Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do tych co wiedzą

Jak dbało się o urodę w czasach PRL?

Polecane posty

Brygada R była super :) Mam dużo fajnych bajek,ale niestety nie mam jak ich obejrzeć,bo nie mam wideo i chyba juz nikt z moich znajomych nie ma :( A chciałabym przypomnieć sobie co kiedys oglądałam w kółko :)

Miałam ta książkę z Dorotką,nawet w 1 klasie sie z niej uczyliśmy."Lata osa kolo nosa" i takie tam :) Normalnie kradniesz mi wspomnienia :P

a z jakiego rocznika jestes ? pamiętam tez czytankę jak dorotka się przewróćiła, rozbiła kolano, i był taki tekst - Kolano bolało ale dorotka nie płakała :) pamiętam też pszczółkę maję, inspektoraa gadżeta, kucyki pony,tęczowe misie,

wszystkie dziewczynki do komunii miały włosy " po warkoczykach" takie fale a ja uważałam że są wiochowate i miałam loki na lokówce i wszystkie mi zazdrościł :)

Gość babbbcia
do i ja tez ... Zofia Raciborska to Jacek , Agatka i dydaktyczna pani Zosia z dobranocki w jednej osobie

a kto robił tak jak ja ze w święto zmarłych na cmentarzu wkładało się palec do znicz i nabierało gorący wosk i zanurzało się cały czas aż na palcu bła taka wielka kulka :) tylko że to były znicze odkryte te w puszkasz ze sznurowakiem w środku jak ja to mówię:)wtedy jak byly te znicze to nad cmentarzami była takia piękna pomaranczowa poświata w nocy a teraz to znicze albo na baterie(głupota) albo te zakywane, odkrtych jest mało pamiętam jaka byłam zbulwerswowana jak kiedys na cmentarzu usłyszałam na czyimś grobie kartkę grającą któa grała "sto lat!!!!"

Gość Yyy......***
PRL TO SIE SKONCZYL W 89 bodajze. ja jestem z 69 wiec wiem conieco. a te z 87 co moga pamietac? no sorry.

wiem,że nie pamiętam wielu żeczy bo prl był od 59 bodajże, przecież napisalam że ja z prl-u praktycznie nie jestem, no bo mialam dwa latka jak się skonczył ale wiele rzeczy z prl-u przeszło na czasy "po zburzeniu muru berlińskiego" przecież z dniem zakonczenia rl-u nie zniknęło dotychczasowe życie ani zwyczaje,więc nie rozumiem uszczypliwości, poza ty nasze czasy też były piękne i jest co wspominać

Gość pozdrawiam ja 66
A kto powiedział po chyba misiu z okienka - "a teraz drogie dzieci pocałujcie mnie w dupę!" Chyba że to tylko legenda, bo na własne uszy nie słyszałam..... :-)

Ja jestem z 89,ale z moich dziecinnych lat pamiętam duzo pozostałości po PRLu.Teraz odbiegłyśmy trochę od tematu ;) Piszcie dalej o Waszych sposobach na piękny wyglad,fajnie sie to czyta :)

Gość pamiętam było coś takiego
dwa Michały, jeden duży, a drugi mały oraz Pankracego

Gość pamiętam było coś takiego
oraz w TV szły filmy z serii " W starym kinie", gdzie najpierw omawiał je facet w dziwnych okularach

ten facet to był a właściwie jest bo żyje nazywa się chyba Janicki ............. Co do osoby urodzonej w 1989 to uwierz mi to już nie był PRL moja córka jest z tego rocznika :-D. Co do filmów kto pamięta kino letnie pod gołym niebem ..............no i serie o Godzilli....................eh jest co wspominać.

Miś z okienka pożegnał się słowami a teraz drogie dzieci pocałujcie Misia w dupę ......................powiedział to Stanisław Wyszyński . No i był Ptyś i Balbina .......................jak chodziłam do 1-3 ktasy to byłam Baaaaaaaaalbina . A co to było kurzołapka ? kto wie:-D

Gość ciasteczko deserowe
z piosenek to najstarsza pamietam :budiet da, budiet slonce, budjet da, budjet mama! budiet da, budjet tata 1 budjet da, budu ja ! :D czy jak to sie pisalo (uczylismy sie tylko spiewu ;) )

Gość ciasteczko deserowe
ja pamietam piosenkę [zgłoś do usunięcia] kazali nam ją śpiewać na apelach w szkole: ust wsiegda budiet sonce, Pust wsiegda budiet nieba, - wlasnie teraz zauwazylam twoj wpis :D u nas wszystko lecialo na jedno, ale chyba dlatego ze nie mielsimy zadnego rusycysty tylko jakis wannabie anglik wymyslil ze tak ma byc (i uczyl nas w 1 czy 2 klasie podstawowki ;) )

No cóż opowieśc o nastojaszczym czełowieku tez musiałam przeczytać w oryginale ......................................lektura na j. rosyjskim w IV klasie LO. Jak sobie przypomnę teraz co ja miałam za jazdy z j. rosyjskim to mam dreszcze.

Pamietam ta piosenke ( o aborcji ) uslyszalam ja na koloniach . Wtedy nie wiedzialam o co chodzi ale jak sobie teraz przypominam slowa .........sa wstrzasajace. A ktos tu pytal czy aktorki nie golily nog czy pach. Scena z \"Karguli\" jak Ania siedzi w domu Kargula a Zen w domu Pawlaka. Ania w koszuli nocnej / halce podchodzi do okna i przeczesuje reka wlosy ,- wtedy wlasnie widac ile ma wlochow pod pachami.

Hej wszystkim,świetny topic :) ja jestem rocznik 85,naprawdę fajnie się wspomina,bo większość tego co piszecie to doslowjie jakby moje dzieciństwo :) teraz jakos jest inaczej,nie widzę dzieciaków na podwórku,pewnie przed kompem siędzą.a jak byłam dzieckiem to po szkole od razu przebieranko w stare ciuchy i chodu na podwórko.a tam oczywiście inne dzieciaki i zabawy do samego wieczora,nie przypominam sobie że istniało cos takiego jak nuda,zawsze jakis pomysl na zabawe wpadł.piłka,2ognie,guma,jaki szał był jak któreś z moich znajomych przyniosło paletki i lotkę i się grało :) potem taki paletki plastikowe i piłeczke z gąbki i tenis był :) Ten rzutnik do wyswietlania bajek miałam do niedawna!!!!!!całe pudełko bajek do wyswietlania,nie wiem skąd rodzice je brali ale miałam najwięcej z klasy :) niedawno oddałam mojej 8letniej kuzynce i żaluje bo rzulili w kąt i kurzem się pokrywa,nie żebym złośliwa była ale jej zabiorę chyba-tyle wspomnień z tym związanych,tata prześcieradlo na szafie wieszał i czytał :) potem jak nauczyłam się czytać to już sama:)pamiętam ze miałam bardzo długie i gęste włosy(teraz to szkoda gadac),ale takie mięciutkie,myto je raz w tygodniu(sobota:)) (teraz gdybym raz na tydzien umyla to strach sie pokazac)szamponem pokrzywowym,czasem bambi,potem gdzieś mama zdobyła ultra dux morelowy-boże jaki zapach wspaniały,teraz chyba tego szamponu nie ma.....pasta do zębów miki(taka różowa),potem jakies o smaku coli.wafle andruty,oranzadki w proszku,soczki w woreczku,wafle kukuruku-zbieralam naklejki,takie ze zwierzetami i mialy taki dymek tam ze mozna bylo cos wpisac i bralam to na naklejki do zeszytkow ze szkoly na okladke,gumy donald i te historyjki w srodku,kiedys tata skads przyniosl donalda rumiankowego-pychaaaaa,potem juz nigdzie nie znalazlam takigo smaku.lubialam przebierac w mamy kosmetykach.puder celia,jakies cienie,dezodorant limara taki z flamingami,psikalam sie po kryjomu,perfumy byc moze,kremy do rak w metalowych okropnych tubkach,szminki,pamietam ze sasiadki dawaly mi puste opakowania po kosmetykach bo je prosilam i czasem trafilo sie ze szminki troche zostalo :)lakierki czerowne-mama mnie zmuszala do noszenia bo bardzo lubi czerwony kolor.piorniki na magnes takie miekkie,potem dostalam taki z wyposazeniem,ale to byl szal:) plecak jakies takie pudlo tornister,a potem taki niby ze skory.paczki na swieta z pracy od rodzicow,zawsze szukalam w nich kinder jajka:)wsterne spodnie narciary,grube rajtuzy,rekawiczki na takim sznurku,kombinezony do noszenia zima,kapcie robione na drutach przez babcie:),na jakies apele i uroczystosci w szkole kwiatki gozdzikimoje zabawki po mamie i takie nowsze co udalo sie zdobyc gdzies,taka lalka barbie LISA ,tak naprawde zadna barbie ale jaka radosc:)klocki takie plastikowe,gazetka mis,woda z syfonu....pamietam jak rodzice opowiadali jak czekali 5 dni w kolejce na zmiane zeby telewizor kupic a zamiast tego przyniesli mlynek do kawy bo telewizorow nie bylo:)duzo jest tych wspomnien,lubi ogladac filmy z tych czasow,sa takie \"cieple\",czasem chcialabym zyc wtedy,wogole jak bylam mlodsza to bylo inaczej,ludzie byli inni,dzisiejszy swiat jest bardzo rozny od tamtego.z naprawde malego drobiazgu ludzie sie cieszyli,a teraz to wozem drabiniasttym im wozic prezenty a i tak w dupsku zle :( ww sumie nie napisalam tu jak sie dbalo o urode w czasach PRL ale tak jakos naszlo mnie na wspomnienia:)ta piosenke o aborcji tez slyszalam.kasete z wilkiem i zajacem tez mialam-prezent na gwiazdke-teraz tez oddalam kuzynce i pozla w kat no bo teraz to plyty a nie kasety....czasami tak smutno mi ze wszystko do przodu idzie.....

Gość Ciekawe co beda opowiadac
Dzisiejsze dzieci....

Nie napisałam,że 89 rok to PRL,tylko że potem jeszcze przez pare lat dużo było pozostałości.Przecież cały kraj sie nie zmieni z dnia na dzień Niedawno oglądałam Karguli ale nie zwróciłam uwagi na włochy Ani :D:D

pamiętam też napój ptyś, wodę z saturatora(zawsze dolewalam syropu truskawkowego lub colowego i bawilam się w bar i serwowalam rodzinie drinki :) pamiętam colę w szklanych butelkach, blok czekoladowy-kocham go do dziś

Gość pozdrawiam ja 66
Wszystko było w szklanych butelkach - i było o niebo lepsze! Teraz można jeszcze czasami dostać cole w szklanej butelce taką najmniejszą - 0,33 chyba. Specjalnie chodzę po nią do supermarketu, do takiej cukierni - bo w plastikach jest okropna! Jeszcze mam pytanie - zupełnie nie na temat, ale o plastikach: jak gotuję ryż czy kaszę w tych woreczkach - to później czuję ten zapach (smród) plastiku. Czy też tak macie czy to ja mam przewrażliwiony węch i smak?

Gość babbbcia
od pocalujecie mnie w d...w " Misiu z okienka" byl Bronisław Pawlik. Ale tez tego nie slyszalam na wlasne uszy.

pamietam jeszcze PANA TIKTAKA :) i taki teleturniej dla dzieci=- król zwierząt chyba, dzieci siedzialy na takich schodkach i odpowiadały na pytania, jak było dobrze to siadały na schodkku wyżej i kto dotarł pierwszy do korony był królem zwierząt, pytania oczywoiście dotyczyły zwierzaków. pamiętam tez trójwymiarowy teledysk do pisoenki"zabiorę brata na koniec świata", mialam okulary trójwymiarowe takie papierowe i zawsze jak leciała ta piosenka na jedynce to szukałam panicznie okularów i zakładałam na głowę i się bujałam w rytm piosenki ;) eh to byly czasy

Znacie moze jakieś fajne książki o PRLu,nie historyczne??