Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

lady stonehenge

nie ma pracy po anglistyce

Polecane posty

Go艣膰 kolejna anglistka
Tylko wlasna dzialalnosc : a czytalas dokladnie caly temat? ;) Ja mieszkam we Wloszech i za godzine nauczania dostaje 15 euro na reke.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kolejna anglistka
Oczywiscie to zalezy tez od szkoly. Sa i takie, ktore chca placic 8 euro za godzine (masakra!) ale sa tez i takie ktore placa 20 euro za godzine. Ogolnie standardowa cena za lekcje prywatne to wlasnie 15 euro za godz. ja biore tyle ze lekcje u mnie w domu, a jak mam dojezdzac, to biore 20 za godz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka
Do osoby, ktora nazwala mnie nieudacznikiem: moze i masz racje, ze nie nadaje sie do tego zawodu bo nie mam ochoty zakladac wlasnej dzialalnosci i ciezko mi znalezc duuuzo uczniow na lekcje prywatne. Nie wiem tylko co przyjemnego ma byc w zakladaniu wlasnej dzialalnosci a potem w wiecznych nerwach, czy starczy mi na zaplacenie podatku, czynszu, itd. Mam codziennie modlic sie o to, zeby nikt z uczniow nie zrezygnowal? Lekcje prywatne to bardzo niestabilne zrodlo dochodu, a ja wole martwic sie tym, ze po oplaceniu rachunkow i czynszu zostalo mi malo kasy na wlasne przyjemnosci, niz miec dodatkowe zmartwienie w postaci braku kasy na zaplacenie podatku za wlasna dzialalnosc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tylko dzia艂alno艣膰
Do kolejna anglistka. tak czytalam, pisz膮 偶e po filologii nie ma pracy na etat (偶eby nie by艂o, ze jestem agentk膮 rz膮du :-)) 15euro to niestety nie du偶o :-( , chocia偶 ja bior臋 tutaj w Polsce ok.13euro, ale we W艂oszech pewnie wszystko dro偶ej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka
No widzisz. Ja w Polsce mieszkalam w sredniej wielkosci miescie, wiec bralam 25 zl za godz. czyli jakies 6 euro... A i tak niektorzy krzywili sie na taka cene... :/ no ale tak to jest jak sie mieszka w srednim miescie: za male miasto a jednoczesnie za duza konkurencja zeby podniesc stawke do np. min. 35 zl. Co innego taka np. Warszawa, wydaje mi sie ze tam ceny rzedu 60 zl za godzine to normalka... w malym miasteczku gdzie nie ma konkurencji tez mozna podwyzszyc stawke, moze nie do 60 zl, ale do jakichs 35 na pewno....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka
A co do cen we Wloszech, to najwieksza bolaczka jest dla mnie koszt wynajmu (a w takiej Warszawie np. nie bylby wysoki koszt? Bylby!)... na jedzenie nie wydaje za duzo... a ceny sprzetu elektronicznego sa moim zdaniem zblizone do cen polskich...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka 2
druga niedziela mine艂a ...........

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka
kolejna anglistka2 -> ????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka 2
No czekam na pewna pani膮, kt贸ra mia艂a pewien tekst poprawi膰, aby pokazac jak to panie po socjologiach i politologiach sprawdzaj膮 sie jako anglistki. Pani wymi臋k艂a. W domu pewnie ma s艂owniki i ksi膮zki do gramatyki. I nie potrafi. Buhaha. Jak twierdzi codziennie od 16 latczyta gazety po angielsku i marphiego przerabia. A tekstu ani widu, ani s艂uchu. Ni pomagajcie jej. Mam dosyc takich "anglistek."

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka 2
Twierdzi, ze wyrobi艂a sobie renom臋....... buhahah

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tylko wlasna dzialalnosc
Do Kolejna anglistka 2: Ja uwa偶am 偶e to jest poni偶aj膮ce tak dawa膰 teksty do sprawdzenia... S膮 s艂abe anglistki i s膮 ludzie po kilku latach w UK i z talentem pedagogicznym.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do kolejna anglistka2
to ja mialam Ci sprawdzic ten test i poprawilam bledy ale skoro Ty sie zajmujesz glownie wysmiewaniem to nie dam CI tej satysfakcji nie, nie czuje sie ponizona ale mam naprawde duzo pracy nie siedze tak jak Ty godzinami na forum tylko pracuje, ostatnio rowniez w niedziele nie mieszkam we wloszech tylko w polsce i mam trojke dzieci w domu ale obawiam sie ze ty tego nie jestes w stanie zrozumiec, ile mozna mniec obowiazkow na glowie tylko wysmiewac sie umiesz i wyzlosliwiac nie dziwie sie, ze nie masz uczniow skoro masz taka a nie inna nature ja czytuje Murphego ale moze Ty z Twoim marphym wiesz wiecej pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do kolejna anglistka2 cd
a co mialas na mysli piszac "nie pomagajcie jej" ? czy ja prosilam o pomoc?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka 2
Chyba jednak cz臋sto zagladasz tutaj. Tak szybko odpowiedzia艂a艣. niedawno chcia艂as ten tekst poprawia膰, teraz juz nie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka 2
Zreszta ten tekst mo偶na poprawi膰 w 10 minut lub mniej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka 2
Z reszt膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka2
Mo偶e skomentuj臋 t膮 sytuacje s艂owami tej Pani od 200 s艂uchaczy tygodniowo: " za to prostuje studentki przychodzace do mnie od wykwalifikowanych anglistek," to dlaczego nie chcesz poprawic tego tekstu??????? "bledow w Twoim tekscie bede szukala w niedziele, dzis juz padam, a jutro od rana mam zajecia"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tina 83
a ja wracam z rozmowy kwalifikacyjnej. Na angloj臋zycznej stronie firmy b艂臋dy, natomiast wed艂ug wielmo偶nego Pana ja si臋 do tej pracy w og贸le nie nadaj臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tino 83
bo pewnie pan ktory z Toba przeprowadzal interwiew jest pokroju naszej kolejnej anglistki :) jak tam w poszukiwaniu pracy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka2
wci膮偶 czekam na ten takst to juz b臋dzie trzecia niedziela. Pani rzekomo lepiej zna angielski niz ludzie po filologii angielskie. Czekam na dowody juz trzeci tydzie艅. Tina nie martw si臋. Im cz臋sto nie chodzi o kwalifikacje kandydat贸w, ale raczej to czy mo偶na takiego lektora zatrudni膰 na umow臋 o dzie艂o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do kolejna anglistka 2
Bo偶e co za j臋dzowate babsko. Jeste艣 okropna, i dlatego nikt Ci臋 nie chce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kolejna anglistko
nie twierdzilam nigdy ze znam lepiej angielski niz osoby po filologii a wrecz zawsze wam zazdroscilam, ze mogliscie ja ukonczyc, bo filologia byla zawsze moim marzeniem. pochodze z biedy i mojej mamy nie bylo stac na studia, cale zycie ciezko pracuje na to co mam a na Twoj tekst nie odpowiem z zasady, dlatego ze traktujesz mnie z gory, wylacznie z tego powodu, ze Twoi rodzice mogli sobie pozwolic na zapewnienie Ci studiow a teraz pobytu we Wloszech. Nic o mnie nie wiesz. Do wszystkiego w moim zyciu musialam i nadal musze - dochodzic sama. Jest mi przykro ze tak mnie traktujesz. Tak jak pisalam, poprawilam ten tekst juz wczesniej, ale teraz nie dowiesz sie czy dobrze to zrobilam czy nie. zrobilam to dla wlasnej satysfakcji i dalam do sprawdzenia pani ktora uczy w naszym gimnazjum, Ty go nie zobaczysz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 s膮 2 kolejne anglistki
s膮 dwie kolejny anglistki: pierwsza jest we w艂oszech i jest mi艂膮 osob膮. Druga to KOLEJNA ANGLISTKA 2 i to ona 艣ciga ciebie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka
Adrs pocztowy Ministerstwo Edukacji Narodowej al. J. Ch. Szucha 25, 00-918 Warszawa Centrala: tre艣c listu Do Minister Edukacji Pani Katarzyny Hall Uprzejmie prosz臋 o rozwa偶enie zmiany przepis贸w prawa o艣wiatowego reguluj膮cych zatrudnianie w szko艂ach pa艅stwowych os贸b nie posiadaj膮cych wykszta艂cenia filologicznego ani lingwistycznego. Obecnie osoby posiadaj膮ce certyfikat znajomo艣ci j臋zyka obcego I i II stopnia oraz dyplom uko艅czenia studi贸w na dowolnym kierunku mog膮 by膰 zatrudniane w pa艅stwowych plac贸wkach o艣wiatowych bez zgody kuratorium i bez za艣wiadczenia z urz臋du pracy o braku zainteresowania tym stanowiskiem kandydat贸w posiadaj膮cych odpowiednie wykszta艂cenie filologiczne lub lingwistyczne. Przepisy te wprowadzono, gdy istnia艂 deficyt absolwent贸w studi贸w j臋zykowych w zakresie nauczania j臋zyka angielskiego, niemieckiego i francuskiego. Obecnie istnieje bardzo g臋sta sie膰 szk贸艂 wy偶szych kszta艂c膮cych nauczycieli w zakresie nauczania powy偶szych j臋zyk贸w obcych. Opr贸cz znanych o艣rodk贸w akademickich wykszta艂cenie wy偶sze w zakresie nauczania popularnych j臋zyk贸w nowo偶ytnych mo偶na zdoby膰 mi臋dzy innymi w kolegiach j臋zykowych w Suchej Beskidzkiej, Ostrowcu 艢wi臋tokrzyskim, Bia艂ej Podlaskiej, Bielsko Bia艂ej, Zabrzu, Tychach, Sosnowcu, Chrzanowie, Kro艣nie, Cz臋stochowie, Olsztynie, Che艂mie, Zakopanym i Ja艣le. Ilo艣膰 absolwent贸w szk贸艂 wy偶szych kszta艂c膮cych nauczycieli j臋zyk贸w obcych przekracza obecnie zapotrzebowanie rynku pracy. Konsekwentnie, w/w przepisy o zatrudnianiu os贸b nie posiadaj膮cych kierunkowego wykszta艂cenia w charakterze nauczyciela j臋zyka obcego s膮 zb臋dne i wymagaj膮 modyfikacji, gdy偶 nie ma ju偶 potrzeby uzupe艂niania niedoboru kadry nauczycieli j臋zyk贸w. Co wi臋cej, obecnie przepisy te sta艂y si臋 patogenne, gdy偶 dyrektorzy szk贸艂 nierzadko wykorzystuj膮 je, aby zatrudni膰 w charakterze nauczyciela j臋zyka obcego kandydata bez kierunkowego wykszta艂cenia, z kt贸rymi s膮 spokrewnieni lub powi膮zani towarzysko, pomimo zainteresowania tym stanowiskiem wielu wykwalifikowanych absolwent贸w odpowiednich studi贸w filologicznych lub lingwistycznych. Te procedery maj膮 negatywny wp艂yw zar贸wno na jako艣膰 nauczania j臋zyka obcego w takiej szkole, jak i na finanse gminy, w kt贸rej taka plac贸wka o艣wiatowa si臋 znajduje, poniewa偶 osoba nie posiadaj膮ca kierunkowego wykszta艂cenia w zakresie nauczania j臋zyk贸w obcych musi uko艅czy膰 zaocznie kurs metodyczno- pedagogiczny, kt贸ry cz臋艣ciowo lub w ca艂o艣ci jest finansowany przez odpowiedni膮 gmin臋. Ponad dekad臋 temu kuratoria o艣wiaty wydawa艂y specjalne zezwolenia na podj臋cie pracy w charakterze nauczyciela j臋zyka obcego, osobom nie legitymuj膮cym si臋 certyfikatem I lub II stopnia znajomo艣ci j臋zyka, kt贸rego podj臋艂y si臋 naucza膰. Cz臋艣膰 z nich nie uzupe艂ni艂a swojego wykszta艂cenia ani poprzez uko艅czenie kolegi贸w j臋zykowych, ani zdobycie w/w certyfikat贸w. Pomimo tego, osoby te nadal pe艂nia funkcje nauczycieli j臋zyk贸w nowo偶ytnych i jest bardzo prawdopodobne, 偶e po przej艣ciu na emerytur臋 zostan膮 ponownie zatrudnieni w charakterze nauczycieli j臋zyk贸w obcych w szko艂ach, w kt贸rych dotychczas pracowali. Zdarza si臋 r贸wnie偶, 偶e dyrektorzy szk贸艂 powierzaj膮 nauczanie j臋zyk贸w obcych osobom, kt贸re nie posiadaj膮 ani w/w certyfikat贸w ani zezwolenia z kuratorium na prace w tym charakterze. Tymczasem, wykwalifikowani filolodzy i lingwi艣ci nie mog膮 znale藕膰 pracy w szko艂ach pa艅stwowych, musza si臋 zgadza膰 na zatrudnienie w szko艂ach prywatnych na podstawie umowy zlecenia, zazwyczaj pracuj膮 na niepe艂ny etat, musz膮 emigrowa膰 z kraju albo przekwalifikowa膰 si臋. Wydaje si臋 w艂a艣ciwe, 偶eby Pani Minister Edukacji podj臋艂a kroki, kt贸re mog艂yby t膮 sytuacj臋 gruntownie zbada膰 i uzdrowi膰, o co uprzejmie prosz臋. Z powa偶aniem,

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka2
Dziewczyny! Jesli kazda z nas wysle taki list to mo偶e to cos zadzia艂a. tylko szybko, zeby zd膮偶yli zmienic te przepisy w tym roku szkolnym. Je艣li my tego nie zrobimy to kto? Musimy walczy膰 o swoje! PWlczcie o swoje dziewczyny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka2
by the way, czy kt贸ras z Was ma pomys艂 jaka ksi膮zke wybrac dla b艂yskotliwego 8 latka znaj膮cego angielski na poziomie 3-4 klasisty. Chyba new sparks 3 juz zrobi艂 nie wiem co mam z nim robi膰 teraz. wole miec podr臋cznik bo zawsze to wtedy mniej czasu cz艂owiek musi przygotowywac lekcje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mo偶e spa?
Dopiszcie jeszcze, 偶e chodzi o nauczycieli j. angielskiego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Olga1309
naprawd臋 si臋 dziwicie 偶e po anglistyce zaocznej nie ma pracy? Dzienna to jeszcze... ale zaoczna filologia najpopularniejszego j臋zyka 艣wiata to sory, ale strata pi臋ciu lat i etykietka "na nic wi臋cej nie by艂o mnie sta膰". przykro mi, taka prawda...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Olga1309
a poza tym fakt, 偶e s膮 dobrzy angli艣ci po filologii, ale BARDZO du偶a grupa odpada postawiona przy komu艣 kto sko艅czy艂 inne studia a 艣wietnie zna j臋zyk, zwyczajnie dlatego, 偶e sporo ludzi po filologii zna j臋zyk czysto teoretycznie i nie ma poj臋cia o praktycznym jego zastosowaniu, bo nigdy nie sp臋dzi艂o nawet tygodnia w prawdziwym angloj臋zycznym 艣rodowisku.

Udost臋pnij ten post