Marzec 31, 2013 Hej! mam prawo jazdy, ale nie mam kasy na opłaty. Pracuje przez agencję od stycznia przepracowałam moze 4 tygodnie.........bez stałej pracy o aucie mogę pomarzyć. Bo musze też z czegos żyć. Chciałam tylko poprosić o namiary agencji, domów opieki w których jest szansa otrzymania pracy. Mieszkam w Wakefield, wysyłam aplikacje ale mam takie wrażenie że chcą tylko żeby od nich sie odczepić i dać im spokój. Papiery pewnie wyrzuca w kosz i tyle............... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agnieszka9876 0 Napisano Kwiecień 1, 2013 justyna265, Proponuję Ci, żeby zamiast wysyłać swoje CV odwiedziła interesujące Cie miejsca i porozmawiała w sprawie pracy z managerami osobiście. Uważam,że poszukiwanie pracy poprzez kontakt osobisty zwielokrotnia Twoje szanse... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kułko Napisano Kwiecień 1, 2013 Fakt, pierwsze auto w Uk może poważnie nadszarpnąć finanse. Zwłaszcza jeśli dopiero zaczęło się pracować. Ja potrzebowałam na cito auto bo dostałam pracę w miasteczku obok. Na szczęście ubezpieczenie można rozbić sobie na miesięczne raty. Ja płacę teraz 120 funtów miesięczenie. (szok ;) ). W pl miałam ubezpieczone na mnie auto od ok 7 lat. Ale niestety aby móc przenieść te zniżki tutaj, musiałabym anulować moje ubezpieczenie w pl (na co nie miałam czasu bo potrzebowałam auto natychmiast tutaj) więc po prostu zdecydowałam się płacić te 120 funtów miesięcznie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kułko Napisano Kwiecień 1, 2013 Ladybird, Jak twoja rozmowa o pracę dla NHS? Ja od ponad miesiąca pracuję w nh w Bangor. Na razie nie mogę narzekać. Sprzętu jest full. Nigdy niczego nie brakowało. Jest czysto, nie śmierdzi. Większość HCA naprawdę przykłada się do pracy. Jeśli chodzi o personel to jestem jedyną pielęgniarką z poza UK. Ekipa jest w większości bardzo zgrana i dobrze pracuję. Niestety nie jest to praca moich marzeń. I jak podszkolę język to na pewno będę szukała szczegoś innego. Nawet się zastanawiam czy teraz nie zaaplikować gdzieś na jakiś "wolontariat", kilka godzin w tygodniu, na blok operacujny, albo ICU. znacie kogoś komu się to udało? Bo nie wiem czy w ogóle szpitale (publiczne/prywatne) dają taką możliwość. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agnieszka9876 0 Napisano Kwiecień 1, 2013 Kułko, W NHS szukaj pracy takze jako bank staff Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach