Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
crazy_bogie

ZAKŁADAM STAŁY APARAT ORTODONTYCZNY - CZ 2- KONTYNUACJA

Polecane posty

Gość pozytywka__
super casting..ciesze sie jakbym to ja byla juz bez tego złomu ;p ech ech..jeszcze tylko troszke ;)

Gość asdasdasdasdasd
kurczaki są strasznie drogie :(

Gość casting
normalnie az boje sie dotknac te zabki bo sie wydaja takie cienkie i delikatne bez tych drutow :P ale napatrzec sie nie moge :D mam nadzieje, ze nic mi sie nie poprzestawia przez noc :( jutro jade po moja retencje popoludniu i bede ja nosic ile wlezie aby utrzymac ten piekny efekt :) a co do zdejmowania to faktycznie nie jest przyjemne ale myslalam , ze bedzie gorzej a tu orto uporal sie w 20 min ze wszystkim :) samo zdejmowanie zamkow ok - nic specjalnego nie czulam bo wlasciwie to je ucinal a myslalam ze bedzie odrywal na zywca :D za to pilowanie kleju nie jest przyjemne bo jezdzi takim mini-boshem po tych zebiskach a wydaje to odglos jak wirtlo u dentysty wrrr az mnie ciary przechodzily.... na szczescie tez nie ma zadnych resztek kleju - sa gladziutki i blyszczace jak pupcia niemowlaka :D acha no i zadnych odbarwien tez nie ma mimo, ze pilam kawe namietnie i pale papierochy :P

moniqque coś widze że nic sie nie poprawia z tym Twoim orto... ech gdyby człowiek wiedział ze upadnie to by usiadł... casting, mimo że mam aparat dopiero pół roku i nawet za bardzo mi on nie przeszkadza to i tak Ci zazdroszcze:D i gratuluje pozbycia sie żelastwa:D:P

Gość pozytywka__
mnie zostało hmm..ok 590 dni:) noszę się na metalowo 5 miesięcy i mimo że w życiu i normalnym funkcjonowaniu nie przeszkadza mi on zbytnio..to najchętniej wyrwałaby go sobie kombinierkami ojca :P a po opisach casting to już wogóle się skupić nie mogę ;) Pocieszające jest tylko to, że czas do tej pory zleciał niesamowicie szybko..a teraz lato się zbliża więc pewno obudzę się z deprechą dopiero w zimę :D Dzola-jesteśmy w podobnym wieku i mamy podobny czas montażu..pewno podobnie długo będziemy nosić aparaty- za 1,5 roku będziemy tu razem "wirtualnie" skakać z radości ;)

Gość tulipanek1
casting, a może pokażesz zdjęcia swojego nowego usmiechu??? U mnie mija dopiero m-c od założenia aparatu, szybko mi zleciał ten czas. Zastanawia mnIe tylko dlaczego u niektórych jeden metalowy łuk kosztuje 1400 zł, a mój o 600 zł więcej:-(

Mi 4 czerwca minął rok. Dowiedziałam sie że jeszcze 5 - 7 miesięcy... Kurde casting przez ciebie nas wszystkie zazdrość zżera:D ale przynajmniej wiemy że warto:)

Gość pyzaaa908
Kurde ale Wam zazdroszczę! Niektórzy już zdejmują , inni już rok noszą , a mi zakładają w 31 lipca !!! Cholernie się boję ale teraz to już nie ma odwrotu:( Zastanawiam się czy dobrze zrobiłam decydując się na te druciska!

Gość pozytywka__
pewno że dobrze zrobiłaś..parę z nas narzeka, ale wszystkie cieszymy się na to co będzie:) część z nas nie lubi swoich drutów(np ja :P) ale pewnie każda cieszy się że go nosi..absurdalne ale prawdziwe;)

Gość casting
ejjj powiem wam tak: aparat to jest nic w porownaniu z ta retencja ktora dzis odebralam :( gdybym wiedziala, ze tak to bedzie wygladac jak wyglada to bym poprosila o dozywotnie noszenie aparatu,,, :o o ile na zewnatrz zebow jest tylko cienkin drucik (taki jak ten zakladany na zamki) i go prawie nie widac to to co jest w mojej buzi to maaaaaaaaaaaaaasakra :o mam taka jakby (nie wiem jak to opisac) kulke z jakiejs dziwnej masy (z brokatem hehe :D ) ktora ma mi wypchnac dolna szczeke do przodu... masakra NIE DA SIE W TYM MOWIC !!! mam nosic minimum 14 godzin dziennie do wrzesnia bo dopiero wtedy mam wizyte ... a oprocz tego ze nie da sie mowic to mam to dziadostwo 3 godziny na sobie i boli mnie cala szczeka, wlacznie z elementami czaszki :( to takie uczucie jakbyscie sobie na sil wypchnely dolna szczeke do przodu, tyle ze nie da sie tego cofnac :( ja chce moje zelastwo spowroteeeeeeeeem :(

Kurczę.! Ja czekam z niecierpliwością aż będę miała prościutkie zęby :D ...no bo aparacik najładniej wygląda na prościutkich zębach :D DziŚ tak patrzyłam na osoby z mojej szkoły i spooooro osób ma aparacik i nawet wcześniej tego nie zauważałam... :P Aaa..! I jeszcze stałyśmy z kumpelami na dworku i pewnie fajnie to wyglądało jak wszystkie stałyśmy z aparatami :D Całe 8 osób :D

Gość tulipanek1
casting... jak to kulka???? nie potrafię sobie tego wyobrazić....

Gość tesa36
casting gratuluje i mega mega zazdroszczę

Gość casting
no to nie jest kulka tylko taka duuuza wypustka ktora wchodzi za dolne zeby i ma wypchnac zuchwe do przodu... a kolor ma przezroczysty roz z brokatem :D ale powiem wam , ze jestem zalamana ... trzymalam to dzis cala noc i obudzilam sie z takim bolem glowy ze masakra :( na dodatek zeby mnie bola, tyle ze dolne :( naprawde wolalabym juz aparat nosic niz to cos ...

Gość casting
moja euforia z powodu zdjecia aparatu zniknela rownie szybko jak sie pojawila :/

Gość pozytywka__
casting nie marudź bo mi sie udziela obawa przed demontażem :P napisz nam tu ładnie że wszystko jest cacy, nie boli, wygląda ślicznie że wogóle jest super :p Pewno do retencji przyzwyczaić się trzeba jak do każdej nowej rzeczy jaką zakładają nam do buzi w czasie leczenia. Dajemy radę z hyraxami, miniśrubami, z bólem przy każdej wizycie, więc się nie poddawaj, pewno po 3 dniach będziesz znów nam tu śpiewać jakie wszystko piękne ;)

Gość casting
ale ja w tym nie moge mowic :o a pracuje w sklepie wiec trudno mi bedzie nie rozmawiac z klientami :/ niestety bede musiala zdejmowac to "cudo" do pracy i jak bede gdziekolwiek wychodzic bo ktos mnie na ulicy zapyta o godzine i co ? bede na migi rozmawiac? mowie wam to jest koszmarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr zaden aparat nawet ten moj brzydki metalowy sie nie porownuje z tym :( w aparacie moze i bolalo ale przynajmniej moglam rozmawiac a teraz co ... pozostaje mi zamknac sie w sobie pozatym to myslalam ze to juz koniec leczenia w wychodzi na to ze to dopiero srodek bo kolejna wizyte mam we wrzesniu (mam sie meczyc w tym cale wakacje po 14 godzin dziennie MINIMUM :o ) a pozniej stopniowo ma mi spilowywac to cos przez co nie moge mowic ... na dodatek jak to zdjelam zeby umyc zeby to mnie wszystkie rozbolaly wiec juz calkiem zalamana jestem :(

Gość casting
brakuje jeszcze tego zeby mi si powykrzywialy spowrotem a wtedy to juz bede kompletnie zalamana :( i na dodatek jestem kompletnie splukana bo za to badziewie zaplacilam 300 zl, do tego wizyta 100 zl za zdjecie aparatu i wczoraj 60 za to ze bylam odebrac ta plytke i pokazala mi jak ja zakladac i zdejmowac :o super nie?:/

Ja właśnie w z wiązku z uporczywym tyłozgryzem, bujam się z wyciągami już nie wiem który miesiąc. :-/ A mogliby mi już aparat ściągnąć. grrr. W lipcu mam wizytę i na niej orto podejmie decyzję, czy ściągamy aparat. Do tej pory - wyciągi 24h/dobę i ćwiczenia (wyciąganie żuchwy do przodu i robienie głupich min). Swoją drogą te ćwiczenia to jakieś nieporozumienie...eh!

Gość casting
nosiłam aparat tylko na górne zęby, dolne mam proste i wszystkie w łuku ale po wyrostowaniu górnych które były cofnięte jest róznica między górną szczęką a dolną (nie stykaja się) w trakcie leczenia orto dał mi wybór, że albo zakładamy na dolne też aparat co jak wiadomo wiąże się z kosztami i z przedłużeniem leczenia o minimum rok albo prostujemy tylko górne i dłuższa retencja no i zdecydowalismy po naradzie, że nie ma sensu zakładac na dolne tymbardziej, że jak stwierdził orto nie ma żadnej gwarancji, że sie nie cofną... no i teraz ta retencja ma mi niby dolną szczękę do przodu wyciągnąc ale to masakraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Rozumiem. Nie zazdroszczę :-/ Może popatrz na to optymistycznie - masz nosić ten aparat TYLKO 14h/dobę! Pomyśl jakby wyglądało Twoje życie, gdybyś miała to nosić 24h/dobę... ;) CZY NIE CZUJESZ SIĘ LEPIEJ???? :D

Gość casting
heh moze i lepiej, dzięki za pocieszenie :) ale szczerze mówiąc to wolałabym nosic moj metalowy aparat który w ostatnich miesiącach w niczym mi nie przeszkadzał (bo juz nie bolało) poza wyglądem :P przynajmaniej mogłam normalnie mówic i jesc a teraz szkoda gadac... mam tez taki zjebny futerał na ten sprzet w kolorze kamizelek panow od robot drogowych :D chyba po to taki odblaskowy zebym o nim nie zapomniala :D DZIEWCZYNY DOCEŃCIE SWOJE APARATY BO TO NIC W PORÓWNANIU Z MOJĄ RETENCJA :D Ps. oczywiscie napewno Wasze retencje nie beda takie straszne jak moja, bo to zalezy od wady tak mysle wiec nikogo nie strasze :)

Ja tam czekam do wrzesnia... juz mialam miec dawno sciagniety aparat; / juz marzylam o wakacjach bez niego a tu nici ... u mnie reterencja to tez ma byc aparat ruchomy bo ma mi pionowac siekacze. ostatnio zrobilam sobie zdjecia zebow i tak patrze ze jakos lewa strona mi do gory poszla. .. zeby sie nie okazalo ze bd jeszcze nosic to cholerstwo ... naprawde... moze i retencja nie nalezy do przyjemnych rzeczy ale chce poczuc ta gladz na zebach...

pozytwyka_ no mam taka nadzieje:D choc u mnie dwa lata to wersja optymistyczna w jesli szpary beda zamykaly sie w takim tempie to pewnie spradzi sie wersja pesymistyczna 30 mcy :P jutro wizyta, pewnie dostane nowe lancuszki i moze znow szpary sie minimalnie zmniejsza....

Gość pozytywka__
uwielbiam moje wizyty..nie żebym lubiła ból...ale jak go czuje to wiem że coś tam się dzieje hehe.. Będe 3mać kciuci żeby Twoje dziurska dżola szybko się zrosły..w końcu radocha we dwoje lepsza niż cieszenie się do lustra ;) Obfitych w łańcuszki wizyt zatem życzę:D:D

czytam i czytam to forum chcialabym zebrac wszystkie interesujace mnie odpowidzi w jednym.... 1. w przyszlym tyg zapisuje sie na konsultacje w pobraniem wycisku, a jak dlugo czeka sie na zalozenie aparatu? 2. podziwiam wszystkie aparatki noszace metalowy aparat i szacunek dla was, ale niestety ja strasznie nie chce takiego, wiecie moze czy szafirowy jest lepszy od porcelanowego? na stronie gabinetu widzialam ze oba sa w cenie 2500 w porownaniu z innymi w Poznaniu to chyba najlepsze ceny. wizyty 50-100. 3. przez ostatnie 3 lata moje zeby ulegly zzolceniu :/ nie wiem dlaczego, kiedys mialam takie ladne biaale a teraz brzydkie :( chcialabym wybielic je jeszcze przed aparatem bo nie wyobrazam sobie takiego odcienia przez nastepne 2 lata [podczas noszenia aparatu] a moze jeszcze ulegnie pogorszeniu :( 4. czy komus cofnely sie zeby? wiecej pytan sobei nie przypominam. z gory dziekuje za odpowiedz :)

Gość Maaajka19
Ja wczoraj załozyłam aparat stały a mam 19 lat. Kiedy miałam 14 rownież miałam aparat stały jednak jakiś czas po zdjęciu zęby przednie zaczęły powracać na swoje stare miejsce (zaczęły sie krzywic). dlatego tez wczoraj ortodontka zalozyla mi poraz kolejny na górze:/

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować