Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do tych co wiedzą

Jak dbało się o urodę w czasach PRL?

Polecane posty

Gość tuli_panek
Gazetki były takie: Dla dzieci młodszych - Miś Dla troszkę starszych - Świerszczyk Dla młodzieży - Płomyczek Dla starszej młodzieży - Płomyk A dla dorosłych w czwartkowe wieczory TV nadawała Kobry - kryminalne sztuki teatralne.

Gość Anna 00000000
piło się kwas chlebowy, był podpiwek - w takich pudełkach do zrobienia, kawa Inka.

Gość oddech stalina
wiecie co to?

Gość matris
wczasy pod grusza - piekna rzecz, do dzis lubie :) przypomnialy mi sie prasowanki na koszulki - dostawalismy w paczkach od rodziny z francji, ale mi dzieciaki zazdroscily ha! pamietam jak mama dostala w paczce podpaski od ciotki i nie wiedziala co to jest, a ciotka sie dopytywala czy spoko, bylo tam jeszcze kolakao i szynka w puszce, czasem jakies perfumy. pamietam jeszcze jak polowa dzieciakow z podworka zostawala z jedna matka a reszta w sklepie miesnym bo "cos przyszlo" a potem sie dzielily z ta ktora zostala z dzieciakami.

Gość matris
a i jeszcze wspominam pierwszy prywatny sklep na osiedlu. pierwszy raz weszlysmy z mama a sprzedawca "dzien dobry, czym moge sluzyc" mama spalila cegle i ucieklysmy. myslala ze koles jaja sobie z niej robi ;)

Gość tuli_panek
Joela, dobrze pamiętam te twarde, kminkowe suchary! Normalnie niebo w gębie! Jeszcze był chleb mleczny, posypany kminkiem. Zawsze ten kminek z całego bichenka wyjadałam. Uwielbiałam jego smak! A w prywatnej cukierni kupowałam białe, chrupiące ciasteczka anyżowe. Genialne! W państwowym sklepie spożywczym były "wafelki za złotówkę". Prostokątny, przekładany kakaową masą i oblany czekoladą. Pycha! A u rzeźnika tzw. leberka, ale tego już nie cierpiałam! Podobno duży % jej składu stanowił... zmielony papier toaletowy! Bleee...! :(:(

Gość matris
a w zwiazku ze zbilizajacym sie siwetem zmarlych to pamietam wyprawy pksem na wies do rodziny - tysiace ludzi do jednego autobusu w tych futrach i czapach a kazdy ze soba po 2 doniczki chryzantem. scisk, ze szpilki by nie wsadzil. raz moj tata szczypal mojego brata po tylku zeby plakal i zeby nas ludzie przepuscili bo juz kierowca nie chcial wpuszczac. pamietam tez jak tym samym pksem wiozlysmy z mama majonezy kieleckie w neseserach na wesele mojej ciotki, a ciotka miala wesele w sadzie na deskach i orkiestre z osp

Gość piiiii
w Krakowe do tej pory jest mnostwo kminku w chlebie :)

Gość matris
dowcip z prlu Zwierza sie sąsiadka sąsiadce - Wie Pani co, głupia sprawa,dostalam owsiki - Tak? A gdzie pani je dostala??? - Nooo, noo.... w dupie - O ty taka i owaka!! Jak ja dostane cielecine to tez ci tak odpowiem

Gość tuli_panek
Piiiii - i genialna MACZANKA PO KRAKOWSKU :D:D:D

Gość 85 roczniiiik
ja co prawda prl-u nie pamietam, ale wiem ze w latach 90 byly jeszcze pozostaloci i nalecialosci z tamtego okresu i tak sie tez wychowalam. nie mielismy komputerow ani komorek, latało sie od rana do zmroku gdzie sie chcialo i trzeba bylo sie tylko "meldowac" co godzine u rodzicow :D pamietam tez polowe lat 90 czyli niesmiertelne kreskowki yattaman i inne takie, na polonii 1 to lecialo i wszystkie dzieciaki szly o 16 do domu na yattamany i za godzine znow wracaly sie bawic na podworko, to bylo piekne :D gry w gume, w klasy, podchody (uwielbialam to), jak sie pojawily domofony to dzieciaki latały po klatkach i dzwonily tymi domofonami i uciekaly zeby ludziom na zlosc robic :D pamietam oczywiscie zapachowe gumki :D - spodnie narciarki - z paskiem pod stopami, nienawidzialam tego :D - poczatek lat 90, moj ojciec jezdzil czesto do Niemiec i mi stamtad przywozil kartony slodyczy niemieckich i furore wsrod dzieciakow robily Kinderki, czyli takie malutkie batoniki Kinder, wtedy byl szał na to u mnie w klasie, bo w PL nikt o tym nie slyszal. - mebloscianki oczywiscie, pamietamjak mialam takie lozko ktore sie otwieralo jak taki hmm..barek, czyli z gory do dolu i ono bylo polaczone z polkami i szafką, siara :D - lizaki kwiatuszki, pyszne byly, chyba 20 gr to kosztowało - byly takei wafelki w ksztalcie dlugiego trojkata w przezroczystej folii i na wierzchu naklejona zolta najlejka, nie pamietam nazwy ale to tez kosztowalo grosze Ehh to byly fajen czasy, milo wspominam dziecinstwo naprawde, nie bylo tyle rozrywek ale dzieciaki krecily z gowna bat na podworku, bawilo sie ciagle w co innego i nigdy, przenigdy nie bylo mowy o nudzie. a teraz? techno, disco, net i gg. ehhh :(

Gość matris
to łóżko - półkotapczan - to chyba standard w poskich domach zaraz po meblach na wysoki połysk, które zreszta znow wracaja do łask, tylko design troche lepszy

Gość tuli_panek
W stanie wojennym do sklepów spożywczych dwa razy w tygodniu (wtorki i czwartki) tzw. "drobnicę" przywozili, czyli towary "bezkartkowe". Były to np.: herbaty (Unung, Popularna, Madras, Yunan) kawa w ziarenkach (prawdziwa) kawa "Turek" (zbożowa) makarony (2-jajeczne) zapałki (często "przeciwpożarowe" bo niepalne) masło (solone) olej (śmierdzący) margaryna ("Palma") ser żółty (bez smaku). Przed sklepami ustawiały się długie kolejki. Zawsze dwie. Koleka z prawej była "normalna". Kolejka z lewej, to "kolejka bez kolejki" czyli kobiety ciężarne, matki z dzieckiem (często pożyczonym!) na ręku i inwalidzi o widocznym kalectwie. TO BYŁY CZASY...! Nasz kierownik pozwalał nam w czasie pracy na te zakupy wyskakiwać, bo po wyjściu z przychodni (po godz 15) to już nic nigdy nie było. Błagał tylko: dziewczyny, zdejmujcie przed stanięciem w kolejce białe fartuchy, żeby obciachu nie robić ! :D:D:D

Gość
\"Za to byly cudne chinskie sukienki dla dziewczynek . Mialy piekne pastelowe kolory i wiekszosc z nich miala paseczek w pasie ,wiazany z tylu na kokarde.\" TAK!!! były śliczne, nie to co teraz - chiński badziew. ciekawe, że wtedy chińskie ubranka były ładne i nawet niezłe jakościowo... te sukieneczki miały hafciki, marszczenia, urocze kołnierzyki, bufiaste rękawki, no i jakość - w jednej sukieneczce potrafiłam ja chodzić, potem młodsza kuzynka, może potem jeszcze ktoś ją dostał. no oczywiście z gazetek zaliczyłam Misia, Świerszczyk i Płomyczek, jeszcze w latach 90-tych. a Świerszczyk to ostatnio w Empiku widziałam :D no i pamiętacie procesję na Boże Ciało? :) dziewczynki w krakowskim stroju, chłopcy w komeżkach z dzwonkami. jeszcze na pocz. lat 90-tych tak się chodziło, ale potem weszła moda na głupie białe/różowe/pastelowe \"amerykańskie\" sukienki, która wyparła stroje krakowskie :/

Gość katia30
Ale fajny topik....ile rzeczy sie przypomnialo....pamietacie takie witaminy musujace visolvit albo vibovit?...zamiast rozpuszczac w wodzie zjadalam je na sucho..

Gość katia30
do rocznik 85...te wafelki trojkaciki nazywaly sie elitessen:) ja je kojarze juz z okresem licealnym...ale byly pyszniutkie

Gość myszzzz
katia 30 - ostatnio znalazłam te wafelki w jednym z supermarketów :D Kojarzą mi się z podstawówką i od razu kupiłam z 5, mimo że za słodyczami nie przepadam ;)

Gość katia30
moze mi tez uda sie gdzies je znalezc..chyba kupie z 15:) widzialam tez w sklepie klasyczne prazynki...moj przysmak z czasow kiedy o chipsach nikt nie slyszal...

Gość ciasteczko deserowe
'80 wiec dla niektorych to mlodka ;) ale pamietam chyba wiekszosc rzeczy wymienionych przez Was :D do szkoły chodziłam w znienawidzonym fartuszku z tarcza na ramieniu, miałam klej w szklanym sloiczku i takim gumowym korkiem - jezuuu jak to paskudztwo sie rozlewalo :O a jak juz zaschlo na tym korku gumowym to trzeba sie bylo znowu meczyc z przebijaniem :D i zeszyty niebieskie z pieczatką najczesciej krzywo zrobiona gdzie wpisywalo sie przedmiot i imie i nazwisko :D mialam tez te kolorowa chinska gumke, matko jak ona pachniala ! nic nia nie wycieralam !!! trzymalam ja tylko i wachalam caly czas :D no i naostrzyk do kredek, zwykla zyletke, ktora sie wymienialo jak sie stepila w takiej platikowej formie o ksztalcie gitary :D chodaki tez mialam ! ze 20 kilometrow kiedys w nich zrobilam :O nie wiedzialam,ze tyle bedziemy chodzic bo zabladzilismy gdzies w Czechach, ale o dziwo w ogole nogi mnie nie bolaly ! nie obtarlam sobie ich w ogole :D pamietam jak od babci dostalam moje pierwsze perfumy na gwiazdke - cztery maciupenkie buteleczki, wsyztskie pachnialy - a raczej smierdzialy tak samo ! :D ale kurcze to byly perfumy ! :D :D :D pamietam szampon Pollena, dopiero niedawno sie doweidzialam od jakiegos chemika, ze sklad wszystkich produktów Pollena (plyny do mycia naczyn, szampony itp) mialy ten sam sklad chemiczny :D :D :D pamietam tez jak moja starsza kuzynka kochala sie w piosenkarzu Alanie Michaelu i chcac zmazac jakies stare piosenki z kasety zeby nagrac cos radia przez cale 60 minut czy ile ta kaseta tam miala siedziala zamknieta w pokoju w totalnej ciszy bo nie szlo na naszym Kasprzaku zmazywac wiec musiala 'nagrywac' cisze :D masakra :D pamietam jak bylam mala i szlam z babcia na miasto zawsze kupowala mi wode z saturatora (ale wtedy jzu byly te plastikowe jednorazowe kubeczki ;) ) to i wode (zolta !) w woreczku uwielbialam :D moaj mama miala suszarke Farel, to byla tragedia :O byla tak goraca ze palila wlosy, trzeba bylo gdzies tak z kilometra suszyc wlosy :D mysmy opalali sie na zwykla margaryne :D a co do mokrej wloszki, wygladala jak trwala z drobnych loczkow tylko ze mokra :D nie wiem jak to robili bo moja kuzynka a potem (w zpozniejszych latach) kolezanka tez sobie zrobily i po paru dniach juz nie byly te wlosy 'mokre' tylko zwyczajna trwala :O Ja bym chciala zyc w latach 60-70 i nawet nie wazne czy tu w Polsce czy w Ameryce (jezeli tam to koniecznie w San Francisko lub NY ;) )

Gość ciasteczko deserowe
aaaa i Vibovit pamietam !!!! tylko w aptece i chyba (a przynajmniej tak mowiono - byc moze dlatego, ze nie byl taki tani ;) ) mozna bylo go tylko raz na dzien spozyc. jadlam tylko i wylacznie 'na sucho', nigdy w postaci zadnego soczku, tylko slina palec sie zwilzalo i z tej torebeczki wyciagalo :D te kredki z misiem uszatkiem mialam i te zeszyty z papierem kolorowym :D Zawsze na swieta w szkole lancuchy z nich robilismy albo serwetki-wycinanki :D

O te kredki woskowe ze slonikiem az sie plakac chce. Zwykle ,olowkowe byly z misiem Uszatkiem . Blok rysunkowy + wiekszy blok w teczce z raczkami . Gumki do mazania cudownie pachnialy. Piora chinskie . Kiedys chinskie wyroby faktycznie byly dobrej jakosc. Zbieralismy plakaty z \"Razem\" , \" Zarzewia\", \"Swiata Mlodych\" . Pozniej bylo Bravo kupowane na stadionie ,dla plakatow bo kto wtedy znal niemiecki. Komitet kolejkowy. Moja ciotka pracowala w sklepie RTV ,dostali 10 telewizorow kolorowych a kolejka na piec dni. Poluznialy kontakt w scianie i jak wlaczaly wtyczke to sie okazywalo ze telewizor \"nie dziala\" i sprzedawano go tylnymi drzwiami. Teraz Ci rodzice tacy panikarze ,dzieciaki maja komorki ,najlepiej jakby nie wylazily z domu , psikaja im lapska srodkami dezynfekujacymi ,do sznurowadel od butow maja przyczepione GPS. Paranoja. Moj rocznik (74) wychowal sie na ulicy/podworku. Wracalismy posiniaczeni ,brudni ale zadowoleni. Co chwile bylo slychac \"mamoooo , rzuc mi chleba z cukrem\" albo ciagle nawolywanie matek \" Kaaaasia , Macieeeeek do domu \".

Gość pamiętam teżzz
Irysy Pyszne - moje ulubione (pakowane chyba w torebkach po 20 gram), do tej pory ich poszukuję. Jadłam je tonami. Pamiętam tez ryż preparowany.

Gość potem były kolorowe
kamyczki do jedzenia i ciagnące się tofi. Moja mama jak była na Węgrzech to przywiozła te kamyczki do jedzenia w srodku z orzeszkami ziemnymi i wtedy były modne takie węgierskie bluzki oraz komplety szalików i czapek (na czapce były jeszcze jakieś paski) - głównie kolor różowy i fiolet. Były też taki białe bluzki z deseniem we wzorki chyba w małe rombki czy zygzaczki w bladych kolorach - róż, niebieski, zielony, miały kołnierzyk i zapinane były na grzy takie guziczki. To już był koniec PRLU

Gość gosiiiiiik
i cukierki na wagę - takie czekoladowe małe gwiazdeczki :D i takie mini czekoladki- zapakowane jak normalna czekolada :D

Gość potem były kolorowe
tak, takie mini czekoladki:-)

Gość lakier do paznokciiii
hihihihi kupowałam biały albo bezbarwny i wlewałam kolory z wkładów do długopisów :) to był myk granatowy lakier do paznokci - szok u wszystkich :):) rocznik 1970

Gość z błedami
te czapki z paseczkami u mnie nazywały sie kangurki :P to byl szał :P

melduje sie rocznik 67 :) Do tej super mieszanki wspomnień dorzucam jeszcze taki cymesik: oryginalne zagraniczne (pewnie z NRD) torby reklamówki , np. Montana, sprzedawane w moim Olsztynie przez babcie przy wiadukcie. Ależ były bajeranckie, nigdy sobie jednak takiej nie kupiłam, drogie były... :D