Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
crazy_bogie

ZAKŁADAM STAŁY APARAT ORTODONTYCZNY - CZ 2- KONTYNUACJA

Polecane posty

Gość casting
ciekawe gdzie są teraz wszyscy ci którzy tak zachwalają jaki to aparat jest cudowny i cacy i jak wogole bedzie cudownie :( gówno warte to wszystko :( :( :(

kurde . ! ...i po jakiego grzyba zakładałam ten aparat?! ...i pomyśleć, że jeszcze muszę nosić go 2 lata... ...Jak widać na darmo... ;|

Gość casting
nie, nie - to zapewne tylko moj zyciowy pech :o wszyscy inni napewno będą miec piękne zęby tylko u mnie wszystko poszlo na marne - pieniądze i męczarnie w aparacie wszystko na nic :o spoko jak do tej pory dopiero 2 zęby mi się przestawiły a minęło 1,5 tygodnia więc może jeszcze z 2 tygodnie będe miec choc 2 proste :o

Ja słyszałam kiedyś (to tylko zasłyszana informacja, ja nie mam dość wiedzy aby mówić czy to prawda czy nie), że właśnie osoby, które rozszerzają szczękę, aby zrobić miejsce dla zębów, są dużo bardziej narażone na powrót wady. Podobno rozerwanie podniebienia nie jest stałe i potem zaczyna się zrastać i zęby zaczynają się ściskać. No i wniosek z tego taki, że właśnie bardzo krytykowane wyrywanie zębów daje większą pewność utrzymania się ich na nowych pozycjach, bo raczej nie ma szans żeby coś na nie naciskało. Zresztą córka znajomych rodziców :D też miała jeszcze raz zakładany aparat, bo za pierwszym razem rozszerzała szczękę i po paru latach wszystko wróciło właściwie identycznie, za drugim już wyrwała zęby.

casting... strasznie Ci współczuję!!! Ciekawa jestem tylko co powie Twój orto jak to zobaczy. Trzymam kciuki żeby się wszystko ułozyło po Twojej myśli! Ja jutro zakładam dół :-) góra już całkiem ładnie mi się naprostowała ale mam mega szpary po wyrwanych szóstkach i ich zamknięcie bedzie chyba trwało wiekiii ;-)

Gość tulipanek100
casting, kiedy idziesz do swojej orto?? ja na twoim miejscu zadzwoniłabym i powiedziała ze za godzinę będę, niech mi wyjaśni jak i dlaczego tak się dzieje i czy masz się martwić czy nie....koszmar jakiś!:-(

Dokladnie, ja tez poszlabym do niego natychmiast, niech wyjasnia i cos robi w zwiazku z tym !!! Paranoja !!! Tulipanek, po mojej wizycie nawet okej ;) Orto przykleil mi zamek, rurke i nie wzial za to pieniedzy. Zamek na dolnej dwojce podkrecil. W ciagu nocy zab znow sie wyprostowal. Spojrzalam dzis rano w lustro i prosciutki idealnie. Za to ta rurka dalej trzyma sie na wlosku ;/ Nie moge jesc w ogole ta strona :( Gosc powiedzial, ze jezeli jeszcze raz odpadnie to na nastepnej wizycie przykleja nowa. Tak wiec mysle, ze do sierpnia przeczekam, a w sierpniu nowa dostane.

Gość gfdg
Ja mam założony aparat, na rentgenie widać ósemki i ortodonta powiedział, że w przyszłości trzeba je usunąc chirurgicznie. Niezły dżołk będzie, jak zaczną się wyżynać i skrzywią wyprostowane już zęby :/

Gość kejti83
Kur...a !!! Casting nie załamuj mnie!! Ja mam mieć zdejmowany aparat za 3 miechy!!! Nie miałam tez wyrywanych zębów:( a mam wszystkie ósemki:( do tego zmieniaja mi ustawienie jednej jedynki bo jakoś tam inaczej sie ustawiła. O retencji niewiele mówia-casting nie czekaj na to co dalej tylko idź do swojej orto od razu!!!!

casting.... dzis zakładałam aparacik na dół i tak przy okazji zapytałam orto o krzywienie sie ząbków po zdjęciu aparatu, przedstawiłam jej Twój problem, a ona na to że napewno nie nosisz retencji a ja do niej że nosisz i to na 100% a ona ze to niemożliwe że tak sie robic nie ma prawa i sie ze mną kłóciła :-/ no a przeciez nosisz tą retencje ahh szkoda słów na tych orto, mam tylko nadzieje ze nie bede miała takich przebojów. ....jeju ale boli mnie szczena, zaraz nerwicy dostane buuuu

Gość casting
jak juz pisalam ortodonta jest na urlopie i dopiero za 2 tygodnie będe mogla sie tam zjawic ale BYŁAM PEWNA I JESTEM ŻE USŁYSZE ŻE TO MOJA WINA I ŻE NIE NOSIŁAM TREJ JEBANEJ RETENCJI ZA PRZEPROSZENIEM !!! przeciez ta retencja to jest ich zabezpieczenie bo zawsze moga powiedziec ze sie nie nosilo !!! bo jak niby udowodnie ze nosilam??? :o a po zdjeciu bezposrednio tylko 24 godziny nic nie nosilam bo nie mialam a jak tylko odebralam to nosilam 24 h na dobe, poza posilkami i myciem zebow zajebiscie nie :o

Gość casting
a jak mam niby udowodnic ze nosilam ta zasrana retencje????????????????????????????????????????

Gość casting
poprostu nie mam juz sily do tego, 4 tysiace wydane w bloto i tyle :o nie wiem czy juz wogole tego nie popiepszyc... nie mam juz nerwow :o ani pieniedzy na powtorne zakladanie aparatu :o pozatym nie bede sie meczyc znowu przez niewiadomo ile zeby pozniej znowu miec proste zeby przez 2 dni :( brak mi slow...

Gość casting
czuje sie jak idiotka którą ktoś wykiwał na 4 tysiące :(

Gość Patka_Aparatka
Wczoraj miałam wizyte u orto.. zajebiscie.. oznajmila mi ze zeby sie cofnely i zwęziły, kurna nie po to wydawalam tyle kasy by teraz byly takie efekty a miala mi zdjąć te dziadostwo w listopadzie a bedzie w lutym.. mam dosc.. zajebiscie aparat obciera mi policzki.. nawet wosku mi nie dala..w sumie nie bylo potrzeby przez ten rok a teraz jest nagła!. ;/ trzymajcie sie aparatki ;/

Gość tesa 36
ja aparat mam nosić do kwietnia myslałam że może da sie coś przyspieszyć ale po tych przeżyciach castinga odechciało mi sie szybciej ściagać aparat ,a co do retencji to na 100 % zakładam ten przyklejany drucik wtedy nikt mi nie wmówi że nie nosiłam aparatu retencyjnego(tą opcję retencji proponowała mi moa orto z tym że jest to koszt 700 zł. ale co tam wole to niż póżniej płakać.Nosze już aparat 14 mie. czas szybko zleciał,jestem juz na takim etapie,że wiele osób pyta po co ja noszę aparat skoro mam proste zęby:-) pozdrawiam.

Gość casting
ale ja nie przyspieszałam zdjęcia aparatu, leczenie przebiegło terminowo (równe 20 miesięcy) więc nie jest to chyba strasznie krótko, raczej przeciętnie a co do retencji to też chciałam ten drucik ale niestety nie nadawał sie do mojej wady... zresztą teraz to już i tak wszystko poszło na marne więc... do dupy

Gość almette
Ja nosze górę od listopada a dół od końca lutego i juz widze ogromną różnicę, bo zeby mialam naprawde bardzo krzywe. dzisiaj bylam na wymianie drucików i okropnie mnie boli ale zawsze tak mam na początku. jak tak czytam to przerażenie mnie ogarnia ze po tylu męczarniach mogła by mi powrócić moja wada zgryzu zwłaszcza że usunęłam juz 4 czwórki (u góry i na dole) i na razie jedną ósemkę chirurgicznie(jeszcze 3 mi zostały;/) Mam nadzieję ze w moim przypadku bedzie wszystko ok, ponadto wydaje mi sie ze skoro po zdjeciu aparatu zęby się krzywią to jednak musi być cos nie tak i trzeba z tym jak najszybciej iść do ortodonty. nie po to wydaje sie tyle pieniedzy zeby miec proste zęby tylko w czasie noszenia aparatu. Powodzenia życzę wszystkim w "naprawianiu" ząbków:)

Gość maaajka19
CATING to bedziesz miec znow aparat tak jak ja hahaha:d ciesze sie ze nie jestem sama:-D mi wyrastają dwie ósemki ciekawe co to bedzie:D a wiecie ze mam aparat od 13 dni i zęby mi sie w nim cholernie zaczęły ruszac i podobno to normalne? znów zwracam na siebie uwage jak sie uśmiechne:D mi tam sie podoba ten aparat PORAZ DRUGI:D

Gość casting
nie bede miec zadnego aparatu bo NIE STAC mnie na kolejny aparat pozatym nie mam juz zamiaru ZŁOTÓWKI nawet dac na sobie zarobic :o juz i tak dosc pieniedzy sie zmarnowalo

No właśnie wiekszość ludzi mówi: po co nosisz aparat skoro już masz proste zęby. Hm, JUŻ mam proste, ale jakbym teraz zdjęła, to znów miałabym krzywe;) Generalnie ludzie są w szoku, jak na pytanie, ile będę nosić, mówię że co najmniej 2 lata. To naprawdę nie jest takie straszne!

Gość casting
ok może im dłużej tym lepiej ale skoro z góry było założone że będe nosic 1,5 roku max 2 lata i lekarz po 20 miesiącach stwierdził, że czas go zdjąc to co miałam się z nim kłocic? chyba wie co robi albo chociaz powinien :o

Gość dreamlife
witajcie drogie aparatki:D na ostatniej wizycie orto zalozyla mi te przezroczyste lancuszki na gorny i na dolny luk zeby mi sie szpary pozamykaly i wszystko byloby wporzadku gdyby nie to ze jak zjem cos kolorowego, np pomidora, to lancuszki sie zabarwiaja i choc myje zaraz po zjedzeniu zeby to lancuszki i tak pozostaja takie zzolkniete. i teraz pytanie do Was? czy znacie jakis sposob na wybielenie tych lancuszkow? bo wizyta dopiero pod koniec lipca a to mnie strasznie drazni;/ z gory dzieki za odp :)

Gość topiczka
ja niestety tez mam taki sam problem jak dreamlife.... ale chyba nic sie nie da z tym zrobic:(

Gość casting
miałam tak samo z łańcuszkami, chyba nie ma na to rady a jak zjadłam zupke chińską to zrobiły się zielono-zółte :o

Gość xplosionx
ciekaw jestem o jakich tu łańcuszkach jest mowa. Też mam zamykane szpary po wyrwanych czwórkach i nie mam łańcuszków, tylko tytanowy drut z dwoma "grzybkami". Macie gdzieś to może na zdjęciu?

Gość tesa 36
też jestem na etapie łańcuszka ( noszę aparat 14 mie.)jest lekko perłowy i nie zabarwia się ,no może pod koniec miesiąca.

Gość kasiaaa17
witam was wszystkich serdecznie, czy aby założyć aparat na górną szczękę muszą być wszystkie zęby wyleczone czy tylko te w górnej? jaki jest czas oczekiwania na aparat?

Gość Aparatka123
Zapraszam na forum dyskusyjne o stałych aparatach http://www.stalyparat.fora.pl/ Poruszane są między innymi tematy: - Higiena - problem czy błahostka? - Jaka jest reakcja ludzi na aparat ? - Dykcja - Ligatury, gumki - Koszt jednej wizyty - Dłuższy wyjazd a aparat - Implanty w leczeniu!!!??? - Metalowy a estetyczny - Zdjęcie aparatu na kilka dni (ślub) - Jak to jest z tym wyrywaniem przy Damonie ? - Aparat a ciąża - Aparat ortodontyczny a kolczyk w języku - Prawdy i mity o aparatach - Pierwsze wrażenia i pierwsze godziny z aparatem - Zabiegi stomatologiczne w trakcie leczenia ortodontycznego Dodatkowo: - Przebieg leczenia ortodontycznego - Aktualności / Ciekawostki / Nowości w ortodoncji - Aparatkowa kuchnia - Symulator ligaturowy - Filmiki * Zakładanie aparatu stałego * Zdejmowanie aparatu stałego * Rozkręcania hyraxa * Wyciągi zewnętrzne * Łańcuszki elastyczne i metalowe * Postępy leczenia - filmowa galeria "nieznanych" Zapraszam do dyskusji! :)

Gość anuska2009
O kurde ale naczytałam sie tutaj o waszych problemach. Ja jestem po drugiej wizycie od załozenia aparatu czyli juz 4 miesiace chodze z apratem i zmian praktycznie zero ;/ ortodontka cały czas szuka miejsca na moja nieszczęsna dwójke ale jakos nie chce ono dla mnie zrobic ;/ za miesiac spróbuje mi załozyc grubszy drut kasiaaa17 na pewno musisz miec wyleczone zęby na tej szczęce na której bedziesz zakładac aparat, a najlepiej miec wyleczone wszystkie, ja na swoj aparat czekałam miesiac ale to tylko ze względu na to ze moja ortodontka przyjmuje raz w tygodniu i przez to ma długie terminy wizyt. przed założeniem aparat czeka cie jeszcze zdjęcie pantomograficzne oraz odlew górnej i dolnej szczęki

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować