Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do tych co wiedzą

Jak dbało się o urodę w czasach PRL?

Polecane posty

Gość kiedyś butelki nie miały
kapsli, ale taki korek przymocowany na gwincie. Mówię tu o butelkach od oranżady

Gość takie białe buciki
chyba chińskie, do szkoły na WF były w sam raz, a jak się brudziły to się je smarowało biała kredą :-)

Gość tuli_panek
A w latach 60-tych szczytem elegancji u chłopaków z Zawodówek, było noszenie w tylnej kieszeni spodni lusterka z aktorką (najczęściei Gina Lollobrigida lub Pola Raksa) oraz grzebienia - koniecznie żółtego, często brudnego i wyszczerbionego. Oba te przedmioty musiały lekko z kieszeni wystawać......! :D:D:D A w latach 70-tych nosiliśmy spodnie szwedy. Biodrówki, u góry bardzo opięte, od kolana mocno rozszerzane, im dołem szersze, tym lepsze. Najfajniejsze były z czarnego grubego sukna. W moim mieście krawiec pan Janek B. był niezrównanym mistrzem szwedów. Brało się butelczynę, 120 cm tego sukna, wieczorem szło do p. Janka, a rankem człowiek był szczęśliwym posiadaczem odlotowych spodni...!:D:D:D Niestety, nie ma pana Janka, szwedy chyba (?) nie są modne, my nie mamy 20 lat.........! Było - minęło.........! :(:(:(

Gość a na warszawskim praskim baza
Bazarze Rozyckiego baby sprzedawaly flaki i pyzy spod koca i krzyczaly: flaaaaki gorace ...pyyyzy!! Obok przechadzali sie cwaniaki , alfonsy i panienki lekkich obyczajow...cinkciarze.... mozna bylo poznac ze sa szmalowni po zagranicznych ciuchach....zapachu dobrych perfum..... te czasy nie wroca........na Pradze juz inny klimat....

Ja pamietam jak całe wakacje były w domu to calymi dniami skakaliśmy w gumę i kabla,albo w chowanego po śmietnikach:).Jak weszły pierwsze domofony to dzwonilismy i przedrznialismy ludzi.pamiętam colę w woreczku z rurka i oranzadki w proszku. Pomarańcze i mandarynki kojarzą sie ze świetami, cukierki Kapitanskie- takie żółte jakby alkoholowe zawsze pod poduszką od Mikołaja. i jeszcze buty takie plastkiowe, przezroczyste, masakra obcierające:) Jest co wspominać, teraz dzieci wcale na podwórkach nie widac , zadnych zabaw nie wymyślają, tylko komputery i playstation....ehhh :(

Gość Barylki z likworem tez byly ok

Gość xzbox
była swego czasu, w czasach peerelu dość głośna sprawa pracownic mleczarni, które kąpały się w śmietanie. Po ich kąpielach śmietana szła do sklepów. Ponoć pomagało to na zmarszczki tym babkom, ciekawe co z tego mieli konsumenci śmietany.

A grało się w kluskę albo palanta ........................ Donaldy były z Pewexu no i wranglery też za unikalna cenę 11,90 dolarów. mydło zielone jabłuszko z poleny:-D.

Gość hermenka
a pamiętacie olejek różany w takich malutkich flakonikach- przywozili z Bułgarii :D

czy pamiętam .....................mam w domu drewniany bukłaczek w środku mała flaszeczka . No i były buty salamander z NRD a do tego grube robione skarpety i pomponami - cała zimę tak przebiegałam . A w czerwonych rajstopach przywiezionych ze Szwecji wyglądałam jak bociek i do tego kangurka w czarnych kolorze................

Gość i ja też...
A cinkciarze przechadzający się z minami niewiniątek? ;)

Gość pozdrawiam ja 66
Albo nie doczytałam, albo nikt nie wspomniał butów RELAXÓW???

Gość i ja też...
Relaxy, to już RP. :D Za młoda jesteś. :P:D

Gość A skad Relaxy NowyTarg
W PRLu byly!!

Gość tuli_panek
Potwierdzam! Srebrne Relaksy w latach 70-tych mój mały synek nosił...!

Gość pozdrawiam ja 66
Mój rok urodzenia jest w nicku! Relaxy to były czasy końca mojej podstawówki - czyli lata 79-81! I nigdy ich nie miałam..... Jaki żal..... Za to miałam zeszyt "Złote myśli" gdzie wpisywało się różne - za przeproszeniem - pierdoły :-)

Gość pytanie do tych co wiedzą
Złote myśli to ja też miałam i to jakieś 6 lat temu ;) W ogóle jak tu piszecie to widzęże co jakiś czas niektóre te rzeczy powracają,sporo też znam z dzieciństwa.Np spodnie szwedy były supermodne pare lat temu.Myślę,że może jeszcze nawet wrócić moda na zarosnięte nogi i pachy :D :P Fajnie by bylo,co za oszczędność czasu i pieniędzy

Gość tuli_panek
No jasne, że bez stanika... Ogólnie wyglądało się tak: -włosy długie, proste, rozpuszczone, z przedziałkiem po środku głowy -wielkie plastikowe okulary p/słoneczne -podkoszulka farbowana w mazaje -rozciągnięte swetry (koniecznie czarne) -na szyi zawieszona pacyfka -brak stanika -spodnie rifle (z PEWEX-u) albo szwedy -buty na płaskiej podeszwie, zamszowe Ech...! :D:D:D

Gość milka_milka
tuli_panku wzruszylam się czytając o szwedach i Panu Jasiu którego juz nie ma. Łzy poplyneły jak grochy :) Fajnie się Was czyta.

Gość tuli_panek
Milka, jesteś bardzo miła...! :)

Gość tuli_panek
Baryłki z likworem...! Taaaak...! Mniam...! Kiedyś ze szwagierką zjadłyśmy spore pudełko baryłek i mocno trinknięte byłysmy...! ;);) Albo cukierki z wódką, takie w czerwono-czarnych papierkach, po 100 zł. za kilogram...! Boskie...!

Gość dodam swoje piec groszy 81
mnie sie jeszcze przypominaja takie piorniki kolorowe, obustronne, z jakimis zakamarkami, szufladkami. i klocki lego. cholernie drogie, ale kazdy chcial miec. moja mama kupowala mi od czasu do czasu takie malenkie pudeleczko:D pamietam tez jakas wystawe zabawek. jejuniuuuu inny swiat. a potem mozna bylo kupic zabawki takim sklepiku i ludzie sie normalnie bili. brali jak leci. mnie ojciec wywalczyl krotkofalowki :D i jeszcze "holiday on ice" szal cial i uprzezy. pamietam tylko dwa programy w tv i poranna gimnastyke w radiu koooolejkiii za wszystkim. nie rozumialam idei kartek na mieso, wiedzialam ze trzeba miec takie, a w sklepie zawsze fascynowaly mnie sprzedawczynie wycinajace te kartki taki malutkimi nozyczkami :D jesli chodzi o jedzenie to w pamiec mi sie jakos szczegolnie wryly jogurty/kefiry w takich charakterystycznych pudelkach. niedobre jakies, kwasne. i jeszcze spodnice lambadówy:) a z kosmetykow pamietam malo. tylko plyn do kapieli o zapachu lesnym. i roz do policzków bourjois :)

Gość Lambadowy smieszne
Krociutkie szerokie ale wysokie za pepek.. kiedys burzuch sie chowalo bo obciach.

A co to dzisiaj , wszystkie wypowiedzi sa zaznaczone do usuniecia?Pewnie jakas awaria bo wszystkie tematy tak maja. Mnie sie zamarzyl teraz irys z makiem ,uwielbialam te curierasy.

Gość Nie są zaznaczone do usunięcia
tylko można ewentualnie zgłosic daną wypowiedź do usunięcia :D Taka nowa opcja na kafe :D

Gość Elevynka
A pamietacie takie urzadzenie do wyswietlania bajek na scianie?? Ja czesto wymienialam sie z dzieciakami z bloku na te klisze...mialam swoich z 10.